Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zakup Harleya

Featured Replies

Napisano

Postanowiłem kupić sobie HD Sportstera 1200C

2009-Harley-Davidson-Sportster883IronXL883Nd-small.jpg

Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z tą serią HD ?

Napisano

> Postanowiłem kupić sobie HD Sportstera 1200C

> Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z tą serią HD ?

Ale zdjęcie wstawiłeś Irona, więc trochę nie tenteges.

Mam Sportstera 883 - poza detalami wykończenia i inną pojemnością wynikającą z innej średnicy cylindra nie ma żadnych różnic - słucham, co Pan chce wiedzieć.

Napisano
  • Autor

byłby dokładnie taki. Wersja limitowana

xl1200cb-10.jpg

motorkiem trochę pośmigałem i mi się w baniaku poprzekręcało i chce takiego smile.gif

pytanie o awaryjność. Czy jest szase że pojeżdzę 3-4 latka bez większych przygód ?

Czytałem sporo forum i generalnie piszą że trzeba trochę $ włożyc na start co by ulepszyć kilka rzeczy. Pytanie ile $ i co ulepszać

Napisano

> byłby dokładnie taki. Wersja limitowana

A to przypadkiem nie jest Dyna? Bo kapa sprzęgła jakaś taka niesportsterowa...

> motorkiem trochę pośmigałem i mi się w baniaku poprzekręcało i chce takiego

> pytanie o awaryjność. Czy jest szase że pojeżdzę 3-4 latka bez większych przygód ?

No według oponentów mój powinien stać stale w warsztacie i w ogóle.

Na dziś ma przebieg 6+ kkm, wizyta w serwisie sztuk JEDEN - przegląd 1600km.

Jedyna "wada" - sprzęt pierwotnie malutko jeżdżony (kupiłem 3 letni z przebiegiem 1200 km), więc akumulator niedomagał.

Pomogło powolne, długie ładowanie niskim prądem i rozpoczęcie normalnej eksploatacji.

> Czytałem sporo forum i generalnie piszą że trzeba trochę $ włożyc na start co by ulepszyć kilka

> rzeczy. Pytanie ile $ i co ulepszać

Temat - rzeka.

Możesz włożyć i 100 kpln i będzie mało :-)

Górnych granic nie ma.

U mnie mody w stosunku do fabrycznej konfiguracji to:

- forward foot controls (w tym z obrazka w std). Graty ok 1500 + robota (dużo roboty, bo trzeba zrzucić olej z silnika i trochę podłubać) - podobo ok 500.

- passenger pillion, sissybar średni + poduszka + detachable sideplates (takie ustrojstwo mocujące sissybar na uchwytach) + bagażnik, kit mocujący (detachables hardware kit), podnóżki dla pasażera - same graty z trójaka, montaż banalny

- gmol oryginalny - 1300 PLN, montaż to 3 śrubki więc banał

- tłumiki Vance & Hines 3" Twin Slash Slip-ons - z montażem ok 1700

- chromowane obudowy przycisków na kierownicy (fabryczne ok 800, ja dałem za chińczyki 200), montaż samodzielny, wymagane trochę rzeźby

- Mirror extension kit (podwyższenie lusterek o ok 7 cm - minus 10 do "lans", +100 do widoczność do tyłu) - ok 200 PLN, montaż samodzielny

- "krawat", a raczej biustonosz :-) na zbiornik paliwa (tank bra) - jakieś 250, jeszcze nie odebrałem.

Co do planów i koncepcji, toooo...

Myślałem o chromie na silnik, ale po obejrzeniu jak to wygląda na "72" przeszło mi. Koszt na nowych oryginałach ok 2,5 k (tylko dół, bez pokryw rockerboxów), robota dość droga, bo trzeba zlać (i wymienić) olej, powiedzmy z 800 przy przeglądzie.

Myślałem o sakwach, koszta nawet powiedzmy do przejścia, za to problemem jest pogodzenie zdejmowanego sissybar ze stelażami pod sakwy. Do ogarnięcia.

Koszt stelaży oryginalnych - 700. Nieoryginalne lub używane - jakieś 200-400 PLN.

Sakwy - jak kto chce, od 300 do 5000 PLN :-)

Wymagane przełożenie kierunkowskazów z błotnika na stelaż tablicy rejestracyjnej

Ponieważ sakwy mi się odpodobały - zarzuciłem projekt (był dalece zaawansowany, rozmawiałem już o kupnie używek).

