Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pomiar cisnienia sprezania a nieustawione zawory

Featured Replies

Napisano

Heja,

czy mozecie mi wyjasnic jak wyglada pomiar cisnienia sprezania? a w szczegolnosci czy jego niski wynik moze wynikac ze zle ustawionych zaworów?

W mojej kawie wyszlo na kazdym cylindrze 8, przy ksiazkowym zakresie 7.7-12. Zawory klepia, moze byly ustawiane przez poprzedniego wlasciciela, a moze nie... a jesli nie byly, albo sie po prostu rozregulowaly (np jeden z nich sie nie domyka) to IMHO nie ma szans zeby cisnienie wyszlo odpowiednie? a moze sie myle?

Napisano

> Heja,

> czy mozecie mi wyjasnic jak wyglada pomiar cisnienia sprezania?

Normalnie, czyli w otwór świecy wkręcasz końcówkę manometru, otwierasz gaz do oporu i kręcisz rozrusznikiem.

> czy jego niski wynik moze wynikac ze zle ustawionych zaworów?

Teoretycznie tak, wtedy zawór musiał by się nie domykać.

> W mojej kawie wyszlo na kazdym cylindrze 8, przy ksiazkowym zakresie 7.7-12.

Bardzo dobrze, że wszędzie masz równy wynik. Gorzej, że jest on z dolnego zakresu przewidzianego przez producenta.

>Zawory klepia,

Wynika z tego, że mają za duży luz? Jeśli tak, to nie ma mowy o ich niedomykaniu się. Mierzyłeś luzy zaworowe? To by rozwiało Twoje wątpliwości.

> (np jeden z nich sie nie domyka) to IMHO nie ma szans zeby

> cisnienie wyszlo odpowiednie? a moze sie myle?

Odpowiednie - to raz, ale wątpię, żeby wyszło wszędzie jednakowe.

Ewentualnie mogą być zużyte/wypalone gniazda zaworowe, lecz by tu postawić diagnozę, to najlepiej zdjąć głowicę, no chyba że jakiś endoskop... hmm.gif

Robiłeś drugi pomiar tzw. próbę olejową?

Napisano
  • Autor

> Normalnie, czyli w otwór świecy wkręcasz końcówkę manometru, otwierasz gaz do oporu i kręcisz

> rozrusznikiem.

smile.gif

> Teoretycznie tak, wtedy zawór musiał by się nie domykać.

ok

> Bardzo dobrze, że wszędzie masz równy wynik. Gorzej, że jest on z dolnego zakresu przewidzianego

> przez producenta.

sam nie wiem, co rozmowa telefoniczna z mechanikiem to inne wartosci, ostatecznie zatrzymalo sie ze wszedzie 8

> Wynika z tego, że mają za duży luz? Jeśli tak, to nie ma mowy o ich niedomykaniu się. Mierzyłeś

> luzy zaworowe? To by rozwiało Twoje wątpliwości.

chyba bede musial sie sam poduczyc w temacie i sam je zmierzyc

> Odpowiednie - to raz, ale wątpię, żeby wyszło wszędzie jednakowe.

> Ewentualnie mogą być zużyte/wypalone gniazda zaworowe, lecz by tu postawić diagnozę, to najlepiej

> zdjąć głowicę, no chyba że jakiś endoskop...

> Robiłeś drugi pomiar tzw. próbę olejową?

podobno tak, ale co rozmowa telefoniczna to inne wartosci byly. Przy pierwszej wyszly wartosci od 8 do 12, ale to niby dlatego ze na cieplym silniku, potem byly na zimnym robione, a potem proba olejowa i ostatecznie same 8 sa... wydrukow niestety nie otrzymalem, tylko zapewnienie ze _musze_ robic gore silnika.

Napisano

a moze myli kolega stopien sprezania z cisnieniem sprezania ?

