Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

chłodnica klimatyzacji

Featured Replies

Napisano

Witam,

chłodziło, chłodziło i...przestało. Diagnoza...nieszczelna chłodnica klimy i jedna rurka. Rurkę spec pow.,że da się zrobić.

Mam pytanie co do chłodnicy klimy: ktoś może ostatnio kupował? Jaką polecacie? Jak już kupować, to coś dobrego? Czy mogą być jakieś tańsze? I czy wymiana samodzielna trudna by była?Kanał bym miał. Tylko nie wiem jak się zabrać do tego.

Za chłodnice+wymiana+nabicie usłyszałem ok. 1000 PLN. shocked.gif Masakra...strzał niezły. I tak kombinuję, jak by coś urwać z tej kwoty?

Dzięki za wszelkie wskazówki i uwagi.

Napisano

ale co chcesz zrobić taniej? Jak patrzę na ceny chłodnic, to wychodzi że to dobra cena. Chłodnica to 600-700pln, do tego montaż, nabicie i tysiak jak nic. Nie wydaje się to specjalnie dużo. Jedynym ratunkiem wydaje się kupno używanej chłodnicy, ale to wiesz jak może być - loteria. Jak masz czas i kasę na kolejne wymiany i reklamacje, to możesz się w takie coś bawić

Napisano
  • Autor

używki nie chcę, nie miałoby to sensu. A samodzielna wymiana? Da radę? Ceny chłodnic przeglądnąłem już, także tu nic taniej nie bedzie. Racja. Tyle, że nie w porę mi teraz taki wydatek...Dlatego pytam o samodzielną wymianę.

Swoją drogą, ile powinna wytrzymać taka chłodnica? Ta ma 9 lat.

Napisano

Najtaniej jakiś nissens to koło 550zł , nrf 600zł , 100g czynnika w hurcie tanie (pewnie koło 30zł 1kg) też swoje kosztuje + zabawa z montażem , tak więc ~1000zł jest raczej normalną ceną wink.gif

Napisano

> używki nie chcę, nie miałoby to sensu. A samodzielna wymiana? Da radę? Ceny chłodnic przeglądnąłem

> już, także tu nic taniej nie bedzie. Racja. Tyle, że nie w porę mi teraz taki

> wydatek...Dlatego pytam o samodzielną wymianę.

> Swoją drogą, ile powinna wytrzymać taka chłodnica? Ta ma 9 lat.

CZesc!

Rok temu wymianialem chlodnice. Robilem to w warsztacie ale patrzylem dla typa na rece.

Sprawa absolutnie prosta. po zdjeciu oslony silnika okrecasz 2 srubki na bokach chlodnicy, potem odkrecasz 2 srubki od polaczenia chlodnicy z reszta ukladu (niedaleko zbiorniczka spryskiwacza) i teoretycznie powinna zejsc w dol. Tylko nie pomyl srubek od chlodnicy zebys nie wyjal tej od wody wink.gif.

PS. nie pamietam czy zdjecie zderzaka jest konieczne...

Napisano

Parownik klimatyzacji od 400 do 600zl znajdziesz.

Wymiana banalna, odkręcasz zderzak, odkręcasz trzymanie chłodnicy (4 lub 6 śrub), odkręcasz rurki (zabezpiecz je czymś by nie wpadł brudek) wyjmujesz chłodnice w dól i już.

Potem wymiana na nowa (ważne by uszczelki tez były nowe) nabijasz i koniec.

Nabicie ok 150zl.

Napisano

> Parownik klimatyzacji od 400 do 600zl znajdziesz.

> Wymiana banalna, odkręcasz zderzak, odkręcasz trzymanie chłodnicy (4 lub 6 śrub), odkręcasz rurki

> (zabezpiecz je czymś by nie wpadł brudek) wyjmujesz chłodnice w dól i już.

> Potem wymiana na nowa (ważne by uszczelki tez były nowe) nabijasz i koniec.

> Nabicie ok 150zl.

przy takim sposobie faktycznie trochę zaoszczędzi. Pod warunkiem, że wszystko pójdzie całkowicie zgodnie z planem. Jeżeli założy, pojedzie na nabicie, nabiją, po dwóch tygodniach czynnik ucieknie, to serwis będzie zwalał na montaż, on nie będzie pewny czy coś źle zrobił, czy kupił wadliwą chłodnicę, serwis sobie skasuje za diagnozę i naprawę, trzeba będzie za tym jeździć, załatwiać. A jak pojedzie do jednego warsztatu, który ma mu założyć kupioną przez siebie chłodnicę, nabić i ma działać, to potem od razu wiadomo kto jest winny, jak nie działa.

Ja już się nie raz w życiu przekonałem, że nie stać mnie na zbytnie oszczędzanie, bo wychodzi potem drożej ok.gif

Napisano
  • Autor

Ok, dzięki wielkie. To jaką byście polecali? Co wybrać np. z tego?

http://www.motocentrum.pl/chlodnice-klimatyzacji-skraplacze,fiat,stilo-multi-wagon-192,1-9-jtd-115km,35-4951-17137-100355,kp

Bo nie mam rozeznania co do jakości i trwałości.

Powoli będę szukał i szykował się do wymiany crazy.gif.

Z tego co piszecie, wymiana trudna nie jest. Za wymianę gość liczy ok. 250,a to już by zostało wink.gif (przy założeniu, że wszytko zrobię jak należy). A na razie będzie trzeba powoli szykować portfel na większy wydatek...

P.S.

czy po ewentualnej wymianie, warto zbadać szczelność (50 PLN)? Czy od razu nabijać klimę?

Napisano

Rok temu zapłaciłem 450 zł za całość razem z nabiciem (obejmy były do IC).

286286410-chlodnicpol.jpg

post-36476-14352517466184_thumb.jpg

Napisano

> Ok, dzięki wielkie. To jaką byście polecali? Co wybrać np. z tego?

podobno Nissens jest sensownym kompromisem między jakością, a ceną

Napisano

> podobno Nissens jest sensownym kompromisem między jakością, a ceną

Tak jest grinser006.gif

Napisano

> podobno Nissens jest sensownym kompromisem między jakością, a ceną

Na takim jezdze od roku....chlodzi az milo wink.gif

Napisano
  • Autor

no to już coś wiem smile.gif. Dzięki bardzo za wszelkie uwagi i komentarze. Teraz cały temat trzeba ulokować w budżecie...

Z tego co widzę, to pewnie będzie to Nissens. Jakby ktoś miał namiary na fajnego sprzedawcę, będę zobowiązany smile.gif.

Napisano
  • Autor

aaa, jeszcze jedno pytanko-prośba. Może ktoś zna jakiegoś mecenasa z okolic Zach. Małopolski, któremu można zaufać i powierzyć taką robotę?

Napisano

> Dzięki za wszelkie wskazówki i uwagi.

Obejrzycie chłodnicę w którym miejscu padło, jak łączenie skraplacza z chłodnicą, to spokojnie da radę pospawać, u mnie zrobione i 3 miesiące i 5kkm pięknie chłodzi, choć łożysko sprężarki się odzywa crazy.gif

Spawanie 100pln, więc w porównaniu do chłodnicy nowej to ułamek kosztów.

Gość, u którego spawałem chłodnicę ze Stilo, na wiosnę spawał mi chłodnicę klimy w Punto 2fl, tam 6 miesięcy i ponad 10kkm pięknie działa zlosnik.gifok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.