Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

AH 1.3cdti metaliczne tarcie/jazgot na 1 i 2-gim biegu

Featured Replies

Napisano

Witam,

Od soboty zauwazylem ze przy ruszaniu przebija sie delikatne metaliczne tarcie na 1 i 2-gim biegu jak silnik wchodzi na okolo 2 tys obrotow. Od 3-go biegu wzwyz jest OK. Zauwazylem rowniez ze to tarcie jest jakby intensywniejsze jak ruszam ze skrecaniem pod gorke. W momencie wciskanie sprzegla na chwile znika.

To jest akustycznie troche podobne do szybkiej jazdy na wstecznym. Auto przekroczylo dopiero 100 tys.

Mial ktos cos podobnego, moze jeakies sugestie?

Dziekuje i pozdrawiam

Napisano

Czy jesteś w stanie odróżnić, czy dźwięk pochodzi z silnika czy od strony napędowej np. skrzyni biegów? Czy dźwięk jest słyszalny tylko podczas jazdy? Czy zwiększanie obrotów na postoju wywołuje ten efekt o którym piszesz?

W skrzyniach 6-biegowym zdarzały się awarie, jednak bez porządnej diagnostyki ciężko wydawać jakiekolwiek opinie.

Napisano
  • Autor

> Czy jesteś w stanie odróżnić, czy dźwięk pochodzi z silnika czy od strony napędowej np. skrzyni

> biegów? Czy dźwięk jest słyszalny tylko podczas jazdy? Czy zwiększanie obrotów na postoju

> wywołuje ten efekt o którym piszesz?

> W skrzyniach 6-biegowym zdarzały się awarie, jednak bez porządnej diagnostyki ciężko wydawać

> jakiekolwiek opinie.

Skrzynia jest rzeczywiscie 6-cio biegowa. Silnik raczej wykluczam, na moje ucho skrzynia (sprzeglo?). Wystepuje tylko podczas jazdy na biegu, i to w trakcie intensywnego przyspieszania (jak dodaje powoli gazu jadac to tez chyba tez jest, ale trudno wychwycic wtedy intensywnosc akustyczna). Na postoju ewidentnie nie wystepuje. Rowniez jadac na lusie badz na 3-ce malych predkosciach wszystko OK.

Tylko jak diagnozowac, jechac do Opla? Szukam od rana w necie podobnych problemow i wychodzi, ze to chyba lozyska do wymiany w skrzyni?

Czy sprzeglo moglo by wydawac takie przerywane tarcie?

Napisano

U mnie podobne odgłosy zwiastowały kończący się rozrząd, ale to przy przebiegu 190 tys.

Napisano

> W skrzyniach 6-biegowym zdarzały się awarie, jednak bez porządnej diagnostyki ciężko wydawać

> jakiekolwiek opinie.

popieram kolegę jeżeli to skrzynia 6 biegowa to jak najbardziej mogły sie w niej skończyć łozyska.

Napisano
  • Autor

> popieram kolegę jeżeli to skrzynia 6 biegowa to jak najbardziej mogły sie w niej skończyć łozyska.

Takie mam wlasnie wrazenie. Ruszajac pod gorke i ze skretem ten dzwiek jest intensywniejszy i prawie zawsze do uslyszenia. Zastanawiam sie nad wymiana skrzyni, ale kupic uzywana skrzynie ktora ma na pewno 100 tys albo i 200 to nie ma sensu chyba za bardzo ( moja ma 104 tys., auto mam od nowosci). Nie wiem czy takie lozyska da sie wymienic, to chyba skrzynia M20, ktora prawdopodobnie montowana jest w fiacie punto 1,3 (pewnosci nie mam). A z kolei ta skrzynia fiatowska podobnos jest naprawialna (lozyska), tylko jaki warsztat sie tego podejmie (oprocz ASO)? Moze zna ktos taki warsztat na poludniu polski (katowice, czestochowa, krakow, bielsko, gliwice)?

Ja bym nawet mogl na razie z tym jezdzic, tylko czy skrzynia sie nie rozleci? W koncu na 1-szym i 2gim biegu nie jezdzi sie duzo? Co wy na to, jezdzic (niestyty mam kilka wyjazdow na zachod europy w najblizszym czasie)?

Napisano

Skoro piszesz, że skręt kół dodatkowo ma znaczenie, to przyczyna może też tkwić w mechanizmie różnicowym.

A jeśli chodzi o naprawę skrzyni M20 to google Twoim przyjacielem.

Napisano

> Moze zna ktos taki warsztat na poludniu polski (katowice, czestochowa, krakow, bielsko, gliwice)?

Katowice Ligota ul.Twarda. Tam masz magika który naprawia skrzynie biegów

Napisano
  • Autor

Aktualizacja. Zdecydowalem sie na regeneracje skrzyni. Wczoraj wymontowalem skrzynie, dzisiaj poszla do warsztatu (remont skrzyn). Mechanik dzwonil ze ja rozebral i 1 lozysko rozsypalo sie od razu. Lozyska troche drogie, mowil ze 3 male lozyska na 1 osi kosztuje po 300 pln (timken chyba), do tego 2 wieksze jeszcze.... Narazie szuka tanszych zamiennikow.

Napisano

Dzwonił do ASO Fiata?

Napisano
  • Autor

> Dzwonił do ASO Fiata?

Chyba nie, raczej do handlarza lozyskami...

Napisano
  • Autor

OK. Problem rozwiazany a ponizej opis:

- wyjecie skrzyni u mechanika 1 -300 PLN

- skrzynia do innego majstra, co je regeneruje. Bardzo mataczyl z cenami lozysk (rzekomo po 300 pln, ale jak zaczalem sam sprawdzac, to mowil ze sie pomylil) - 1100 PLN (wymienil tylko 3 lozyska)

- plyn do skrzyni i odpowietrzania 100 PLN

- geometria przod 80PLN

- pozostal jeszcze problem z ESP/ABS, ktory pojawil sie chyba na podstawie zlej geometrii (osobny watek)

Metaliczne tarcie ustapilo. Zobaczymy jak dlugo wytrzyma ta skrzynia (dal rok gwarancji).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.