Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprowadzenie auta uszkodzonego a dodatkowy przegląd w kraju

Featured Replies

Napisano

Sprowadziłem samochód z Niemiec. Auto zostało kupione lekko uszkodzone- gasło na wolnych obrotach i nie działała dobrze jedna szyba elektryczna. W umowie z Niemcem zostało to wpisane w uwagach końcowych i z wyraźnym zaznaczeniem, że auto jest sprzedawane niesprawne.

I teraz tak- przyczyna gaśnięcia została szybko usunięta, podnośnika szyb na razie nie naprawiałem. Auto przeszło bez najmniejszych problemów przegląd w Polsce, następnie zostało opłacone we wszystkich urzędach aż przyszedł czas na wydział komunikacji. Ten zarządał dodatkowego przeglądu ze względu na wpis o uszkodzeniach w umowie. Przegląd zwyczajny jaki zrobiłem temu autu za 99zł jest podobno nie wystarczający w tym przypadku.

Pani z WK ma rację?

Napisano

też to przechodziłem jak sprzedałem samochód z takim zapisem...

podpisywaliśmy nową umowę bez tego zapisu wink.gif

Napisano
  • Autor

> Ma rację...

Dzisiaj byłem w stacji diagnostycznej celem zrobienia tego dodatkowego przeglądu. Diagnosta nie wie o co kaman. Mówi, że dodatkowe przeglądy tylko po kolizjach robi. Zadzwonił do WK i Ci też nie wiedzą o co chodzi z tym dodatkowym przeglądem. Sytuacja miała miejsce w innym mieście niż to w którym zarejestrowane jest auto, więc WK do którego dzwonił był inny niż ten mój wymagający dodatkowych badań.

Jaka jest w takim razie podstawa prawna do takiego badania?

Napisano
  • Autor

> też to przechodziłem jak sprzedałem samochód z takim zapisem...

> podpisywaliśmy nową umowę bez tego zapisu

A kupujący zrobił przed rejestracją, tak jak ja, badanie okresowe, w którym stwierdza się przecież, że stan techniczny pojazdu odpowiada wymogom ruchu drogowego?

Napisano

no nie bo mieliśmy blisko do siebie więc drugą umowę bez tego zapisu sporządziliśmy...

fakt, że samochód nie był uszkodzony...miał przegląd i normalnie jeździł był cały oprócz poduszki powietrznej np.

zapis był w celu zabezpieczenia mnie jako sprzedającego...

Napisano
  • Autor

> no nie bo mieliśmy blisko do siebie więc drugą umowę bez tego zapisu sporządziliśmy...

> fakt, że samochód nie był uszkodzony...miał przegląd i normalnie jeździł był cały oprócz poduszki

> powietrznej np.

> zapis był w celu zabezpieczenia mnie jako sprzedającego...

Tylko zaznaczam różnicę- w Twoim przypadku pojazd miał zrobiony przegląd przed datą spisania umowy w której zawarta była adnotacja o uszkodzeniu auta (czyli można z tego wnioskować, że uszkodzenie nastąpiło po dacie zrobienia przeglądu). U mnie przegląd został zrobiony po zawarciu umowy i niedorzecznością dla mnie jest jazda na jeszcze jakieś badanie. Zresztą trafiłem na diagnostę, który też nie wie ocb.

W internecie znalazłem jedynie info, że WK może zarządać dodatkowego badania mimo ważności przeglądu w przypadku, gdy auto brało udział w wypadku lub/i istnieje podejrzenie, że może nie spełniać wymogów bezpieczeństwa i ochrony środowiska. U mnie to podejrzenie powinien obalać przecież pozytywny wynik badania okresowego, które miało miejsce tuż przed wizytą w WK.

Jakie przepisy regulują kompetencje wydziału komunikacji w kwestii żądania dodatkowych badań?

Napisano

> Jakie przepisy regulują kompetencje wydziału komunikacji w kwestii żądania dodatkowych badań?

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 16 grudnia 2003 r. w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów oraz wzorów dokumentów stosowanych przy tych badaniach

Napisano

> ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 16 grudnia 2003 r. w sprawie zakresu i sposobu

> przeprowadzania badań technicznych pojazdów oraz wzorów dokumentów stosowanych przy tych

> badaniach

To jakieś jaja są! To jak ja będe naprawiał wtryski klientowi ( bo gaśnie ) to od razu muszę go kierować do OSKP na przegląd! zlosnik2.gif

Napisano

> To jakieś jaja są! To jak ja będe naprawiał wtryski klientowi ( bo gaśnie ) to od razu muszę go

> kierować do OSKP na przegląd!

