Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wtryskiwacze - zapchane ?

Featured Replies

Napisano

Otóż w x20xev mam taką przypadłość -silnik nie pracuje na środkowe 2 cylindry, ale tylko na noPB, na LPG wszystko extra. Nie jest to więc kwestia zapłonu, a wtryskiwaczy oczywiście. Nie chce mi się wierzyć, że zapchały się na raz dwa. Wlałem więc preparatu do czyszczenia shella( nie pomogło) i zastanawiam, się nad ukłądem elektrycznym. Czy wewnętrzne wtryskiwacze (2 i 3 cylkinder )są wspólnie zasilane ? Może jest jakiś współny przekaźnik ? Podpowiedzcie coś....Miał ktoś takie dziwo ?

• 8 miesięcy później...
Napisano

przyłączam się do pytania! Moja asterka na gazie chodzi dobrze, ale na benzynie chyba pracuje tylko na dwa cylindry.Podczas pracy silnika wyjmowałem wtyczki od wtrysków - na pierwszym i trzecim po zdjęciu silnik nie reagował, tzn obroty sie nie zmniejszyły.Cewki elektromagnesow pomierzylem i maja tyle co przy wtryskiwaczach, ktore pracuja dobrze.Pytanko dodatkowe- Jak wymontowac wtryskiwacz w takim silniku jak mój i jak go przepychać/czyścić? A cha, i czy jest możliwe, aby dostawały zly sygnał z kompa?Miernikiem jak sprawdzałem, to niby 12 wolt dostają, ale miernik raczej nie jest miarodajny mnie sie wydaję. Pozdrawiam!

Napisano

Każdy wtryskiwacz ma osobny przewód do ECU.

Wydaje mi się, że wtryskiwacz jest nierozbieralny i nie da się go wyczyścić. Chyba, że przepłukać wlot benzyny.

Wtryski są osadzone w uszczelkach i zabezpieczone specjalnymi podkładkami sprężynowymi. Podkładkę wyciąga się w bok.

Napisano

> Każdy wtryskiwacz ma osobny przewód do ECU.

> Wydaje mi się, że wtryskiwacz jest nierozbieralny i nie da się go

> wyczyścić. Chyba, że przepłukać wlot benzyny.

> Wtryski są osadzone w uszczelkach i zabezpieczone specjalnymi

> podkładkami sprężynowymi. Podkładkę wyciąga się w bok.

Dzieki, czy to znaczy,że trzeba wyjąć całą listwę z czterema wtryskiwaczami? i czy one są wciskane w jakieś uszczelki gumowe w bloku silnika? Rozumiem,że kazdy wtryskiwacz ma oddzielny przewód do ECU, ale, czy jest możliwa sytuacja, kiedy Ecu bedzie podawal napięcie tylko na dwa wtryskiwacze? Chcę miec pewność, że komp podaje mi dobrze.Pozdrawiam!

Napisano

Najprostrzym sposobem na sprawdzenie czy ECU steruje wtryskami jest podłączanie równolegle diody LED. Powinna ona migać w takt otwierania wtryskiwacza.

Napisano

> Dzieki, czy to znaczy,że trzeba wyjąć całą listwę z czterema

> wtryskiwaczami? i czy one są wciskane w jakieś uszczelki gumowe

> w bloku silnika? Rozumiem,że kazdy wtryskiwacz ma oddzielny

> przewód do ECU, ale, czy jest możliwa sytuacja, kiedy Ecu bedzie

> podawal napięcie tylko na dwa wtryskiwacze? Chcę miec pewność,

> że komp podaje mi dobrze.Pozdrawiam!

Wtryskiwacze są przymocowane do listwy małymi metalowymi zatrzakami. Można wyciągnąć pojedyńczo ale trzeba te zatrzaski poodpinać. W kolektor ssący wciskane są przy użyciu gumek uszczelniających (siedzą dość ciasno).

Każdy wtryskiwacz jest sterowany oddzielnie, ale jeśli zatka się mechanicznie to mimo że będzie na niego sterowanie szło z ECU to on nie będzie podawał paliwa.

Napisano

Otóż to.

Można wymontować całą listwę i spróbować odpalić. Będzie widać jak każdy wtryskiwacz pracuje.

Napisano

> Otóż to.

> Można wymontować całą listwę i spróbować odpalić. Będzie widać jak

> każdy wtryskiwacz pracuje.

albo zamienić miejscami wtryskiwacze hmm.gif

Napisano

> Otóż w x20xev mam taką przypadłość -silnik nie pracuje na środkowe 2

> cylindry, ale tylko na noPB, na LPG wszystko extra. Nie jest to

> więc kwestia zapłonu, a wtryskiwaczy oczywiście. Nie chce mi się

> wierzyć, że zapchały się na raz dwa. Wlałem więc preparatu do

> czyszczenia shella( nie pomogło) i zastanawiam, się nad ukłądem

> elektrycznym. Czy wewnętrzne wtryskiwacze (2 i 3 cylkinder )są

> wspólnie zasilane ? Może jest jakiś współny przekaźnik ?

> Podpowiedzcie coś....Miał ktoś takie dziwo ?

Całkiem mozliwe że sie zabrudziłu ( na LPG to częsty przypadek) Do ich czyszczenia są specjalne maszynki waytogo.gif dostępne w niektórych warsztatach

Napisano

Wielkie dzieki panowie, no to mi wyjaśniliście.Zostaje tylko kupic nasadke torx i do roboty. Narka!

Napisano

aaa, jeszcze jedno: z tego co wiem, to warsztaty czyszcza wtryski ultradźwiekami, nie wiecie ile za to biorą?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.