Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Panowie co obstawiacie? Co dalej wymieniać?;)

Featured Replies

Napisano

Panowie dopiero co wymieniłem zawór EGR bo wywalał błąd P1403,dwa tygodnie było ok i znów wywala checka!Oczywiście ten sam błąd.Kasuję go poprzez ELM-a i średnio tydzień mam spokoju.Błąd wyskakuje i na Pb i na gazie,zawsze poniżej 2tys.obrotów.Auto jeździ normalnie ,tylko na gazie się dławi poniżej 2tys.jak wskoczy na obroty jest ok.Świece i kable mają ok 5-7tys,wszystko co mogłem w sprawdziłem .Nie wiem za bardzo gdzie dalej szukać,macie jakieś pomysły?

Napisano

Może masz problem z połączeniami elektrycznymi, a nie samym zaworem?

Spróbowałbym podpiąć się komputerem z rosyjskim programem Chevrolet Explorer, bo on wyświetli położenie zaworu EGR. Potrzebowałbyś do tego celu zwykły interfejs VAG, bo ELM nie jest w tym programie obsługiwany.

Napisano

Jak mozesz podmien od kogos cewke i przewody, swiece to wydATEK RZEDU 50ZL WIEC TEZ BYM NIE POZALOWAL.

Rownolegle z Toba borykalem sie z podobnymi problemami.

Stawialem na uklad zaplonowy ale mechanicy upierali sie, ze to nie to (mialem roczna cewke, przewody i swiece, a to wszystko z gornej polki), dodatkowo wywalalo blad EGR wiec tez zmienili za koszmarne pieniadze, a objawy nie ustaly. Sam wymienilem swiece, ale nie bardzo mialem kogo prosic o podmiane cewki, w ciemno nie chcialem pchac juz kasy, wiec wstawilem auto do ASO (uwaga Opla), ktore wymienilo cewke i wszystko gra.

PS. Sory za capsa.

Napisano
  • Autor

Dzieki panowie za szybką odpowiedz.Również obstawiam jakieś połączenie kable,cewkę ,kostkę itp.Muszę poszperać o tym chevrolet Explorer i zakupić gdzieś vaga.Mam pecha bo jestem teraz za granicą i wizyta u mechanika lub tym bardziej w ASO nie wchodzi w grę(dopuki auto nie stanie;)). Ostatnio za wymianę rozrządu pompy wody,przednich stabilizatorów ,płynu w chłodnicy zapłaciłem 735€ jeszcze się kłócę o fakturę bo jej nie otrzymałem.Teraz EGR osobno zamawiałem zawór i osobno uszczelkę pod ten zawór bo u potoka nie mieli.!

Napisano
  • Autor

> Jak mozesz podmien od kogos cewke i przewody, swiece to wydATEK RZEDU 50ZL WIEC TEZ BYM NIE

> POZALOWAL.

> Rownolegle z Toba borykalem sie z podobnymi problemami.

> Stawialem na uklad zaplonowy ale mechanicy upierali sie, ze to nie to (mialem roczna cewke,

> przewody i swiece, a to wszystko z gornej polki), dodatkowo wywalalo blad EGR wiec tez

> zmienili za koszmarne pieniadze, a objawy nie ustaly. Sam wymienilem swiece, ale nie bardzo

> mialem kogo prosic o podmiane cewki, w ciemno nie chcialem pchac juz kasy, wiec wstawilem auto

> do ASO (uwaga Opla), ktore wymienilo cewke i wszystko gra.

> PS. Sory za capsa.

Widzę że nie ja jeden wymieniłem niepotrzebnie EGR,a siedziałem tydzień na forach i byłem pewny że to egr,do tego mechanik przy wymianie rozrządu zapewnił mnie że niedługo czeka mnie wymiana egr,bo już wtedy wywalało mi checka.Teraz też obstawiam cewkę zapłonową,ale nie chcę się pakować w dodatkowe koszta bez pewności.Kable i świece mają niecały rok.Czy u ciebie wywalało tylko P1403?

Napisano

> Widzę że nie ja jeden wymieniłem niepotrzebnie EGR,a siedziałem tydzień na forach i byłem pewny że

> to egr,do tego mechanik przy wymianie rozrządu zapewnił mnie że niedługo czeka mnie wymiana

> egr,bo już wtedy wywalało mi checka.Teraz też obstawiam cewkę zapłonową,ale nie chcę się

> pakować w dodatkowe koszta bez pewności.Kable i świece mają niecały rok.Czy u ciebie wywalało

> tylko P1403?

