Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

reczny hydr - dzialanie

Featured Replies

Napisano

witam

ktos bedzie laskaw wytlumaczyc mi dzialanie badz przedstawic schemat takiej oto pompy ham recznego:

286210283-recz.jpg

czy te przewody sa dobrze podpiete bo na logike to chyba powinny byc na odwrot...

mam problemy z odpowietrzeniem ukl ham z korektorem ham i recznym hydr i stad moj post

dzieki

post-116836-14352517261982_thumb.jpg

Napisano

zmień logike, fizyka się kłania. Masz schemat:

33333333333333.JPG

pompa podpięta ok

Napisano

Dopisz jaki dałeś korektor jakiej firmy itp. polecam odpowietrzać maszynowo

Napisano

> zmień logike, fizyka się kłania. Masz schemat:

> pompa podpięta ok

A dolot nie powinien być przed wylotem (patrząc od strony wajchy)? Bo na mój gust tłoczek najpierw odcina dolot a potem naciska w wylot.

Napisano

Według mnie też ale niektórzy tego nie potrafią zrozumieć...

Napisano
  • Autor

> Dopisz jaki dałeś korektor jakiej firmy itp. polecam odpowietrzać maszynowo

u mnie jest inaczej niz na schemacie bo mam uklad seryjny (krzyżowy) i do tego wpiety korektor z doblo i reczny hydr z dwoma pompami...

ale powinno dzialac podobnie smile.gif

tylko ze ciagle nie moge tego odpowietrzyc... jak bede mial mozliwosc to sprobuje maszynowo tak jak napisales smile.gif

Napisano

> Według mnie też ale niektórzy tego nie potrafią zrozumieć...

co jeden to lepszy. schemat ze strony producenta pomp. wlej plyn w przewod jak na schemacie i po wcisnieciu wajchy wyleci. Nic nie poradze że spaliście na fizyce gdy pokazywali tłoczysko

Napisano

moment.

Masz zachowany układ krzyżowy??

W takim razie przepięcie sekcji pompy i pompa ręcznego na 2 wloty i 2 wyloty.

Ewentuanie przeróbka na 2 pompy, tak miałem w evo1.

W tym układzie jak mówisz nie zadziała reczny

Napisano

> A dolot nie powinien być przed wylotem (patrząc od strony wajchy)? Bo na mój gust tłoczek najpierw

> odcina dolot a potem naciska w wylot.

na twój gust tylko kolego. Ale głowa do góry masa znajomych ten błąd robiła i ja też.

wpisz sobie w images.google.pl ręczny hydrauliczny i zobaczysz że mój schemat jest ok

Napisano
  • Autor

> moment.

> Masz zachowany układ krzyżowy??

> W takim razie przepięcie sekcji pompy i pompa ręcznego na 2 wloty i 2 wyloty.

> Ewentuanie przeróbka na 2 pompy, tak miałem w evo1.

> W tym układzie jak mówisz nie zadziała reczny

napisz jasniej bo nie rozumiem, mam reczny hydr z 2 pompami tylko sie zastanawiam czy dobrze przewody podpialem bo nie moge skutecznie odpowietrzyc ukladu i skutecznosc hamowania nie jest powalajaca (ale to moze temu ze wszystko nowe i niedotarte)

generalnie jak zaciagam reczny to blokuje tylne kola ale wytlumacz gdzie tu masz fizyke bo ja dalej nie czaje dlaczego te przewody maja byc tak podpiete a nie na odwrot smile.gif

Napisano

> na twój gust tylko kolego. Ale głowa do góry masa znajomych ten błąd robiła i ja też.

> wpisz sobie w images.google.pl ręczny hydrauliczny i zobaczysz że mój schemat jest ok

Bo schemat jest ok tylko nie wynika z niego podpięcie pompy. Wydaje mi się (i podkreślam to słowo), że najpierw patrząc od strony pedału hamulca, czy dźwigni powinien być dolot od góry czy to z przewodu czy ze zbiorniczka a potem wyjście do koła. A na zdjęciu w pierwszym wątku tematu (o ile dobrze się domyślam bo część przewodów jest niewidoczna) jest odwrotnie.

