Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przegub, czy zawiecha?

Featured Replies

Napisano

Po czym rozpoznać, że stuki pochodzą nie z przedniego zawieszenia, lecz z przegubu półosi?

Są jakieś typowe objawy?

Napisano

> Po czym rozpoznać, że stuki pochodzą nie z przedniego zawieszenia, lecz z przegubu półosi?

> Są jakieś typowe objawy?

ale że w jakim samochodzie?

Napisano
  • Autor

A w lancerze. A.D. 2004

Napisano

> A w lancerze. A.D. 2004

rozchodzi się czy przedni czy tylny napęd.

zakładam, że to nie EVO.

Więc skręć koła na maksa i ruszaj. Najpierw w jedną potem w drugą stronę.

Potem spróbuj ruszyć dynamicznie jeśli nie usłyszysz terkotania.

Jeśli usłyszysz znaczy przegub.

Napisano

> Po czym rozpoznać, że stuki pochodzą nie z przedniego zawieszenia, lecz z przegubu półosi?

> Są jakieś typowe objawy?

Typowy objaw dla przgubu zewnętrznego to terkotanie przy skręcaniu najczęściej przy ruszaniu.

Jest jeszcze jedna metoda diagnozy. Auto na kanał i do góry. Wejść pod spód i kręcić kołem przód tył trzymając za półoś. Jeśli są luzy to powinno dać się je wyczuć jako lekkie szarpnięcia, stuknięcia. Wtedy są już duże luzy i naprawa powinna być natychmiastowa.

Jeśli luz jest zbyt mały to tylko będzie słyszalny. Miałem taki przypadek, kiedy na szarpakach nie było widać luzu a stukało. Dopiero wyniana przegubu kulowego zwrotnicy uciszyła auto.

Napisano
  • Autor

> rozchodzi się czy przedni czy tylny napęd.

W tylnym nie ma chyba przegubów półosi. Nie jestem mechanikiem, ale tak mi się wydaje.

> zakładam, że to nie EVO.

No jasssne, że nie EVO cfaniak.gif

> Więc skręć koła na maksa i ruszaj. Najpierw w jedną potem w drugą stronę.

> Potem spróbuj ruszyć dynamicznie jeśli nie usłyszysz terkotania.

> Jeśli usłyszysz znaczy przegub.

Dzięki; spróbuję tą metodą.

Napisano
  • Autor

> Jest jeszcze jedna metoda diagnozy. Auto na kanał i do góry. Wejść pod spód i kręcić kołem przód

> tył trzymając za półoś. Jeśli są luzy to powinno dać się je wyczuć jako lekkie szarpnięcia,

> stuknięcia. Wtedy są już duże luzy i naprawa powinna być natychmiastowa.

> Jeśli luz jest zbyt mały to tylko będzie słyszalny. Miałem taki przypadek, kiedy na szarpakach nie

> było widać luzu a stukało. Dopiero wyniana przegubu kulowego zwrotnicy uciszyła auto.

Tak też spróbuję; dzięki.

U mnie słychać stuknięcie z lewej, głównie przy ruszaniu i nawet nieznacznym przyspieszaniu na mocno skręconych (w prawo) kołach. Przy pokonywaniu większych nierówności jest to znacznie wyraźniej słyszalne, czyli jest nadzieja, że to jednak któryś przegub kulowy. Bo na szarpakach też tego nie wyczaili.

Napisano

> W tylnym nie ma chyba przegubów półosi. Nie jestem mechanikiem, ale tak mi się wydaje.

w takim przypadku kolega Kuner dwa dni skasował mnie za wymianę przegubu i półosi a nie powinien grinser006.gif

Są. Napęd jakoś musi być przekazywany. Ja mam z tyłu dwie półosie i 4 przeguby. Czyli tyle samo co ty. Tylko awaryjność mniejsza wink.gif

Napisano

> Tak też spróbuję; dzięki.

> U mnie słychać stuknięcie z lewej, głównie przy ruszaniu i nawet nieznacznym przyspieszaniu na

> mocno skręconych (w prawo) kołach. Przy pokonywaniu większych nierówności jest to znacznie

> wyraźniej słyszalne, czyli jest nadzieja, że to jednak któryś przegub kulowy. Bo na szarpakach

> też tego nie wyczaili.

drążki, stabilizator, tuleje wahacza, górne mocowanie kolumny McPhersona, poduszka pod skrzynią, poluzowany zacisk... przyczyn może być wiele. Mechanik nie sprawdza takich rzeczy na szarpakach tylko maca, szarpie sam i nasłuchuje.

Napisano

> Więc skręć koła na maksa i ruszaj. Najpierw w jedną potem w drugą stronę.

> Potem spróbuj ruszyć dynamicznie jeśli nie usłyszysz terkotania.

> Jeśli usłyszysz znaczy przegub.

mam tak z ym że przy ruszaniu przód/tył na prostych kołach i sie zasanawiam co to może byc ...

ale że jestem 250 km od domu to staram sie mysleć że o nic poważnego zlosnik.gif

Napisano

> mam tak z ym że przy ruszaniu przód/tył na prostych kołach i sie zasanawiam co to może byc ...