Myślałem o szybie - oryginał w kwocie powiedzmy 3-3,5 k by się zamknął (wymagany zakup kitu montażowego, oraz przełożenie kierunkowskazów z kierownicy na widelec)

Używka szyba ok 1 500, trudno osiągalna.

Odpodobała mi się, za bardzo odbiera "kozackość linii" sprzętu.

Myślałem o obrotomierzu - (tach kit for sportster models) - koszt 2200 graty. Im więcej jeżdżę, tym bardziej nie widzę potrzeby.

Myślałem o wskaźniku paliwa (Fuel gauge for sportster models) - koszt 1700 + robota - odpada.

Z rzeczy do zrealizowania na pewno.

- zakup korka/bagnetu oleju z termometrem - ok 300-400 PLN, zależnie od modelu

- zapewne wynikający z tego zakup chłodnicy oleju (premium oil cooler for sportster models) - ok 2k z robotą wyjdzie.

Pomysł podyktowany tym, że w upalne dni po mieście pojawia się spalanie detonacyjne - odnoszę wrażenie, że silnik może się przegrzewać. Decyzja ostateczna zależna od odczytów "live" z termometru

- przewody h-c w stalowym oplocie, minimum przód. Koszt na aftermarketach na poziomie 300 PLN + robota. Połączę z serwisem i wymianą płynu, więc wyjdzie "jak za darmo.

- Zmiana kierownicy lub montaż raisera. Chcę mieć kierownicę bliżej siebie. Chwilowo jestem zafascynowany mini ape-hangerem, takim jak na Twoim zdjęciu.

Nie wyceniałem, ale do wymiany jest wówczas RACZEJ linka sprzęgła, RACZEJ linki gazu, na pewno przewody h-cowe, bardzo prawdopodobnie elektryka. Przy okazji chciałbym wciągnąć okablowanie w kierownicę, bo na "apie" to już must-have.

Całość wyceniam na minimum 1 000 PLN z racji "epitetów".

- Zakup manetek.

Najchętnie oryginalnych, grzanych, ale cena zniechęca (1 600 :-( ), może KuryAkyn? Nie zgłębiałem tematu.

Chcę mieć chrom z gumowymi "pionowymi" wstawkami. Taki neśmiertelny klasyk :-)

- Zrobienie coś z klamką h-ca - jest jak dla mnie za daleko, nie da się jeździć z więcej niż palcem wskazującym na klamce - nie zgłębiałem tematu, fabryczne klamki są nie regulowane.

- grafika na zbiorniku, a 'la bodajże 2010 CVO Dyna (pomarańczowo-żółto-czarne płomienie - trudno opisać OCB)

Ogólnie:

Jak będziesz kupował nówkę, to minimum wydech wyrwiesz w cenie.

Zakup V&H u polskiego dystrybutora + montaż wyszedł mnie taniej niż zakup kompletu u dilera o jakieś 200-300 PLN.

Będziesz u dilera - poproś o katalog akcesoriów. Dostaniesz za free i sobie pooglądasz.

NIESTETY - nominalne ceny w USA są takie jak NOMINALNE ceny w PL, tyle, że tam są w USD, a tu w EUR :-(

Napisano
  • Autor

Front foot - co to jest?

odsłuchałem w liberatorze wydech V&H SHORTSHOTS STAGGERED na silniku 800 - wymiata !

Napisano

> Front foot - co to jest?

> odsłuchałem w liberatorze wydech V&H SHORTSHOTS STAGGERED na silniku 800 - wymiata !

Forward foot control

Popatrz na różnicę w umieszczeniu podnóżków w ironie z pierwszego posta i tym drugim.

Ten drugi ma FFC.

Sensownego określenia w PL języku brak.

Określenie "spacerówki" nie oddaje idei FFC, bo spacerówki to są highway bars.

Napisano

(tnij cytaty!!! facepalm%5B1%5D.gif)

:-( Szczerze mowiac to bezsens ladowac kase w 883, w przypadku 1200 podobnie.

Jak to sie kiedys mowilo, z Trabanta odrzutowca sie nie zrobi.

W przypadku wyzszych pojemnosci jest to juz troche bardziej sensowne.

wink.gif

Napisano

> Jak to sie kiedys mowilo, z Trabanta odrzutowca sie nie zrobi.

> W przypadku wyzszych pojemnosci jest to juz troche bardziej sensowne.

Żadna z "moich" modyfikacji nie miała na celu zwiększenia osiągów.

Jest to pozbawione sensu, bo za pieniądze utopione w dłubaniu Sportstera można się przesiąść na BT.

