Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Toyota Prius - opinie

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś z AK ma Priusa?

Auto mi się podoba i chcialem się o nim więcej dowiedzieć:

Czytałem dwie opinie o bateriach i napędzie elektrycznym w tym aucie - jedna opinia mówiła, że starcza to to na 100.000km, a druga, że na 280.000km. Aczkolwiek czytałem też o Priusie z nalotem 200.000 mil, w którym to sprawność układu elektrycznego nadal była dobra. Która wersja jest bliższa prawdy?

Ile miejsca z tyłu mają pasażerowie? Jak to porównać do Mondeo lub Primery? Jest tam tak samo czy jest miejsca jak w Astrze lub Xsarze?

Czytałem też, że skrzynia CVT jest tam rewelacyjna. A jak z jej awaryjnością?

Jak z widocznością do tyłu przy manewrowaniu?

Wszystkie opinie mile widziane smile.gif

Napisano

Z opowieści różnych znajomych - sporo z moich znajomych jeździ Priusami, niektórzy nadal jedynką. Samochód nie do zajechania, nie psuje się nic, ale to nic, jeszcze nikt nie musiał wymieniać baterii. Najnowszy Prius jest do tego przyzwoicie zrywny (choć rakieta to nie jest).

Moja osobista opinia - jeżeli jesteś typem osoby która chce mieć niezawodny i tani w eksploatacji pojazd do poruszania się bez przyjemności z jazdy, lub jeżeli przyjemność z jazdy polega u Ciebie na biciu rekordów oszczędności paliwa (nie ma nic w tym złego), to Prius jest dla Ciebie. Ale jeżeli lubisz sam coś pogmerać w samochodzie, zmienić olej itp. oraz lubisz żeby samochód się zbierał (szczególnie przy większych prędkościach, bo w mieście Priius jest bardzo żwawy), to szukałbym czegoś innego.

Napisano
  • Autor

> Z opowieści różnych znajomych - sporo z moich znajomych jeździ Priusami, niektórzy nadal jedynką.

> Samochód nie do zajechania, nie psuje się nic, ale to nic, jeszcze nikt nie musiał

> wymieniać baterii. Najnowszy Prius jest do tego przyzwoicie zrywny (choć rakieta to nie jest).

Poprzedni Prius to 1.5, teraz chyba dają 1.8.

> Moja osobista opinia - jeżeli jesteś typem osoby która chce mieć niezawodny i tani w eksploatacji

> pojazd do poruszania się bez przyjemności z jazdy, lub jeżeli przyjemność z jazdy polega u

> Ciebie na biciu rekordów oszczędności paliwa (nie ma nic w tym złego), to Prius jest dla

> Ciebie.

Ma być wygodnie i bezpiecznie. Fajnie by było, jakby mnie dzieci w plecy nie kopały wink.gif

Nie powiem - fajnie jest czasem przycisnąć, ale zdaję sobie sprawę z mocy tego auta i wiem, że demonem szybkości on nie jest. W Polsce mam P206 z silnikiem 1.9D, prosty, bez turbiny, filtrów i innych bajerów i też daję radę.

A jak się tym autem jeździ w trasy? Jak się jedzie z predkościami 130-150 km/h? Daje radę?

> Ale jeżeli lubisz sam coś pogmerać w samochodzie, zmienić olej itp. oraz lubisz żeby

> samochód się zbierał (szczególnie przy większych prędkościach, bo w mieście Priius jest

> bardzo żwawy), to szukałbym czegoś innego.

Czasem cos tam fajnie dłubnąć smile.gif olej wymieniam zazwyczaj sam. Podejrzewam, że wymiany filtrów w Priusie nie są jakąś tam super kosmiczną sprawą smile.gif

Napisano

> W Polsce mam P206 z silnikiem 1.9D, prosty, bez turbiny,

> filtrów i innych bajerów i też daję radę.

To Prius będzie dla Ciebie rakietą.

> A jak się tym autem jeździ w trasy? Jak się jedzie z predkościami 130-150 km/h? Daje radę?

130 bez problemu, więcej nie wiem bo u nas legalnie nie wolno. Samochód się robi raczej głośny przy większych prędkościach ale to pewnie efekt tego że jest niesamowicie cichy przy małych.