Napisano
  • Autor

> a moze myli kolega stopien sprezania z cisnieniem sprezania ?

a bo ja sie tam znam... ale wychodzi ze kupujac nastoletnia japonie bede sie musial poznac smile.gif

moze troche wiecej szczegolow:

- pacjent Kawasaki Zephyr 750 rocznik 95

- na zimno jak to kawasaki - glosno, jakby mial powsypywane gwozdzie i luzne srubki

- na cieplo nawet niezle, ale niskie obroty musza byc ustawione na ~1.5kRPM, bo jak nie, to na zimno zdarza mu sie zgasnac

- pali przeokrutnie smile.gif

pojechalem po zakupie na 'przeglad' zeby mi mechanior (polecony...) powiedzial z czym do ludzi. Niby bylo wszystko w miare ok... aleee po tygodniu zaczal gasnac i nie palil na 3 i 4 cyl, podkrecilem niskie wyzej i jakos dalo rade dojechac do (innego) mechanika. U tego innego, rowniez poleconego mechanika (innego, bo blizej byl, a troche sie balem jechac sprzetem ktory mi caly czas gasnie) - diagnoza:

- uszkodzony kurek od paliwa i zalewa motor (wiec problem z zapalaniem, ale troche mnie zdziwilo ze moze miec wplyw na prace silnika, bo zawsze mi sie wydawalo ze to gaznik reguluje przeplyw... ale moze i gaznik da sie zalac... wink.gif )

- usyfione i niewyregulowane gazniki

- cisnienie sprezania w zaleznosci od tego kiedy dzwonilem - w pierwszy dzien pomiar na cieplo - 10,8,9,12atm, potem w drugi na zimno i proba olejowa - ostatecznie po 8 na kazdym

naprawiony zostal kurek paliwa, zakupione reperaturki do gaznikow, wymienione i zrobione regulacje oraz synchronizacje gaznikow.

na drugi dzien - zaslona dymna z prawego komina...

pojechalem z 'reklamacja' no i sie okazalo ze zatkala sie odma i zarzucal swiecej olejem stad problem z dymieniem. Przeczyszczone, poregulowane i niby jest ok... ale niskie obroty na cieplo dalej ~1.5kRPM, bo inaczej na zimno zdarza mu sie zgasnac :/

no i gadalem ostatnio z jakims znajomym ktory sam sobie robi motocykl i samochod i sie zdziwil ze mierzono cisnienie bez regulacji zaworow... nie jest mechanikiem, wiec sam powiedzial ze moze cos mu sie pomieszalo, ale jak podumalismy przy piwku to wydawalo sie mozliwe ze jak zawory sa podparte (a kawa ma tendencje do kasowania luzow zaworowych - to info wyczytane na forach internetowych, wiec tez jakby gwarancji prawdziwosci nie mam) no to moze te pomierzone cisnienia sa o kant D potluc i nie czeka mnie generalny remont silnika, a tylko solidna regulacja...

eh... jak ktos mi powie ze nastoletnia japonia jest lepsza niz nowy chinczyk z GW to sie go zapytam czy wie za co sie zabiera smile.gif ... ja wiedzialem, a mimo to czasami mam ochote zostawic mojego Zefirka gdzies na blokowisku z kluczkami w stacyjce... wink.gif

a jutro chyba skocze po prostu do ASO Kawasaki i pogadam z serwisantem, moze jednak trzeba bedzie sie zaprzec i robic w ASO a nie u kazia w podworku smile.gif

Napisano

> a bo ja sie tam znam... ale wychodzi ze kupujac nastoletnia japonie bede sie musial poznac

Ten parametr jest (w zasadzie) niezmienny przez całe życie silnika. Piszę - w zasadzie - bo można na niego minimalnie wpłynąć, ale nie o tym wątek.

> moze troche wiecej szczegolow:

> - pacjent Kawasaki Zephyr 750 rocznik 95

> - na cieplo nawet niezle, ale niskie obroty musza byc ustawione na ~1.5kRPM, bo jak nie, to na

> zimno zdarza mu sie zgasnac

Masz jakąkolwiek serwisówkę do swojego moto? Tam masz podane wszelkie parametry, łącznie z wartością wolnych obrotów (w moim skuterku np. 1000 +- 50).

