Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup Clio II 1.5 dci 65KM

Featured Replies

Napisano

Witam.

przymierzam się do zakupu Clio II dla żony. Znalazłem interesujący mnie egzemplarz w dość dobrych pieniądzach http://tablica.pl/oferta/renault-clio-okazja-2004-ID1jdid.html#6a2a97a4;r:6;s:10 Zanim pojadę go obejrzeć proszę o poradę na co zwrócić uwagę przy kupnie.

Chciałem jeszcze zadać kilka pytań:

- czy egzemplarz z tego rocznika może posiadać dwumasę

- słyszałem o padających wtryskach w tych silnikach - jakie są tego objawy

- jaki jest koszt wymiany rozrząd w tym silniku, czy operacja jest skomplikowana

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Napisano

> Witam.

> przymierzam się do zakupu Clio II dla żony. Znalazłem interesujący mnie egzemplarz w dość dobrych

> pieniądzach http://tablica.pl/oferta/renault-clio-okazja-2004-ID1jdid.html#6a2a97a4;r:6;s:10

> Zanim pojadę go obejrzeć proszę o poradę na co zwrócić uwagę przy kupnie.

> Chciałem jeszcze zadać kilka pytań:

> - czy egzemplarz z tego rocznika może posiadać dwumasę

> - słyszałem o padających wtryskach w tych silnikach - jakie są tego objawy

> - jaki jest koszt wymiany rozrząd w tym silniku, czy operacja jest skomplikowana

> Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Mój tata ma Kangoo z tym silnikiem z 2006r (mocniejszy troche bo 85km). Dwumasa na pewno nie ma. O wtryskach nic nie słyszałem. Zrobił tym ok 50tys i nic nie padło. Rozrząd kosztuje tyle co w normalnym aucie dieselu, do tysiąca się zmieści.

Napisano

po pierwsze nie wierze w przebieg po drugie ciekawe w jakiej kondycji jest silnik.

Ja niestety miałem z moim duże problemy bo zaczęło padać wszystko po kolei i zamknąłem się w okolicach 6 tys z naprawą.

Ogólnie to takiego clio DCI nigdy bym już nie kupił ok.gifsmile.gif

wolał bym benzynę bo mniejsze koszty ok.gif

Napisano

O niebo lepiej i spokojniej będzie kupić benzyniaka - choćby 1.2 16V. Tam nie masz już zupełnie nic, co może się popsuć (w sensie - nic drogiego), a koszt paliwa nie będzie dużo wyższy - po mieście zmieścisz się w 8 litrach, a w takim dieslu pewno z 6,5 trzeba liczyć.

Napisano

> O niebo lepiej i spokojniej będzie kupić benzyniaka - choćby 1.2 16V. Tam nie masz już zupełnie

> nic, co może się popsuć (w sensie - nic drogiego), a koszt paliwa nie będzie dużo wyższy - po

> mieście zmieścisz się w 8 litrach, a w takim dieslu pewno z 6,5 trzeba liczyć.

Ja poki co kupilem zonie clio II z silnikiem 1.2 8v za 3 tys zl. Wymienilem czujnik polozenia walu i cewke auto smiga jak dzikie. Moze miasto w ktorym mieszkam nie jest za duze ale zona jezdzac do pracy pali 6litrow na 100km.

w trase troche za slabe ale dla chcacego nic trudnego i tez sie da.

Napisano

> O niebo lepiej i spokojniej będzie kupić benzyniaka - choćby 1.2 16V. Tam nie masz już zupełnie

> nic, co może się popsuć (w sensie - nic drogiego), a koszt paliwa nie będzie dużo wyższy - po

> mieście zmieścisz się w 8 litrach, a w takim dieslu pewno z 6,5 trzeba liczyć.

dokłądnie tak jak piszesz koszt nowej turbiny bo jest szansa że ta nie długo padnie to od 1500-2000 zł w zależności jaki rabat ok.gif

Za niedługo wtryski do regeneracji to 450zł sztuka więc jak sobie policzymy do do takiego benzyniaka kupimy nowy silnik zlosnik.gif

co prawda takie Clio mało pali bo jakieś 4,1 na trasie a w mieście z jakieś 5,5. TO i tak bym wolał jaką kol wiek benzynę bo koszta są dużo mniejsze jak się coś zepsuje ok.gif

Napisano

> dokłądnie tak jak piszesz koszt nowej turbiny bo jest szansa że ta nie długo padnie to od 1500-2000

> zł w zależności jaki rabat

> Za niedługo wtryski do regeneracji to 450zł sztuka więc jak sobie policzymy do do takiego

> benzyniaka kupimy nowy silnik

> co prawda takie Clio mało pali bo jakieś 4,1 na trasie a w mieście z jakieś 5,5. TO i tak bym

> wolał jaką kol wiek benzynę bo koszta są dużo mniejsze jak się coś zepsuje

Powiedzmy tak - jak ktoś chce tankować olej napędowy bo chce i koniec, podoba mu się klekot wynalazku pana Rudolfa D., to niech kupuje wysokoprężną wersję i cieszy się nią - bo najważniejsze to jeździć tym, czym się chce. Ale kiedy szuka się auta stricte do miasta, do stania w korkach, zimnego odpalania i częstego gaszenia to IMHO w segmencie B benzyna będzie odpowiednim wyborem. Przy większych autach wygląda to trochę inaczej, bo tam z racji masy, mocy i pojemności koszt paliwa dla noPB i ON wygląda już nieco inaczej niż w przypadku maluchów.

