Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] klapka od nawiewu obiegu wewnetrznego

Featured Replies

Napisano

Witam,

Ostatnio zauwazylem ze po przekreceniu kluczyka zaczyna dzialac mi silniczek od obiegu zamknietego - chalas tak jak by "nie dochodzilo do konca i cos opadalo i dalej probowalo ustawic " to tak slychac z pare sekund (10 -15) i ucicha ... po odpaleniu tez nie slysze... probowalem zamykac/otwierac ale nadal taki efekt jest przy odpaleniu.

Trzeba rozbierac? co to moze byc? ciezko sie tam dostac ?

czolem

Oberon

Napisano

Może pękła tulejka od napędu klapki?

Tu masz link.

Napisano
  • Autor

> Może pękła tulejka od napędu klapki?

> Tu masz link.

Hmmm jest to prawdopodobne.. ok.gif jutro sobota to moze sie zbiore i zajrze tam wink.gif

Napisano

> Witam,

> Ostatnio zauwazylem ze po przekreceniu kluczyka zaczyna dzialac mi silniczek od obiegu zamknietego

W klimatroniku tak ma być. Już otwarcie drzwi kierowcy powoduje reakcję klap klimatyzacji.

Napisano

> Hmmm jest to prawdopodobne.. jutro sobota to moze sie zbiore i zajrze tam

Zycze powodzenia. U mnie niestety ten plastik sie caly rozsypal i poszukuje nowego. w ASO 200 PLN frown.gif

Napisano

jak wyjmiesz schowek pasazera to bedzie widac klapke czy sie otwiera i zamyka, u mnie wylamala sie plastikowa zebatka polaczona z silniczkiem, tulejka w klapce jednak nie, dziwny jakis patent bo jak zauwazylem to tulejka z klapki nie zazebia sie calkowicie z zebatka od silniczka, docisk jest za slaby, a klapka ma luzy w osi wzdluznej przez co po pewnym czasie sie wylamuje ta zebatka, u siebie polaczylem obie czesci na stale nawiercajac otworki w obu czesciach i wlozylem przez nie krotkie centymetrowe preciki np z gwoździa i zalalem klejem dwu skladnikowym, klapka dziala teraz prawidlowo ale staram sie jej nie uzywac, sily dzialajace na to polaczenie sa jednak duze, a zeby wymontowac klapke musialem sciagnac podszybie jest troche zabawy bo moga urwac sie zaczepy podszybia

Napisano

> Tu masz link.

Przejrzałem zalinkowaną stronkę: klik i widzę, że pseudoinżynierowie z GM nie wyciągnęli wniosków z awaryjności silniczka obiegu wewn. w Astrze G i w AH zastosowali podobne rozwiązanie: w skrajnych połozeniach klapy silniczek pracuje na zwarciu, aż się zepsuje lub pójdą w p... zębatki. Aż się prosi zastosować MÓJ patencik z krańcówkami, które wyłączają silniczek w skrajnych położeniach nie narażając na uszkodzenia mechaniczne silniczka lub układu przeniesienia napędu.

Pozdr.

Napisano

> e pseudoinżynierowie z GM nie wyciągnęli wniosków

> z awaryjności silniczka obiegu wewn. w Astrze G i w AH zastosowali podobne rozwiązanie:

Rozwązanie jest dokładnie to samo. To ten sam silnik i klapa. I w obu Astrach ośka rozwaliła mi tę klapę. Dlatego odpiąłem zasilanie silniczka a klapy zaczepiłem drutem w pozycji otwartej. Druciarz ze mnie biglaugh.gif

Napisano

> co to za patent?

Schemat, tniemy jeden przewód idący do silniczka i wstawiamy TO:

278420483-obiegwewnetrzny-schemat.jpg

Rozwiązanie Astra G system Behr:

279084279-OW_resize.jpg

Tylko w AH krańcówki trzeba tak zamocować, żeby KLAPA naciskała je w skrajnych położeniach, a NIE WAJCHA silniczka...

Pozdr.

Napisano

A jak jest system DELPHI tak jak u mnie, to jak to rozwiazać?

Napisano

> A jak jest system DELPHI tak jak u mnie, to jak to rozwiazać?

Jak w AH może? Pozdr.

Napisano
  • Autor

Siema,

Rozkrecilem i wszystko i silniczek jak i klapka sa cale... problem jest taki ze dochodzi on do skrajnego polozenia... po czym pzeskakuje i dalej i tak przez pare sekuknd ... takie zachowanie jest normalne???

Napisano

> Siema,

> Rozkrecilem i wszystko i silniczek jak i klapka sa cale... problem jest taki ze dochodzi on do

> skrajnego polozenia... po czym pzeskakuje i dalej i tak przez pare sekuknd ... takie

> zachowanie jest normalne???

Oba położenia klapki są skrajne? moze się ustrojstwo rozkalibrowało? i nie w pełni się otwiera?

Napisano
  • Autor

> Oba położenia klapki są skrajne? moze się ustrojstwo rozkalibrowało? i nie w pełni się otwiera?

hmmm tak ale zauwazylem ze jak wlacze nawiew to ta klapka opada (z obu skrajnych wychylen) ...

takze zauwazylem ze ten silniczek chodzi po wlaczeniu stacyjki - tylko w jedna strone tzn w ta ktora ma ustawione mimo ze trzyma to wychylenie ...

nie wiem dziwne ustrojstwo ... poluznilem troche sruby i juz tak nie chalasuje ... w sumie to tylko chalas mnie wkurzal przy odpalaniu bo nie kozystam z tych ustawien wogole ... tzn zawsze mam otwarte grinser006.gif

Ale wydaje mi sie ze wraz z wiatrakiem jest pol na pol wiec obojetne mi to grinser006.gif

Napisano

Skoro mechanicznie jest ok, to pewnie elektronika szwankuje. Spróbuj podmienić panel sterowania klimatyzacją z innego auta. Jesli efekt terkotanie ustąpi, to masz winowajcę. Możliwe, że elektronika nie zapamiętuje położenia klapy.

W ubiegłym roku wymieniałem panel u siebie. Klima działała pomimo wyłączenia na panelu (wyświetlacz pokazywał wył).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.