> - pali przeokrutnie

Tutaj to standardowo:

styl jazdy, ciśnienie w oponach, zatarte hamulce, poziom paliwa w komorach pływakowych, skład mieszanki... i wszelkie inne sprawy mające wpływ na apetyt smirk.gif

> - diagnoza: - uszkodzony kurek od paliwa i zalewa motor (wiec problem z zapalaniem, ale troche mnie zdziwilo ze

> moze miec wplyw na prace silnika, bo zawsze mi sie wydawalo ze to gaznik reguluje przeplyw...

Też mnie to dziwi i to bardzo... icon_eek.gif

> - usyfione i niewyregulowane gazniki

W to uwierzę, bo w swoich gaźnikach znalazłem bliżej nieokreślonego pochodzenia "rdzawą galaretkę" która po wysuszeniu przybrała postać oranżady w proszku biglaugh.gifspineyes.gif Maź ta wypełniała częściowo komory pływakowe i blokowała jeden zaworek iglicowy.

> - cisnienie sprezania w zaleznosci od tego kiedy dzwonilem - w pierwszy dzien pomiar na cieplo -

> 10,8,9,12atm, potem w drugi na zimno i proba olejowa - ostatecznie po 8 na kazdym

Dziwi mnie wynik próby olejowej - niższy, niż bez oleju... hmm.gif Sam mierzyłem ciśnienie sprężania w moto i w bolidzie na zimnych silnikach i wyniki były OK: w górnych zakresach producenta, wahania +- 0,5 bar.

> i niby jest ok... ale niskie obroty na

> cieplo dalej ~1.5kRPM, bo inaczej na zimno zdarza mu sie zgasnac :/

OK, ale to gaśnięcie kiedy występuje? Może zbyt szybko wyłączasz ssanie?

Napisano

> a bo ja sie tam znam... ale wychodzi ze kupujac nastoletnia japonie bede sie musial poznac

Ależ to jest wredne kłamstwo!

Oszukujesz nas!

> moze troche wiecej szczegolow:

(...)

> bo jak nie, to na

> zimno zdarza mu sie zgasnac

> - pali przeokrutnie

> pojechalem po zakupie na 'przeglad' zeby mi mechanior (polecony...) powiedzial z czym do ludzi.

> Niby bylo wszystko w miare ok... aleee po tygodniu zaczal gasnac i nie palil na 3 i 4 cyl,

> podkrecilem niskie wyzej i jakos dalo rade dojechac do (innego) mechanika. U tego innego,

> rowniez poleconego mechanika (innego, bo blizej byl, a troche sie balem jechac sprzetem ktory

> mi caly czas gasnie) - diagnoza:

> - uszkodzony kurek od paliwa i zalewa motor (wiec problem z zapalaniem, ale troche mnie zdziwilo ze

> moze miec wplyw na prace silnika, bo zawsze mi sie wydawalo ze to gaznik reguluje przeplyw...

> ale moze i gaznik da sie zalac... )

> - usyfione i niewyregulowane gazniki

> - cisnienie sprezania w zaleznosci od tego kiedy dzwonilem - w pierwszy dzien pomiar na cieplo -

> 10,8,9,12atm, potem w drugi na zimno i proba olejowa - ostatecznie po 8 na kazdym

> naprawiony zostal kurek paliwa, zakupione reperaturki do gaznikow, wymienione i zrobione regulacje

> oraz synchronizacje gaznikow.

> na drugi dzien - zaslona dymna z prawego komina...

> pojechalem z 'reklamacja' no i sie okazalo ze zatkala sie odma i zarzucal swiecej olejem stad

> problem z dymieniem. Przeczyszczone, poregulowane i niby jest ok... ale niskie obroty na

> cieplo dalej ~1.5kRPM, bo inaczej na zimno zdarza mu sie zgasnac :/

> no i gadalem ostatnio z jakims znajomym ktory sam sobie robi motocykl i samochod i sie zdziwil ze

> mierzono cisnienie bez regulacji zaworow... nie jest mechanikiem, wiec sam powiedzial ze moze

> cos mu sie pomieszalo, ale jak podumalismy przy piwku to wydawalo sie mozliwe ze jak zawory sa

> podparte (a kawa ma tendencje do kasowania luzow zaworowych - to info wyczytane na forach

> internetowych, wiec tez jakby gwarancji prawdziwosci nie mam) no to moze te pomierzone

> cisnienia sa o kant D potluc i nie czeka mnie generalny remont silnika, a tylko solidna

> regulacja...

