Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zaciąganie wody przez wycieraczke

Featured Replies

Napisano

Może ktoś z was miał podobną przypadłość wycieraczki szyb:po machnięciu wycieraczka "zaciąga" za sobą wodę pozostawiając widoczny na zdjęciu ślad,który powiększa się wraz ze zwiększaniem się opadu i ilości wody palacz.gif.Ponieważ to strona kierowcy to wiadomo-utrudnia to widoczność.Wycieraczki nowe płaskie Motgum.Czy wycieraczki to szrot czy może podgiąc ramie wystarczy niewiem.gif-poprzednie zwykłe pióra nie robiły tego efektu...(choć prawa zaciąga zdecydowanie mniej wody)

286244503-120814_084938.jpg

post-16700-14352517355339_thumb.jpg

Napisano

> Może ktoś z was miał podobną przypadłość wycieraczki szyb:po machnięciu wycieraczka "zaciąga" za

> sobą wodę pozostawiając widoczny na zdjęciu ślad,który powiększa się wraz ze zwiększaniem się

> opadu i ilości wody .Ponieważ to strona kierowcy to wiadomo-utrudnia to

> widoczność.Wycieraczki nowe płaskie Motgum.Czy wycieraczki to szrot czy może podgiąc ramie

> wystarczy -poprzednie zwykłe pióra nie robiły tego efektu...(choć prawa zaciąga zdecydowanie

> mniej wody)

W Vectrze mam to samo (a nawet gorzej) wlasnie po zmianie normalnych na plaskie no.gif

Napisano

jak nowe auto mialo zwykle wycieraczki to nie zakladaj plaskich. nie bedzie lepiej a szanse, ze bedzie gorzej sa spore.

Po prostu zaloz nowe zwykle wycieraczki i bedzie lepiej ok.gif

Napisano
  • Autor

> jak nowe auto mialo zwykle wycieraczki to nie zakladaj plaskich. nie bedzie lepiej a szanse, ze

> bedzie gorzej sa spore.

> Po prostu zaloz nowe zwykle wycieraczki i bedzie lepiej

Kupiłem płaskie taniej niż zwykłe zlosnik.gif bo stare już trochę mazały-no lans też deko lepszy zlosnik.gif...czekam na dalsze rady-ostateczna opcja to kupno nowych zwykłych...

Napisano

> jak nowe auto mialo zwykle wycieraczki to nie zakladaj plaskich.

Też to potwierdzę, choć aktualnie przeze mnie używana ibiza 6l jest wyjątkiem.

Może dlatego że po liftingu dostała płaskie wycieraczki, to i w przedliftingowej jest OK.

Napisano

A przypadkiem przy tych płaskich wycieraczkach, ze względu na większe opory tarcia o szybę, ramiona nie pracują wolniej? Wtedy po prostu wycieraczka nie ma siły wyrzucić spychanej wody poza szybę i ta Ci się gromadzi przy uszczelce.

Napisano

> A przypadkiem przy tych płaskich wycieraczkach, ze względu na większe opory tarcia o szybę, ramiona nie pracują wolniej? Wtedy po prostu wycieraczka nie ma siły wyrzucić spychanej wody poza szybę i ta Ci się gromadzi przy uszczelce.

A czemu by miały mieć większy opór? Materiał ten sam, długość wycieraczki też, ramię i sprężyna dociskająca bez zmiany...

Zjawisko to może być raczej spowodowane "zasysaniem" wody przez wyższą i szczelniejszą konstrukcję wycieraczki - w przekroju wygląda ona jak litera T - i właśnie pod "daszkiem" może się zbierać woda, która jest z powrotem zabierana na szybę.

Napisano

> A czemu by miały mieć większy opór? Materiał ten sam, długość wycieraczki też, ramię i sprężyna

> dociskająca bez zmiany...

Zależy od wycieraczki. Widziałem takie, które miały pióro nie jak T, a jak M, czyli coś w rodzaju grzebienia z trzema lamelkami. Potrafiły wykańczać słabsze silniki wycieraczek, szczególnie przy mało zmoczonej szybie.

