Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kropek rzucił palenie

Featured Replies

Napisano

Witam forumowiczów.

Od niedługiego czasu mój GP ma problemy z zapaleniem na benzynie. Na gazie zapala powiedzmy bez problemu. Fachowcy poradzili abym zrobił autoadaptację przepustnicy. Tak też uczyniełm. Połączyłem się z komputerem za pomocą FES'a. Pierwszy i jedyny błąd to zwarcie alternatora do masy (błąd sporadyczny)-(co to oznacza i gdzie szukać przyczyny??). Skasowałem błąd. Po wyzerowaniu wszystkich parametrów i adaptacji przepustnicy kilka razy obrócił rozrusznikiem i zapalił, kulawo bo kulawo ale chwilę chodził po czym zgasł. Drugie połączenie z komputerem pokazało błąd P1302 nierozpoznana skrzynia biegów (nie można skasować tego błędu) po czym przekręcając kluczyk w stacyjce nawet już rozrusznik nie kręci tylko słychać lekkie cyknięcie. O co chodzi, czy na amen zablokował się Kropek?? Proszę pomóżcie, auto stoi w garażu i nic nie mogę zrobić.

Napisano

Akumulator sprawny?

Probowales pojezdzic jednego dnia wylacznie na benzynie i zobaczyc czy nastepnego normalnie odpali?

Napisano

Na początek spróbuj podładować aku. Podczas załączenia rozrusznika zmierz napięcie na klemach.Wtedy ustalimy czy aku do wymiany czy rozrusznik do naprawy.

Napisano
  • Autor

Witam,

dzięki za podpowiedzi. Akumulator naładowany na 100%. Pomiar napięcia na klemach podczas tak jakby kręcenia rozrusznikiem: bez zmian. Objaw ten pojawił się tak jak napisałem podczas podpięcia FES'a. Po którymś razie resetowania ustawień rozrusznik zagadał ( wydaje się że problem z rozrusznikiem pojawił się po wystąpieniu błędu P1302 nierozpoznana skrzynia biegów, lecz co ma do tego skrzynia?) ale tylko na chwilę i znowu przestał. Zmostkowałem także masę dodatkowym kablem do pokrywy zaworów, ale też nic z tego. Co do jeżdżenia na benzynie. Zrobiłem mu reset poprzez zdjęcie klemy,zagrzanie go do temperatury, nawet mogę powiedzieć było gorzej niż wcześniej.

Napisano
  • Autor

rozrusznik spięty na krótko działa. Nawet na chwilę zapalił lecz zgasł. Brak jest napięcia sterującego rozrusznikiem. Jak ewentualnie znaleźć miejsce gdzie podawane jest napięcie na sterownie rozrusznikiem? Przypuszczam, że FES coś zablokował w elektronice mojego Kropka, chyba, że jest to bardzo nieszczęśliwy zbieg okoliczności. W dalszym ciągu wiążę pronlem rozrusznika z pojawieniem się błędu P1302 chociaż na stronie włoskiej to tipo cambio czyli zmiana typu Jeśli macie jakieś pomysły liczę na pomoc panic.gif

Napisano

Przyjrzyj się kostce stacyjki. Mam wrażenie, że to ona jest przyczyną niedomagań kropka. Klemy na aku są w dobrym stanie?

Napisano
  • Autor

po przekręceniu stacyjki słychać szum ustawiającej się przepustnicy i pompę paliwa oraz przekaźnik sterujący zapłonem. Po przekręceniu cyka przekaźnik odcinając napięcie w samochodzie, lecz na końcówce brązowo-białego kabla podającego napięcie na elektromagnes nie pojawia się 12V. Gdzie szukać drugiego końca tego przewodu aby sprawdzić jego drożność (czy napięcie jest podawane przez jakiś przekaźnik czy bezpośrednio ze stacyjki) Drugie pytanie: stacyjka ma dwa złącza: jedno dwu przewodowe drugie trzy przewodowe. Które jest odpowiedzialne za sterowanie rozrusznikiem i jakie napięcia powinny być na przewodach przy stacyjce?

Napisano
  • Autor

i jeszcze jedno pytanie : czy w FES-ie można wyłączyć i włączyć pracę rozrusznika?

Napisano
  • Autor

Problem rozrusznika rozwiązany, problem palenia w dalszym ciągu nie rozwiązany. Opiszę w kilku zdaniach proces który miał miejsce. Prawdopodobnie problem z rozrusznikiem ma związek z błędem P1302(nierozpoznana skrzynia biegów) lecz związku mieć nie musi. Po podpowiedzi że programem FES przestawiłem skrzynię z manualnej na automat wpadłem na pomysł, że automaty zapala się na wciśniętym pedale hamulca. Nic to nie dało. Postanowiłem nacisnąć sprzęgło i też nic lecz po wciśnięciu pedału gazu rozrusznik zagadał. Przeszedłem procedurę jeszcze raz. Włączenie FES połączenie z silnikiem, zerownie funkcji adaptacyjnych, wyzerowanie parametrów autoadaptacyjnych,adaptacja przepustnicy. Znowu rozrusznik nie króeci. Naciskam pedał sprzęgła,hamulca i gazu - rozrusznik kręci yay.gif lecz auto w dalszym ciągu nie zapala. Pytanie: coś przekombinowałem z resetami dlatego nie pali? Jeśli macie jakieś pomysły na ruszenie kropka to chętnie się z nimi zapoznam.

Napisano
  • Autor

Diagnoza serwisu - zepsuty sterownik wtrysków koszt bagatela około 1000zł

Napisano

> Od niedługiego czasu mój GP ma problemy z zapaleniem na benzynie. Na gazie zapala powiedzmy bez

> problemu.

Ja się ustosunkuje tylko do tej części problemu - możliwe są 2 powody:

- na postoju gaz przedostaje się do kolektora dolotowego i silnik jest zalewany benzyną i LPG na raz,

- źle wyregulowana instalacja LPG doprowadziła do rozjechania się adaptacji sterownika wtrysku benzyny, co jest uciążliwe zwłaszcza podczas pracy w otwartej pętli lambda.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.