Ale jak to?!

To kłamstwo.

Nastoletni japoński motocykl jest absolutnie niezawodny.

Tylko "lać i jechać", wystarczy W 6 letnim Japończyku (...) raz generalny przegląd z wymianą części eksploatacyjnych i cieszysz się bezproblemową jazdą

Nie to co chińczyk, z którego odpadną koła zaraz...

> eh... jak ktos mi powie ze nastoletnia japonia jest lepsza niz nowy chinczyk z GW to sie go zapytam

> czy wie za co sie zabiera ... ja wiedzialem, a mimo to czasami mam ochote zostawic mojego

> Zefirka gdzies na blokowisku z kluczkami w stacyjce...

> a jutro chyba skocze po prostu do ASO Kawasaki i pogadam z serwisantem, moze jednak trzeba bedzie

> sie zaprzec i robic w ASO a nie u kazia w podworku

Panie, przecie tam zedro, łukradno części i stare wstawio...

Aha, oczywiście w porównaniu z kosztami w kitajcu zaiste będzie tam okazyjnie i konkurencyjnie cenowo :-)

Napisano

> Heja,

> czy mozecie mi wyjasnic jak wyglada pomiar cisnienia sprezania? a w szczegolnosci czy jego niski

> wynik moze wynikac ze zle ustawionych zaworów?

Może.

> W mojej kawie wyszlo na kazdym cylindrze 8, przy ksiazkowym zakresie 7.7-12. Zawory klepia, moze

> byly ustawiane przez poprzedniego wlasciciela, a moze nie... a jesli nie byly, albo sie po

> prostu rozregulowaly (np jeden z nich sie nie domyka) to IMHO nie ma szans zeby cisnienie

> wyszlo odpowiednie? a moze sie myle?

Co to znaczy "zawory klepią"?

Coponiektórzy uważają dźwięk samozapłonu za "klepanie zaworów".

Dźwięk baaaaaaaardzo za dużych luzów odzywa się - jeśli już - to przy wolnych obrotach (regularne cykanie z 1/2 prędkości obrotowej silnika).

Jeżeli masz zbyt duże luzy, to wpływu na ciśnienie sprężania sam luz zaworów miał nie będzie - zawory się zamkną.

Jeżeli zawory są podparte i/lub wcześniej uszkodzone na skutek "przypalenia" wynikającego z wcześniejszego podparcia, no to jasne - przylgnia nie dolega dokładnie i ciśnienie spada.

Napisano
  • Autor

> Ależ to jest wredne kłamstwo!

> Oszukujesz nas!

dzież bym smiał... Was... no co Wy smile.gif

> (...)

> Ale jak to?!

> To kłamstwo.

> Nastoletni japoński motocykl jest absolutnie niezawodny.

> Tylko "lać i jechać", wystarczy W 6 letnim Japończyku (...) raz generalny przegląd z wymianą

> części eksploatacyjnych i cieszysz się bezproblemową jazdą

leje i jezdze tylko nie wiem ile jeszcze zanim stane definitywnie smile.gif

> Nie to co chińczyk, z którego odpadną koła zaraz...

nooo tu napewno nie odpadna wink.gif co najwyzej przestana sie krecic wink.gif

> Panie, przecie tam zedro, łukradno części i stare wstawio...

> Aha, oczywiście w porównaniu z kosztami w kitajcu zaiste będzie tam okazyjnie i konkurencyjnie

> cenowo :-)

no ba wink.gif ale nie ma ryzyka nie ma zabawy... poza tym kto bogatemu zabroni wink.gif

Napisano
  • Autor

> A tak z ciekawości jaki przebieg ?

znaczy na liczniku? jakies 57kkm, a rzeczywisty niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Może.

ok

> Co to znaczy "zawory klepią"?