A czytales, że tu chodzi o pierwszy przegląd auta sprowadzonego?

Napisano

Podstawą do zarejestrowania pojazdu jest ważny przegląd techniczny, a nie widzimisie panienki z okienka.

Napisano

> Podstawą do zarejestrowania pojazdu jest ważny przegląd techniczny, a nie widzimisie panienki z

> okienka.

Panienka z okienka ma czarno na białym na umowie: pojazd niesprawny. Więc nie dywaguje czy to silnik kaput, czy srubka w wydechu.

Ma prawo zażądać papierka, i to robi.

Napisano
  • Autor

> Panienka z okienka ma czarno na białym na umowie: pojazd niesprawny. Więc nie dywaguje czy to

> silnik kaput, czy srubka w wydechu.

> Ma prawo zażądać papierka, i to robi.

No ale przegląd sprzed dwóch dni leży jej przed nosem przecież. No nic- zaczynam czytać to rozporządzenie.

Przeczytałem i wynika z tego, że starosta może zażądać badania dodatkowego pomimo ważności badania okresowego w przypadku, gdy z dokumentów wymaganych do rejestracji wynika, że uczestniczył w wypadku lub narusza wymagania ochrony środowiska. Wtedy zleca się badanie, które:

- w przypadku wypadku jest tożsame z badaniem okresowym z dodatkową kontrolą geometrii kół, ukł. kierowniczego i czegoś tam jeszcze (załącznik IV pkt. 1)

- w przypadku naruszenia wymagań ochrony środowiska jest to tylko badanie hałasu i czystości spalin (które jest częścią badania okresowego)

Jako że w moim przypadku w grę wchodzi wyłącznie ochrona środowiska, to badanie okresowe, które nastąpiło po usunięciu usterki zapłonu załatwia całą sprawę i nie trzeba żadnego dodatkowego badania.

Napisano

> No ale przegląd sprzed dwóch dni leży jej przed nosem przecież. No nic- zaczynam czytać to

> rozporządzenie.

> Przeczytałem i wynika z tego, że starosta może zażądać badania dodatkowego pomimo ważności badania

> okresowego w przypadku, gdy z dokumentów wymaganych do rejestracji wynika, że uczestniczył w

> wypadku lub narusza wymagania ochrony środowiska. Wtedy zleca się badanie, które:

> - w przypadku wypadku jest tożsame z badaniem okresowym z dodatkową kontrolą geometrii kół, ukł.

> kierowniczego i czegoś tam jeszcze (zał. IV pkt. 1)

> - w przypadku naruszenia wymagań ochrony środowiska jest to tylko badanie hałasu i czystości spalin

> (które jest częścią badania okresowego)

> Jako że w moim przypadku w grę wchodzi wyłącznie ochrona środowiska, to badanie okresowe, które

> nastąpiło po usunięciu usterki zapłonu załatwia całą sprawę i nie trzeba żadnego dodatkowego

> badania.

Chodzi o to:

Quote:

§ 3. 1. Zakres badania technicznego obejmuje, w odniesieniu do badania:

5) pierwszego - dotyczącego pojazdu, o którym mowa w § 2 ust. 1 pkt 2 lit. d i e:

a) zakres określony w pkt 1, (
czyli standardowy przegląd
)

b) zakres poszerzony o specjalistyczne badanie, o którym mowa w pkt 13 załącznika nr 1 do rozporządzenia, (
tego ci brakuje:

c) sporządzenie dokumentu identyfikacyjnego;

Mając przegląd za 99PLN masz tylko podpunkt "a"....

Rozumiesz już o co chodzi?

PS. Ten przegląd powinien być wymagany zawsze, niezależnie czy auto uszkodzone czy nie. Dotyczy po prostu wszystkich aut zarejestrowanych po raz pierwszy za granicą...

