Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nawiązując do tematu z MK - dodatki 2T

Featured Replies

Napisano

ja mam takie, ze zrobilem fordowskim tdci (w mondeo mk3) prawie 100 tys na zwyklym ON z Neste i auto jezdzilo i palilo bez problemow nawet w 30 stopniowe mrozy. Fakt faktem, ze noce spedzalo w garazu ale pozniej z P&R po 8 godzinach stania jakos musialem wrocic do domu zlosnik.gif

tak czy inaczej to silnik uznawany za jeden z najbardziej marudnych silnikow diesla na rynku i nie dzialo sie nic. Auto sprzedalem z przebiegiem cos kolo 150-170 tys (nie pamietam dokladnie) i przebojow z ukladem paliwowym bylo zero.

Napisano

Olej w ropie = kopcenie i sadza.

Czyli - przytkany katalizator na ten przykład.

TO że coś działało w ursusie C-30 to nie znaczy że jest dobre dla nowoczesnych diesli...

Napisano
  • Autor

> Olej w ropie = kopcenie i sadza.

> Czyli - przytkany katalizator na ten przykład.

> TO że coś działało w ursusie C-30 to nie znaczy że jest dobre dla nowoczesnych diesli...

no właśnie miałem podobne zdanie, ale dyskusja + linki z cytowanego wątku pozwoliły mi ciutę zagłębić temat i zacząłem się zastanawiać ...

Napisano
  • Autor

> ja mam takie, ze zrobilem fordowskim tdci (w mondeo mk3) prawie 100 tys na zwyklym ON z Neste i

> auto jezdzilo i palilo bez problemow nawet w 30 stopniowe mrozy. Fakt faktem, ze noce spedzalo

> w garazu ale pozniej z P&R po 8 godzinach stania jakos musialem wrocic do domu

> tak czy inaczej to silnik uznawany za jeden z najbardziej marudnych silnikow diesla na rynku i nie

> dzialo sie nic. Auto sprzedalem z przebiegiem cos kolo 150-170 tys (nie pamietam dokladnie) i

> przebojow z ukladem paliwowym bylo zero.

Pierwsza zima dopiero przede mną. Na pewno mam już aku do wymiany i pewnie świece żarowe prowizorycznie wymienię, ale jak zeszłej zimy widziałem ile osób poległo to zaciekawił mnie ten temat.

Auto garażuję, ale często wyjeżdżam i wtedy noc pod chmurką, a nie mogę zostać uziemiony, dlatego już rozpoznaję temat

Napisano

> Pierwsza zima dopiero przede mną. Na pewno mam już aku do wymiany i pewnie świece żarowe

> prowizorycznie wymienię, ale jak zeszłej zimy widziałem ile osób poległo to zaciekawił mnie

> ten temat.

> Auto garażuję, ale często wyjeżdżam i wtedy noc pod chmurką, a nie mogę zostać uziemiony, dlatego

> już rozpoznaję temat

sprawny aku i świece i nie ma bata - odpali w najgorsze mrozy ok.gif

Napisano

> sprawny aku i świece i nie ma bata - odpali w najgorsze mrozy

teoretycznie chyba, ze brakuje kompresji to mozna krecic i krecic w te mrozy smile.gif

Napisano

Tak ???

Przez dwie ostatnie zimy miałem sprawy aku i świece - ale przy -20 zamarzało paliwo w filtrze.

ASO twierdzi, że taki urok common rail'a.

Ja mam trochę inne zdanie...

Napisano

> pewnie świece żarowe prowizorycznie wymienię

Ja bym jednak wymienil normalnie, ew. profilaktycznie. grinser006.gif

Napisano

> Pierwsza zima dopiero przede mną. Na pewno mam już aku do wymiany i pewnie świece żarowe

> prowizorycznie wymienię, ale jak zeszłej zimy widziałem ile osób poległo to zaciekawił mnie

> ten temat.

> Auto garażuję, ale często wyjeżdżam i wtedy noc pod chmurką, a nie mogę zostać uziemiony, dlatego

> już rozpoznaję temat

jesli auto jest sprawne i nie zatankujesz paliwa letniego to bedzie palic bez problemow.

