Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wysoka temperatura cieczy chłodzącej

Featured Replies

Napisano

Witam

Podczas jazdy autostradą z prędkościami zdecydowanie autostradowymi nagle zaczęła mi rosnąć temperatura cieczy chłodzącej. W pewnym momencie wskazówka dotarła na czerwone pole, zapaliła się czerwona lampka i pojawił się komunikat o zbyt wysokiej temperaturze i konieczności wyłączenia silnika. Oczywiście wyłączyłem silnik i poczekałem aż temperatura spadnie. I tak podczas jazdy z prędkościami do 100 km/h czy też po mieście przy wyłączonej klimatyzacji wskaźnik temperatury utrzymuje się w położeniu środkowym lub trochę je przekracza. Natomiast zwiększenie prędkości czy też pojawienie jakiegoś większego wzniesienia na drodze powoduje szybki wzrost temperatury do czerwonego pola.

Sprawdziłem i wentylator słychać, że działa. Podejrzewam, że winny jest termostat, który nie otwiera dużego obiegu ale nie znam się na tym za bardzo. W związku z tym mam pytanie czego to mogą być objawy? Ewentualnie jak to sprawdzić?

Z góry dziękuję za pomoc.

pozdro

wookash84

Napisano

zapiac pod kompa i zobaczyc czy nie ma bledow z czujnika temp

do sprawdzenia

termostat

czujnik temp

Napisano

auto normalnie sie rano nagrzewa? czy dłużej niż zwykle?

może termostat zaciął sie w połowie otwarty confused.gif, rano sprawdź czy rura na chłodnice jest ciepła jak wskazówka od temperatury lekko drgnie do przodu. Powinna być chłodna az do czasu gdy wskazówka wskoczy na mniej wiecej połowę.

Napisano
  • Autor

> auto normalnie sie rano nagrzewa? czy dłużej niż zwykle?

> może termostat zaciął sie w połowie otwarty , rano sprawdź czy rura na chłodnice jest ciepła jak

> wskazówka od temperatury lekko drgnie do przodu. Powinna być chłodna az do czasu gdy

> wskazówka wskoczy na mniej wiecej połowę.

Wydaje mi się, że normalnie się nagrzewa. Musze to jutro sprawdzić.

pozdro

wookash84

Napisano

> zapiac pod kompa i zobaczyc czy nie ma bledow z czujnika temp

> do sprawdzenia

> termostat

> czujnik temp

Dodałbym do tego jeszcze pompę wody.

Napisano

> Dodałbym do tego jeszcze pompę wody.

z np zatarta pompa by sobie tak ochoczo nie turlal

Napisano

Mam silnik JTDm 150, spotkała mnie parę lat temu niespodzianka w postaci padniętej pompy wody.

Po wyjęciu pompy okazało się, że turbinka odłączyła się od osi pompy i nie wymuszała obiegu wody.

Ja miałem to w zimie, u mnie dla odmiany nie było przez to ogrzewania wnętrza.

Jeśli powrót z nagrzewnicy masz znacząco chłodniejszy niż wejście to znaczy że nie ma obiegu wody - pompa.

Napisano

> z np zatarta pompa by sobie tak ochoczo nie turlal

Nie musi być zatarta :-)

Napisano

> Nie musi być zatarta :-)

tak moze poleciec uszczelnienie, thx za info zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Mam silnik JTDm 150, spotkała mnie parę lat temu niespodzianka w postaci padniętej pompy wody.

> Po wyjęciu pompy okazało się, że turbinka odłączyła się od osi pompy i nie wymuszała obiegu wody.

> Ja miałem to w zimie, u mnie dla odmiany nie było przez to ogrzewania wnętrza.

> Jeśli powrót z nagrzewnicy masz znacząco chłodniejszy niż wejście to znaczy że nie ma obiegu wody -

> pompa.

Wstępna diagnoza mechanika jest dokładnie taka - pompa wody. W poniedziałek wstawiam auto do naprawy i zobaczymy.

Dziękuję wszystkim za pomoc.

pozdro

wookash84

Napisano

Daj znać co było przyczyną. Taka dziwna awaria pompy zdarza się b.rzadko, gdyby wirnik się ukręcił to w lecie raczej auto by sie przegrzewało nawet podczas normalnej jazdy mimo iż to diesel. Może jakieś łopatki sie wyłamały, bo gdy sie ślizgała na pasku to raczej pasek by pękł...