no klep,klep,klep wink.gif a powaznie... nie jestem do konca pewien, cos sie tlucze, moze byc ze lancuszek sprzeglowy czy inny kosz, albo moze lancuch rozrzadu? w Kawie wiekszosc odglosow jest okreslana wg. 'specuf' mianem TTTM, a byli wlasciciele mowia ze jedynym sposobem na ich zlikwidowanie jest zmiana marki motocykla smile.gif ... obecni wlasciciele tez tak mowia, ale dodaja ze juz sie przyzwyczaili wink.gif

> Coponiektórzy uważają dźwięk samozapłonu za "klepanie zaworów".

byc moze - a czy samozaplon to zlo? a jesli zlo to jak to naprawic? smile.gif

> Dźwięk baaaaaaaardzo za dużych luzów odzywa się - jeśli już - to przy wolnych obrotach (regularne

> cykanie z 1/2 prędkości obrotowej silnika).

a wolne obroty to ile? 1kRPm? 4kRPM?

> Jeżeli masz zbyt duże luzy, to wpływu na ciśnienie sprężania sam luz zaworów miał nie będzie -

> zawory się zamkną.

ok

> Jeżeli zawory są podparte i/lub wcześniej uszkodzone na skutek "przypalenia" wynikającego z

> wcześniejszego podparcia, no to jasne - przylgnia nie dolega dokładnie i ciśnienie spada.

czyli jak nic remont gory silnika smile.gif

niby planowalem ze moze sie zdarzyc podwojenie ceny zakupu, ale mialem nadzieje ze jednak mnie ominie wink.gif a przynajmniej nie po pierwszym sezonie wink.gif

Napisano

> byc moze - a czy samozaplon to zlo? a jesli zlo to jak to naprawic?

A skąd, żadne zło - ot, może się dziurka w tłoku zrobić.

Albo panewki się wysypią. Taaakie tam drobiazgi :-)

Regulacja zapłonu - to pierwsze primo (o ile podlega regulacji).

Sprawdzenie świec (czy nie "za gorące" i czy nie zużyte/znagarowane) to secundo.

Sprawdzenie (endoskop) wnętrza komory spalania - czy nie ma tam poważnych złogów nagaru - one to już wybitnie sprzyjają samozapłonom to tertio,

No i quattro - regulacja mieszanki (czy nie za uboga).

> a wolne obroty to ile? 1kRPm? 4kRPM

Wolne obroty to są jak puścisz gaz, silnik nagrzany, ssanie schowane/wyłączone.

Co do wartości - zapytam o to, co pytał przedpiszca - a co mówi instrukcja serwisowa?

Wiesz - każdy siusiak na swój strój, co producent i silnik to ustawienie.

IMO na poziomie 1000 rpm w 4-garnym 4-suwie to OK.

2,5-3 k mam w 50 ccm singlu :-)

> ok

> czyli jak nic remont gory silnika

Wtedy tak.

> niby planowalem ze moze sie zdarzyc podwojenie ceny zakupu, ale mialem nadzieje ze jednak mnie

> ominie a przynajmniej nie po pierwszym sezonie

Aaaale jak to? W niezniszczalnym JamaZuki? :-)

Napisano
  • Autor

> Ten parametr jest (w zasadzie) niezmienny przez całe życie silnika. Piszę - w zasadzie - bo można

> na niego minimalnie wpłynąć, ale nie o tym wątek.

yhmy

> Masz jakąkolwiek serwisówkę do swojego moto? Tam masz podane wszelkie parametry, łącznie z

> wartością wolnych obrotów (w moim skuterku np. 1000 +- 50).

juz mam jakis nedzny skan Haynesa, analizuje wlasnie wink.gif ale wychodzi ze chyba sobie kupie oryginal papierowy wink.gif

> Tutaj to standardowo:

> styl jazdy, ciśnienie w oponach, zatarte hamulce, poziom paliwa w komorach pływakowych, skład

> mieszanki... i wszelkie inne sprawy mające wpływ na apetyt

sure wink.gif

> Też mnie to dziwi i to bardzo...

smile.gif

> W to uwierzę, bo w swoich gaźnikach znalazłem bliżej nieokreślonego pochodzenia "rdzawą galaretkę"

