Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Błąd 1614

Featured Replies

Napisano

Witam,

wymrugałem błąd 1614 (astra G X16XEL). W moim spisie błędów nie ma takiego numeru. Czy ktoś może mi powiedzieć czego on dotyczy?

Pozdrawiam.

Napisano

google podaje: "P1614 Niewłaściwy kluczyk z transponderem "

Napisano
  • Autor

Wielkie dzięki. Ale czy to nie dziwne, że błąd jest, a immobilizer działa bez problemu?

Pozdrawiam.

Napisano

Nie dziwne, bo błędu już nie ma. Pozostał w pamięci ECM jako nieaktywny.

Wiedziałbyś to, gdybyś zamiast spinacza podłaczył do auta laptopa w odpowiednim interfejsem.

Po 30 poprawnych uruchomieniach nieaktywny błąd zniknie z pamięci.

Pozdr.

Napisano

> google podaje: "P1614 Niewłaściwy kluczyk z transponderem "

a potrafi sie to objawic niezapalaniem samochodu podczas krecenia lub zapalaniem po dluzszym niz zwykle kreceniu.

Napisano

> a potrafi sie to objawic

No nie wiem... Robiłem u siebie testy i bez pastylki immo silnik zapalił bez problemu, ale za kilka sekund zgasł i już nie dał się zapalić, aż włożyłem pastylkę do klucza, wtedy zapalił.

Pozdr.

Napisano

> No nie wiem... Robiłem u siebie testy i bez pastylki immo silnik zapalił bez problemu, ale za kilka

> sekund zgasł i już nie dał się zapalić, aż włożyłem pastylkę do klucza, wtedy zapalił.

> Pozdr.

U mnie efekt byl taki, jak napisalem wczesniej. Sprawdzalem na podlaczonym interfejsie. Jak nie lapal, to pojawial sie ten blad.

PS. Problem tkwil w uszkodzonej sciezce w komputerze.

Napisano

Może masz inny silnik i ECM innego producenta lub w innym wykonaniu.

Ja wypowiedziałem się, bo mam ten sam silnik, co autor.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Nie dziwne, bo błędu już nie ma. Pozostał w pamięci ECM jako nieaktywny.

Tyle, że wcześniej tego błędu nie było (sprawdzałem 1 miesiąc temu). Teraz po wyjęciu transpondera podobnie jak u Ciebie nie odpala, po włożeniu jest OK. Nie wiem czy powinienem się bać, że za którymś razem nie odpali?

Napisano

> czy powinienem się bać, że za którymś razem nie odpali?

A czy były takie przypadki? Bo nie bardzo rozumiem, o co chodzi...? Nie opisałeś problemu, tylko pytałes o kod błędu.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Nie było takiego przypadku. Pojawił się błąd i nic więcej. Nie wiem czy coś się psuje i gdzie? No bo transponder jest podobno "niezniszczalny".

Napisano

> Pojawił się błąd i nic więcej.

Acha, czyli nawet, jesli samochód działa prawidłowo, ty okresowo, profilaktycznie sprawdzasz, czy w pamięci ECM nie ma jakichś błędów... No i wyskoczył ci błąd transpondera...

Nie martw się, czasami takie błędy się wpisują bez istotnego powodu, np. bardzo często, gdy uruchamiasz silnik ze słabego akumulatora i podczas rozruchu napięcie w instalacji spadnie znacznie, wtedy nastąpi błąd w komunikacji sterownika immo z ECM i błąd jest w pamięci. Dodatkowo w takiej sytuacji wpisują się do sterowników inne błędy, poduszek powietrznych to już zawsze. Nie przejmuj się takimi sytuacjami, bo popadniesz w paranoję. A sprawdzaj błędy tylko wtedy, jeśli zaświeci się CE lub samochód działa nieprawidłowo.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

A sprawdzaj błędy tylko wtedy, jeśli zaświeci się CE.

Tak właśnie było, mam więcej błędów.

Pozdrawiam.

Napisano

> Tak właśnie było, mam więcej błędów.

No tak, już kojarzę: klik.

Jesli wszystko jest podłaczone to powinieneś przeczyścić styki na złączach do ECM, wystarczy Kontakt S i CE zgaśnie. Jesli nie pomoże to już tylko szczegółowa obserwacja parametrów Opelscanerem, O_p_c_o_m_e_m lub ABcomem, kasowanie błędów, jazdy próbne itd., do tego potrzebny odpowiedni interfejs + laptop.

W najgorszym przypadku uszkodzenie wewnątrz ECM - wtedy już tylko regeneracja lub wymiana.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Dzięki za podpowiedzi i gratuluję pamięci.

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.