Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Farba na lakierze - czym zmyć?

Featured Replies

Napisano

Mam problem - teściu pochlapał samochód żony. Nie bardzo chce się przyznać, ale wychodzi że są to kropki po farbie olejno-ftalowej, bo taką puszkę znalazłem.

Czym to można ruszyć? Nie chcę za bardzo nitro używać frown.gif

Benzyna ekstrakcyjna nie rusza, dentarurat też nie. Jakiś rozpuszczalnik uniwersalny spowodował zmatowienie lakieru

Napisano

Po prostu użyj lekkiej pasty polerskiej. Ja tak usuwałem kropki po farbie elewacyjnej.

W twoim przypadku, jeżeli ta ftalowa była na mocnym rozpuszczalniku lub teściu dolał nitro (bo była za gęsta) to mogło dojść do jakiegoś powierzchniowego połączenia chemicznego. Wtedy mogłoby pomóc 'ścięcie' tego papierem - raczej minimum 2500 na wodzie.

Dopiero potem mozolna polerka.

A jeżeli to jakieś małe kropki to może zejdzie po prostu paznokciem ?? cfaniaczek.gif

Napisano

Spróbuj zmywacza silokonowego firmy Novol.

Novol_plus780_b.jpg

Łagodny jest dla lakieru w 100% a możliwe, że sobie poradzi z Twoim problemem ok.gif

Napisano

Spróbowałbym glinką to usunąć.

Jeśli nie da rady to nitro - jak masz oryginalny lakier to powinno być OK. Ewentualne zmatowienie można wypolerować, na pewno to mniej roboty niż polerowanie po zmatowieniu papierem.

Jak się nie uda to polerowanie z matowieniem powierzchni papierem wodnym.

Napisano

> Mam problem - teściu pochlapał samochód żony. Nie bardzo chce się przyznać, ale wychodzi że są to

> kropki po farbie olejno-ftalowej, bo taką puszkę znalazłem.

> Czym to można ruszyć? Nie chcę za bardzo nitro używać

> Benzyna ekstrakcyjna nie rusza, dentarurat też nie. Jakiś rozpuszczalnik uniwersalny spowodował

> zmatowienie lakieru

Rozpuszczalnik do farb olejnych i ftalowych nie powinien zniszczyć lakieru, a jednocześnie wydaje się najodpowiedniejszy do zmycia tej farby.

Testowałem to kiedyś na swojej Skodzie Felicii, gdy jakiś dowcipniś mi ją posprayował. Auto wyszlo bez szwanku.

mar00ha

Napisano

> Rozpuszczalnik do farb olejnych i ftalowych nie powinien zniszczyć lakieru, a jednocześnie wydaje

> się najodpowiedniejszy do zmycia tej farby.

> Testowałem to kiedyś na swojej Skodzie Felicii, gdy jakiś dowcipniś mi ją posprayował. Auto wyszlo

> bez szwanku.

> mar00ha

Jakiś piernik też mi niedawno porobił szlaczki na aucie, zeszło bez problemu (i skutków ubocznych) rozpuszczalnikiem.

Napisano

Jeśli samochód nie był ostatnio lakierowany to spokojnie można zaatakować rozpuszczalnikiem nitro. Po tym natłuścić lakier woskiem i będzie po problemie. Na początek możesz spróbować na niewidocznym miejscu.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Rozpuszczalnik do farb olejnych i ftalowych nie powinien zniszczyć lakieru, a jednocześnie wydaje

> się najodpowiedniejszy do zmycia tej farby.

Dzisiaj właśnie taki kupiłem - jutro bedą testy smile.gif

Kupiłem też benzynę lakową - może łagodniejsza będzie dla lakieru

Napisano
  • Autor

> Jeśli samochód nie był ostatnio lakierowany to spokojnie można zaatakować rozpuszczalnikiem nitro.

> Po tym natłuścić lakier woskiem i będzie po problemie. Na początek możesz spróbować na

> niewidocznym miejscu.

> Pozdr.

Jakoś nitro się boję - to ostateczność. Błotnik był lakierowany ze 2 lata temu - podobno nitro może zareagować z farbą, która jest na nim.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.