> ale że jestem 250 km od domu to staram sie mysleć że o nic poważnego

Dobre podejście.

Tydzień temu jak mi lekko pukało z tyłu przy zmianie biegu też tak myślałem.

Dobrze że miałem w bagażniku linkę holowniczą grinser006.gif

Napisano

> Tak też spróbuję; dzięki.

> U mnie słychać stuknięcie z lewej, głównie przy ruszaniu i nawet nieznacznym przyspieszaniu na

> mocno skręconych (w prawo) kołach. Przy pokonywaniu większych nierówności jest to znacznie

> wyraźniej słyszalne, czyli jest nadzieja, że to jednak któryś przegub kulowy. Bo na szarpakach

> też tego nie wyczaili.

Na moje oko to sworzeń. U mnie na szarpakach w SKP nie zauważyli osiowego luz 3mm. Bo szarpak ciągnie w bok, nie osiowo góra dół.

Mało tego, nie znaleźli tego luzu szarpiąc za koła na podnośniku.

Znaleźli go dopiero zapierając łyżkę między wahacz a obudowę przegubu.

Bo się upierałem, że mimo iż oni luzów nie stwierdzają, to ja je słyszę i czuję.

Tak, jak koledzy piszą, przeguby nie stukają na wybojach, one terkoczą lub strzelają przy dodawaniu gazu lub hamowaniu silnikiem na skręconych kołach.

Ale też mi się trafiła przedwczoraj ciekawostka - warsztat, który mi wymieniał wahacze ze sworzniami, miał zmienić manszetę na przegubie, bo była skaleczona. Pytałem, czy na pewno przegub jest OK, bo jak się po zdjęciu manszety okaże, że jednak trzeba go zmienić, to trochę bez sensu. Twierdzili, że OK. Ja też zrobiłem próbę jeżdżąc w tył i przód na maksymalnie skręconych kołach, przeguby były ciche.

Ale gdy panowie rozpięli wahacze, nagle stwierdzili, że obydwa przeguby są do wymiany.

Kazałem sobie oddać stare. Dziś je wypłukałem ropą, rozebrałem, dokładnie umyłem i obejrzałem. Moim zdaniem niestety ściemniali.

Po prostu w jednym przegubie przy zdejmowaniu go zgubili trzy z sześciu kul. Drugi miał minimalne luzy, ale jak piszę, był cichy. Twierdzili też, że jeden przegub im sam spadł z półosi. Ciekawe jak, skoro w obydwu są nienaruszone i ciasne pierścienie zabezpieczające. Za to na obydwu przegubach są potężne ślady walenia młotkiem, podejrzewam że zapomnieli o pierścieniach, nie rozdziawili ich i walili na siłę. Co spowodowało, że jeden przegub pofrunął i zgubił kule, a opowieści o ich rozsypaniu to tylko bajka. Bo w tym bez kul nie ma śladów rozchylania pierścienia, za to w drugim już są - pierścień był świeżo porysowany narzędziem.

Napisano
  • Autor

> Tak, jak koledzy piszą, przeguby nie stukają na wybojach, one terkoczą lub strzelają przy dodawaniu

> gazu lub hamowaniu silnikiem na skręconych kołach.

No właśnie to mnie zastanowiło. Chyba że strzelanie, o którym piszesz, występuje cyklicznie (jak terkotanie) i nie jest to jednorazowy "strzał" podczas np. ruszania na skręconych kołach.

Napisano

> No właśnie to mnie zastanowiło. Chyba że strzelanie, o którym piszesz, występuje cyklicznie (jak

> terkotanie) i nie jest to jednorazowy "strzał" podczas np. ruszania na skręconych kołach.

Przeguby terkoczą z szybkością proporcjonalną do obrotów kół. Jednorazowy strzał przy ruszaniu lub hamowaniu wskazuje raczej na luz któregoś z elementów zawieszenia lub układu kierowniczego.

Napisano

> Kazałem sobie oddać stare. Dziś je wypłukałem ropą, rozebrałem, dokładnie umyłem i obejrzałem.

> Ciekawe jak, skoro w obydwu są nienaruszone i ciasne pierścienie zabezpieczające. Za to na

> obydwu przegubach są potężne ślady walenia młotkiem, podejrzewam że zapomnieli o

> pierścieniach, nie rozdziawili ich i walili na siłę. Co spowodowało, że jeden przegub pofrunął

> i zgubił kule, a opowieści o ich rozsypaniu to tylko bajka. Bo w tym bez kul nie ma śladów

> rozchylania pierścienia, za to w drugim już są - pierścień był świeżo porysowany narzędziem.

Więc nie jestem jedynym, który tego doświadczył...

Dla odmiany ja, przy wymianie przegubów, jeden zdjąłem z półosi bez narzędzi, ręcznie... icon_eek.gif ktoś przede mną był tak skuteczny, że w przegubie nie było ani pierścienia Segera, ani nawet rowka na ten pierścień w wewnętrznej bieżni ! ! ! boje_sie.gif To był ten sam osobnik, który nakrętkę piasty odkręcił i - tą samą, a jakże - zakręcił przy użyciu młotka i przecinaka... facepalm%5B1%5D.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.