Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[EPICA] Wymiana świec zapłonowych

Featured Replies

Napisano

Witam!

Pytanko ...

Po odkręceniu śrubej "nasadek" ( w załączeniu foto) na świecach - wyciąga sie je czy wykręca.

Nie chciałbym sobie "kuku" zrobić .... wink.gif

Pozdrawiam

post-1224-14352517435542_thumb.jpg

Napisano

Spoko - odkręcasz po śrubce z każdej cewki i zdejmujesz je - jak zwykły przewód zapłonowy. Tylko uwaga - jeżeli dawno wymieniałeś świece, to części gumowe cewki mogły lekko 'zwulkanizować' się z nią. Także bez pospiechu i z wyczuciem smile.gif

AHA - przy dokręcaniu cewek, też uwaga, "klawiatura" jest aluminiowa, łatwo jest przekręcić gwint.

Jakie świece zakładasz ? Widze, że masz LPG - ja założyłem u siebie irydowe NGK ( z resztą takie jak są w oryginale).

Napisano
  • Autor

> Jakie świece zakładasz ? Widze, że masz LPG - ja założyłem u siebie irydowe NGK ( z resztą takie jak są w oryginale).

Dzięki za info.

Reasumując - pojedyńcza cewka zatrzaskuje sie na łbie świecy czyli jest na wcisk tak jak kabel WN a nie na jakiś gwint ?

Jestem dopiero na etapie szukania/zakupu świec i będę celował na pewno w NGK a czy iridowe .... skoro takie tam siedzą to pewnie takie trzeba kupić.;)

Pozdrawiam

Napisano

> Dzięki za info.

> Reasumując - pojedyńcza cewka zatrzaskuje sie na łbie świecy czyli jest na wcisk tak jak kabel WN

> a nie na jakiś gwint ?

> Jestem dopiero na etapie szukania/zakupu świec i będę celował na pewno w NGK a czy iridowe ....

> skoro takie tam siedzą to pewnie takie trzeba kupić.;)

> Pozdrawiam

a ile to ma przebiegu, że trzeba świece wymieniać?

Napisano
  • Autor

> a ile to ma przebiegu, że trzeba świece wymieniać?

78kkm.

I przypuszczam ze nie były od nowości (2006 r) zmieniane.

Czasem za długo trwa zanim odpali.

W Nubirze jak zmieniałem co ok 5kkm to paliła od dotyku.

Tu jest inaczej ale też jest to inne auto.

Nie wiem ... bardziej profilaktycznie zamierzam wymienić niż z tego powodu ze coś się dzieje.

Teraz wiem jak te cewki zdjąć więc oblookam jak w ogóle wyglądają te świece.

Pozdrawiam

Napisano

> 78kkm.

To nie powinno być problemu jeszcze. Ja mam 105kkm na (chyba) fabrycznych świecach i pali od pierwszego.

Może jazda na LPG szybciej zabiła świeczki... hmm.gif

Tych irydowych NGK chyba nie zmienia się za często, więc rzucę się na nowy komplet dopiero jak (ewentualnie) będę montował gaz.

Napisano

> Dzięki za info.

> Reasumując - pojedyńcza cewka zatrzaskuje sie na łbie świecy czyli jest na wcisk tak jak kabel WN

> a nie na jakiś gwint ?

> Jestem dopiero na etapie szukania/zakupu świec i będę celował na pewno w NGK a czy iridowe ....

> skoro takie tam siedzą to pewnie takie trzeba kupić.;)

> Pozdrawiam

Zatrzaskuje to dużo powiedziane - po prostu wciskasz cewkę na świece, demontaż w odwrotnej kolejności smile.gif

Jeżeli chodzi o wymiane - to w TIS jest napisane, że kontrola co 30 tys. km. - a wymiana co 60 tys. km.

Osobiście przy LPG będę wymieniał co 3-cią zmiane oleju. Bedzie OK, żeby cewki nie 'zajechać'.

Dla tych, którzy oszczędzają na świecach a mają pojedyncze cewki na cylinder - im później jest robiona wymiana świecy tym szybciej cewka zużywa się.

Tłumacząc, im bardziej zużyta świeca tym większy opór stawia cewce przy generowaniu iskry... już chyba więcej nie trzeba mówić.

Moim zdaniem, nie ma co oszczędzać na tym komponencie - jeżeli ktoś robi 15 tys. / rok , to zmiana świec co 3 lata chyba nie jest jakimś starszym wydatkiem.

A spróbujcie kupić cewke po rozsądnej cenie ( nie mówię tu o allegro i używanych sprzętach).

AHA - tak jak mówiłem w oryginale 'idą' NGK irydowe - wiem, ponieważ kupiłem w ASO komplet po dobrej cenie ( 48zl /sztuka). Intercars ~60zl ( jakoś tak). Z opakowania GM 'wyszły' piekne NGK smile.gif

Napisano

> Zatrzaskuje to dużo powiedziane - po prostu wciskasz cewkę na świece, demontaż w odwrotnej

> kolejności

> Jeżeli chodzi o wymiane - to w TIS jest napisane, że kontrola co 30 tys. km. - a wymiana co 60 tys.

Eee, chyba to są okresy dla zwykłych świec (tak mam w lacku) a nie na irydowych. Irydowe 2x tyle z tego co pamiętam...

Muszę zerknąć w instrukcję.

Napisano

> Eee, chyba to są okresy dla zwykłych świec (tak mam w lacku) a nie na irydowych. Irydowe 2x tyle z

> tego co pamiętam...

> Muszę zerknąć w instrukcję.

Oto dokładny cytat z TIS - żeby opierać się na faktach.

