Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozrząd, obroty poraz n-ty

Featured Replies

Napisano

Panowie ratujcie bo mnie szlag trafia już. Historia dosyć długa

Wymieniłem UPG, głowica poszła do roboty, firma J z Zabrza wymyśliła nowe luzy zaworów dla seja 0,1S,0,2W- wiadomo ze silnik na tych luzach nie bedzie chodził. Pompa wody, rozrząd wszystko wymienione, zawory ustawione.

Obecnie silnik chodzi, pali od kopa, ale na wolnych obrotach telepie nim strasznie. Przyspieszający na drugim biegu silnik jakby dławił się, 3 bieg to mułowate przyspieszanie, odcinki na 3 biegu nie osiąga (25km/h mniej wyciąga niż wyciągał),na 4 biegu to prawie przyspieszenia niema . Świece nowe, kable podmienione. Przepustnica przeczyszczona, krokowiec (brak możliwości odkręcenia).

Pytanie do was w czym leży problem?.

Przy ustawianiu rozrządu na znaki, wał ustawiamy na 0 a wałek rozrządu na pierwsze wcięcie na głowicy tak?

Pozdro

Napisano

> Pytanie do was w czym leży problem?.

> Przy ustawianiu rozrządu na znaki, wał ustawiamy na 0 a wałek rozrządu na pierwsze wcięcie na

> głowicy tak?

> Pozdro

co to znaczy pierwsze wcięcie? Jest tylko jedno wcięcie na głowicy do rozrządu,.

Napisano
  • Autor

> co to znaczy pierwsze wcięcie? Jest tylko jedno wcięcie na głowicy do rozrządu,.

O tym wcięciu mówię, niektórzy uważają że znakiem jest łączenie głowicy z pokrywą zaworów. Inni mówią że znakiem jest punkt przy którym zawory 4 cylindra mijają się.

Napisano

> O tym wcięciu mówię, niektórzy uważają że znakiem jest łączenie głowicy z pokrywą zaworów. Inni

> mówią że znakiem jest punkt przy którym zawory 4 cylindra mijają się.

chyba 1szego...Od rozrzadu sie liczy, chociaż 1 tłok chodzi razem z 4

Napisano
  • Autor

> chyba 1szego...Od rozrzadu sie liczy, chociaż 1 tłok chodzi razem z 4

Siak czy tak na znaki dobrze rozrząd ustawiłem.

Napisano

Jak zmienili luzy zaworowe to mogła zmienić się mocno charakterystyka silnika , i mapy paliwa/zapłonu pod seryjne nie współgrają już zbytnio wink.gif

Jakbyś miał wskaźnik podciśnienia to byś wszystko obadał

Napisano
  • Autor

> Jak zmienili luzy zaworowe to mogła zmienić się mocno charakterystyka silnika , i mapy

> paliwa/zapłonu pod seryjne nie współgrają już zbytnio

> Jakbyś miał wskaźnik podciśnienia to byś wszystko obadał

Luzy zaworów już są dobrze ustawione. Jak się mapy wtrysku zmienią to powinno widać na świecach złe spalanie czy zbyt bogatą mieszankę, czy nie?

Podmieniłem dzisiaj świece na stare, trochę lepiej chodzi ale dalej po wciśniecie gazu jest najpierw szarpnięcie a dopiero potem powolne przyspieszanie.

Świece nie okopcone wygląda że spala normalnie paliwo.

dsc01471g.jpg

Uploaded with ImageShack.us

dsc01470uw.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Napisano

Jak dla mnie to swiece ciut za jasne. sprawdz lepiej xisnienie paliwa oraz stan ukladu paliwowego. moze filtr czas wymienic?

Napisano

Na wolnych telepie w sposób sinusoidalny obrotami ? spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> Na wolnych telepie w sposób sinusoidalny obrotami ?

Obroty nawet tak się nie zmieniają ale telepie silnikiem sinusoidalnie. Gibie się silnik na przód i tył, aż w aucie czuć wibracje. A na wydechu słychać jakby na ułamek sekund zapłon wypadał. Może nagram jak silnik pracuje. Sprawdzę na wszelki wypadek luz zaworowy.

Napisano

Sprawdź też kompresję jak coś , problem jest w spalaniu mieszanki ,a na nią ma wpływ , kompresja , paliwo , zapłon. Nie wiem jak w Twoim aucie wygląda zapłon , jest jakiś rozdzielacz , którym można sprawdzić lekko kąty przesuwając go przód/tył ? Jeśli tak to można tez tak sprawdzić o 2-4 stopnie , jak nie będzie różnicy to badać dalej.

