Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Usunięcie Filtra cząstek stałych

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie do osób które usunęły FAPa, a najlepiej do tych którzy mają wsadzony emulator.

Moja mazda 3 1.6 (silnik z PSA, dlatego tutaj piszę) przejechała dopiero ok 1000km od usunięcia tego czegoś. Po usunięciu spaliny zaczęły o wiele bardziej śmierdzieć (co jest zrozumiałe) i z rury wydechowej czasami się kopci przy przyśpieszaniu na biało. Nie zwracałem na to uwagi, ale ostatnio jak się zatrzymałem na pasach to zobaczyłem w lusterku dość dużo białego dymu. Po chwili się zatrzymałem i chciałem zobaczyć jak to kopci, nacisnąłem na gaz i poleciał dym czarny (mniej niż wcześniej tego białego). Po zgaszeniu silnika wentylator dalej chodził. Teraz to pytanie: Czy Nawet po wsadzeniu emulatora kiedy komputer widzi że cały czas ma czysty filtr ma on zaprogramowane że co ileś km będzie go przepalał i dawał większą dawkę paliwa? Dlaczego leci czarny albo biały dym? Czy ktoś też tak ma?

Po usunięciu filtra auto wydaje się być trochę mocniejsze i mniej chyba mniej pali (za mało przejechane żeby to jednoznacznie stwierdzić)

Napisano

masz po prostu karę za zanieczyszczanie środowiska po wycięciu FAPa... no.gifnono.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> masz po prostu karę za zanieczyszczanie środowiska po wycięciu FAPa...

Mnie to tam nie przeszkadza:) Jakby filtr był skonstruowany tak, że jego wymiana (konieczna co 120tys km) kosztowała by 1000zł zamiast 6 tys to nikt by się nie zastanawiał czy wymieniać czy wywalać. Niestety cena nowego filtra, a nawet samo dolanie płynu są tak drogie, że nikt nie patrzy na środowisko.

Napisano

> Niestety cena nowego filtra, a nawet samo dolanie płynu są tak drogie, że nikt nie

> patrzy na środowisko.

tylko nie "nikt", pisz kolego za siebie.

trzeba bylo benzyniaka kupowac jak masz takie podejscie, nic bys nie musial wycinac.

Napisano

> Teraz to pytanie: Czy Nawet po wsadzeniu emulatora kiedy komputer widzi że cały czas ma czysty

> filtr ma on zaprogramowane że co ileś km będzie go przepalał i dawał większą dawkę paliwa?

Filtr wypala się czasami profilaktycznie (na zapas) jeśli komputer widzi, że są ku temu warunki. Emulator nie powoduje, że filtr się NIGDY więcej nie wypali. To już chyba lepszym pomysłem jest przewiercenie filtra 4 dziurkami fi=8 i wlanie ropy do zbiornika na "elojze" (jeśli masz mokry filtr)

Napisano

> Mnie to tam nie przeszkadza:) Jakby filtr był skonstruowany tak, że jego wymiana (konieczna co

> 120tys km)

Przecież filtr jest wieczny, wystarczy go wymyć z osadzającego się tlenku ceru i przejedzie kolejne 120tys

Napisano

> Przecież filtr jest wieczny, wystarczy go wymyć z osadzającego się tlenku ceru i przejedzie kolejne

> 120tys

otóż to. Osobiście testowałem wyjęcie FAPa zalanie go na noc płynem do mycia silników (na priv moge podać jaki to płyn). Następnego dnia wylewamy śmieci a całą czynność powtarzamy.

Ot i całe czyszczenie filtra cząstek stałych płynem za kilkadziesiąt złotych.

Napisano

> otóż to. Osobiście testowałem wyjęcie FAPa zalanie go na noc płynem do mycia silników (na priv moge

> podać jaki to płyn).

a to jakaś tajemnica, że publicznie piszesz o podaniu na PW? icon_eek.gif

Napisano

> a to jakaś tajemnica, że publicznie piszesz o podaniu na PW?

też mnie to zdziwiło ok.gif

Napisano

> a to jakaś tajemnica, że publicznie piszesz o podaniu na PW?

eeee to po prostu ultramyt

do czyszczenia FAPa najlepszy środek za marne grosze

Napisano

no ok.gif

Napisano

> Mam pytanie do osób które usunęły FAPa, a najlepiej do tych którzy mają wsadzony emulator.

> Moja mazda 3 1.6 (silnik z PSA, dlatego tutaj piszę) przejechała dopiero ok 1000km od usunięcia

> tego czegoś. Po usunięciu spaliny zaczęły o wiele bardziej śmierdzieć (co jest zrozumiałe) i z

> rury wydech

Hehe ile za to zaplaciles??

ECU dalej mysli, ze masz dpf, leje paliwo i go wypala.

Napisano
  • Autor

> Hehe ile za to zaplaciles??

> ECU dalej mysli, ze masz dpf, leje paliwo i go wypala.

Tak, tylko emulator daje sygnał że filtr jest czysty, więc nie powinien go wypalać. Chyba że ma zaprogramowane że np co 400km tak profilaktycznie go przepali. Cennik masz tutaj po prawej stronie Wybierasz jakie masz auto i pokazuje Ci cenę usługi. Robiłem w jednym z warsztatów które też są na tej stronie.

Napisano

> Tak, tylko emulator daje sygnał że filtr jest czysty, więc nie powinien go wypalać.

To niestety nie jest takie proste. TUTAJ coś na ten temat jest.

P.S. Pomydliło mi się. TUTAJ

Napisano

> Tak, tylko emulator daje sy

Jak mozesz to oddaj to i odzyskaj kase.

Jedz do porzadnego tunera gdzie wycinaja to ustrojstwo z programu.

Chociaz ja sie moge nie znac jak to kiedys stwierdzil kolega S na MK.

Napisano

Pługomaniacy wyciągają i myją FAPy w swoich Pługach

KLIKEN MACHEN

nie wiem, nie znam się ...

mój Kiosk ma dopiero niecałe 10kkm więc o FAPie nie myślę wink.gif893goodvibes.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Pługomaniacy wyciągają i myją FAPy w swoich Pługach

> KLIKEN MACHEN

> nie wiem, nie znam się ...

> mój Kiosk ma dopiero niecałe 10kkm więc o FAPie nie myślę

Mi się zbliża 180 tyś w 1,6 HDI - czyli czas na zmianę filtra FAP.

Będę regenerował w garaży karcherem. Lexię (interfejs)do zaprogramowania wymiany filtra mam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.