Aha, rozumiem, że trybisz fakt, że w HD osiągi są gdzieś w okolicy czterdziestego miejsca w hierarchii ważności?

Napisano

> Żadna z "moich" modyfikacji nie miała na celu zwiększenia osiągów.

Zgadza sie, ale bez wzgledu co przy sportster'ze nie zrobisz on nim dalej pozostanie.

> Aha, rozumiem, że trybisz fakt, że w HD osiągi są gdzieś w okolicy czterdziestego miejsca w

> hierarchii ważności?

Nie, nie robie tego. To kwestia wlasnego rankingu, ktory kazdy motocyklista kwalifikuje po swojemu, i chwala mu za to.

wink.gif

Napisano

> Zgadza sie, ale bez wzgledu co przy sportster'ze nie zrobisz on nim dalej pozostanie.

Widzisz...

Sportster fabrycznie jest 1-osobowy.

Dla mnie nie do przyjęcia.

Fabrycznie ma mid-controls.

Dla mnie nie do przyjęcia

Fabrycznie nie ma gmola

itd itd.

Oczywiście, FLSTC to to nigdy nie będzie, ale po prostu pewne rzeczy zmienia się pod siebie, bo o to też chodzi w całej zabawie w motocykle i HD, a nie w przyczepienie napisu "softail classic" na błotniku i udawanie greka.

> Nie, nie robie tego. To kwestia wlasnego rankingu, ktory kazdy motocyklista kwalifikuje po swojemu,

> i chwala mu za to.

Dokładnie.

Napisano
  • Autor

> Forward foot control

> Popatrz na różnicę w umieszczeniu podnóżków w ironie z pierwszego posta i tym drugim.

> Ten drugi ma FFC.

> Sensownego określenia w PL języku brak.

> Określenie "spacerówki" nie oddaje idei FFC, bo spacerówki to są highway bars.

Ja kupuje z ffc. To zwykle ustawienie jest b.niewygodne. Mam tylko

dylemat co do kierownicy. Chciałbym taka zwykła jak w ironie.

Podejrzewam ze ta seryjna mi nie podejdzie.

Napisano

> Ja kupuje z ffc. To zwykle ustawienie jest b.niewygodne. Mam tylko

> dylemat co do kierownicy. Chciałbym taka zwykła jak w ironie.

> Podejrzewam ze ta seryjna mi nie podejdzie.

Przejedź się, zobacz.

Mi dopiero teraz zwykła kierownica zaczęła mocno przeszkadzać.

Dopóki jadę parę/naście km jest OK.

Jak jadę dalej, to jest po prostu za daleko, więc siedzę z wyciągniętymi rękoma.

Ręce w łokciach drętwieją i generalnie byłby problem, gdyby przyszło robić gwałtowne manewry na niskich prędkosciach - łapy się nie zginają :-)

Stąd będę albo kupował raisery (właśnie cały wieczór guglam i im bardziej guglam tym głupszy jestem), albo mini-apes.

Sama kierownica jest tania jak barszcz (200+ PLN), ale wymaga sporo przekładek osprzętu (linki, przewody h-c, okablowanie), więc wychodzi, że worek złota taka zabawa kosztuje.

Napisano
  • Autor

> Przejedź się, zobacz.

> Mi dopiero teraz zwykła kierownica zaczęła mocno przeszkadzać.

> Dopóki jadę parę/naście km jest OK.

> Jak jadę dalej, to jest po prostu za daleko, więc siedzę z wyciągniętymi rękoma.

> Ręce w łokciach drętwieją i generalnie byłby problem, gdyby przyszło robić gwałtowne manewry na

> niskich prędkosciach - łapy się nie zginają :-)

> Stąd będę albo kupował raisery (właśnie cały wieczór guglam i im bardziej guglam tym głupszy

> jestem), albo mini-apes.

> Sama kierownica jest tania jak barszcz (200+ PLN), ale wymaga sporo przekładek osprzętu (linki,

> przewody h-c, okablowanie), więc wychodzi, że worek złota taka zabawa kosztuje.

Liberator nie ma testówki ze zwykłą kierownicą. NIestety

jechałem 72 i jakoś do kierowniczka nie przemówiła mad.gif

Napisano

> Liberator nie ma testówki ze zwykłą kierownicą. NIestety

> jechałem 72 i jakoś do kierowniczka nie przemówiła

a Dyńki nie mają ze zwykłą?

Napisano
  • Autor

> a Dyńki nie mają ze zwykłą?

