Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jak sprawdzić serwo?

Featured Replies

Napisano

Opiszę sytuacje po regeneracji zacisków tylnych miałem problem z odpowietrzniem więc pedał był miękki, pojeździłem trochę i znowu do tego podszedłem udało się były dwa bąbelki.

Pedał fajnie się utwardził. Autkiem jeździła żona więc ciężko mi powiedzieć co się kiedy stało ale teraz jest tragedia tak jak by wspomaganie działało w 30%.

Silnik zgaszony po paru naciśnięciach pedał się utwardza i nie poddaje. Odpalam silnik pedał opada ale bardzo mało.

Żeby zablokować koła trzeba naprawdę się przyłożyć, kobitka nie ma szansy tak wcisnąć hebel.

Kolcki i tarcze ate wmiarę nowe, płyn świeżutki.

Obstawiał bym serwo albo zawór zwrotny, pytanie tylko jak się upewnić bo to droga impreza jest. Chyba nie ma sensu sprawdzać czy tłoczki w zaciskach luźno chodzą ?

Napisano

Serwo działa na podciśnienie, więc do sprawdzenia potrzebna jest pompka podciśnieniowa. Zasysasz nią serwo i patrzysz, czy trzyma ciśnienie.

Możesz też zgasić silnik i po jakimś czasie odłączyć rurę przy serwo. Jeśli jest ono (i zaworek zwrotny) dobre to usłyszysz syk powietrza przy wyciąganiu rury.

Napisano
  • Autor

nie miałem dzisiaj dobrego dnia ech, ułamałem króciec od złączki na kolektorze ssącym http://opeloem.com/opel/astra_g__zafira_a_1998_/brakes/brake_servo_unit_vacuum_pipe.html element 4.

Jak to otworzyć ? to jest złącza z taką zółtą harmonijką od dołu a z przodu ma coś co niby można wysunąć ale nie udało mi się to frown.gif

Jutro postaram się sprawdzić zaworek podciśnienia

ps. znalazłem lepszą fotkę http://obrazki.elektroda.net/5_1285786382.jpg to ten na końcu z żółtym obstawiam że trzeba mocniej pociągnąć zawleczkę ale wole się upewnic

Napisano

Na samym złączu masz taki jakby przycisk. Trzeba go wcisnąć i dopiero pociągnąć złączkę.

Napisano
  • Autor

Dzięki złączka zdjęta przy okazji sprawdzony otwór w kolektorze czysty.

Ale do rzeczy miałem okazję pojeździć dzisaj i sprawa wygląda następująco odpalam samochód odczekam chwilkę pedał wchodzi ładnie głęboko, wcisnę w przeciągu 2-3 sekund jeszcze raz znacznie gorzej, za trzecim razem nie mam wspomagania.

Muszę odczekać z 10sek aby z powrotem je odzyskać.

I co zauważyłem hamulec utwardza się bardzo wyraźnie podczas jazdy ?

Ale nie za bardzo wiem jak to możliwe

Zaworek szczelny w jedną stronę nie przepuszcza w drugą przepuszcza, rurka cała

Napisano

Jest to na pewno brak wspomagania, a nie zwykłe "podpompowanie" hamulca? A jak doprowadzenie powietrza do serwo?

Napisano
  • Autor

temat coś niepopularny ale nie dziwie się wspomaganie hamowania działa na postoju zanika podczas jazdy biglaugh.gif masakra coś czuje że trzeba zacząć przysiady robić

co do doprowadzenia powietrza wszystko wygląda w porządku, wężyk cały niepopękany, nigdzie nie syczy powietrze, zaworek też, króciec dochodzący do serwa siedzi ciasno i pewnie

teraz pozwoliłem mu się nabić podciśnieniem i zobaczę co będzie rano

jutro jak czasu starczy pozwalam zaciski i zobaczę może coś się zapiekło ale to raczej głupi pomysł, dziwni mnie to że na postoju wszystko gra ale jak jadę to jest sraka

powiedz o co chodzi z pod pod pompowaniem ? nie za bardzo mam co pompować bo od pierwszego naciśnięcia podczas jazdy jest twardy, przez każde kolejne

teraz sobie pomyślałem wydaje mi się że mój wężyk jest nie oryginalny wykonany z takiego twardego połyskującego tworzywa może jednak coś tam przepuszcza, czy nie warto było by go wymienić na elastyczny ?