Miejsca jest sporo - dla 2+2 na luzie, dla czterech dorosłych to raczej już bardzo ciasno.

Napisano
  • Autor

> To Prius będzie dla Ciebie rakietą.

Z drugiej strony tu na wyspie mam dwulitrowego Mondeo wink.gif

> 130 bez problemu, więcej nie wiem bo u nas legalnie nie wolno. Samochód się robi raczej głośny przy

> większych prędkościach ale to pewnie efekt tego że jest niesamowicie cichy przy małych.

Pewnie tak. Zresztą Prius chyba jest zaklasyfikowany to segmentu C, a takie auta nie są wyciszone jak seg. D.

> Miejsca jest sporo - dla 2+2 na luzie, dla czterech dorosłych to raczej już bardzo ciasno.

Ja mam fotel na maxa odsunięty do tyłu. Ciekawe, ile wtedy miejsca miałby pasażer/dzieciak.

Napisano

> Z drugiej strony tu na wyspie mam dwulitrowego Mondeo

> Pewnie tak. Zresztą Prius chyba jest zaklasyfikowany to segmentu C, a takie auta nie są wyciszone

> jak seg. D.

> Ja mam fotel na maxa odsunięty do tyłu. Ciekawe, ile wtedy miejsca miałby pasażer/dzieciak.

Na maxa? O ile pamiętam to wtedy nie ma wcale miejsca na nogi z tyłu. Ale powiedz mi dlaczego masz fotel odsunięty na maxa? Poza skrajnymi przypadkami (dwumetrowy gość w Aveo) to nieprawidłowa pozycja za kierownicą.

Napisano
  • Autor

> Na maxa? O ile pamiętam to wtedy nie ma wcale miejsca na nogi z tyłu. Ale powiedz mi dlaczego masz

> fotel odsunięty na maxa? Poza skrajnymi przypadkami (dwumetrowy gość w Aveo) to nieprawidłowa

> pozycja za kierownicą.

Przy 191 wzrostu mam dość dlugie nogi. Nawet w Mondeo przy podniesionej kierownicy i odsunietym fotelu potrafię przyciszyc radio kolanem (sterowane z kierownicy), walnąć się drugim koalnem w kluczyk w stacyjce. No i wsiadam wsuwając najpierw jedna nogę, potem wślizguję się pod kierownicą, żeby usiąść.

Na plus zaskoczył mnie mały P206, gdzie fotel mam chyba dwa ząbki od max pozycji - pedały są dość głęboko w tym małym autku.

Napisano

cofanie-prius za ciebie zaparkuje:)

moge sie wypowiedziec na temat jedynki-1.5

bardzo ciekawe auto

w miare zwawy samochod na miasto

efekt bezszelestnej jazdy-bezcenny- to samo masz w lexusie 450h no ale tu juz cena inna

jezdzilem priusem 180 i przy tej predkosci komputer pokazywal 6 i cos litra

moj avensis przy ok 200 pokazuje ok 15 a to diesel wiec roznica sporawa

inna sprawa ze prius przy 180 sie konczyl i niezbyt dobrze sie prowadził ale dawal rade wiec jesli pytasz o 130 to z palcem w d..ie

skrzynia cvt to juz dosc powszechne rozwiazanie- na pocatku trzeba sie przyzwyczaic ale pozniej jest całkiem ok

polecam priusa bo to naprawde ciekawe rozwiazanie

> To Prius będzie dla Ciebie rakietą.

> 130 bez problemu, więcej nie wiem bo u nas legalnie nie wolno. Samochód się robi raczej głośny przy

> większych prędkościach ale to pewnie efekt tego że jest niesamowicie cichy przy małych.

> Miejsca jest sporo - dla 2+2 na luzie, dla czterech dorosłych to raczej już bardzo ciasno.

Napisano

> Ile miejsca z tyłu mają pasażerowie? Jak to porównać do Mondeo lub Primery? Jest tam tak samo czy

> jest miejsca jak w Astrze lub Xsarze?

Prius jest czymś pośrednim między kompaktem a autem klasy D.

Toyota też go +/- tak plasuje.

Patrząc na Toyotę - nie jest to Aven, ale i Auris też nie.

> Czytałem też, że skrzynia CVT jest tam rewelacyjna. A jak z jej awaryjnością?

