Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pilnie potrzebuje pomocy _ problem z paliwem?

Featured Replies

Napisano

witajcie, potrzebuje waszej pomocy. wracam właśnie z wakacji i pojawił się problem. po przejechaniu 200 km silnik tak jakby stracił moc _ terenie. maksymalna prędkość to ok 80-90 km/ h. ciągle miga pomarańczowy silniczek. check engine. podejrzewam walne wcześniej paliwo na nieznanej stacji bieszczady. wolałem bp ultimate. a co wy o tym sadzicie. w imieniu męża żona zdenerwowana ciągłym pipaniem. stilo 1.4 3d

Napisano

Niestety tylko podpiecie pod komputer powie prawdę . Reszta to wróżenie z fusów .

Napisano

> witajcie, potrzebuje waszej pomocy. wracam właśnie z wakacji i pojawił się problem. po przejechaniu

> 200 km silnik tak jakby stracił moc _ terenie. maksymalna prędkość to ok 80-90 km/ h. ciągle

> miga pomarańczowy silniczek. check engine. podejrzewam walne wcześniej paliwo na nieznanej

> stacji bieszczady. wolałem bp ultimate. a co wy o tym sadzicie. w imieniu męża żona

> zdenerwowana ciągłym pipaniem. stilo 1.4 3d

jeśli paliwo, odciągnąć w jakieś wiadro lub coś i zalać sporo świeżego paliwa, może pomoże, jeśli od paliwa to wtryski/sondy/czujniki mogą wariować, a tu bez podpięcia kompa nic nie zdiagnozujemy oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

Witajcie ponownie - jakoś się dokulałem do domu, odespałem.

Wcześniejszy post żona pisała z komórki.

Podłączyłem komputer - wywaliło błąd CYLINDER 3 MISFIRE DETECTED (P0303).

Teraz pytanie czy może to być przyczyną zatankowania kiepskiej jakości benzyny - podejrzewam to, bo zgadzałoby się kilometrowo. Miałem benzyny na około 240 km i dolałem do pełna na stacji w Bieszczadach - mniej więcej od po pokonaniu takiego dystansu, za Nowym Sączem auto zaczęło się dławić. Maks to 80 km/h. Po dojechaniu do A4 już dawało radę 120 km/h ale i tak jechałem dużo wolniej. Dotankowałem mu do pełna dobrej benzyny i po chłopsku trochę rozchuśtałem smile.gif jedyne co przyszło mi na myśl smile.gif

Co teraz? jak sprawdzić powód?

rachunek ze stacji jakby coś mam..

Proszę o pomoc.

Napisano

> Witajcie ponownie - jakoś się dokulałem do domu, odespałem.

> Wcześniejszy post żona pisała z komórki.

> Podłączyłem komputer - wywaliło błąd CYLINDER 3 MISFIRE DETECTED (P0303).

> Teraz pytanie czy może to być przyczyną zatankowania kiepskiej jakości benzyny

Jeśli masz oddzielny bak dla trzeciego cylindra to tak, jeśli nie to wymień cewkę.

Po wymianie cewki na autostradę i porządnie przebutuj autko, żeby katalizator się wygrzał.

Pozdrawiam BAS

Napisano

No dobra, ze stacją nie masz w praktyce szans wielkich, więc szkoda zachodu wink.gif

Jeśli to paliwo, to spuścić w gwizdu złe, albo zalać ze 2 flaszki uszlachetniacza, dolać do pełna dobrym, wyjeździć i zalać świeżego z odpowiednią dawką uszlachetniacza, u mnie pomógł czerwony i czarny STP. ok.gif

Inna sprawa, zerknąć na układ zapłonowy, bo świeczki i przewody mogą niedomagać crazy.gif

Jaka jest praca silnika, równa, nie dymi, jak z wchodzeniem na obroty?

Napisano
  • Autor

Czyli rozumiem - że paliwo to zbieg okoliczności?

Dzięki.

> Jeśli masz oddzielny bak dla trzeciego cylindra to tak, jeśli nie to wymień cewkę.

> Po wymianie cewki na autostradę i porządnie przebutuj autko, żeby katalizator się wygrzał.

> Pozdrawiam BAS

Napisano

> Jeśli masz oddzielny bak dla trzeciego cylindra to tak, jeśli nie to wymień cewkę.

> Po wymianie cewki na autostradę i porządnie przebutuj autko, żeby katalizator się wygrzał.