Napisano
  • Autor

> Chodzi o to:

> Quote:

> § 3. 1. Zakres badania technicznego obejmuje, w odniesieniu do badania:

> 5) pierwszego - dotyczącego pojazdu, o którym mowa w § 2 ust. 1 pkt 2 lit. d i e:

> a) zakres określony w pkt 1, (czyli standardowy przegląd)

> b) zakres poszerzony o specjalistyczne badanie, o którym mowa w pkt 13 załącznika nr 1 do

> rozporządzenia, (tego ci brakuje: http://www.stacja.com.pl/prawo/2003/2250/2250_1_13.htm

> c) sporządzenie dokumentu identyfikacyjnego;

> Mając przegląd za 99PLN masz tylko podpunkt "a"....

> Rozumiesz już o co chodzi?

> PS. Ten przegląd powinien być wymagany zawsze, niezależnie czy auto uszkodzone czy nie. Dotyczy po

> prostu wszystkich aut zarejestrowanych po raz pierwszy za granicą...

Ja bazuję na najnowszym rozporządzeniu z 2009 i tam tych punktów nie widzę.

Napisano

> Ja bazuję na najnowszym rozporządzeniu z 2009 i tam tych punktów nie widzę.

Dobra, bo zamieszało się ciut. Przyznaję, że mi też się pomieszało. I obecnie auta sprowadzone nie przechodzą dodatkowego przeglądu.

Ale:

Quote:

5. Wykonując okresowe badanie techniczne, o którym

mowa w art. 81 ust. 3 ustawy, uprawniony diagnosta

wystawia
dokument identyfikacyjny badanego

pojazdu, który stanowi załącznik do zaświadczenia

o przeprowadzonym badaniu technicznym. Wzór dokumentu

identyfikacyjnego pojazdu określa załacznik

nr 3 do rozporządzenia.

Masz taki papierek?

A jeśli chcą więcej na tej podstawie:

Quote:

11. Niezależnie od badań, o których mowa w ust. 3—5, dodatkowemu badaniu technicznemu podlega pojazd:

2) skierowany przez starostę albo na wniosek posiadacza pojazdu:

a) w celu identyfikacji lub ustalenia danych niezbędnych do jego rejestracji.

b) jeżeli z dokumentów wymaganych do jego rejestracji wynika, że uczestniczył on w wypadku drogowym, lub narusza wymagania ochrony środowiska;

To na podstawie rozporządzenia powinieneś dostać w WK skierowanie gdzie jest opisane czego chcą.

Quote:

§ 3. 1. Zakres dodatkowego badania technicznego

pojazdu, o którym mowa w art. 81 ust. 11 ustawy:

3)
skierowanego przez starostę
albo na wniosek posiadacza

pojazdu w celu identyfikacji lub ustalenia

danych niezbędnych do jego rejestracji — obejmuje

ustalenie danych pojazdu
określonych przez

starostę w skierowaniu lub przez posiadacza pojazdu

we wniosku, w sposób określony w pkt 1

działu I załącznika nr 1 do rozporządzenia;

4)
skierowanego przez starostę
albo na wniosek posiadacza

pojazdu, jeżeli z dokumentów wymaganych

do jego rejestracji wynika, ze uczestniczył on

w wypadku drogowym, lub narusza wymagania

ochrony środowiska — obejmuje sprawdzenie

i ocenę spełnienia warunków technicznych dotyczących

układów, w których stwierdzono
usterki

wymienione w skierowaniu lub wniosku, w sposób

określony w pkt 1—10 działu I załącznika nr 1

do rozporządzenia oraz w pkt 1 działu I załącznika

nr 4 do rozporządzenia. W przypadku pojazdów,

w których stwierdzono wyłącznie naruszenie wymagań

ochrony środowiska, przeprowadza się tylko

czynności określone w pkt 10 działu I załącznika

nr 1 do rozporządzenia;

Napisano

> A czytales, że tu chodzi o pierwszy przegląd auta sprowadzonego?

Tak, czytałem. I już dawno stwierdziłem ułomność tych przepsów.

Sprowadzając auto ze zbitym reflektorem trzeba robić badanie.

Rozbijając auto w kraju mogę je zespawać potem z dwóch i WK nie ma nic do tego. Jedynie ubezpieczyciel się upomina o badanie,... ale WK ma to w nosie.

Napisano
  • Autor

Dokument identyfikacyjny mam. Z WK załatwiłem dziś sprawę telefonicznie uświadamiając panie, że w przepisie regulującym kwestię badania dodatkowego w takim przypadku jest mowa o aucie uczestniczącym w wypadku a nie po prostu uszkodzonym.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.