Quote:

(6) Sprawdzać co 30 tys. km lub co 2 lata i wymieniać co 160 tys. km.

Jeśli samochód jest eksploatowany głównie w trudnych warunkach, wymieniać co 60 tys. km (36 tys. mil):

Częsta jazda na dystansach krótszych niż 10 km (5 mil).

Częsta praca na biegu jałowym i/lub jazda z małą prędkością (częste ruszanie-hamowanie).

Jazda w warunkach dużego zapylenia.

Jazda po terenie pagórkowatym lub górskim.

Jazda z przyczepą.

Jazda w trudnych warunkach ruchu ulicznego w mieście, przy temperaturze zewnętrznej często przekraczającej 32°C (90°F).

Wykorzystanie pojazdu jako taksówki, wozu policyjnego lub samochodu dostawczego.

Częsta jazda przy temperaturze na zewnątrz poniżej zera.

Moim zdaniem w Polsce panują bardzo trudne warunki eksploatacji, tj. stan dróg ( korki = temp.), jakość paliwa itd... smile.gif

Ale wiadomo, każdy ma swoje zdanie i robi zgodnie z własnymi zasadami.

A z resztą, nie wieże tak do końca w to co napisali w instrukcji - a przykładem tego jest olej w skrzyni biegów ( manual) - niby się nie wymienia a olej wg. specyfikacji producenta ( ELF i Castrol ) powinno się wymieniać co ~60 tys.km.

Pewnie za chwile usłyszę, że tego oleju się nie wymienia... to dlaczego wymieniamy w mostach ? Tam jest taka sama przekładnia ( tylko bez mosiężnych synchronizatorów ). A poza tym, manualna skrzynia w Epicach to bliźniaczy model skrzyni opla F23 ( Chevrolet / Daewoo D24), oznaczenia mówią, jaki max. moment może przekazać ta skrzynia 230 - 240 Nm .

I tam zdecydowanie jest napisane, że olej powinno się zmieniać.

No i poza tym mamy 2 korki w skrzyni - spustowy oraz jeden służący uzupełnianiu oleju.

W innych wynalazkach z cyklu Skoda jest tylko korek służacy sprawdzeniu stanu oleju, brak spustowego.

Takie tam moje prywatne spostrzeżenia.

Jeszcze jedno, jeżeli ktoś myśli, że łańcuch rozrządu w Epicach jest wieczny, ponieważ w instrukcji nie napisali żeby wymieniać... oto kolejny cytat z serwisówki chevroleta/ daewoo:

Quote:

Wymieniać po każdych 300 tyś. km

Czyli jak ktoś ma benzynową Epice i przebieg ~220 - 250 tys.km

to trzeba szykować kase.

AHA właśnie, nigdzie nie mogę dotrzeć do informacji jak długo wytrzymuję pompa wody ?? Mam nadzieje, że tak samo jak łańcuch.

Napisano

> (6) Sprawdzać co 30 tys. km lub co 2 lata i wymieniać co 160 tys. km.

> Jeśli samochód jest eksploatowany głównie w trudnych warunkach, wymieniać co 60 tys. km

Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu wink.gif

Nie mam gazu (na razie) i auto nie daje symptomów problemów z zapłonem. Poza tym nie eksploatuję w "trudnych warunkach", więc poczekam spokojnie do 120kkm, chyba że wcześniej zamontuję gaz.

W lacku zmieniałem świece po 45kkm zamiast po 60 bo jeździ na LPG a i tak w ASO mówili, że to zbytek łaski i że można się spokojnie trzymać książki.

> Czyli jak ktoś ma benzynową Epice i przebieg ~220 - 250 tys.km

> to trzeba szykować kase.

To samo mówili w ASO: "Jak nie hałasuje to przed 200kkm nawet nie ma co zaglądać".

> AHA właśnie, nigdzie nie mogę dotrzeć do informacji jak długo wytrzymuję pompa wody ?? Mam

> nadzieje, że tak samo jak łańcuch.

Pompa nie jest napędzana rozrządem w epice, więc nie niszczy od razu silnika jak się zepsuje. Trzeba obserwować temperaturę silnika i patrzeć czy nie cieknie na przeglądach. Więc bez stresu.

Napisano

Tak tylko ze swojej strony dodam jeszcze, że w swoim samochodzie wymieniłem świece przy przebiegu 135 tys.km. ( tak go kupiłem). W Chorzowie w ASO Delta Plus gdzie stał mój samochód, niby wszystko było robione u nich do przebiegu 121 tys,km. - tylko jak dobrałem się do świec to widok nie był najprzyjemniejszy - widac było przebieg i już. Auto minimalnie dłużej trzeba było kręcić rano do odpalenia ( nie mam garażu), jakoś to tak niezbyt chodziło jak na R6. Po wymianie świec, rozrusznik kręci tylko raz / max. 2 i już silnik odpalony.

To tylko moje doświadczenie.

Co do pompy - tak tak, nie jest napędzana przez rozrząd, ale wiesz łożyska są te same. No nic, nie będę szukać dziury w całym.

HEHEH przynajmniej u ciebie w ASO powiedzieli, że rozrząd trzeba będzie zmienić ( ewentualnie) - natomiast 'fachowcy' z Delta Plus "panie, to jest łańcuch, nie trzeba nic nigdy wymieniać..." szkoda gadać.

Napisano
  • Autor

> Po wymianie świec, rozrusznik kręci tylko raz / max. 2 i już silnik odpalony.

I do tego muszę własnie doprowadzić bo jest nieco inaczej wink.gif.

Pozdawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.