Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tarcze i klocki tył

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

przymierzam się duchowo do zmiany tarcz i klocków w tyle. Co polecacie?

Miłego dnia!

kubussss smile.gif

Napisano
ja mam klocki Boscha od 20 - paru tys km na tyle (nie wiem jakie tarcze bo ich nie wymieniałem) i popiskują cholery przy hamowaniu, teraz juz trochę mniej bo się pewnie już zużyły, ale nadal potrafią se pisnąć. Nie jest to jakieś wielkie piszczenie, ale słychac.
Napisano

> ja mam klocki Boscha od 20 - paru tys km na tyle (nie wiem jakie tarcze bo ich nie wymieniałem) i

> popiskują cholery przy hamowaniu, teraz juz trochę mniej bo się pewnie już zużyły, ale nadal

> potrafią se pisnąć. Nie jest to jakieś wielkie piszczenie, ale słychac.

Dobra, a szlif klocków papierkiem 180 zrobiłeś? wink.gif

W Punto pomogło smile.gif

Napisano

> Dobra, a szlif klocków papierkiem 180 zrobiłeś?

> W Punto pomogło

nie, miały tak od poczatku, od pierwszego dnia od założenia. Poza tym ja się nie dotykam hamulców, szczegolnie tych gdzie trzeba cos więcej pokręcić i to w przeciwną stronę niz normalnie zlosnik.gif

Napisano

> Witajcie,

> przymierzam się duchowo do zmiany tarcz i klocków w tyle. Co polecacie?

> Miłego dnia!

> kubussss

Brembo - miekkie (sporo osób nie poleca)

TRW - twarde, miałęm... co prawda chodziło wszystko ładnie, nie pyliło jakoś masakrycznie ale też nie hamowało 270751858-jezyk.gif ale to już inna sprawa i powiedzmy że polecam

Mikoda - mam teraz (tarcze), choć po 300km ciężko stwierdzić, ludzie nie narzekają smile.gif

Textar - i klocki i tarcze, niby firma z kosmosu (przynajmniej ja to pierwsze słyszę), ale przekopałem cały internet i nie znalazłem ani jednej złej opinii, koopa ludzi ma i chwali, ja mam same kolcki choć tak jak wyżej ciężko stwierdzić jeszcze, szwagier właśnie kupił tarcze to pełen wypas, czyli malowane/cynkowane czyli nie będą rdzewieć tak jak wszystkie inne smile.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Witajcie,

> przymierzam się duchowo do zmiany tarcz i klocków w tyle. Co polecacie?

> Miłego dnia!

> kubussss

tarcza - byle co.

klocek - brembo - miękki mało pylący - traczy nie zjedzie a koło zatrzyma

Napisano

Tylne zaciski są lipne , często się blokują i robią się piski . Też tak miałem , trzeba czyścić , cuda wianki robić niewiem.gif

Napisano
  • Autor

Miałem robić hamulce w tyle i dziś padł mi immobiliser, więc hamulce zostaną odłożone ad acta... :/

Napisano

> Tylne zaciski są lipne , często się blokują i robią się piski . Też tak miałem , trzeba czyścić ,

> cuda wianki robić

no, cały widz polega na tym, że zostały założone zaraz po regeneracji tylnych zacisków. wink.gif

Napisano

Tez mam TRW i polecam - no chyba ze ktos smiga po miescie jak po torze to wtedy moze byc gorzej... hehe.gif

Napisano
  • Autor

Hej,

czyli TRW smile.gif Jak uporam się z immobilaizerem i odpalę stilona to wrócę do wątku hamulców w tyle smile.gif

Napisano
  • Autor

Witajcie,

tak siedzę sobie w pracy i myślę... hehehe smile.gif

Czy wymiana tarcz i klocków w tyle jest skomplikowana? Nigdy tego nie robiłem, a chciałbym trochę "ciąć" koszty... Może Koledzy wyrażą w tym temacie swoją opinię smile.gif

Pozdrawiam

kubussss smile.gif

Napisano

> Witajcie,

> tak siedzę sobie w pracy i myślę... hehehe

> Czy wymiana tarcz i klocków w tyle jest skomplikowana? Nigdy tego nie robiłem, a chciałbym trochę

> "ciąć" koszty... Może Koledzy wyrażą w tym temacie swoją opinię

> Pozdrawiam

> kubussss

podlacze sie jesli mozna.. swieca.gif

czeka mnie wymiana tarcz i klockow z przodu..wiem, wiem..temat walkowany wiele razy..ale szukajka odmawia mi posluszenstwa..jaki zestaw wybrac..? trasa: raczej miasto..bez szalenstw..mozna powiedziec emeryt mode spineyes.gif tarcze brembo i klocki ferodo? pub2.gif

Napisano

Ja śmigam na brembo + ferodo i daje radę wink.gif Jak się ma garaż to wymiana nie jest problematyczna. Trzeba tylko przetrzeć piastę , potem nałożyć jakiś taki specjal pod to smar i gra.

