Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zegary - różnice

Featured Replies

Napisano

Witam smile.gif

Mam pytanko dotyczące zegarów. Kumpel niedawno kupił sobie Misia w wersji Active i teraz powoli go doposażamy. Właśnie szukamy zegarów z komputerem. Mniej więcej wiemy czego szukać natomiast zastanawia nas jedna rzecz. Są zegary za 150 i za ponad 300. Różnią się oprócz czcionki jeszcze wielkością wyświetlacza. Te droższe maja większy. I tu rodzi się pytanie jak w praktyce wyglądają różnice pomiędzy tymi zegarami? Ilość funkcji komputera? język komunikatów? Jak to dokładnie wygląda? zastanawiamy sie czy jest sens dopłacania ponad 150zł hmm.gif

Napisano

> Witam

> Mam pytanko dotyczące zegarów. Kumpel niedawno kupił sobie Misia w wersji Active i teraz powoli go

> doposażamy. Właśnie szukamy zegarów z komputerem. Mniej więcej wiemy czego szukać natomiast

> zastanawia nas jedna rzecz. Są zegary za 150 i za ponad 300. Różnią się oprócz czcionki

> jeszcze wielkością wyświetlacza. Te droższe maja większy. I tu rodzi się pytanie jak w

> praktyce wyglądają różnice pomiędzy tymi zegarami? Ilość funkcji komputera? język komunikatów?

> Jak to dokładnie wygląda? zastanawiamy sie czy jest sens dopłacania ponad 150zł

Wszystko zaleposrednigo co chce miec, bo roznice sa. Mialem wersje dynamic wiec to ta posrednia i w sume mimo mozliwosci zerkania na chwilowe srednie spalanie i srednie predkisci to byl to dla mnie zbytek a jedune co to obrotek byl na plus z tych zegarow i lepszy wyglad. Funkcje i roznice pomiedzy wersjami masz opisane na stronie klubowej

Napisano

mialem dynamica i zmienilem na emotion (ten z wiekszym wyswietlaczem - da sie nowke dostac za 150zł!!) -

Dużo zależy od body, które jest w aucie (zalezy co obsluguje) - po pierwsze, jesli masz radio 2 din to wyswietla info na liczniku (musi być wpięty CAN), po drugie masz jezyk polski w komunikatach (w dynamicu nie). funkcja automatycznego ryglowania po przekroczeniu 20km/h (dla mnie bajer, ale wymaga ori centrala, najlepiej z kluczykiem scyzorykiem - wtedy dziala 100% jak powinien), mozliwosc wyswietlania temperatury zewnetrznej (trzeba zamontowac i podpiac czujnik), ma jeszcze 2-go tripa (spalanie, etc. - ja nie korzystam).

Uwazaj, bo przebieg oficjalnie mozna jedynie zwiekszac FESem (musisz miec mniejszy w liczniku niz w aucie) - licznik wymaga osiowania po wlozeniu

Napisano

> mialem dynamica i zmienilem na emotion (ten z wiekszym wyswietlaczem - da sie nowke dostac za

> 150zł!!) -

> Dużo zależy od body, które jest w aucie (zalezy co obsluguje) - po pierwsze, jesli masz radio 2

> din to wyswietla info na liczniku (musi być wpięty CAN), po drugie masz jezyk polski w

> komunikatach (w dynamicu nie). funkcja automatycznego ryglowania po przekroczeniu 20km/h (dla

> mnie bajer, ale wymaga ori centrala, najlepiej z kluczykiem scyzorykiem - wtedy dziala 100%

> jak powinien), mozliwosc wyswietlania temperatury zewnetrznej (trzeba zamontowac i podpiac

> czujnik), ma jeszcze 2-go tripa (spalanie, etc. - ja nie korzystam).

> Uwazaj, bo przebieg oficjalnie mozna jedynie zwiekszac FESem (musisz miec mniejszy w liczniku niz w

> aucie) - licznik wymaga osiowania po wlozeniu

A gdzie można dostać taką nówkę za 150?

Napisano
  • Autor

> mialem dynamica i zmienilem na emotion (ten z wiekszym wyswietlaczem - da sie nowke dostac za

> 150zł!!) -

My szukamy właśnie emotion. Gdzie za tyle można kupic? icon_eek.gif na allegro jest tylko za 300 ze Szczecina icon_rolleyes.gif

> Dużo zależy od body, które jest w aucie (zalezy co obsluguje) - po pierwsze, jesli masz radio 2

Radia nie było w ogóle, ale instalacja była. Zamontowaliśmy radio niefabryczne ok.gif

> din to wyswietla info na liczniku (musi być wpięty CAN), po drugie masz jezyk polski w

> komunikatach (w dynamicu nie). funkcja automatycznego ryglowania po przekroczeniu 20km/h (dla

> mnie bajer, ale wymaga ori centrala, najlepiej z kluczykiem scyzorykiem - wtedy dziala 100%

To akurat jest ok.gif centralny ma fabryczny ok.gif

> jak powinien), mozliwosc wyswietlania temperatury zewnetrznej (trzeba zamontowac i podpiac

No właśnie. Gdzie jest fabryczne miejsce na czujnik temperatury? hmm.gif też chcemy to podpiąc i najlepiej by było w fabrycznym miejscu. Może instalacja bedzie juz hmm.gif

> czujnik), ma jeszcze 2-go tripa (spalanie, etc. - ja nie korzystam).