> która po wysuszeniu przybrała postać oranżady w proszku Maź ta wypełniała częściowo komory

> pływakowe i blokowała jeden zaworek iglicowy.

czyli podobnie jak u mnie. Btw. wymusilem na mechaniku zeby przy okazji zalozyl filterek paliwa... cos marudzil ale po drugiej wizycie (tej z zaslona dymna) zalozyl a przy odbiorze motocykla mi o tym powiedzial cos mruczac pod nosem ze syf znowu w gaznikach, wiec pewnie zbiornik mialem zasyfiony smile.gif (rdzewiejacy zbiornik w Kawach - TTTM smile.gif )

> Dziwi mnie wynik próby olejowej - niższy, niż bez oleju... Sam mierzyłem ciśnienie sprężania w

> moto i w bolidzie na zimnych silnikach i wyniki były OK: w górnych zakresach producenta,

> wahania +- 0,5 bar.

sie nie znam

> OK, ale to gaśnięcie kiedy występuje? Może zbyt szybko wyłączasz ssanie?

moze, ale ze ssaniem mam taki problem ze mi sie zmienia jego wartosc jak krece kierownica - w efekcie czego zaliczylem malo elegancka parkingowke jak przy nawrotce mi sie ssanie dodalo i motor dostal 5krpm... :/

teraz wbijam ssanie, odpalam motor, daje mu chwile na maksymalnym, potem zbijam do ~3kRPM, ubieram sie, wytaczam motor z garazu podziemnego, zbijam ssanie do zera i spokojnie jade. Zwykle nie ma problemow, ale czasami potrafil mi zgasnac na swiatlach np po przejechaniu jakis 4km. Wiec taki zimny to on juz nie mogl byc... jak mam ustawione tak jak teraz to nie gasnie ale na cieplo (po nastu kilometrach) mam ~1.5kRPM

Napisano
  • Autor

> A skąd, żadne zło - ot, może się dziurka w tłoku zrobić.

> Albo panewki się wysypią. Taaakie tam drobiazgi :-)

no to moze i lepiej, kupie sobie piecyk od ZR7 - podobno pasuje idealnie wink.gif

> Regulacja zapłonu - to pierwsze primo (o ile podlega regulacji).

znaczy sie impulastora? - zapamietam

> Sprawdzenie świec (czy nie "za gorące" i czy nie zużyte/znagarowane) to secundo.

niby byly ok, ale... osobiscie nie sprawdzalem... moze jednak spojrze sam wink.gif

> Sprawdzenie (endoskop) wnętrza komory spalania - czy nie ma tam poważnych złogów nagaru - one to

> już wybitnie sprzyjają samozapłonom to tertio,

tylko skad wziac endoskop... moze w sklepie na L bedzie jakas promocja wink.gif

> No i quattro - regulacja mieszanki (czy nie za uboga).

no tutaj to niby bylo regulowane

> Wolne obroty to są jak puścisz gaz, silnik nagrzany, ssanie schowane/wyłączone.

yhmy

> Co do wartości - zapytam o to, co pytał przedpiszca - a co mówi instrukcja serwisowa?

> Wiesz - każdy siusiak na swój strój, co producent i silnik to ustawienie.

> IMO na poziomie 1000 rpm w 4-garnym 4-suwie to OK.

> 2,5-3 k mam w 50 ccm singlu :-)

analizuje haynesa, bede wiedzial juz pewnie niedlugo rozne wartosci na wyrywki wink.gif

> Wtedy tak.

ano

> Aaaale jak to? W niezniszczalnym JamaZuki? :-)

ale jakie... JamaZuki jak mnie KawaŁsRaki sie w garazu pojawilo wink.gif

Napisano

> niby planowalem ze moze sie zdarzyc podwojenie ceny zakupu, ale mialem nadzieje ze jednak mnie

> ominie a przynajmniej nie po pierwszym sezonie

No cóż, nadzieja matką... wiesz kogo? hahaha.gif Ale każda matka swoje dziecko kocha biglaugh.gif to tak na pocieszenie.