Od poczatku plulo wypadajace zaplony (kodu bledu nie pamietam juz), dopiero potem doszedl P1403, tyle ze po wymianie EGR przestalo wywalac jakiekolwiek bledy na benzynie choc auto nadal bylo przymulone.

Jak mowi stara zasada LPG uklad zaplonowy musi byc w nienagannym stanie.

Co do samej wymiany EGR ciezko mi powiedziec czy niepotrzebnie, bo takie juz szczescie mam, ze jak sie cos sypie to seriami.

Napisano
  • Autor

> Jak mowi stara zasada LPG uklad zaplonowy musi byc w nienagannym stanie.

To racja,rok temu miałem problem z jazdą na gazie ,na benzynie wszystko ok,auto szarpało i dusiło się ,było to zaraz po wymianie przewodów wysokiego napięcia .Oczywiście obstawiałem wadliwe przewody ,ale winne były świece które miały przejechane zaledwie 13tys.Morał z tego taki że wymienia się kable razem ze świecami.

Co do mojego problemu to spróbuję dzisiaj wieczorem popsikać zraszaczem na cewkę jak zobaczę iskrę to wiadomo co wymienić.

Napisano
  • Autor

Dzisiaj chciałem jeszcze pogrzebać pod maską i dokładnie sprawdzić okablowanie w okół cewki zapłonowej ,gdy chwyciłem kapturek kabli wysokiego napięcia które idą do cewki nieźle mnie kopło , to oznacza że coś ma przebicie ,tylko co ?Kabel czy cewka?I dalej nie wiem co wymienić;).Kable mają góra 15tys.Macie jakieś pomysły?

Napisano

> Dzisiaj chciałem jeszcze pogrzebać pod maską i dokładnie sprawdzić okablowanie w okół cewki

> zapłonowej ,gdy chwyciłem kapturek kabli wysokiego napięcia które idą do cewki nieźle mnie

> kopło , to oznacza że coś ma przebicie ,tylko co ?Kabel czy cewka?I dalej nie wiem co

> wymienić;).Kable mają góra 15tys.Macie jakieś pomysły?

Nie wydaje mi sie by cewka tak latwo mogla dostac przebicia na obudowe jak przewody. Wymienilbym przewody.

Przy obu padach moich cewek, przebic metoda namacaja nie zauwazylem, przy pierwszym prosty ELM wskazal, która sekcja cewki padla, przy drugim pokazywal tylko wypadanie zaplanow (i to tylko na gazie).

Napisano
  • Autor

> Nie wydaje mi sie by cewka tak latwo mogla dostac przebicia na obudowe jak przewody. Wymienilbym

> przewody.

> Przy obu padach moich cewek, przebic metoda namacaja nie zauwazylem, przy pierwszym prosty ELM

> wskazal, która sekcja cewki padla, przy drugim pokazywal tylko wypadanie zaplanow (i to tylko

> na gazie).

Widzę że dobre przewody w necie kosztują 144zł NGK i 126zł BERU,z tego co pamiętam za moje dałem 60 max 70zł.Zawsze części kupowałem w jednej z hurtowni na śląsku,zawsze prosiłem o oryginalne części,a wciskali mi jakieś badziewie które pada po roku(np.pompa wody.)Posiadacze aut muszą teraz dysponować naprawdę niezłą wiedzą ,badziewie z Chin zalało cały świat! angryfire.gif

Jakiego softu używasz do ELM?

Napisano

> Widzę że dobre przewody w necie kosztują 144zł NGK i 126zł BERU,z tego co pamiętam za moje dałem 60

> max 70zł.Zawsze części kupowałem w jednej z hurtowni na śląsku,zawsze prosiłem o oryginalne

> części,a wciskali mi jakieś badziewie które pada po roku(np.pompa wody.)Posiadacze aut muszą

> teraz dysponować naprawdę niezłą wiedzą ,badziewie z Chin zalało cały świat!

> Jakiego softu używasz do ELM?

Czegos co w komplecie z ELMem bylo.

Za przewody NGK 170zl dalem, za cewke (chyba to BERU byla- jest w reklamacji) cos kolo 500zl, swiece BERU tez cos kolo 160 zdaje sie.

Teraz wymienilem swiece na NGK za 50zl i cewke na ERA za 300zl (tylko taka dostepna na nastepny dzien).

Ceny nie allegrowe.

Najgorsze jest to, ze zawsze laduje w auta kase, a jak chce sprzedac to i tak kazdy marudzi.

Mam teraz Fabke do opchniecia z nowym wydechem i calym zawieszeniem, 2 kompletami opon i inne co w sumie stanowi z polowe wartosci tego auta, ale kupiec i tak bedzie marudzil, bo to, bo tamto.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.