Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uszczelka szyby z klinem. Jak załozyć klin?

Featured Replies

Napisano

Mam założone szyby boczne Żuka. Osadzone są one na uszczelce z gumowym klinem. Jeszcze tego klina nie próbowałem zakładać.

Jak go wygodnie wcisnąć bez żadnych przyrządów, bo takowych nie posiadam?

Napisano

> Mam założone szyby boczne Żuka. Osadzone są one na uszczelce z gumowym klinem. Jeszcze tego klina

> nie próbowałem zakładać.

> Jak go wygodnie wcisnąć bez żadnych przyrządów, bo takowych nie posiadam?

Wsadzasz uszczelkę z osadzonym klinem na szybę przed operacją. W miejsce gdzie wchodzi szyba wsadzasz sznurek (np taki do wieszania bielizny - bo jest śliski). Następnie osadzasz szybę jedną krawędzią, dociskasz do otworu i wysuwając sznurek po kolei wywijasz krawędź uszczelki dookoła otworu wyciągając (do wewnątrz) sznurek.

Napisano
  • Autor

> Wsadzasz uszczelkę z osadzonym klinem na szybę przed operacją. W miejsce gdzie wchodzi szyba

> wsadzasz sznurek (np taki do wieszania bielizny - bo jest śliski). Następnie osadzasz szybę

> jedną krawędzią, dociskasz do otworu i wysuwając sznurek po kolei wywijasz krawędź uszczelki

> dookoła otworu wyciągając (do wewnątrz) sznurek.

Sęk w tym, że ja już mam szyby wstawione i teraz muszę wcisnąć ten klin.

Szyb nie będę drugi raz wyjmował, bo uszczelki już stare i częściowo popękane. Gdybym miał jeszcze raz je wyjmować i zakładać to by się rozleciały.

Dlatego wkładałem je bez klina, bo było łatwiej i teraz muszę wcisnąć ten klin.

Wiem, że jest jakiś przyrząd do wkładania klina ale jak go nie mam i dlatego zastanawiam się jak go teraz wcisnąć.

Napisano

> Wiem, że jest jakiś przyrząd do wkładania klina ale jak go nie mam

Taki przyrząd składa się z oczka z drutu, które "rozpycha" uszczelkę na boki i rolki, która dociska klin. Jeśli obawiasz się, że uszczelki się rozleca od ponownego wyjęcia i włożenia ze względu na ich kiepski stan, to przy osadzaniu klina też im to grozi - szczególnie na łukach.

Napisano
  • Autor

> Taki przyrząd składa się z oczka z drutu, które "rozpycha" uszczelkę na boki i rolki, która dociska

> klin. Jeśli obawiasz się, że uszczelki się rozleca od ponownego wyjęcia i włożenia ze względu

> na ich kiepski stan, to przy osadzaniu klina też im to grozi - szczególnie na łukach.

Ogólnie stan uszczelki jest w miarę dobry. Podczas zakładania, pomimo tego, że posmarowałem wszystko płynem do naczyń to i tak od wewnętrznej strony uszczelka w niektórych miejscach się pokruszyła.

Co do zakładania klina to nie powinno być źle.

Nie mam przyrządu więc będę musiał kombinować inaczej.

Napisano

> Nie mam przyrządu więc będę musiał kombinować inaczej.

Narzędzie jest do kupienia - na przykład: KLIK. Inna sprawa czy warto zlosnik.gif - to już zależy, jak często się robi takie rzeczy.

Można też spróbować coś zaimprowizować hmm.gif - w sumie zrobienie odpowiedniej końcówki z drutu nie powinno być wielkim problemem, ale tak czy inaczej przy wciskaniu klina uszczelka jest poddawana dośc dużym naprężeniom, szczególnie w miejscach, gdzie jest zagięta.

Napisano

> Wiem, że jest jakiś przyrząd do wkładania klina ale jak go nie mam i dlatego zastanawiam się jak go

> teraz wcisnąć.

Wygnij z drutu coś takiego.

286215311-drut.jpg

i nie zapomnij o wodzie z mydłem

post-91846-14352517270145_thumb.jpg

Napisano

> Sęk w tym, że ja już mam szyby wstawione i teraz muszę wcisnąć ten klin.

wciskanie klina na założonej szybie to katorga dla Ciebie i uszczelki. Ze sznurkiem zajmuje to 15 minut zlosnik.gif

Napisano

> Sęk w tym, że ja już mam szyby wstawione i teraz muszę wcisnąć ten klin.

Nie wciśniesz klina. Klin układasz w uszczelce przed założeniem szyb. Sznurkiem wywijasz wewnątrzną płetwę uszczelki do wewnątrz kabiny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.