Napisano

> napisz jasniej bo nie rozumiem, mam reczny hydr z 2 pompami tylko sie zastanawiam

uklad jest krzyżowy. Musisz p[rzepiąc tak że przednie koła na przedniej sekcji pompy hamulcowej, tylne koła na tylnej sekcji.

Właśnie układ krzyżowy jest tu utrudnieniem. Druga rzecz to odpowietrzanie 3 pompy odpowietrza się ciężko.

Napisano

> Bo schemat jest ok tylko nie wynika z niego podpięcie pompy.

Właśnie wynika i specjalnie to zaznaczyli nawet na schemacie. Ja poprawiem owy schemat i dodałem korektor po to że masa ludzi podpina pompe jak logika podpowiada i najczęściej to tłumaczą że pompa działa jak strzykawka co jest zbyt dużym uproszczeniem. Na tym schemacie lata kilka aut w rajdach i mówie wystarczy kuknąć w googla i zobaczysz że ludzie tak podpinają. wpisujesz ręczny hydrauliczny

Napisano
  • Autor

> Właśnie wynika i specjalnie to zaznaczyli nawet na schemacie. Ja poprawiem owy schemat i dodałem

> korektor po to że masa ludzi podpina pompe jak logika podpowiada i najczęściej to tłumaczą że

> pompa działa jak strzykawka co jest zbyt dużym uproszczeniem. Na tym schemacie lata kilka aut

> w rajdach i mówie wystarczy kuknąć w googla i zobaczysz że ludzie tak podpinają. wpisujesz

> ręczny hydrauliczny

dlatego tez tak podpialem bo pierwsze co zrobilem to wygooglalem jak maja inni i potem tak samo podpialem ale jak sie nad tym zastanawialem to za bardzo nie moglem zrozumiec dlaczego tak a nie inaczej i pomyslalem ze moze jednak to jest zle (a wlasciwie to moj znajomy:P ciagle mnie namawial ze to jest zle podpiete ale ja sie nie dalem :D)

a co do ukladu krzyzowego to mowisz ze nie bedzie to dzialac?? czyli przepiac tak jak napisales wyzej i cale moje starania zeby miec ukl krzyzowy pojda na marne (korektor na dwa przewody i reczny z dwoma pompami)...

no coz... zycie, mam tylko nadzieje ze jak to poprzepinam to bedzie dzialac smile.gif

Napisano

układ krzyżowy działa tak że hamuje lewy tył i prawy przód naprzykład.

Zwiększasz cisnienie pompą w układzie i hamujesz tył, ale zwiekszasz i z przodu bo jest układ krzyżowy i po pierwsze pedał hamulca wpada w podłoge, a po drugie nie hamuje to wcale. Przerabiałem to wiele lat temu

Napisano
  • Autor

> układ krzyżowy działa tak że hamuje lewy tył i prawy przód naprzykład.

> Zwiększasz cisnienie pompą w układzie i hamujesz tył, ale zwiekszasz i z przodu bo jest układ

> krzyżowy i po pierwsze pedał hamulca wpada w podłoge, a po drugie nie hamuje to wcale.

> Przerabiałem to wiele lat temu

jak znowu znajde troche mocy na te hamulce to zamienie te przewody, odpowietrze i napisze co wyszlo smile.gif dzieki smile.gif

Napisano

> jak znowu znajde troche mocy na te hamulce to zamienie te przewody, odpowietrze i napisze co wyszlo

> dzieki

spoko. Jeszcze nie pamietam tylko co daje mocniej sekcja przednia czy tylna pompy

Napisano

Witam troszke odbiegne od tematu. jakiej wielkości masz tarcze z tyłu ?? mam nowy zestaw zacisk tarcza klocek z abarth500 ferrari. tarcza ma 240mm. Podobno pasuje to do CC. Ale chciałbym sie upewnić. Aha zestaw ten idzie na sprzedaż

sorki za OT

Napisano

> Witam troszke odbiegne od tematu. jakiej wielkości masz tarcze z tyłu ?

ja mam już clio wiliamsa

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.