Napisano

> Wstępna diagnoza mechanika jest dokładnie taka - pompa wody. W poniedziałek wstawiam auto do

> naprawy i zobaczymy.

jaki przebieg auta?

Napisano
  • Autor

> jaki przebieg auta?

Potwierdzone 102 tys. km. Jakieś 3 tys. km temu wymieniany rozrząd na pasku Dayco, rolkach SKF i pompie SKF.

pozdro

wookash84

Napisano

> Potwierdzone 102 tys. km. Jakieś 3 tys. km temu wymieniany rozrząd na pasku Dayco, rolkach SKF i

> pompie SKF.

czyli ze pompa SKF padla po 3kkm? pechowo :/

Napisano

> czyli ze pompa SKF padla po 3kkm? pechowo :/

Nie pechowo - SKF pakuje teraz chińszczyznę, łącznie z łożyskami, które składają tylko w EU i dlatego mogą napisać "Made in EU". To samo robi obecnie Ruville i wiele innych firm. Warto kupić oryginalny rozrząd - nie jest to dużo większy wydatek i zapewnia spokojny sen na następne 100 tysięcy km.

Napisano

> Nie pechowo - SKF pakuje teraz chińszczyznę, łącznie z łożyskami, które składają tylko w EU i

> dlatego mogą napisać "Made in EU". To samo robi obecnie Ruville i wiele innych firm. Warto

> kupić oryginalny rozrząd - nie jest to dużo większy wydatek i zapewnia spokojny sen na

> następne 100 tysięcy km.

Tia, u mnie pompa wody padła po 40 tyś km od wyjazdu z salonu grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> czyli ze pompa SKF padla po 3kkm? pechowo :/

Niestety frown.gif Pompa już wymieniona, Bravo jeździ. Jutro spróbuję oddać do reklamacji starą pompę.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc. 20.GIF

pozdro

wookash84

Napisano

Na co wymieniłeś tego SKF-a? Jestem przed wymianą i byłem nastawiony właśnie na SKF-a, a tu taki zonk yikes.gifJuż sam nie wiem co tam wrzucić.

Napisano

> Niestety Pompa już wymieniona, Bravo jeździ. Jutro spróbuję oddać do reklamacji starą pompę.

a co takiego sie z nią stało dokładnie?

Napisano
  • Autor

> Na co wymieniłeś tego SKF-a? Jestem przed wymianą i byłem nastawiony właśnie na SKF-a, a tu taki

> zonk Już sam nie wiem co tam wrzucić.

Mam nadzieję, że trafiłem jakiś wadliwy egzemplarz i ponownie zagościł SKF.

pozdro

wookash84

Napisano
  • Autor

> a co takiego sie z nią stało dokładnie?

Jutro zrobię zdjęcia i wrzucę. Nie pamiętam dokładnie ale chyba turbinka odłączyła się od osi jak ktoś wcześniej wspominał.

pozdro

wookash84

Napisano
  • Autor

> Daj znać co było przyczyną. Taka dziwna awaria pompy zdarza się b.rzadko, gdyby wirnik się ukręcił

> to w lecie raczej auto by sie przegrzewało nawet podczas normalnej jazdy mimo iż to diesel.

> Może jakieś łopatki sie wyłamały, bo gdy sie ślizgała na pasku to raczej pasek by pękł...

Heh jakoś umknęła mi Twoja wiadomość. Auto przegrzewało się właśnie w trakcie normalnej moim zdaniem jazdy. Dało się nim poruszać tylko jeżdżąc bardzo spokojnie.

pozdro

wookash84

Napisano

Jeśli chodzi o pompę to zaczynam coraz bardziej spoglądać w stronę pompy Hepu z metalowym wirnikiem, bo SKF zalicza coraz więcej wpadek. Pytanie jaką rolkę i pasek wybrać jakieś propozycję panowie?

