Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[Lacetti] stukot na zimnym silniku

Featured Replies

Napisano

pierwszy raz pojawiło się "stukanie" (bliżej przegrody silnika-kabina), silnik zimny po nocy, po nagrzaniu ucichło hmm.gif, w sumie pierwszy raz zdarzyło się, mam się bać hmm.gifzlosnik.gif, późniejsze odpalanie na zimno nie powtórzyło się, lpg, banzyna nie ma znaczenia, po przeglądzie i wymianie płynów 1tyś. km temu

Napisano

> pierwszy raz pojawiło się "stukanie" (bliżej przegrody silnika-kabina), silnik zimny po nocy, po

> nagrzaniu ucichło , w sumie pierwszy raz zdarzyło się, mam się bać , późniejsze odpalanie

> na zimno nie powtórzyło się, lpg, banzyna nie ma znaczenia, po przeglądzie i wymianie płynów

> 1tyś. km temu

Czasem u mnie stuka - myślę, że to któryś z popychaczy zaworu - tam jest hydrauliczna kompensacja luzu i czasem potrafi stukać po odpaleniu. Ostatnio też niedługo po wymianie olej to słyszałem smile.gif

Napisano
  • Autor

ok ok.gif

Napisano

> ok

jaki masz stan oleju ? i na jaki zmieniłeś ?

Jak zaczyna "klepać" popychacz to pewnie masz niski stan oliwy. Przynajmniej ja miałem podobne objawy w poprzedniej Octavii i jeszcze wcześniej w Nexii 16v palacz.gif ( piękna motorownia była smile.gif )

Jeżeli zmieniłeś na półsyntetyk, to może warto zmienić na syntetyk ? oczywiście jak z motorem jest wszystko OK i nie ma dużego poboru oliwy.

Ja w swojej Epice, miesiąc temu zmieniłem olej na AmsOli 5w40 syntetyk + płukanka.

Powiem, że przed płukanką - pod korkiem było widać taki złotawy nalot po poprzednim Mobilu 5w50.

Po zastosowaniu płukanki, silniczek piko-belo smile.gif czysty jak nówka.

Przynajmniej tyle ile widze pod korkiem.

I oczywiście kultura pracy silnika fajnie się poprawiła. Wkręca się żwawiej na obroty.

Ze swojej strony polecam płukanki przed zmianą oliwy.

Napisano
  • Autor

olej gm od zawsze lany, niedawno po przeglądzie (1tyś. po wymianie płynów), stan oleju na środku, narazie raz zdarzyło się i więcej nie pojawiło się ok.gif

Napisano
  • Autor

znowu klepie, sikacz z beczki gm gorszy od zakupionego w butelce tuk.gif,

czyli znowu olej wymienić i filtr oleju ? sam nie wiem ?, jeśli nie pomoże to co wtedy hmm.gif

Napisano

> znowu klepie, sikacz z beczki gm gorszy od zakupionego w butelce ,

> czyli znowu olej wymienić i filtr oleju ? sam nie wiem ?, jeśli nie pomoże to co wtedy

Wlej może normalny olej.

Mój mechanik leje Mobila 5W50 smile.gif

Ja bym wlał jakiegoś Mobila, ale np. 5W40 ok.gif

Napisano
  • Autor

> Wlej może normalny olej.

> Mój mechanik leje Mobila 5W50

> Ja bym wlał jakiegoś Mobila, ale np. 5W40

tylko ciekawi mnie dlaczego (spojrzałem na wpis) po 650 km po wymianie oleju zaczęło stukać hmm.gif, zawsze lałem z butelki a tym razem serwis lał z beczki no.gif

Napisano

> tylko ciekawi mnie dlaczego (spojrzałem na wpis) po 650 km po wymianie oleju zaczęło stukać ,

> zawsze lałem z butelki a tym razem serwis lał z beczki

Widziałeś jak zalewali? Mechanicy nie o takich rzeczach potrafią "zapomnieć"...

Napisano
  • Autor

> Widziałeś jak zalewali? Mechanicy nie o takich rzeczach potrafią "zapomnieć"...

olej jest jasny, przed wymianą był ciemny ok.gif, zakładam że jednak wymieniony wink.gif

Napisano

> I oczywiście kultura pracy silnika fajnie się poprawiła. Wkręca się żwawiej na obroty.

Nie wiem jaki musiałbyś mieć gnój zamiast oleju wcześniej żeby teraz miał lepsze osoiągi

Napisano

> Nie wiem jaki musiałbyś mieć gnój zamiast oleju wcześniej żeby teraz miał lepsze osoiągi

Prawdopodobnie taki sam jak twój - z tego co pamiętam też zalewałeś Mobila5w50 ?

Taki sam olej zalewali panowie znawcy w ASO Chevrolet/Dełu DeltaPlus Chorzów przez ~120 tys. km. życia tego samochodu, później ja go kupiłem.

Pewnie nigdy nie zaglądałeś coś się dzieje chociażby pod korkiem wlewowym oleju ??

Ja zrobiłem wiwisekcję endoskopem warsztatowym - widok odpowiadał ( może nie do końca) tym przykładom LINK

Poszukaj w zestawieniu Mobil 5w50.

Ostatnia sprawa - ww. olej Moblia po prostu NIE nadaję się do silników, w których przewidziano max 5w30/40. Za duża lepkość w oleju w niższych temp. ~15 st.C ( sprawdź specyfikacje mobila 5w50, chyba peak life, tak sie teraz nazywa - wcześniej rally formula).

Nie wspominając o TBN ( total base number) - proszę prównaj produkt Mobil 5w50 z AmsOil 5w40 european car formula.

AmsOil jest tańszy niż mobil, gdyby ktoś wspomniał o cenie.

Ostatnia sprawa - jeżeli ktoś kupuję Nowe auto z slonu, jeździ nim przez 6 lat i robi ~80 tys.km i sprzedaje samochód - to nie dziwne, że "u mnie ten mobil zajebiście działa". Po prostu nie wiesz co się dzieje "pod maską".

Gdybyś pojeździł kolejne 30-50 tys.km, wtedy zaręczam zobaczyłbyś różnice w olejach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.