Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

C14nz aparat bosch, pryka z wydechu, trzęsie silnikiem.

Featured Replies

Napisano

Witam!

Mam problem z silnikiem. Gdy pracuje silnik i kolejno wyciągam przewody zapłonowe, to słychać przez chwilę nierówną pracę slinika.

Niestety na pierwszym cylindrze od strony aparatu, gdy wyciągne przewód to tego nie słychać.

Iskra na świecy jest, swieca jest czysta, zamieniałem świece miejscami oraz kable, czyściłem kopułkę, sprężanie na tym cylindrze ma 12.

Objawy są takie, że trzęsie silnikiem i słychać prykanie z wydechu. Nawet próbowałem kręcić aparatem zapłonowym ale nic się nie dzieje dalej trzęsie i pryka.

Dziś próbowałem odpalić na dwóch cylindrach 2 i 4 auto odpaliło i chodziło, gdy tak samo próbowałem zrobić na cylindrze 1 i 3 auto chodziło kilka sekund i gasło.

Ktoś coś poradzi?

Nie wiem co może być, aparat, kopułka palec...?

Napisano

Wg mnie kopułka do wymiany na nową, a przy okazji palec rozdzielacza. Miałem kiedyś auto z takim rozdzielaczem i co jakiś czas wymieniałem komplet.

Mechaniczne rozdzielacze mają tak, że w kopułce wypalają się styki i rośnie szczelina między stykami a palcem, wtedy silnik na tych cylindrach gubi zapłony i masz efekty, jakie opisujesz. Czyszczenie w tej sytuacji nic nie daje, bo nie zmniejsza szczeliny.

Pozdr.

Napisano

> Iskra na świecy jest, swieca jest czysta

Jest mokra, czy sucha?

Napisano

Sprawdź jak długa jest iskra np: trzymając za przewód WN, świecę nad głowicą. Jeśli daje radę wytwarzać 1cm iskrę to wg mnie przyczyną niepalenia jest lewe powietrze. A, że akurat z 4-tego garnka jest brane podciśnienie do całego osprzętu to będzie sporo sprawdzania.

Napisano
  • Autor

Teraz sprawdziłem iskrę. Daje lekko 1 cm, więc chyba jednak łapie lewe powietrze.

Jak uruchomiłem zimny silnki i od razu wyjełem przewód 1 cylindra (od strony zapłonu) to było słychać zmianę przy pracy silnika. Auto pochodziło może 1 minutę to już żadnej reakcji nie było.

Mam pytanie: jak konkretnie numer części mają te przewody nr 4 i 12 zaznaczone na zdjęciu w załączniku ( zdjęcie autorstwa @Orochimaru).

Jeden z nich mam uszkodzony ale uszczelniony.

post-68762-14352517094686_thumb.jpg

Napisano

Łączniki mają nr 90156412 i 90528894, ale cena ok. 20zł/szt nie zachęca.

Napisano
  • Autor

20zł za sztukę to sporo.

Ale są chyba zamienniki tańsze?

I średnica przewodu nie musi być chyba identyczna z oryginałem - małe wachania są dopuszczalne?

Napisano

> Ale są chyba zamienniki tańsze?

hmm.gif, raczej wątpię. Za 5zł można kupić kawałek wężyka zbrojonego do podciśnienia i wymienić całość. Połączyć bezpośrednio bez kolanek. Będą większe pętelki na końcach, ale to w niczym nie przeszkadza.

Napisano
  • Autor

Wielkie dzięki 20.GIF @Orochimaru. Miałeś rację, że łapał lewe powietrze.

Przyczyną okazał się odłączony przewód podciśnieniowy, który idzie w miejsce gdzie jest filtr kabinowy - tam się odłączył. Teraz żadnego prykania, auto chodzi (co prawda silnik po remoncie) jak na swój wiek bardzo dobrze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.