Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[ŻzAK] Przewody hamulcowe w Astrze G.

Featured Replies

Napisano

No i się porobiło...

Pisałem w jednym wątku o przegnitych przewodach hamulcowych, ta przypadłość trafiła się też mojej AG, jednego wieczora zaparkowałem auto i było wszystko sprawne, natomiast rano moją czujność wzbudziła świecąca się kontrolka od płynu hamulcowego/hamulca ręcznego, ręczny był dobry, więc zajrzałem do zbiorniczka, a tam MIN icon_eek.gif Poszedłem zobaczyć gdzie się leje i wyciek zlokalizowałem w okolicach zbiornika paliwa, wyciek oczywiście z przewodu hamulcowego. Odstawiłem auto na parking i zamówiłem szybko cały zestaw sztywnych przewodów, kupiłem płyn w ASO (dla zainteresowanych 1L - 41zł).

Dziś się wziąłem za wymianę tego. Szło dobrze, pierwsza trudność to odkręcenie plastikowych separatorków na przewody hamulcowe/paliwowe, z kanału nie widać na co to mocowane jest więc musiałem się wczołgać pod próg auta. Śruba jest, ale na klucz 5.5mm, więc do sklepu szybko po nasadkę. Odkręciłem wszystko, odkręciłem najpierw centralny przewód hamulcowy, ten do którego był przykręcony tylny prawy. przykręciłem szybko nowy, uprzednio zaślepiony z drugiej strony, żeby nie wylało się za dużo płynu (korek w zbiorniczku wkręciłem z folią wcześniej, żeby też mniej tego płynu ubywało). Idzie super.

Wymieniłem szybko przewód ten co pękł i się zaczęły schody.

Stary przewód tak zardzewiał, że nie mogłem go odkręcić od elastycznego. Mimo lania dzień wcześniej WD40, dziś też polewałem, aż w końcu wszystkie połączenia przewodów hamulcowych pociągnąłem jeszcze naftą.

Wykręcić się nie udało, bo obrobiła się śruba. Więc pociąłem to wszystko szlifierką kątową. Zeszło się z tym wszystkim trochę, ale jedną stronę zrobiłem później bez większych problemów. Zabrałem się więc za drugą stronę, tam to samo, połączenie: przewód miedziany-elastyczny ani drgnie, ale postanowiłem odkręcić przewód od cylinderka najpierw żeby mieć pewność czy mogę dalej ciąć kątówką. No i nie poszło. Zostawiłem więc przewód elastyczny i najkrótszy miedziany w spokoju bo były bdb stanie.

Zabrałem się za odpowietrzniki. Jeden urwałem, z drugim obchodziłem się jak z jajkiem i też poszedł klnie.gif

Więc teraz auto stoi z nieodpowietrzonymi hamulcami.

Kupię w tygodniu nowe bębny, okładziny i cylinderki, koszt niemały w sumie i rozważałem zakładać tarcze z tyłu, ale trzeba wymieniać przewody elastyczne a te mam nowe.

Powiedzcie mi, czy można odpowietrzyć hamulce w ASO/SKP etc. bez ruszania odpowietrzników? Oni mają taki zbiorniczek przykręcany do zbiorniczka na płyn hamulcowy i tam to podciśnienie wytwarza.

Napisano

> Powiedzcie mi, czy można odpowietrzyć hamulce w ASO/SKP etc. bez ruszania odpowietrzników? Oni mają

> taki zbiorniczek przykręcany do zbiorniczka na płyn hamulcowy i tam to podciśnienie wytwarza.

Niestety nie można. Podciśnienie wytwarza, ale do odpowietrzników podłącza się rurkę ze świeżym płynem. Tak samo działają odpowietrzacze podciśnieniowe w drugą stronę i nadciśnieniowe. Musi być dostęp z obu końców.

Napisano
  • Autor

Tak czułem, miałem odpowietrzać przez przewody ale nie sądzę, że całkowicie pozbyłbym się powietrza, a już na pewno nie z cylinderków.

No nic, kupię nowe cylinderki, bo nie będę rozwiercał urwanych odpowietrzników, tym bardziej muszę je wymienić skoro jeden z przewodów nie chciał się wykręcić z cylinderka.

Napisano
ok.gif dobre podejście, na bezpieczeństwie nie można oszczędzać i kombinować. Przynajmniej zrobisz i hamulce będą jak żyleta.
Napisano
  • Autor

> dobre podejście, na bezpieczeństwie nie można oszczędzać i kombinować. Przynajmniej zrobisz i

> hamulce będą jak żyleta.