Napisano

> Zależy od wycieraczki. Widziałem takie, które miały pióro nie jak T, a jak M, czyli coś w rodzaju grzebienia z trzema lamelkami. Potrafiły wykańczać słabsze silniki wycieraczek, szczególnie przy mało zmoczonej szybie.

W takim wypadku na pewno opór (ale nawet na mokrej) jest gigantyczny. W deszczu pierwsza lamelka idzie na mokro, druga zbiera resztę wody a trzecia już całkiem na sucho brrr...

Napisano

> W takim wypadku na pewno opór (ale nawet na mokrej) jest gigantyczny. W deszczu pierwsza lamelka

> idzie na mokro, druga zbiera resztę wody a trzecia już całkiem na sucho brrr...

Dlatego te wycieraczki już chyba zniknęły ze sklepów.

Napisano

> Może ktoś z was miał podobną przypadłość wycieraczki szyb:po machnięciu wycieraczka "zaciąga" za

> sobą wodę pozostawiając widoczny na zdjęciu ślad,który powiększa się wraz ze zwiększaniem się

> widoczność.Wycieraczki nowe płaskie Motgum.Czy wycieraczki to szrot czy może podgiąc ramie

> wystarczy -poprzednie zwykłe pióra nie robiły tego efektu...(choć prawa zaciąga zdecydowanie

> mniej wody)

Hmm, u siebie mam podobne objawy, choć jakoś specjalnie mi to nie przeszkadza hmm.gif

Samochód występuje tylko i wyłącznie z płaskimi wycieraczkami a ja używam VALEO SILENCIO X-TRM. Co do szybkości to raczej nie tu jest problem bo na najwyższym biegu naprawdę nieźle zasuwają.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> mniej wody)

A jesteś pewien całkowitej czystości szyby? U mnie ten efekt występuje również, ale najmocniej jest widoczny po "umyciu" auta na bezdotykówce BP lub Statoil, z użyciem ichniego wosku "na gorąco" i nabłyszczacza.

Przeleć szybę izopropanolem i wtedy sprawdź.

Napisano

> W Vectrze mam to samo (a nawet gorzej) wlasnie po zmianie normalnych na plaskie

To samo miałem w Lexusie po zmianie na płaskie. Wywalilem to badziewie i założyłem oryginalne, problem znikl.

Napisano

> mniej wody)

Kiedyś założyłem motgumy i od razu jako nowe rozmazywały wodę tak jak u Ciebie. Pojechałem do sklepu i powiedziałem panu żeby mi je wymienił, po wymianie było to samo. Oddałem je, zabrałem pieniądze i kupiłem valeo. Moim zdaniem motgum to badziew.

Napisano

motgumy to niestety nie te motgumy sprzed lat

stosuje wycieraczki zwykłe szkieletowe marki alca ,tanie i dobre

odtłuść szybę, ja stosuje do tego miękką ściereczkę nasączoną rozpuszczalnikiem nitro

Napisano

> ja stosuje do tego miękką ściereczkę nasączoną rozpuszczalnikiem nitro

Samobójca. Ja wiem, że nasączasz ściereczkę. Ale ryzyko zahaczenia o lakier jest, a szkoda go.

Dużo lepiej używać izopropanolu. Jest całkowicie bezpieczny dla szkła, lakieru, gumy. Nitro wysusza, więc gumek wycieraczek chyba nim nie przecierasz, co?

Napisano

no pewnie że nie, trzeba uważać na lakier, nie leje rozpuszczalnika tyle ażeby ciekło że ściereczki,

izopropanolu nie używałem więc się nie wypowiem

Napisano
  • Autor

> A przypadkiem przy tych płaskich wycieraczkach, ze względu na większe opory tarcia o szybę, ramiona

> nie pracują wolniej? Wtedy po prostu wycieraczka nie ma siły wyrzucić spychanej wody poza

> szybę i ta Ci się gromadzi przy uszczelce.

jest tak jak piszesz ale na szybie suchej-na mokrej nima znaczenia palacz.gif

Napisano
  • Autor

Moim zdaniem motgum to badziew.

mówisz hmm.gif... do tej pory nigdy sie nie zawiodłem na tej firmie palacz.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.