Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wskźnik ciśnienia oleju

Featured Replies

Napisano

Witam

Od niedawna jestem posiadaczem Stilo Abarth 2.4. Poprzedni właściciel jeździł na oleju 10w60 castrol edge ja natomiast zmieniłem na 10w40 shell, bo taki zawsze lałem do fiatów i było ok. Po zmianie zauważyłem, że ciśnienie oleju na wskaźnikach przy bardzo rozgrzanym silniku i wolnych obrotach ma tylko jedną kreskę ponad czerwoną, natomiast jak dodam odrobinę gazu już przy 1500 obr/min to ciśnienie się podnosi na max. Jest to normalny objaw czy coś nie tak.

Napisano

Ten castrol to był syntetyk. Fiat też zaleca syntetyk do Stilo. Więc lej syntetyk. Najlepiej Selenię.

Napisano

Olej na jałowych obrotach ma ~1bar'a, poniżej 0,8bar powinna zapalać się kontrolka, na wysokich obrotach olej ma ciśnienie 3,7bar, powyżej otwiera się zawór przelewowy.

Dotyczy to większości lub wszystkich samochodów.

W poprzednich samochodach nie miałeś wskazówki, więc nic Cie nie niepokoiło.

Jeśli masz wątpliwości to podłącz manometr(większość przyzwoitych mechaników ma na stanie) i sprawdź czy ciśnienia zachowują się tak jak opisałem.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Ten castrol to był syntetyk. Fiat też zaleca syntetyk do Stilo. Więc lej syntetyk. Najlepiej

> Selenię.

Masz rację wcześniej jak się kontrolka nie paliła to było ok a teraz wskazania i już człowiek myśli, że jest coś nie tak. Dzięki za wyjaśnienie. A olej chyba może być czy przy wymianie go zmienić?

Napisano

Ja bym zmienił.

Napisano
  • Autor

> Ja bym zmienił.

Na 10w60 racing czy 5w40?

Napisano

Selenia WR 5W-40

Napisano
  • Autor

> Selenia WR 5W-40

Dzięki za podpowiedz. Tak myślałem żeby na 5w40 zalać, ale że był 10w60 zalany wcześniej nie chciałem od razu tak rzadkiego oleju lać, ale za jakiś czas tak wleje. Tylko zastanawiam się nad selenią czy shella lać, bo nigdy mnie nie zawiódł.

Napisano

Każdy leje to co lubi. Producent zaleca Selenię więc ją leję i nie narzekam.

Napisano

Witam. Ja również leję shella do swoich samochodów i jest dobrze. Silniczki czyste żadnych osadów i syfu.

Napisano

> Witam

> Od niedawna jestem posiadaczem Stilo Abarth 2.4. Poprzedni właściciel jeździł na oleju 10w60

> castrol edge ja natomiast zmieniłem na 10w40 shell, bo taki zawsze lałem do fiatów i było ok.

> Po zmianie zauważyłem, że ciśnienie oleju na wskaźnikach przy bardzo rozgrzanym silniku i

> wolnych obrotach ma tylko jedną kreskę ponad czerwoną, natomiast jak dodam odrobinę gazu już

> przy 1500 obr/min to ciśnienie się podnosi na max. Jest to normalny objaw czy coś nie tak.

Odpowiem konkretnie na twoje pytanie:

Na MOBILE 1 10W40 - zimny silnik ciśnienie pełne (5) - rozgrzany do połowy temp. wskaźnik do (3) włącznie

Na Valvoline 10W40 - zimny silnik ciśnienie pełne (5) - rozgrzany do pierwszego bialego wskaźnika ciśnienie (3), rozgrzany do połowy ciśnienie (2) - ogólnie valvoline dobrze wypada w testach ściernych ale po obserwacji - nie odprowadza dobrze ciepła - łatwo go przegrzać.

Na castrol magnatec 10w40 - zachowuje się tak samo jak mobile1

nigdy nie miałem tak niskiego ciśnienia jaki opisujesz w swoim poście.

Wg, nie coś jest nie tak.

286188240-minss.jpg

post-120396-1435251718065_thumb.jpg

Napisano

> Wg, nie coś jest nie tak.

Czyli standardowa procedura:

- manometr w miejsce czujnika ciśnienia i/lub wymiana czujnika(może to czujnik), raczej dość tania część, więc można zaryzykować,

- jeśli ciśnienie jest faktycznie niskie to winny może być zawór przelewowy w pompie olejowej(pompa do wymiany).

Sama pompa pewnie nie zabija ceną, ale jeśli dobrze pamiętam to wymiana w tym silniku jest z lekka kłopotliwa i nie należy do najtańszych procedur serwisowych. frown.gif

Żebyś się nie czepiał, że jestem teoretykiem to miałem w swoim autku(BBM) taką sytuację, przeciekał czujnik(co nie miało większego wpływu na ciśnienie) i zawór przelewowy obniżał ciśnienie na jałowych.

Kolega Plastyk z Łodzi miał też niezłą jazdę, stąd wiem, że wymiana pompy wygląda nieciekawie, ale obym źle pamiętał.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Dzięki Darkooo za szczegółowe wyjaśnienia. Zacznę może tak jak BAS mi podpowiedział od sprawdzenia ciśnienia a jak będzie za niskie to wleję olej 5w50 mobila. Dopiero jak to nic nie pomoże będę sprawdzał pompę. Może też filtr jest słabej, jakości i tak słabo puszcza. A tak myślę sobie, że jak byłoby za niskie ciśnienie to pewnie jakaś szklanka by się odezwała albo wariatek a tu cisza. Tak poza tym z moich obserwacji to po zmianie z tego gęstego oleju zaczął bardziej wydech basowo mruczeć na wolnych obrotach- bulgoce jak w v8 hehe.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.