Racja, ale old.gifzlosnik.gif, jedna ze świec/cewek mogła być nadwyrężona mocniej i dlatego na gorszym paliwie focha strzeliła i mamy efekt wink.gif. W P2 1,2 16v przerabiałem identyczny temat, tam była wina paliwa, bąd na drugim cylindrze, wymiana świec i przewodów, spuszczanie syfu ze zbiornika i zalanie czystego z uszlachetniaczami - samochód uszedł bez awarii silnika skromny.gif

> Pozdrawiam BAS

Napisano

> Czyli rozumiem - że paliwo to zbieg okoliczności?

Raczej tak, gdyby to było paliwo to miałbyś błędy na wszystkich cylindrach a nie tylko na jednym.

Obejrzyj jeszcze pozostałe cewki bo ostatnio widziałem(wprawdzie 1.2) cewki, które uległy biodegradacji od temperatury i ukruszyły się w nich złącza.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Racja, ale , jedna ze świec/cewek mogła być nadwyrężona mocniej i dlatego na gorszym paliwie

> focha strzeliła i mamy efekt . W P2 1,2 16v przerabiałem identyczny temat, tam była wina

> paliwa, bąd na drugim cylindrze, wymiana świec i przewodów, spuszczanie syfu ze zbiornika i

> zalanie czystego z uszlachetniaczami - samochód uszedł bez awarii silnika

Nawet jeśli kolega zalał paliwo gorszej jakości to po wymianie cewki, spokojnie je wyjeździ.

U Ciebie pewnie głównym powodem ustąpienia problemów była wymiana przewodów i świec a paliwo mogłeś spokojnie wyjeździć.

Sprawny układ paliwowy i zapłonowy mają sporą tolerancję, jeśli układ jest uszkodzony to nie ma tej tolerancji.

IMO u kolegi zmiana paliwa niewiele zmieni, natomiast zmiana cewki i ewentualnie świec, rozwiąże problem.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Nawet jeśli kolega zalał paliwo gorszej jakości to po wymianie cewki, spokojnie je wyjeździ.

> U Ciebie pewnie głównym powodem ustąpienia problemów była wymiana przewodów i świec a paliwo mogłeś

> spokojnie wyjeździć.

no way man, po wymianie dalej to samo, bo myślałem, że przewody i świece, u mnie było paliwo, bo to co wyssałem ze zbiornika było brudne, rude i miało bogaty skład, w który to gdzieś tam była pewnie i benzyna, a renomowana sieć stacji, punkt akurat w Stolicy grinser006.gif

> Sprawny układ paliwowy i zapłonowy mają sporą tolerancję, jeśli układ jest uszkodzony to nie ma tej

> tolerancji.

na tej zupie Ruskie V8 nie pojechałoby grinser006.gif

> IMO u kolegi zmiana paliwa niewiele zmieni, natomiast zmiana cewki i ewentualnie świec, rozwiąże

> problem.

polecam zaatakować z dwóch różnych pozycji - układ paliwowy, układ zapłonowy wink.gif

W zależności co i kiedy było robione przy zapłonie ok.gif

> Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Bardzo wa dziękuję. Jutro będę działał w temacie.

Silnik pracuje trochę jak traktor ale wkręca się na obroty (tak jak pisałem nawet do 120 można TERAZ szarpnąć). Co nie zmienia faktu tyrkotania i na jałowym nie dużo brakuje do zgaśnięcia (ale nie gaśnie).

Na początku były takie wyczuwalne szarpnięcia i brak mocy - potem (teraz) szarpnięcia ustały. Tylko ikonka miga i piszczy jak oszalała..

Napisano

> Bardzo wa dziękuję. Jutro będę działał w temacie.

> Silnik pracuje trochę jak traktor ale wkręca się na obroty (tak jak pisałem nawet do 120 można

> TERAZ szarpnąć). Co nie zmienia faktu tyrkotania i na jałowym nie dużo brakuje do zgaśnięcia

> (ale nie gaśnie).

> Na początku były takie wyczuwalne szarpnięcia i brak mocy - potem (teraz) szarpnięcia ustały. Tylko

> ikonka miga i piszczy jak oszalała..

Kolega miał podobnie gdy uszkodzony był wtrysk, ale nie straszę tongue.gif sprawdź jak koledzy mówią świece, cewki itp. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Kolega miał podobnie gdy uszkodzony był wtrysk, ale nie straszę sprawdź jak koledzy mówią świece,

> cewki itp.

Na razie auto stoi u mechanika - zobaczymy co będzie .. zostawiłem je do soboty.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.