Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwne syczenie

Featured Replies

Napisano

Pojawiło się u mnie dziwne syczenie, ewidentnie związane z pracą turbiny. Syczenie pojawia się w momencie gdy mam między 2000-3000 obr i wciskam sprzęgło lub nagle odpuszczę gaz.

Sprawdziłem rury, dokręciłem opaskę na pierwszej kształtce między turbo a metalową rurą nad lewą osłoną silnika bo tam się eweidentnie pociło i było mokro, natomiast nic to nie dało. Co oznacza ten odgłos, czyżby turbo mówiło pa pa? Poza tym syczeniem nie zauważyłem innych dolegliwości. Moc jest przyśpiesz ładnie i raczej nie kopci.

Poszukałem w archiwum i znalazłem to KLIK Mam bardzo podobne objawy. Syczenie wydaje mi się, że pochodzi z lewej strony. Rurkę nad nadkolem sprawdzałem - wydaje się być ok.

Napisano

a to nie przypadkiem overboost upuszcza cisnienie? (nie wiem, strzelam, bo chybe tez cos takiego mam)

Napisano

> Pojawiło się u mnie dziwne syczenie, ewidentnie związane z pracą turbiny. Syczenie pojawia się w

> momencie gdy mam między 2000-3000 obr i wciskam sprzęgło lub nagle odpuszczę gaz.

> Sprawdziłem rury, dokręciłem opaskę na pierwszej kształtce między turbo a metalową rurą nad lewą

> osłoną silnika bo tam się eweidentnie pociło i było mokro, natomiast nic to nie dało. Co

> oznacza ten odgłos, czyżby turbo mówiło pa pa? Poza tym syczeniem nie zauważyłem innych

> dolegliwości. Moc jest przyśpiesz ładnie i raczej nie kopci.

> Poszukałem w archiwum i znalazłem to KLIK Mam bardzo podobne objawy. Syczenie wydaje mi się, że

> pochodzi z lewej strony. Rurkę nad nadkolem sprawdzałem - wydaje się być ok.

jak osiągi auta? spalanie nie podskoczyło? jak sprawdzałeś rurkę od IC?

Napisano
  • Autor

> jak osiągi auta? spalanie nie podskoczyło? jak sprawdzałeś rurkę od IC?

Osiągi wg mnie ok, ładnie przyśpiesza, nie zauważyłem spadku mocy. Spalanie może ostatnio nieco wyższe ale w normie (miasto 7l), tłumaczę sobie zaślepieniem egr.

Rurki do IC i powrotu z IC sprawdzone w następujący sposób. W miarę możliwości wyczyszczone bo były delikatnie zapocone. Wymienione opaski na nowe. Teraz obserwuję czy zacznie się pocić.

Napisano

> Osiągi wg mnie ok, ładnie przyśpiesza, nie zauważyłem spadku mocy. Spalanie może ostatnio nieco

> wyższe ale w normie (miasto 7l), tłumaczę sobie zaślepieniem egr.

> Rurki do IC i powrotu z IC sprawdzone w następujący sposób. W miarę możliwości wyczyszczone bo były

> delikatnie zapocone. Wymienione opaski na nowe. Teraz obserwuję czy zacznie się pocić.

najlepszą metodą na testowanie byłoby wsadzenie całej rury do wody i dmuchanie sprężarką ... grinser006.gif

jako że raczej nie ma do tego warunków - mydlisz porządnie całą rurę i patrzysz, gdzie się robią banieczki ...

objawy najbardziej pasują do dziurki w IC, dlatego porządnie ją sprawdź, zanim zaczniesz się skłaniać do tego, że to turbo mówi papa... tym bardziej że objawy pojawiają się w momencie, kiedy turbo zaczyna porządnie pracować ...

Napisano

Ja w sobotę byłem w ASO na sprawdzeniu szczelności bo mi syczy jak turbo zaczyna działać ale poza lekko luźną opaską nic nie znaleźli :/ Mam lekko obtarty wąż od IC ale ponoć tam nic nie syczy i nie mogli zlokalizować. Mówili tylko, że na pewno gdzieś z dołu słychać.

Macie jakieś pomysły?

Napisano
  • Autor

Jeszcze raz się wszystkiemu przyjrzałem. Zdjąłem nadkole. Rozpiąłem węże "do" i "z" IC oraz przy turbinie. Wyczyściłem, założyłem nowe opaski. Wyraźnie syczenie zmalało. Na róże między turbo a IC są otarcia wynikające z "problemu nadkola" ale dziury nie ma. Na razie syczenie wyraźnie się zmniejszyło. Będę obserwował czy rury od IC się pocą i dalej będę walczył.

Napisano

mnie na dniach czeka to samo, a jak to nie pomoże to trzeba będzie zakupić zestaw naprawczy do turbiny i jazda z tematem

Napisano

> Jeszcze raz się wszystkiemu przyjrzałem. Zdjąłem nadkole. Rozpiąłem węże "do" i "z" IC oraz przy

> turbinie. Wyczyściłem, założyłem nowe opaski. Wyraźnie syczenie zmalało. Na róże między turbo

> a IC są otarcia wynikające z "problemu nadkola" ale dziury nie ma. Na razie syczenie wyraźnie

> się zmniejszyło. Będę obserwował czy rury od IC się pocą i dalej będę walczył.

skoro się zmniejszyło, to drążyłbym temat dalej. pamiętaj, że turbo generuje spore ciśnienie i przy niższych wartościach problem może się nie ujawniać.

oglądałeś uważnie końcówki rur, wejście/wyjście IC? może jest tam jakieś drobne uszkodzenie, wgniecenie, które powoduje nieszczelność. teraz ruszyłeś rury, założyłeś na pewno minimalnie inaczej niż były i stąd różnica? hmm.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Problem rozwiązany. Okazało się, że powstała dziura na rurze między klapą gaszącą a IC w wyniku tarcia o przewód masowy idący do skrzyni.

286184706-DSC00967.JPG

post-26440-14352517169978_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.