Napisano

> Jeśli chodzi o pompę to zaczynam coraz bardziej spoglądać w stronę pompy Hepu z metalowym

> wirnikiem, bo SKF zalicza coraz więcej wpadek. Pytanie jaką rolkę i pasek wybrać jakieś

> propozycję panowie?

paski dla fpt klepie dayco, rolki i napinacze w pudelkach oe to ina lub skf

Napisano
  • Autor

> Jutro zrobię zdjęcia i wrzucę. Nie pamiętam dokładnie ale chyba turbinka odłączyła się od osi jak

> ktoś wcześniej wspominał.

> pozdro

> wookash84

Zdjęć nie robiłem, bo i nie było sensu. Coś mi się pomyliło i napisałem wczoraj głupoty. Wygląda na to, że stało się coś z łożyskami. bo niby jakoś tam się kręciła ale stawiała opór i szumiała.

pozdro

wookash84

Napisano

> paski dla fpt klepie dayco, rolki i napinacze w pudelkach oe to ina lub skf

Napinacze raczej robi Litens - INA i SKF je tylko pakują.

Napisano

> Napinacze raczej robi Litens - INA i SKF je tylko pakują.

jak trafisz, bo napinacze robi tez dayco

Napisano

nie wiem czy tam pompa jest napędzana grzbietem paska, ale chyba tak, bo inaczej by go zerwała. Dobrze ze szybko pojechałeś na wymianę bo pasek mogł powiedzieć papa.

Napisano

> nie wiem czy tam pompa jest napędzana grzbietem paska, ale chyba tak, bo inaczej by go zerwała.

> Dobrze ze szybko pojechałeś na wymianę bo pasek mogł powiedzieć papa.

pompa napedzana jest gladka strona paska, teoretycznie po takim failuru pasek powinien isc mimo wszystko nowy, tak samo jak raz zakladany i sciagany pasek na rozrzad powinien byc zastapiony nowym

Napisano

> paski dla fpt klepie dayco, rolki i napinacze w pudelkach oe to ina lub skf

Opti, a jaką byś zarzucił pompę?

Napisano

> Opti, a jaką byś zarzucił pompę?

wydawalo bys sie ze skf bedzie najwyzsza polka z zamiennika, ale po opisywanej wpadce to raczej tylko oe, chociaz jakoscia wszystkiego dzisiaj sie steruje no ale majac w rekach pompy do 150 z oe i zamiennika to zdecydowanie oe ma wyzsza jakosc wykonania

Napisano
  • Autor

> pompa napedzana jest gladka strona paska, teoretycznie po takim failuru pasek powinien isc mimo

> wszystko nowy, tak samo jak raz zakladany i sciagany pasek na rozrzad powinien byc zastapiony

> nowym

Myślałem o wymianie ale mechanik stwierdził, że pasek jest ok i może zostać.

pozdro

wookash84

Napisano

> wydawalo bys sie ze skf bedzie najwyzsza polka z zamiennika, ale po opisywanej wpadce to raczej

> tylko oe, chociaz jakoscia wszystkiego dzisiaj sie steruje no ale majac w rekach pompy do 150

> z oe i zamiennika to zdecydowanie oe ma wyzsza jakosc wykonania

W serwisie koleś mi powiedział że SKF idzie na pierwszy montaż. Ori pompa 300 złotych, SKF 180. W sumie różnica niewielka, tylko że zastanawiam się czy nie pójść w stronę metalowego wirnika. Bo pomijając fakt że większość usterek pomp jest spowodowana złym montażem, albo właściwie naciągiem paska. To jednak duża większość usterek pochodzi od rozlatującego się plastikowego wirnika. Trzeba chyba będzie rzucić monetą smile.gif

Napisano

> W serwisie koleś mi powiedział że SKF idzie na pierwszy montaż. Ori pompa 300 złotych, SKF 180. W

> sumie różnica niewielka, tylko że zastanawiam się czy nie pójść w stronę metalowego wirnika.

> Bo pomijając fakt że większość usterek pomp jest spowodowana złym montażem, albo właściwie

> naciągiem paska. To jednak duża większość usterek pochodzi od rozlatującego się plastikowego

> wirnika. Trzeba chyba będzie rzucić monetą

nie wiem jak jest w przypadku tjeta, ale w przypadku mj skf nie dostarcza pomp na oe

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.