Napisano

Chodziło mi o to, czy pedał dochodzi do tego samego miejsca. Innymi słowy, czy jesteś pewien, że faktycznie to brak wspomagania.

A z doprowadzeniem powietrza miałem na myśli filtr w miejscu z którego wychodzi cięgno do pompy hamulcowej. Tamtędy serwo pobiera powietrze, które naciska na membranę.

Skoro jednak działa na postoju, a przestaje podczas jazdy to wygląda na problem z podciśnieniem hmm.gif.

Napisano
  • Autor

> Chodziło mi o to, czy pedał dochodzi do tego samego miejsca. Innymi słowy, czy jesteś pewien, że

> faktycznie to brak wspomagania.

pedał za każdym razem dochodzi do tego samego miejsca tylko jest inne podczas jazy i postoju, na postoju wciskając mocno z chodzi poniżej pedału gazu, a podczas jazdy tak z 3-4cm nad pedałem gazu

> A z doprowadzeniem powietrza miałem na myśli filtr w miejscu z którego wychodzi cięgno do pompy

> hamulcowej. Tamtędy serwo pobiera powietrze, które naciska na membranę.

może to jest dobry trop ?zawalony filtr i daje mało powietrza, powiedz tylko jak się dostać do tego filtru, patrząc na schematy różne powinien on być w kabinie na dźwigni idącej od pedału ?

> Skoro jednak działa na postoju, a przestaje podczas jazdy to wygląda na problem z podciśnieniem .

jutro obadam resztę rurek podciśnienia może gdzie indziej mam przeciek i stąd małe podciśnienie ?

Napisano

> patrząc na schematy różne powinien on być w kabinie na dźwigni idącej od pedału ?

Zgadza się. Łatwo nie jest i samego filtra raczej nie wymienisz. Ale może uda się zobaczyć w jakim jest stanie.

Napisano

> A z doprowadzeniem powietrza miałem na myśli filtr w miejscu z którego wychodzi cięgno do pompy hamulcowej. Tamtędy serwo pobiera powietrze, które naciska na membranę.

No coś to przekombinowana chyba teoria. IMO serwo nie "pobiera" powietrza z zewnątrz, tylko działa w oparciu o prawo Pascala, gdzie wykorzystuje się różnicę, a właściwie stosunek powierzchni tłoków (tutaj są chyba membrany) zasysanego podciśnieniem (duża) i wciskanego nogą (mała), dzięki czemu uzyskujemy wzmocnienie siły nogi tyle razy ile wynosi stosunek tych powierzchni (jak w prasie hydraulicznej). Z tego wynika, że układ musi być doskonale szczelny, a serwo w połaczeniu z kolektorem ssącym takie jest. Jeśli nie ma wspomagania, to gdzieś MUSI być nieszczelność:

- w samym serwie, najczęściej po naciśnięciu pedału się rozszczelnia, często słychać syczenie, ale nie zawsze tak być musi

- w kolektorze ssącym, np. lewe powietrze: pękniety kolektor, pęknięty przewód podciśnienia do serwa, a może do MAP sensora?

- w zaworku zwrotnym, który "wygładza" podciśnienie, podobnie jak dioda prostownicza w prostowniku jednopołówkowym.

@finalcell: spróbuj z pomocą drugiej osoby wciskającej pedał hamulca sprawdzić, czy i jak skutecznie działa wspomaganie, jeśli podciśnienie wytwarzane jest poprzez zasysanie powietrza z serwa ustami (w zupełności wystarczy, podciśnienie w kolektorze nie jest duże, a średnica wężyka niewielka, bawiłem się starym serwem i podczas zasysania mogłem wciskać tłok serwa ręką).