Chyba nie.

Zaproponowali mi konwersje na zwykła za 1200 zł ale nie wiem czy w tym są linki.

Napisano

> Chyba nie.

> Zaproponowali mi konwersje na zwykła za 1200 zł ale nie wiem czy w tym są linki.

No w tej cenie to są :-)

Napisano
  • Autor

> No w tej cenie to są :-)

Problem kierownicy jest problemem drugorzędnym. Najpierw muszę przekonać żonę zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Jeździłeś 1200 ? Jest duża różnica w porównaniu do 883 ?

Napisano

> Jeździłeś 1200 ? Jest duża różnica w porównaniu do 883 ?

Nie jeździłem, obstawiam, że prawie żadna - 55 vs 60 KM, ALE - inny przebieg momentu obr.

Napisano
  • Autor

> Nie jeździłem, obstawiam, że prawie żadna - 55 vs 60 KM, ALE - inny przebieg momentu obr.

moment obrotowy zupełnie inny 70 Nmvs 98 Nm - a to już bardzo dużo

no i skrzynia inna

Napisano

> moment obrotowy zupełnie inny 70 Nmvs 98 Nm - a to już bardzo dużo

> no i skrzynia inna

Patrząc na przewodnik upgrade Sportstera, to sprzęty różnią się cylindrem, tłokiem, głowicą i wałkami.

O skrzyni nie ma nic mowy. Może różnica jest na przełożeniu końcowym, ale to robi się zębatkami.

Enyłeeeejjj...

Jeżeli kupujesz 883 to (poza terenem USA) konwersja stage 1 (883 -> 1200) to zupełnie nieopłacalny biznes - koszt na poziomie ok 6+kpln, a i tak nie jest to "czysty" 1200

Nooo, chyba, że robisz remont silnika i robisz to przy okazji tegoż remontu, wtedy jest nieco inaczej.

Patrząc pod kątem osiągów to najlepszy deal to zakup 1200 i dalsze modzenie.

Chyba, że stawiasz na ekstrem typu quad cam 103 cu in (był kiedyś artykuł na sportster.org, ale widzę, że serwis nie działa), wtedy 883 jako najtańsza baza wyjściowa, która i tak idzie weg.

Napisano
  • Autor

> Patrząc na przewodnik upgrade Sportstera, to sprzęty różnią się cylindrem, tłokiem, głowicą i

> wałkami.

> O skrzyni nie ma nic mowy. Może różnica jest na przełożeniu końcowym, ale to robi się zębatkami.

> Enyłeeeejjj...

> Jeżeli kupujesz 883 to (poza terenem USA) konwersja stage 1 (883 -

> Nooo, chyba, że robisz remont silnika i robisz to przy okazji tegoż remontu, wtedy jest nieco

> inaczej.

> Patrząc pod kątem osiągów to najlepszy deal to zakup 1200 i dalsze modzenie.

> Chyba, że stawiasz na ekstrem typu quad cam 103 cu in (był kiedyś artykuł na sportster.org, ale

> widzę, że serwis nie działa), wtedy 883 jako najtańsza baza wyjściowa, która i tak idzie weg.

1200 jest dla mnie optymalny.

883 może okazać się za słaby . Nie jechałem więc nie wiem tego na 100 %

Napisano
  • Autor

> Patrząc na przewodnik upgrade Sportstera, to sprzęty różnią się cylindrem, tłokiem, głowicą i

> wałkami.

> O skrzyni nie ma nic mowy. Może różnica jest na przełożeniu końcowym, ale to robi się zębatkami.

> Enyłeeeejjj...

> Jeżeli kupujesz 883 to (poza terenem USA) konwersja stage 1 (883 -

> Nooo, chyba, że robisz remont silnika i robisz to przy okazji tegoż remontu, wtedy jest nieco

> inaczej.

> Patrząc pod kątem osiągów to najlepszy deal to zakup 1200 i dalsze modzenie.

> Chyba, że stawiasz na ekstrem typu quad cam 103 cu in (był kiedyś artykuł na sportster.org, ale

> widzę, że serwis nie działa), wtedy 883 jako najtańsza baza wyjściowa, która i tak idzie weg.

Jak wejdziesz w specyfikacje to zobaczysz że dwa porównywane motocykle (sportster 883 i sportster 1200 custom) mają zupełnie inne przełożenia.

przełożenia 1200 mi bardzo pasowały bo była długa jedynka i dwójka

Napisano

> 1200 jest dla mnie optymalny.

