Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Drgania przenoszone na karoserie w pewnym zakresie obrotów

Featured Replies

Napisano

Witam

Już kilka miesięcy męczę się z pewną przypadłością mojej asterki. Może pomożecie mi w jej rozwiązaniu bo ja już nie mam pomysłów niewiem.gif

Przy prędkości około 40km/h na 2 biegu,60km/h na 3, 80km/h na 4, i przy 100km/h na 5 karoseria wpada drgania/wibracje które są odczuwalne nawet na fotelu... Jest to jeden zakres obrotów ale niestety nie posiadam obrotomierza więc nie podam dokładnie. W tych prędkościach jest zdecydowanie głośniej nawet do tego stopnia że przy 90 na 3 jest ciszej i przyjemniej niż przy 60km/h... passed_out.gif

Innym objawem który zauważyłem to po przystawieniu buta do tłumika końcowego albo śrubokręta do jakiegoś odcinka wydechu czuć te drgania...

Tłumik mam kompletny nowy od rury początkowej przez strumienice(zamiast kata), tłumik środkowy i końcowy. Na starym tłumiku było to samo - od drgań pękł w dwóch miejscach i wyrwało pręt mocujący od podłogi bagażnika.Dodatkowo odkleiły się wzmocnienia od dachu(wykruszyło się te spoiwo pomiędzy dachem a tymi wzmocnieniami - musiałem nawet podsufitkę ściągać bo rezonujący dach to już było za dużo irked.gif). Żeby było śmieszniej wymienione zostały też wszystkie wieszaki gumowe i łączenie pomiędzy kolektorem a rurą początkową (ten pierścień druciany) Cały czas bez zmian.

Przykładając śrubokręt do bloku,miski olejowej, kolektora nie ma drgań w tych obrotach. Ręce mi już opadają angryfire.gif

Krótko mówiąc...macie jakiś pomysł?

Edit:

Dodam tylko że na postoju drgania też są wyczuwalne.

Napisano

Czy przed założeniem strumienicy, efekt też występował?

Napisano
  • Autor

Tak, występował. Musiałem czymś zastąpić kata, bo już miał dość i wolałem dać strumienice niż zostawić pustą puchę albo rurę. Na starym tłumiku (całość - od samego kolektora do tłumika końcowego) było tak samo. Wszystko wymienione i dalej to samo...

edit: Przeprowadziłem mały eksperyment. Pościągałem wszystkie wieszaki gumowe ( myślałem że któryś jest zbyt naciągnięty i przenosi drgania) i założyłem trytki( opaski samozaciskowe). Teraz są jeszcze większe drgania na postoju.... oslabiony.gif szczerze mówiąc to zwątpiłem co może przenosić drgania na karoserie...poduszki silnika??

Napisano
  • Autor

Można je jakoś sprawdzić żeby być pewnym że to one?

Bo wczoraj próbowałem i w sumie nic mi to nie dało. Dalej nie wiem co to. Próbowałem je doginać/wyginać wkładając klocka drewnianego w poduszkę i drgania raczej nie ustępowały. Jak doginałem prawą poduszkę(od rozrządu) to było tylko gorzej.

Nie rozumie dlaczego tak się dzieje, że w tak małym zakresie obrotów te drgania występują, a w innych jest wszystko ok.

Napisano

Najlepsza na sprawdzenie poduszek jest łyżka do opon. Najlepiej wjechać na kanał unieść lewarkiem lekko silnik aby zluźnić nacisk i sprawdzić czy gumy całe, czy gdzieś nie ma widocznych otarć metalicznych itp. Może ktoś kiedyś kombinował z którąś bo kasy było szkoda na nową i teraz masz taki efekt.

Aha, jak narazie nie wiemy z jakim samochodem mamy do czynienia, warto uzupełnić profil.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.