Pozdr.

Napisano

Sposób na sprawdzenie serwa:

Na wyłączonym silniku, pompujesz kilkakrotnie pedałem hamulca. Pedał twardnieje, podcisnienie "schodzi" z ukladu.

Z wciśniętym pedałem hamulca "twardym", uruchamiasz silnik. Powstałe podcisnienie, powinno wciągnąć pedał hamulca w dół o kilka cm.

Napisano

> No coś to przekombinowana chyba teoria. IMO serwo nie "pobiera" powietrza z zewnątrz

Ależ pobiera. Serwo to siłownik pneumatyczny, w którym po obu stronach tłoka (w tym przypadku membrany) panuje podciśnienie. Przy wciskaniu pedału hamulca zespół zaworków odłącza podciśnienie z jednej strony membrany i w to miejsce, przez filtr wpuszcza powietrze o ciśnieniu atmosferycznym, które powoduje ruch membrany i razem z nią cięgna, które z kolei popycha tłoczysko pompy hamulcowej waytogo.gif.

Napisano

> Ależ pobiera.

Rzeczywiście, pobiera... Przypomniałem sobie, jak próbowałem rozebrać stare serwo, to w okolicach trzpienia był kawałek gabki, to pewnie ten filterek, o którym wspominałeś.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

znalazłem jeden problem mianowicie wężyk podciśnienia lpg popękał i siedział na króćcu z tym że luźno biglaugh.gif, sprawa poprawiła się trochę hamulec ma wyraźnie więcej podciśnienia ( mogę dużo razy więcej nacisnąć bez jego utwardzenia)

dzisiaj znalazłem kawałek pustej drogi więc po testowałem, i dopiero coś zauważyłem

- postój hamulec miękki ( czyli tak jak powinien być)

- rozpędzanie się hamulec systematycznie utwardza się

- jazda ze stałą prędkością zachowuję się jak bez wspomagania

- hamowanie ze stałym naciskiem na pedał, wraz ze spadkiem prędkości opada pedał aż przy zatrzymaniu zrównuje się z pedałem gazu

obstawił bym że to coś z tarczą ale to bez sensu ?

ps. serwo jest szczelne dwa dni autko stało i hamulec był miękki przed odpaleniem

Napisano

> - rozpędzanie się hamulec systematycznie utwardza się

> - jazda ze stałą prędkością zachowuję się jak bez wspomagania

> - hamowanie ze stałym naciskiem na pedał, wraz ze spadkiem prędkości opada pedał aż przy zatrzymaniu zrównuje się z pedałem gazu

Ja tu widzę spadek podciśnienia w serwie, gdy jest otwarta przepustnica! To by wskazywało na zaworek zwrotny!

Zrób test postojowy:

- wolne obroty - test: jaka twardość pedału hamulca?

- przegazuj na np. 3000 obr./min i trzymaj tak np. 2-3 minuty - test: jaka twardość pedału hamulca?

- przejdź na wolne obroty - test: jaka twardość pedału hamulca?

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Dopiero teraz miałem chwilkę żeby zająć się asterką i niestety twój test przechodzi bez zająknięcia

- niezależnie od obrotów podczas postoju pedał jest taki sam, pałowałem silnik nawet przy 5k i taki sam jak przy jałowych przy pierwszych naciśnięciach

Dzisiaj pozdejmuję zaciski i zobaczę czy coś się nie zacięło, ale pewnie nie z tym że to nic nie kosztuje a serwo 300zł.

Tak sobie myślę może coś z pompą abs-u? uszkodzony czujnik zębatka na kole ? oslabiony.gif

Napisano

> - niezależnie od obrotów podczas postoju pedał jest taki sam,

Czyli jaki: jest wspomaganie, czy go nie ma?

Pozdr.