Kupuję takie rzeczy, doradźcie co lepsze:

- Szczęki: Bosch, ATE, Textar; skłaniam się ku ATE lub Bosch,

- Bębny: LPR, TRW (tu jest cena 158 i 224zł, pierwsze są do auta po 2003 a drugie do 2003, ja różnicy nie zauważyłem żadnej), ATE,

Cylinderki: tu żeliwo wezmę. LPR, ABE;

Zestaw montażowy: ATE, TRW, tutaj to w sumie bez różnicy...

Firm LPR czy ABE nie znam kompletnie...

Napisano

> Kupuję takie rzeczy, doradźcie co lepsze:

> - Szczęki: Bosch, ATE, Textar; skłaniam się ku ATE lub Bosch,

> - Bębny: LPR, TRW (tu jest cena 158 i 224zł, pierwsze są do auta po 2003 a drugie do 2003, ja

> różnicy nie zauważyłem żadnej), ATE,

> Cylinderki: tu żeliwo wezmę. LPR, ABE;

> Zestaw montażowy: ATE, TRW, tutaj to w sumie bez różnicy...

> Firm LPR czy ABE nie znam kompletnie...

ABE to szajs. Nawet koleś w IC mi to powiedział. Choć od razu nazwa wydała mi się podejrzana.

LPR - nie słyszałem i nie znam ale też bym tego nie kupił.

Textar - sporo negatywnych opinii słyszałem więc też bym nie ryzykował.

Bębny. Brałbym ATE/BOSCH. Ten drugi będzie pewnie tańszy i wcale nie gorszy.

Polecić mogę również bębny MIKODA. Mam ich tarcze z tyłu i super się spisują, a były dużo tańsze od TRW.

Co do producenta tarcz/bębnów to jest jeszcze jakaś angielska firma, której nazwy nie pamiętam w tej chwili ale mam ich tarcze z przodu. Rewelacja po prostu.

Szczęki ATE/TRW.

BOSCH zarówno w klockach jak i w szczękach - potrafi mocno pylić. Dlatego bym tego nie wziął. Mimo, że hamowanie niezłe.

Zestaw montażowy ATE/TRW. Zależy który będzie tańszy bo różnicy nie będzie w hamowaniu, a montaż też bezproblemowy będzie (dobre wykonanie, solidny materiał)

Cylinderki.

Tu ATE bym brał, a ewentualnie jak chodzi o kasę to MEYLE - też mają żeliwne. Co do MEYLE to części do zawieszeń robią ponoć całkiem niezłe, co do hamulców to nie wiem ale podejrzewam że bym to chętnie wypróbował. Na pewno prędzej kupiłbym je niż ABE czy LPR.

Napisano

Ja polecam TRW - LUCAS kiedyś się nazywała ta firma, zawsze kupuję podzespoły tej firmy jezeli chodzi o hamulce i jestem zadowolony, nie powiem ze to tanie jest ale warte, jak robiłem tył i przód w AG to u mnie na wiosce chcieli za komplet 1100-1200 zł, na necie wyszarpałem komplet za 700 zł.

pozdrawiam

Napisano

> Ja polecam TRW - LUCAS

A ja zupełnie nie polecam, miałem duże problemy aby założyć klocki na przód bo "sprężynki rozleciały się zanim je przyłożyłem do koła (sic!), po prostu lecą już równia pochyłą w dół z jakością.

Kupiłem komplet Bosha i wszystko pasuje i działa bez problemu smile.gif ale fakt mocno pylą.

Napisano
  • Autor

> ABE to szajs. Nawet koleś w IC mi to powiedział. Choć od razu nazwa wydała mi się podejrzana.

> LPR - nie słyszałem i nie znam ale też bym tego nie kupił.

Właśnie ja tych firm nie znam. LPR to jest jakaś włoska firma. ABE to nie wiem co to.

> Textar - sporo negatywnych opinii słyszałem więc też bym nie ryzykował.

Natomiast ja o klockach Textara słyszałem dużo dobrego...

> Bębny. Brałbym ATE/BOSCH. Ten drugi będzie pewnie tańszy i wcale nie gorszy.

> Polecić mogę również bębny MIKODA. Mam ich tarcze z tyłu i super się spisują, a były dużo tańsze od

> TRW.

Bębny prawdopodobnie kupię ATE.

> Co do producenta tarcz/bębnów to jest jeszcze jakaś angielska firma, której nazwy nie pamiętam w

> tej chwili ale mam ich tarcze z przodu. Rewelacja po prostu.

> Szczęki ATE/TRW.

> BOSCH zarówno w klockach jak i w szczękach - potrafi mocno pylić. Dlatego bym tego nie wziął. Mimo,

> że hamowanie niezłe.