> Jak z widocznością do tyłu przy manewrowaniu?

Słaba :-)

> Wszystkie opinie mile widziane

Mało jeździłem priusem, ale jest to auto, które wywołuje u mnie napady ślinotoku z pożądania.

HSD działa absolutnie genialnie (zwłaszcza jak ostatnio porównałem z łał-och europejskimi rozwiązaniami, które poziomem techniki są jak cep przy promie kosmicznym).

Wyciszenie nadwozia - świetne.

Z minusów.

Płytki bagażnik (ale długi)

Brak półki w bagażniku (jest roleta - w liftbacku?!)

Plastiki nie oszałamiają, ale i nie są jakieś tragiczne.

Nikt poza ASO nie dotknie się do układu napędowego.

Prywatnie - jeżeli kupowałbym nową Toyotę, to byłby to Prius bez nawet ćwierci zdania.

O ile ofc dysponowałbym takim pieniądzem, jaki kosztuje Prius :-)

Napisano
  • Autor

> Prius jest czymś pośrednim między kompaktem a autem klasy D.

> Toyota też go +/- tak plasuje.

> Patrząc na Toyotę - nie jest to Aven, ale i Auris też nie.

No wlasnie tak wyglada - jest wieksza od przecietnego kompakta, ale mniejsza od przecietnego auta rodzinnego.

> Słaba :-)

Tego sie obawiam, jak widze ten tyl. Lina bagaznika jest dosc wysoko, podobnie jak w Cytrynie C4. Ja lubie miec dobra widocznosc do tylu.

> Mało jeździłem priusem, ale jest to auto, które wywołuje u mnie napady ślinotoku z pożądania.

> HSD działa absolutnie genialnie (zwłaszcza jak ostatnio porównałem z łał-och europejskimi

> rozwiązaniami, które poziomem techniki są jak cep przy promie kosmicznym).

Dobre porownanie smile.gif

> Wyciszenie nadwozia - świetne.

smile.gif

> Z minusów.

> Płytki bagażnik (ale długi)

Pewnie spowodowane jest to posiadaniem baterii.

> Brak półki w bagażniku (jest roleta - w liftbacku?!)

Dla mnie roleta jest ok. Na polce i tak nigdy niczego nie woze, co najwyzej jakis sweterek czy kurtke. Roleta jest praktyczniejsza smile.gif

> Plastiki nie oszałamiają, ale i nie są jakieś tragiczne.

> Nikt poza ASO nie dotknie się do układu napędowego.

A ASO pewnie za monopol kroi podwojnie, co?

> Prywatnie - jeżeli kupowałbym nową Toyotę, to byłby to Prius bez nawet ćwierci zdania.

> O ile ofc dysponowałbym takim pieniądzem, jaki kosztuje Prius :-)

No niestety nawet na rynku uzywek Prius do tanich nie nalezy.

Napisano

> Czy ktoś z AK ma Priusa?

Aurisa HSD ktoś ma, a to są w sumie te same wnętrzności w innej obudowie. zlosnik.gif

> Czytałem też, że skrzynia CVT jest tam rewelacyjna. A jak z jej awaryjnością?

Na razie jedyne problemy z jakmi się zetknąłem dotyczyły części "aurisowej" (głównie fatalna jakość wnętrza i tapicerki) - sam napęd działa bez zarzutu. Przebieg co prawda nie jest duży, więc trudno się wypowiadać o trwałości na tej podstawie, ale sam napęd jest OK. Mam porównanie z Hondą Insight i rozwiązanie Toyoty wydaje się byc duzo bardziej przyjazne w użytkowaniu.

Napisano

Tu masz opinie właściciela priusa... zlosnik.gifgrinser006.gif

Napisano

> A ASO pewnie za monopol kroi podwojnie, co?

No jakby przyszedł tu taki jeden, co to POWAŻNE PRZEGLĄDY robi przez wymianę oleju, filtra i przejechanie ścieżki diagnostycznej w SKP to pewnie by Ci powiedział, że "czysta zoty za to panie to dużo".

Jakoś póki co nie słychać, żeby było to auto szczególnie drenujące kieszeń, o czym świadczy...

> No niestety nawet na rynku uzywek Prius do tanich nie nalezy.

... oooo właśnie to.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.