Napisano
  • Autor

sorki biglaugh.gif,

- postój, 800rpm, jest wspomaganie, hamulec zrównuje się z pedałem gazu

- postój 3000rpm nadal wszystko działa

- postój 5000 nadal hamulec działa normalnie starcza podciśnienia na 3-4 naciśnięcia, potem jest twardy aż obroty na jałowy nie zejdą ale to chyba normalne

- prędkość 10km/h juz nie mogę ugiąć pedału więcej niż 15-20mm

Jak tylko skończy padać 270751858-jezyk.gif, wyjmę bezpiecznik absu, oraz sprawdzę czy jest różnica gdy hamuję ze sprzęgłem a bez. I sprawdzę czy w serwnie nie ma wody/oleju strzykawką.

Wszystkie znaki wskazują że tak jak mówisz problem z podciśnieniem ale kurde to jest bez sensu zaworek szczelny, po nocy pedał miękki więc serwo szczelne, ładnie opada po odpaleniu wozu

Napisano

> - postój 5000 nadal hamulec działa normalnie starcza podciśnienia na 3-4 naciśnięcia, potem jest twardy aż obroty na jałowy nie zejdą ale to chyba normalne

Wg mnie cały czas powinno być wspomaganie, ale sprawdzę u siebie i dam ci znać.

PS. osłuchiwałeś dokładnie okolice pedału hamulca oraz serwa, czy nie syczy podczas wciskania hamulca lub bez?

PSPS: I po testach: na postoju bez względu na wysokość obrotów pedał hamulca idzie w dół jak należy i tyle razy ile wciśniesz, testowałem na 800, 3000, 4000 obr./min.

Wychodzi jednak, że u ciebie następuje utrata podciśnienia, gdy przepustnica jest otwarta (połączenie z atmosferą): nadal obstawiam przepuszczający w obie strony zaworek zwrotny.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

dzisiaj coś powalczyłem obsłuchiwałem biglaugh.gif i tak:

- silnik obsłuchany jedynie słychać takie szumienie jak by wentylatorek przy regulatorze ciśnienia ? na listwie wtryskowej ale to nie związane chyba

- słychać syczenie takie jak by wciągać powietrze przez zaciśnięte zęby, przy naciskaniu i odpuszczaniu hamulca

- nic nie słychać podczas naciśniętego hamulca

- zaworek ostatecznie sprawdziłem wakuometrem(co prawda do synchronizacji gaźników ale lepsze to niż dmuchanie), podłączyłem przez trójnik za zaworkiem i zostawiłem na 2h, po powrocie wskazanie takie samo czyli max skali)

- więc pełny smutku pozwalałem wszystkie koła żeby sprawdzić czy tłoczki lekko chodzą i ładnie odbijają, 0 problemu

- w końcu postanowiłem przepompować płyn miałem wlany ate sl.6, pierwszy raz odpowietrzałem na wyłączonej pompie abs-u(wyjęty bezpiecznik), wlałem ate SL czyli zwykły dot4 i przy kole kierowcy wypłynęło coś dziwnego takie malutkie białe "płatki śniegu" co się unosiły na powierzchni

Może powinienem wspomnieć że jakiś czas temu udało mi się zapowietrzyć układ przy naprawie tylnego zacisku, płyn wyciekł bo szczypce spadły).

Ale do rzeczy jest dużo lepiej, chyba nawet fajnie muszę sprawdzić przy prędkościach 50+, Ale pedał łapie wysoko ale daje się płynnie wcisnąć i od samej góry jest mocne hamowanie.

Na kostce nie mam problemu żeby zablokować, a na asfalcie też blokuje większej siły muszę użyć ale czuć że pedał się wciska biglaugh.gif

Napisano

Powtórz test hamowania na postoju przy obrotach >2500, pedał musi się zapadać, jak na wolnych obrotach! To są hamulce, nie mogą działać lub nie w zależności od obrotów, prędkości itd... Od ich sprawności zależy życie!!!

Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.