Tak czy siak - masz dwa wyjścia i oba związane są z kosztami: robisz, to, co trzeba będzie i cieszysz się jazdą (oby radość trwała jak najdłużej biglaugh.gifhehe.gif) albo sprzedajesz w takim stanie, jak jest i zapominasz o sprawie. oslabiony.gif

Napisano

> no to moze i lepiej, kupie sobie piecyk od ZR7 - podobno pasuje idealnie

> znaczy sie impulastora? - zapamietam

No jeśli masz CDI to raczej nic nie zrobisz.

Jeżeli masz zapłon z przerywaczem czy inną tego typu koncepcją, to wówczas masz pole do popisu przy ustawianiu :-)

> niby byly ok, ale... osobiscie nie sprawdzalem... moze jednak spojrze sam

Instrukcja serwisowa - podstawa, jak sam chcesz się brudzić.

Ewentualnie sprawdź dokładnie świece (typ, MODEL) i porównaj gdzieś w sieci, czy to świece zalecane do tego modelu.

> tylko skad wziac endoskop... moze w sklepie na L bedzie jakas promocja

Warsztat.

Ale bardziej profesjonalny niż pan Czesio.

Ewentualnie może szpital CipoMoże :-)

> no tutaj to niby bylo regulowane

Pytanie jak - na słuch, czy na przyrządy (analizator)...

Też się parę razy zdziwiłem, jak "słuchoustawiacze" cudnie regulowały gaźniki... Temat rzeka...

> yhmy

> analizuje haynesa, bede wiedzial juz pewnie niedlugo rozne wartosci na wyrywki

> ano

> ale jakie... JamaZuki jak mnie KawaŁsRaki sie w garazu pojawilo

Czyli JamaZuki - to takie zbiorcze określenie pojazdów z kraju kwitnącej... :-)

Napisano
  • Autor

> No cóż, nadzieja matką... wiesz kogo? Ale każda matka swoje dziecko kocha to tak na

> pocieszenie.

> Tak czy siak - masz dwa wyjścia i oba związane są z kosztami: robisz, to, co trzeba będzie i

> cieszysz się jazdą (oby radość trwała jak najdłużej ) albo sprzedajesz w takim stanie, jak

> jest i zapominasz o sprawie.

wyjscie sa faktycznie dwa, ale trafiles tylko polowicznie:

1) robie ten silnik na igielke

2) kupuje drugi, nowszy silnik od ZR7 i robie na igielke

wink.gif

bo to byla milosc wink.gif czy raczej mlodziencze marzenie... tylko zeby bylo 100% to musi jezdzic i na szprychowych kolach wink.gif

z jezdzeniem jakos dojdziemy do porozumienia (kwestia $) z felgami troche gorzej, bo nie ma :/ (ale pewnie tez kwestia czasu i $)

Napisano
  • Autor

> No jeśli masz CDI to raczej nic nie zrobisz.

> Jeżeli masz zapłon z przerywaczem czy inną tego typu koncepcją, to wówczas masz pole do popisu przy

> ustawianiu :-)

rocznik 95... smile.gif gaznik i takie elektromechaniczne cos co mowi gdzie iskierke pokazac wink.gif

> Instrukcja serwisowa - podstawa, jak sam chcesz się brudzić.

"nie chcem ale muszem" wink.gif albo moze wydaje mi sie ze musze, bo mi sie troche chce wink.gif

> Ewentualnie sprawdź dokładnie świece (typ, MODEL) i porównaj gdzieś w sieci, czy to świece zalecane

> do tego modelu.

sprawdzone - jest ok

> Warsztat.

> Ale bardziej profesjonalny niż pan Czesio.

> Ewentualnie może szpital CipoMoże :-)

ano

> Pytanie jak - na słuch, czy na przyrządy (analizator)...

> Też się parę razy zdziwiłem, jak "słuchoustawiacze" cudnie regulowały gaźniki... Temat rzeka...

a bo ja wiem... zostawilem, wrocilem, zaplacilem, pojechalem, wrocilem, zostawilem, pojechalem i tak sobie jezdze juz miesiac... ale troche mnie to juz drazni wink.gif

> Czyli JamaZuki - to takie zbiorcze określenie pojazdów z kraju kwitnącej... :-)

popacz pan... sie czlowiek uczy cale zycie (a i tak gupi umrze wink.gif )

Napisano

> To kłamstwo.

