Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

No i stało się...

Featured Replies

Napisano

Witam,

no i stało się, padło turbo. W skrócie, samochód zaczął przechodzić w tryb serwisowy. Wymiana wężyków, wymiana zaworu regulacji podciśnienia i nic. Diagnoza zatarte łopatki w turbinie co powoduje przechodzenie w tryb serwisowy przy wyższym obciążeniu silnika i błąd P524A odczyt ujemny. I teraz pytanko: regenerować-czyścić, czy wymienić na nową? Koszt pierwszych czynności to ok 2800zł(wyjęcie, wysyłka, regeneracja itp)koszt wymiany do 5000zł w ASO.

Czy miał ktoś doświadczenie z regeneracją turbo, a konkretnie z zatartymi kierownicami-łopatkami?

Napisano

> Czy miał ktoś doświadczenie z regeneracją turbo, a konkretnie z zatartymi kierownicami-łopatkami?

Tak,.. ja miewam często.

Podłączam pod układ dolotowy specjalne urządzenie rozpylające specjalny płyn i po ok. 1 godz. pracy silnika wiele zacinających się turbin udało się oczyścić i jeżdzą dalej. Oczywiście jeśli nie są zatarte "na amen". Wygląda to tak

Napisano
  • Autor

> Tak,.. ja miewam często.

> Podłączam pod układ dolotowy specjalne urządzenie rozpylające specjalny płyn i po ok. 1 godz. pracy

> silnika wiele zacinających się turbin udało się oczyścić i jeżdzą dalej. Oczywiście jeśli nie

> są zatarte "na amen". Wygląda to tak

W takim razie pójdę za ciosem. Jaki jest koszt takiego oczyszczenia?

Napisano
  • Autor

> 300,-

W sierpniu będę na dłużej w wawie to umówię się na wizytę. Warto spróbować.

Dzięki i pozdrawiam

Napisano

> Witam,

> no i stało się, padło turbo.

Proponowalbym zaczac uzywac turbo jak juz je naprawisz ok.gif

Napisano

A co ma czyszczenie dolotu, do czyszczenia łopatek turbiny na wydechu?

Napisano

> A co ma czyszczenie dolotu, do czyszczenia łopatek turbiny na wydechu?

Jak coś wlatuje przez dolot to musi potem przelecieć przez wylot zlosnik.gif

Napisano

> Jak coś wlatuje przez dolot to musi potem przelecieć przez wylot

Niby tak... przelatuje, tylko to co wylatuje, po obróbce kilku tyś st.C., nie ma już wiele wspólnego z tym co "wleciało" zlosnik.gif. Zgoda, że może to udrożnić przepustnicę i resztę dolotu.

Ale turbinie, wątpliwe że pomoże. Jakoś to mnie nie przekonuje.

Napisano

> Niby tak... przelatuje, tylko to co wylatuje, po obróbce kilku tyś st.C., nie ma już wiele

> wspólnego z tym co "wleciało" . Zgoda, że może to udrożnić przepustnicę i resztę dolotu.

> Ale turbinie, wątpliwe że pomoże. Jakoś to mnie nie przekonuje.

Możesz nie wierzyć,.. Twoje prawo,.. ale działa smile.gif

Jeżeli jest czegoś za dużo ( paliwo, wtryskiwana chemia ) to nie wszystko ulegnie spaleniu i nadmiar tego osadzi się w ukł. wydechowym,.. rozmiękczy sadzę,.. i naprawione smile.gif.

Znam osobiście sytuację gdy klient przyjechał dieslem z objawem braku mocy. Mechanik zaczął od wyjęcia i sprawdzenia wtrysków. A że dostęp był trudny i wtryski razem z przewodami paliwowymi były pod deklem zaworów za słabo dokręcił jeden z przewodów paliwowych. Wyciekająca ropa dostawała się do oleju i auto zaczęło się wkręcać na obroty i kopcić. Działo się tak kilka razy zanim zapadła decyzja o ponownym dostaniu się do wtrysków i mocniejszym dokręceniu przewodów paliwowych na wtryskach. Ropy w spalinach było tyle, że kapała z wydechu. Następnego dnia dokręcono przewody, zmieniono olej, jazda próbna ( dymiło przez 3 kilometry, że inne auta zjeżdżały z drogi ) i wszystko się uspokoiło. Efekt uboczny - auto odzyskało moc. Ropa w wydechu rozmiękczyła sadzę i odblokowała turbinę. Więc można tak,.. albo urządzeniem, o którym wspominałem wcześniej smile.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Witam,

po wymianie zaworu regulacji podciśnienia przeszła chyba z 2 razy w tryb awaryjny. Później przelot nad morze 2 razy po A1 i jak na razie odpukać spokój. Czy to możliwe że przeczyściła się turbina??

Pozdrawiam

> Możesz nie wierzyć,.. Twoje prawo,.. ale działa

> Jeżeli jest czegoś za dużo ( paliwo, wtryskiwana chemia ) to nie wszystko ulegnie spaleniu i

> nadmiar tego osadzi się w ukł. wydechowym,.. rozmiękczy sadzę,.. i naprawione .

> Znam osobiście sytuację gdy klient przyjechał dieslem z objawem braku mocy. Mechanik zaczął od

> wyjęcia i sprawdzenia wtrysków. A że dostęp był trudny i wtryski razem z przewodami paliwowymi

> były pod deklem zaworów za słabo dokręcił jeden z przewodów paliwowych. Wyciekająca ropa

> dostawała się do oleju i auto zaczęło się wkręcać na obroty i kopcić. Działo się tak kilka

> razy zanim zapadła decyzja o ponownym dostaniu się do wtrysków i mocniejszym dokręceniu

> przewodów paliwowych na wtryskach. Ropy w spalinach było tyle, że kapała z wydechu. Następnego

> dnia dokręcono przewody, zmieniono olej, jazda próbna ( dymiło przez 3 kilometry, że inne auta

> zjeżdżały z drogi ) i wszystko się uspokoiło. Efekt uboczny - auto odzyskało moc. Ropa w

> wydechu rozmiękczyła sadzę i odblokowała turbinę. Więc można tak,.. albo urządzeniem, o którym

> wspominałem wcześniej

Napisano

Ja niecały miesiąc temu regenerowałem turbo w mojej Zosi B 120 KM. Wszystko wyszło mnie 2200 ( rozbiórka, regeneracja , wymiana oleju, filtra, czyszczeniem wylotu i dolotu bo olej poszedł i do intercoolera i do dpfu). Potem poleciałem na Chorwację. Zrobiłem już ok 4000 km i jak na razie odpukać wszystko OK.

Napisano

> Witam,

> no i stało się, padło turbo.

przy jakim przebiegu Ci się to stało ?

Napisano

temat przerabialiśmy wielokrotnie ze skutkiem ok.gif

Napisano
  • Autor

> przy jakim przebiegu Ci się to stało ?

zaczeło sie od ok 150 tyś na szafie

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Proponowalbym zaczac uzywac turbo jak juz je naprawisz

Nie jeżdżę jak "kapelusznik". DPF zapełniony w 13% - odczyt w serwisie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.