PS. Mówi to obecny użytkownik wyłącznie diesli - co by o stronniczość nie być posądzonym.

Napisano

> Witam.

> przymierzam się do zakupu Clio II dla żony.

silnik prosty jak cep - nie ma dwumasy ani VTG.

problem z wtryskami bardzo prosto się zażegnuje - wystarczy dolewać do paliwa lepszego oleju 2T i po sprawie.

Napisano

> silnik prosty jak cep - nie ma dwumasy ani VTG.

> problem z wtryskami bardzo prosto się zażegnuje - wystarczy dolewać do paliwa lepszego oleju 2T i

> po sprawie.

Fakt, że silnik jest prosty ale warto zakonotować sobie, że czasy ropy tańszej o połowę od benzyny minęły i nie ma co komplikować sobie życia. A współczesny diesel zawsze wymagać będzie większej kultury serwisowej niż benzyniak o klasycznej budowie osprzętu (czyli nie żadne TSI i inne diabły).

Co do tego dolewania to nie wiem, nigdy nic nie dolewałem i jeżdżę, i obawiam się że może to być wieść z gatunku urban legends.

PS. Podobnie jak moje diesle nigdy nie widziały i nie zobaczą paliw premium.

Napisano

> Co do tego dolewania to nie wiem, nigdy nic nie dolewałem i jeżdżę, i obawiam się że może to być

> wieść z gatunku urban legends.

uwierz bez sprawdzania - sam stosuję już prawie 3 lata i wszystko jest OK.

mimo wszystko ON jest nadal tańszy od noPb

Napisano

ale ten tekst z naukami do kogo?

bo ja akurat nie miałem kupionego diesla do jazdy w korkach i po mieście. ok.gif

Niestety małe silniki DCI nie są silnikami dobrej konstrukcji i mają dużo mankamentów.

Zazwyczaj zaczynają się duże koszta już około 150tys km ok.gif

Napisano

> uwierz bez sprawdzania - sam stosuję już prawie 3 lata i wszystko jest OK.

> mimo wszystko ON jest nadal tańszy od noPb

Bo to takie subiektywne jest - ja leję tylko zwykły olej napędowy do wszystkiego co mam i też jeżdżę smile.gif

Napisano

> ale ten tekst z naukami do kogo?

> bo ja akurat nie miałem kupionego diesla do jazdy w korkach i po mieście.

> Niestety małe silniki DCI nie są silnikami dobrej konstrukcji i mają dużo mankamentów.

> Zazwyczaj zaczynają się duże koszta już około 150tys km

Nauka jest ogólna i dla potomnych, by tak powiedzieć - po prostu nie ma co zachwycać się pięknym klekotem małego diesla. Mój mechanik z ASO renault prowadzący prywatną praktykę mówi, że gdyby nie dCi, to nie miałby co jeść. Ja mu wierzę.

Napisano

> Bo to takie subiektywne jest - ja leję tylko zwykły olej napędowy do wszystkiego co mam i też

> jeżdżę

też ok.gif

ja tam wolę, by układ miał lepsze smarowanie, bo nasze paliwo nie jest najlepsze w tej materii no.gif

Napisano

> też

> ja tam wolę, by układ miał lepsze smarowanie, bo nasze paliwo nie jest najlepsze w tej materii

Z tym smarowaniem to też wielokrotnie słyszałem, ale zastanawia mnie na ile są to znowu opowieści dziwnej treści, jeśli ON spełnia wymagania to co może mu brakować? Ja Lagunę tankuję na stacji prowadzonej przez PKS, i wychodzę z założenia że jeśli nowoczesne autobusy Mercedesa jeżdżą na tym paliwie i to robią ogromne przebiegi, to i moje renault da radę i ową ropą nie pogardzi. Stacja zaopatruje się w produkty Lotosu.

Napisano

tak, ale jeśli była jakaś partia pomp, w których elementy były z miększego, łatwo ścieralnego materiału to lepsze smarowanie może im tylko pomóc ok.gif

Napisano

> tak, ale jeśli była jakaś partia pomp, w których elementy były z miększego, łatwo ścieralnego

> materiału to lepsze smarowanie może im tylko pomóc

Zwłaszcza, że w okolicach 2005/2006 podobno zmienił się skład wszystkich sprzedawanych u nas ON. Zabrakło w nich związków siarki, które miały zbawienny wpływ na pompy wtryskowe. Na forum peugeot-klubu, grupa klubowiczy wykonała jakieś badania próbek ON pod kątem właściwości smarnych. Sporo ludzi stamtąd dolewa olej 2T do ON.

Ot, trochę do poczytania: http://www.peugeot-klub.pl/index.php?topic=37566.0

Pozdrawiam

Napisano

ale to jest niestety prawda - jak dla próby sobie ktoś wleje przed tankowaniem 100-200 ml oleju 2T na pełny bak, to usłyszy, jak silnik miękko pracuje i jakby ciszej.

przy czym zero efektu ubocznego - zatkany katalizator, kolorowe spaliny, wycieki oleju etc.

Napisano

Używanego 1.5 dci bym nie kupił , co innego nowy i to do 2010 roku tyko bez filtra fap i koła dwumasowego takie miałem w loganie MCV 85KM.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.