> Uwazaj, bo przebieg oficjalnie mozna jedynie zwiekszac FESem (musisz miec mniejszy w liczniku niz w

> aucie) - licznik wymaga osiowania po wlozeniu

To wiemy i damy rade sami ok.gif czytałem, że podobno można już nawet zmniejszac przebieg, ale nie bedziemy kombinowac. Poszukamy takiego, gdzie wystarczy zwiekszyc ok.gif

Napisano

> My szukamy właśnie emotion. Gdzie za tyle można kupic? na allegro jest tylko za 300 ze Szczecina

sprzedawca to zygi1838 - dużo osób u niego kupiło. Ostatnio coś przestał wystawiać, ale obserwuj, bo szybko schodziły

> Radia nie było w ogóle, ale instalacja była. Zamontowaliśmy radio niefabryczne

to wyświetlać na liczniku nie będzie

> To akurat jest centralny ma fabryczny

jak bez kluczyka scyzoryka, to nie będzie w pełni działać

> No właśnie. Gdzie jest fabryczne miejsce na czujnik temperatury? też chcemy to podpiąc i najlepiej

> by było w fabrycznym miejscu. Może instalacja bedzie juz

czujnik oryginalnie jest od spodu lusterka kierowcy i tam wszyscy montują. Ją miałem instaluje aż do kostki przy lusterku

> To wiemy i damy rade sami czytałem, że podobno można już nawet zmniejszac przebieg, ale nie

> bedziemy kombinowac. Poszukamy takiego, gdzie wystarczy zwiekszyc

też słyszałem, ale nie wiem czy to prawda

Napisano
  • Autor

> sprzedawca to zygi1838 - dużo osób u niego kupiło. Ostatnio coś przestał wystawiać, ale obserwuj,

> bo szybko schodziły

Poszukam ok.gif

> to wyświetlać na liczniku nie będzie

Wiem ok.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

> jak bez kluczyka scyzoryka, to nie będzie w pełni działać

Z tegoc o widziałem to zwykły. A co może nie działać? jest coś jeszcze oprócz autoryglowania?

> czujnik oryginalnie jest od spodu lusterka kierowcy i tam wszyscy montują. Ją miałem instaluje aż

> do kostki przy lusterku

To w wolnej chwili trzeba będzie tam zajrzeć hmm.gif

> też słyszałem, ale nie wiem czy to prawda

Napisano
  • Autor

> polecam poczytać troszkę manuali na naszej stronie www. Duużo Ci pomoże

Przejrzałem na razie tak pobieżnie. Przydadzą sie na pewno ok.gif

Napisano

nie ma reguły- po prostu kwestia body- kolega miał CZ po kluczyku i śmigało u mnie tej opcji nie było- ot technika spineyes.gifgrinser006.gif

Napisano

> nie ma reguły- po prostu kwestia body- kolega miał CZ po kluczyku i śmigało u mnie tej opcji nie

> było- ot technika

i ryglowalo mu też drzwi kierowcy?

Napisano

> si senior

ok.gif. Dla mnie to była najważniejsza funkcja emotiona

Napisano

Mam centralny bez scyzoryka i auto ryglowanie działa. grinser006.gif

Napisano

> Mam centralny bez scyzoryka i auto ryglowanie działa.

Ja miałem Actuala i CZ dorabiałem później . Śmieszne jest to że po założeniu licznika Emotiona ryglowanie działało. Tylko po otwarciu drzwi nie podświetlał sie wyświetlacz.

Napisano

> Mam centralny bez scyzoryka i auto ryglowanie działa.

no to przepraszam za wprowadzanie w błąd, wydaje mi się, że czytałem o tym - widać błędnie zapamiętałem lub błędnie było napisane ok.gif

Napisano

> Ja miałem Actuala i CZ dorabiałem później . Śmieszne jest to że po założeniu licznika Emotiona

> ryglowanie działało. Tylko po otwarciu drzwi nie podświetlał sie wyświetlacz.

czyli info, które drzwi są otwarte nie było?

Napisano
  • Autor

Mam jeszcze takie jedno pytanko. Jako, że licznik Emotion i przełączniki z tripem już leża i czekają na sobotę na montaż to zastanawiam się, czy w kostkach może być już pociągnięty kabelek od tripa czy trzeba będzie samemu kombinować?