Szczęki będą ATE.

> Zestaw montażowy ATE/TRW. Zależy który będzie tańszy bo różnicy nie będzie w hamowaniu, a montaż

> też bezproblemowy będzie (dobre wykonanie, solidny materiał)

Tutaj to firma nie ma dla mnie tak dużego znaczenia, więc będzie to pewnie TRW, którego lubię montować, a ma dobry stosunek cena/jakość.

> Cylinderki.

> Tu ATE bym brał, a ewentualnie jak chodzi o kasę to MEYLE - też mają żeliwne. Co do MEYLE to części

> do zawieszeń robią ponoć całkiem niezłe, co do hamulców to nie wiem ale podejrzewam że bym to

> chętnie wypróbował. Na pewno prędzej kupiłbym je niż ABE czy LPR.

Cylinderki żeliwne. Meyle to tylko pakowacz, ale w IC nie widziałem ich cylinderków.

Napisano

LPR nie znam, dlatego nie będę się wypowiadał.

ABE to typowy chinol.

Co do cylinderków to masz przykładową aukcję:

http://moto.allegro.pl/cylinderek-ham-opel-astra-corsa-kadett-vectra-19mm-i2570270954.html

Zgadza się, MEYLE jest pakowaczem. Z tego co wiem to jak mówiłem, części zawieszeń jakie mają w ofercie to są chwalone. Dlatego być może warto ich sprawdzić.

Co by nie kupić to i tak żółtki w tym mają swój udział.

Zorientuj się jak chcesz w bębnach i firmie MIKODA. Tak jak pisałem, mam ich tarcze tylne i zarówno po wyglądzie zewn, wykonaniu, przy montażu, hamowaniu aż do dziś nie zauważyłem nic niepokojącego w porównaniu do poprzednich TRW, a kupiłem je pamiętam dużo taniej.

Zestaw montażowy też nie ma sensu brać najtańszego towaru tylko wybrać coś lepszego żeby potem się nie dziwić dlaczego szczęki pracują dziwnie albo po roku sworznie czy sprężynki skorodowały bo wiadomo jaki materiał, taka cena będzie. W ASO może warto sprawdzić ile taki kosztuje.

Taki zestaw mam u siebie (blaszki, sworznie), pomimo demontowania tego już ładnych kilka razy, są nadal jak nowe. To samo ze sprężynami od linki ręcznego. Miałem zamiennik i po miesiącu się rozciągnął, a jedna pękła. Zakupione w ASO chodzą od tamtego roku i zero śladów zużycia.

Kosztowało ciut więcej ale i pewność jest, że ma to działać.

Szczęki jeszcze REMSA są niezłe. To jest koncern współpracujący z TRW.

Jest bardzo dużo części różnych firm, których produkty nie jest powiedziane że są złe bo są tanie.

Do tego wszystkiego wymieniłbym linkę ręcznego i tu polecić mogę polskiego Linexa, naprawdę daje radę. Miałem TRW i szlag trafił po niecałym roku...

Napisano
  • Autor

Ja to chcę kupić za jednym razem wszystko, żeby to w sobotę złożyć i mieć z głowy hamulce (przód mam zrobiony), dlatego allegro wykluczyłem od razu, żeby nie czekać i pomacać przed kupnem.

Mikoda jest na Okrzei w Warszawie, więc jutro tam pojadę po pracy.

Przewody są położone, został tylko jeden sztywny i jeden krótki do cylinderka. Elastyczne kupiłem TRW.

Zastanawiam się jeszcze czy nie wziąć linki hamulca ręcznego, tu bym wziął LINEX, bo OEM kosztuje 280zł.

Napisano

> Zastanawiam się jeszcze czy nie wziąć linki hamulca ręcznego, tu bym wziął LINEX, bo OEM kosztuje

> 280zł.

Linkę ja bym wziął. Jak wyżej pisałem bo głupotą by było jej nie zmienić w tym przypadku.

Kupiona z ASO będzie nie do porównania z zamiennikiem to na bank.

Jeśli chodzi o linki to albo oryginał albo linex. Mam u siebie oryginał ale sprzęgła za 150zł i naprawdę chodzi rewelacyjnie już 3 rok. LINEXA mam hamulca ręcznego i kolejny raz jak będzie trzeba ją wymienić to kupię właśnie tej firmy.

Linka TRW już raz mnie niemile zaskoczyła i nigdy więcej tego nie kupię

Napisano

> doradźcie co lepsze

Zapraszam do podwieszonego wątku: KLIK wink.gif

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.