> Nastoletni japoński motocykl jest absolutnie niezawodny.

> Tylko "lać i jechać", wystarczy W 6 letnim Japończyku (...) raz generalny przegląd z wymianą

> części eksploatacyjnych i cieszysz się bezproblemową jazdą

> Nie to co chińczyk, z którego odpadną koła zaraz...

> Panie, przecie tam zedro, łukradno części i stare wstawio...

> Aha, oczywiście w porównaniu z kosztami w kitajcu zaiste będzie tam okazyjnie i konkurencyjnie

> cenowo :-)

Widzę że już całkiem siadło na mózg frown.gif

Napisano

> Widzę że już całkiem siadło na mózg

Albowiemgdyż?

Zechcesz rozwinąć głębię swej myśli?

Napisano

> ze ssaniem mam taki problem ze mi sie zmienia jego wartosc jak krece kierownica - w

> efekcie czego zaliczylem malo elegancka parkingowke jak przy nawrotce mi sie ssanie dodalo i

> motor dostal 5krpm... :/

To niedobrze... jakiekolwiek linki (ssania czy gazu lub sprzęgła) powinny być tak wyregulowane, by kręcenie kierownicą nie miało wpływu na działanie mechanizmów nimi sterowanych.

Miałem taki dziwny przypadek, że gaz "wysterowany" do jakiejkolwiek wartości nie wracał do pozycji zero, jeśli go nie zamknąłem... mogłem puścić kierownicę, przesiąść się do tyłu, a moto jechało same icon_eek.gifbiglaugh.gif wystarczyło "prześledzić" trasę linek i "odprężyć" jedno z kolanek, a gaz samoczynnie wraca do pozycji "zero" ok.gif

> Zwykle nie ma problemow, ale czasami potrafil mi zgasnac na

> swiatlach np po przejechaniu jakis 4km. Wiec

> taki zimny to on juz nie mogl byc... jak mam ustawione tak jak teraz to nie gasnie ale na

> cieplo (po nastu kilometrach) mam ~1.5kRPM

Po 4 km to już nie powinien gasnąć...

Napisano
  • Autor

> Widzę że już całkiem siadło na mózg

ale ze niby dlaczego?

to jest najprawdziwsza prawda objawiona (na wiekszosci forow nie tylko motocyklowych)

tych prawd jest zreszta wiecej:

- chinczy jest zly (niewazne ze wiekszosci to korea czy tajwan, a czasami indie) - jest zly bo nie japonski i koniec... co ciekawe wloskie, amerykanskie i brytyjskie motocykle mimo ze nie sa japonskie tez nie sa zle... niewazne ze polowa komponentow powstaje i tak w chinach wink.gif

- na pierwsze moto conajmniej litr, bo inne nie jezdza (a najlepiej odrazu R1)

- stroje motocyklowe inne niz kubota i tszirt to wymysl lobby producentow

- ASO to partacze i zlodzieje

- do ASO oddajesz funkiel nowke a oni po nocy ci wymieniaja czesci na zuzyte...

- ...

i wiele innych

Napisano
  • Autor

> To niedobrze... jakiekolwiek linki (ssania czy gazu lub sprzęgła) powinny być tak wyregulowane, by

> kręcenie kierownicą nie miało wpływu na działanie mechanizmów nimi sterowanych.

> Miałem taki dziwny przypadek, że gaz "wysterowany" do jakiejkolwiek wartości nie wracał do pozycji

> zero, jeśli go nie zamknąłem... mogłem puścić kierownicę, przesiąść się do tyłu, a moto

> jechało same wystarczyło "prześledzić" trasę linek i "odprężyć" jedno z kolanek, a gaz

> samoczynnie wraca do pozycji "zero"

mechanior poinformowany o przypadlosci wczesniejszej ssania (dzialo na max albo wogole) przesmarowal i poregulowal. Teraz jest jak pisalem :/

> Po 4 km to już nie powinien gasnąć...

a no to wlasnie tez tak mi sie wydaje

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.