Niekiedy warto też "przerobić" tłoczki pompując i wysypując rdze itd...

Napisano

> Ja śmigam na brembo + ferodo i daje radę Jak się ma garaż to wymiana nie jest problematyczna.

> Trzeba tylko przetrzeć piastę , potem nałożyć jakiś taki specjal pod to smar i gra.

> Niekiedy warto też "przerobić" tłoczki pompując i wysypując rdze itd...

my mamy 284 mm pra..?

Napisano

Jeśli jtd 115km to tak , 140/150km i abarth miały 281mm

Napisano

> Jeśli jtd 115km to tak , 140/150km i abarth miały 281mm

noo to pasuje wink.gif kupie zestaw brembo i ferodo wink.gif dzieki 20.GIF

Napisano

> noo to pasuje kupie zestaw brembo i ferodo dzieki

podejdzie taki zestaw..? kumpel opowiadal mi ze w ibizie zamowil zestaw z aledrogo i po pol roku skonczyly mu sie klocki..okazalo sie ze tarcze jakie kupil byly z innego auta nie byly wycentrowane odpowiednio, a kupowal pod swoje auto..i tak go facet zalatwil..

Napisano

> Witajcie,

> tak siedzę sobie w pracy i myślę... hehehe

> Czy wymiana tarcz i klocków w tyle jest skomplikowana? Nigdy tego nie robiłem, a chciałbym trochę

> "ciąć" koszty... Może Koledzy wyrażą w tym temacie swoją opinię

> Pozdrawiam

> kubussss

poradzisz sobie bez problemu.

1.Podnosisz samochód (dobrze zabezpieczasz) by czasem nie spadł.

2.Odkręcasz koło.

3.Odkręcasz 2x śruby od zacisku 10''

4.Ściągasz zacisk (wyciągasz stare klocki) wyciągasz blaszki (prowadnice klocka) - czyścisz zacisk w miejscu blaszek od prowadzenia klocka - płaski śrubokręt + szczotka druciana.

Blaszki jeśli są zużyte wygniecione - warto wymienić na nowe.

Sprawdzamy czy lekko działają prowadnice - jak nie to czyścimy i smarujemy na nowo - wazelina techniczna lub specjalistyczne smary)

5. wieszasz zacisk na drucie by nie wisiał na przewodzie hamulcowym (tłok schowasz później jeśli ściągasz tarcze)

6. Odkręcasz jarzmo zacisku - tu klucz 17 lub 19 (już nie pamiętam) - dwie śruby. Jarzmo leży na ziemi.

7. Odkręcamy teraz tarczę - klucz 10'' i na tarczy masz dwa bolce stabilizujące felgę stalową podczas przykręcania)

8. Młotek i walimy w tarcze od tyłu by odkleiła się od piasty - z wyczuciem by łożyska nie cierpiały - równocześnie kręcimy raczą by nie walić w jednym miejscu.

9. tarcza leży na ziemi a my czyścimy DOKŁADNIE miejsce styku piasty z tarczą - lekkie nierówności = bicie tarczy. Możesz lekko przesmarować miejsce styku podczas zakładania tarczy.

10. zanim założymy tarczę schowamy tłok w zacisku - tu sprawdza sie klucz do dokręcania tarcz od szlifierki + majzel lub coś innego co będzie ułatwiać wciskanie tłoka. Tłok ma dwa rowki w który zakładamy klucz i kręcimy - prawą stronę w prawo lewą stronę w lewo - równocześnie wciskając tłok w zacisk. Nie łatwo ale idzie hehe.gif

11. zakładamy tarczę. Po założeniu należy ją umyć z wosku - alkohol do tarcz lub nitro i dokładnie czyścimy dwie strony.

12.zakładamy jarzmo - śruby skręcamy na kleju do gwintów

13. składamy zacisk (blaszki prowadzące + nowe klocki) i zakładamy na tarcze, skręcamy do jarzma 10" tu też klej do gwintów.

14. zakładamy koło, opuszczamy samochód.

Napisano

Brembo ostatnio np pomyliło się na produkcji z tarczami 284mm do fiata marea (4śruby) i alfy 156 (5śrub). Tarcze są takie same różnią się jedynie otworami.

Chyba cała partia została źle oznaczona (na tarczy i pudełku) i po numerze tarcz ma być 5 śrub a w pudle tarcze na 4 śruby.

Rok temu kolega tak do marei dostał odwrotnie na 5 śrub w opakowaniu 4 śrubowym... Tylko ,że tam była sprawa jasna a tutaj jest grawerka numeru brembo pod 5śrub a tarcza jest na 4 śruby.

I co z tym zrobić ? Lipa grinser006.gif Na oko tarcze trw jakoś fajniej wyglądają niż brembo (te produkowane w dąbrowie)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.