Sprawdz stan akumulatora, sprawdz swiece zarowe i sie nie przejmuj ok.gif jesli dawno nie wymieniales filtra paliwa to mozna profilaktycznie. Z tego co pamietam ford mowi ze wymiana jest co 60 tys

Napisano

> Tak ???

> Przez dwie ostatnie zimy miałem sprawy aku i świece - ale przy -20 zamarzało paliwo w filtrze.

> ASO twierdzi, że taki urok common rail'a.

> Ja mam trochę inne zdanie...

robia Cie w jajo. Cos jest nie tak albo z paliwem albo z autem. Tak jak pisalem przy normalnym ruchu auta (do roboty i do domu codziennie) paliwo nie zamarzalo i palilo bez problemow.

Napisano

i ON zimowy zlosnik.gif

Napisano

> Tak ???

> Przez dwie ostatnie zimy miałem sprawy aku i świece - ale przy -20 zamarzało paliwo w filtrze.

> ASO twierdzi, że taki urok common rail'a.

> Ja mam trochę inne zdanie...

przestań tankować żur na neste zlosnik.gif

mi raz zaniemógl focus 1.8 tdci własnie ze względu na świece żarowe. dostał nowe świece i odpalał nawet jak było pod -30. No i oczywiście staram sie ie tankować byle czego.

Napisano

> i ON zimowy

a to chyba oczywiste wink.gif

Napisano
  • Autor

> jesli auto jest sprawne i nie zatankujesz paliwa letniego to bedzie palic bez problemow.

> Sprawdz stan akumulatora, sprawdz swiece zarowe i sie nie przejmuj jesli dawno nie wymieniales

> filtra paliwa to mozna profilaktycznie. Z tego co pamietam ford mowi ze wymiana jest co 60 tys

Ja tam zbok jestem i filtr paliwa wymieniam przy każdym serwisie olejowym, bo koszty stosunkowo niewielkie zlosnik.gif

A tankuję tylko na BP ale wiem, że to niewielka gwarancja

Napisano

> a to chyba oczywiste

srednio oczywiste. Masa ludzi w zeszly sezon na tym polegla. Zamiast lac normalne paliwo pojechali na stacje i zalali paliwo premium, ktore jeszcze bylo letnie zlosnik.gif

Napisano

> przestań tankować żur na neste

eee ja na ich ON zrobilem mocno ponad 100 tys i problemow z ukladem paliwowym nie mialem. Najpierw mondkiem a teraz L3

Napisano

> srednio oczywiste. Masa ludzi w zeszly sezon na tym polegla. Zamiast lac normalne paliwo pojechali

> na stacje i zalali paliwo premium, ktore jeszcze bylo letnie

ja leję wyłącznie premium i nie mam problemów - po prostu wszystko zależy od konkretnej stacji smile.gif nie ma recepty pt. tylko BP - ja u siebie koło domu mam BP gdzie zawsze jest świetne paliwo i nie ma z nimi problemów, a w czestochowie zatankowałem na BP to autu nagle ze 30 koni ubyło i zaczął nierówno pracować...

Napisano

> srednio oczywiste. Masa ludzi w zeszly sezon na tym polegla. Zamiast lac normalne paliwo pojechali

> na stacje i zalali paliwo premium, ktore jeszcze bylo letnie

i do tego wiecej kasy zostawili na stacji...

Napisano

> LINK do całości

> Pytam.

> Lejecie jakieś takie siuwaksy do swoich klekotów? Czy ktoś ma jakieś złe doświadczenia?

nic nie leje dodatkowo.

nawet nie wiem co to jest 2T.

Napisano

Skad wiesz, ze zamarzalo?

Napisano

> i ON zimowy

no sory, ale jak jedziesz na stacje to maszy wybor: zimowy/letni?

ja tam zawsze widzialem jeden rodzaj ON.

to stacja decyduje.

Napisano

> no sory, ale jak jedziesz na stacje to maszy wybor: zimowy/letni?

masz, tankuj najbardziej popularne paliwo w okresie przejsciowym. I na stacji gdzie ruch jest duzy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.