> 883 może okazać się za słaby . Nie jechałem więc nie wiem tego na 100 %

Nie podpowiem - dla mnie 883 jest "more-than-enough".

Biorąc pod uwagę trudność, a raczej kosztowność modzenia HD na wtrysku dla mnie jest to bez sensu, bo wolę pieniądze utopione w modzie silnika ścibolić na półeczkę celem zamiany na BT.

Jeżeli chesz dobrych osiągów, to w Liberatorze stoi mało używana Dyńka CVO - to powinno się już caaaałkiem zacnie odpychać, a z racji, że jest zmodzony fabrycznie + dodatkowo ma zrobiony pozafabryczny stage 1, to powinien mieć tak pod 100 koni.

Cena całkem zacna, a i poziom "wyeksploatowania" daje szansę na pojeżdżenie tym sprzętem...

Napisano
  • Autor

> Nie podpowiem - dla mnie 883 jest "more-than-enough".

> Biorąc pod uwagę trudność, a raczej kosztowność modzenia HD na wtrysku dla mnie jest to bez sensu,

> bo wolę pieniądze utopione w modzie silnika ścibolić na półeczkę celem zamiany na BT.

> Jeżeli chesz dobrych osiągów, to w Liberatorze stoi mało używana Dyńka CVO - to powinno się już

> caaaałkiem zacnie odpychać, a z racji, że jest zmodzony fabrycznie + dodatkowo ma zrobiony

> pozafabryczny stage 1, to powinien mieć tak pod 100 koni.

> Cena całkem zacna, a i poziom "wyeksploatowania" daje szansę na pojeżdżenie tym sprzętem...

Nie zależy mi tak mocno na osiągach.

1200 mi wystarczy w zupełności.

Napisano

> Jak wejdziesz w specyfikacje to zobaczysz że dwa porównywane motocykle (sportster 883 i sportster

> 1200 custom) mają zupełnie inne przełożenia.

> przełożenia 1200 mi bardzo pasowały bo była długa jedynka i dwójka

Oo, to jeżeli 1 jest jeszcze dłuższa niż u mnie, to dramat.

Na wolnych obrotach na 1 biegu u mnie jest sporo ponad 15 kmph.

Odcięcie jest przy ok 60, na dwójce przy 90+, na trójce - nie mam pojęcia :-)

Napisano

> Nie zależy mi tak mocno na osiągach.

> 1200 mi wystarczy w zupełności.

Pomiając rocznik, to ta dyńka IMO ma bdb stosunek możliwości i stanu do kasy.

Napisano
  • Autor

> Pomiając rocznik, to ta dyńka IMO ma bdb stosunek możliwości i stanu do kasy.

Pytanko

czy te gumy z przedniego widelca IRON`a to można zdjąć ? wygląda to trochę jak z PRL`u

Napisano

> Pytanko

> czy te gumy z przedniego widelca IRON`a to można zdjąć ? wygląda to trochę jak z PRL`u

Można, ja mam bez gumek.

Napisano
  • Autor

> Można, ja mam bez gumek.

Zdecydowałem się że łyknę 883 Iron`a

Napisano

> Zdecydowałem się że łyknę 883 Iron`a

panowie, ile macie wzrostu?

Bo mi się na 883 cholernie niewygodnie kolana układają. nie przejechałbym tym więcej niż 50 km (mam 188cm) :/

Napisano
  • Autor

> panowie, ile macie wzrostu?

> Bo mi się na 883 cholernie niewygodnie kolana układają. nie przejechałbym tym więcej niż 50 km (mam

> 188cm) :/

dlatego podstawowy temat to FFC

ja to robię przy kupnie

Napisano

> Bo mi się na 883 cholernie niewygodnie kolana układają. nie przejechałbym tym więcej niż 50 km (mam

to 180cm jest ok na irona? Większy niż savage jest?

Napisano

Ja mam forward foot controls, więc zupełnie inna rozmowa.

177 cm.

Napisano

> dlatego podstawowy temat to FFC

RLY? ;-)

> ja to robię przy kupnie

Słusznie, słusznie.

ACZKOLWIEK IMO będziesz za jakiś czas brał risery/ape'a - IMO pozycja na zwykłej/dragbarze jest nieergonomiczna, ale to już pisałem.

Dodatkowo IMO właśnie z tego wynika fakt, że mi cierpnie d... po godzinie jazdy.

Po sześciu normalnie drewno w gaciach :-(

Napisano

> to kiedy spocik 883 ?

W przyszłym tygodniu mam luzy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.