I przy okazji może jest ktoś z Warszawy kto mógłby pomóc przy osiowaniu, bo "nasz" fes wywala błąd przy próbie połączenia do większości funkcji programu i działa w sumie tylko zczytywanie błędów i testowanie auta icon_rolleyes.gif nie możemy się podłączyć nigdzie indziej oprócz ECU sciana.gif wersja jeśli dobrze pamiętam 3.5

Napisano

> czyli info, które drzwi są otwarte nie było?

Niestety nie

Napisano

> Jako, że licznik Emotion i przełączniki z tripem już leża i

> czekają na sobotę na montaż to zastanawiam się, czy w kostkach

> może być już pociągnięty

> kabelek od tripa

Może ale nie musi , ja miałem a inni w droższych wersjach nie mieli

Napisano
  • Autor

Pełen sukces 270635636-JUMP2.gif dzisiaj zostały wymienione zegary i przełączniki na takie z tripem. Wszystko ładnie działa. Zegary się nawet zosiowały. Co prawda trochę po czasie, ale jednak wszystko hula jak trzeba 270635636-JUMP2.gif normalnie aż zazdroszczę mojemu kumplowi hehe.gif

Pytanie tylko czy wskazania spalania na gazie będę w miarę poprawne czy trzeba to sobie przeliczać. Dzisiaj właściciel zrobił już trochę kilometrów i średnie spalanie pokazuje chyba 5,2 icon_eek.gif Silnik to 1.1 z fabrycznym LPG.

Napisano

Komputer pokazuje spalanie benzyny. Przy jeździe na gazie, pokazywana wartość to domniemane spalanie benzyny i trzeba sobie to przeliczać na spalanie LPG. Zwykle x ~1.3.

Jeżeli chcesz to napiszę Ci dokładnie skąd się bierze to spalanie smile.gif

A tutaj jeszcze wrzucę swój filmik o EMOTIONIE

Napisano
  • Autor

> Komputer pokazuje spalanie benzyny. Przy jeździe na gazie, pokazywana wartość to domniemane

> spalanie benzyny i trzeba sobie to przeliczać na spalanie LPG. Zwykle x ~1.3.

troche dziwnie skoro gazu pali wiecej hmm.gif

> Jeżeli chcesz to napiszę Ci dokładnie skąd się bierze to spalanie

jakbys mial chwile to chetnie sie dowiem wink.gif

> A tutaj jeszcze wrzucę swój filmik o EMOTIONIE

>

kumpel ma taki sam tylko na nowszym sofcie, bo nie jest napisane ktore drzwi sa otwarte tylko pokazują to strzałki wink.gif

Napisano

Spalanie średnie wyświetlane przez licznik jest liczone na podstawie czasu otwarcia wtryskiwacza benzynowego, który potem jest przeliczany w odpowiedniej funkcji na spalanie średnie i chwilowe.

Czas otwarcia wtryskiwacza zależy od wskazań lambdy i otwarcia przepustnicy (tutaj potrzebowałbym potwierdzenia czy jeszcze od czegoś).

Po przełączeniu na gaz komputer nadal sczytuje dane z wtryskiwaczy benzynowych, a komputer gazowy obrabia tą informację tłumacząc te czasy na czasy otwarcia wtryskiwaczy gazowych. Lambda nadal pracuje, przepustnica nadal się otwiera.

Przy jeździe na gazie i na benzynie wskazania powinny być identyczne jeśli mapa LPG jest dobrze pokryta z mapą PB.

Jeśli po przełączeniu na gaz spalanie chwilowe nam znacznie spada, to znaczy że na gazie mamy zbyt bogatą mieszankę gdyż komputer, nazwijmy go benzynowy, dąży do zmniejszenia ilości paliwa podawanego do cylindrów..

Jeśli po przełączeniu na gaz spalanie chwilowe znacznie nam rośnie - mamy za ubogo na gazie.

Reasumując, licznik zawsze będzie Ci pokazywał spalanie średnie i chwilowe tak, jakbyś jechał na benzynie, zasięg zależy od ilości benzyny w baku. Wskazanie do komputera idzie w formacie procentowym (np. 50%), a pojemność zbiornika paliwa zapisana jest w komputerze (dlatego liczniki od punto w pandzie przekłamują).

U mnie istnieje ścisła zależność liniowa pomiędzy wskazaniem komputera a rzeczywistym spalaniem gazu.

Jadąc tą samą trasę na PB i tą samą na LPG na liczniku zobaczę tą samą informację o spalaniu niezależnie od paliwa jakim zasilany jest silnik.

Gazu ze względu na mniejszą kaloryczność/L spalamy więcej by uzyskać podobne osiągi i warunki pracy silnika, zatem to co widzimy na liczniku mnożymy x 1.3=spalanie gazu.

Napisano
  • Autor

Dzięki serdeczne za opis ok.gif przekazałem informację właścicielowi auta. Będzie teraz porównywał wskazania na Pb i LPG i sprawdzał jak ma przeliczać wskazania ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.