Robiłeś lekki remont , być może coś ktoś źle zrobił i pomiar kompresji da jako taki pogląd , druga sprawa podpiąć wskaźnik pod kolektor dolotowy i sprawdzić jakie podciśnienie silnik robi. Ja jak zmieniłem wałki na sporo mocniejsze zauważyłem zmianę podciśnienia która zrobiła spore jajca z wolnymi obrotami. Ty nie zmieniałeś ,ale jeśli są źłe luzy , itd to będzie podobnie.

Napisano
  • Autor

> Obroty nawet tak się nie zmieniają ale telepie silnikiem sinusoidalnie. Gibie się silnik na przód i

> tył, aż w aucie czuć wibracje. A na wydechu słychać jakby na ułamek sekund zapłon wypadał.

> Może nagram jak silnik pracuje. Sprawdzę na wszelki wypadek luz zaworowy.

Luzy zaworowe ok.

Przed godzina nastawiłem rękę przed rurę wydechową, nie wiem czy to przez wieczór, ale ręka po minucie była cała wilgotna. Z rana jak odpaliłem samochód i prze gazowałem silnik to na asfalcie pozostał ślad wody. UPG znowu?

Rozrząd ponownie sprawdziłem, wszystko gra.

Kompresje sprawdzę.

UPG w tym silniku chyba nie da się na odwrót założyć? Już u siebie szukam błędów.

Napisano
  • Autor

Dalej szukam gdzie leży usterka dzisiaj sprawdziłem śruby głowicy jak są dociągnięte. Okazało się, że są duże różnice w dokręceniu śrub. Jedną śrubę próbowałem dociągnąć ale okazało się ze nie da się. Ogólnie mam dwie śruby które nie mogę dokręcić powyżej 70Nm.

Pytanie, czy wymieniając wszystkie śruby uszczelka do głowicy która przejechała 200km będzie do wymiany?

Na ile Nm dokręcać głowice, bo dokręcanie 2x 90 stopni w fazie końcowej jest jak widać nie skuteczne.

Napisano

Zmierz kompresje , jak gdzieś nie będzie to będziesz sobie dociągał wink.gif a jak jest to tylko stracisz czas

Napisano
  • Autor

> Zmierz kompresje , jak gdzieś nie będzie to będziesz sobie dociągał a jak jest to tylko stracisz

> czas

Pomiar kompresji wykazał 1-cylinder pierwszy pomiar 10,2bar ponowny pomiar 12,5 bar 2cylinder -11,4bar 3-12,3 4-12bar

Dojechałem wczoraj na spokojnie do garażu na tych śrubach i dzisiaj ściągnąłem głowice, jak widać na głowicy cylinder 1,2 ma ciemne zawory wylotowe i syf w cylindrze.

Co robimy panowie uszczelka nie trzymała czy co??? w garażu jak odpaliłem brykę to znowu woda kapała z wydechu.

http://imageshack.us/a/img841/9994/dsc01504p.jpg

http://imageshack.us/a/img507/258/dsc01501s.jpg

http://imageshack.us/a/img692/3753/dsc01503fxc.jpg

http://imageshack.us/a/img507/258/dsc01501s.jpg

http://imageshack.us/a/img651/1772/dsc01506hy.jpg

http://imageshack.us/a/img641/6448/dsc01507i.jpg

http://imageshack.us/a/img198/1336/dsc01508qt.jpg

http://imageshack.us/a/img607/3138/dsc01509x.jpg

Napisano

Może nierówny blok/głowica i przez to leci niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Może nierówny blok/głowica i przez to leci

Podjechałem do tych speców co głowice robili, głowica równa.

Blok przejechałem kolejny raz papierem wodnym, wychodzi że równo jest- ale na oko to wiadomo co. Pomału będę dociągał głowicę, niech usiądzie porządnie uszczelka.

Napisano
  • Autor

> Podjechałem do tych speców co głowice robili, głowica równa.

> Blok przejechałem kolejny raz papierem wodnym, wychodzi że równo jest- ale na oko to wiadomo co.

> Pomału będę dociągał głowicę, niech usiądzie porządnie uszczelka.

Przypomniało mi się że po zmianie uszczelki pod głowica, silnik wydawał spod pokrywy zaworowej dziwne odgłosy jakby coś tam bulgotało. Silnik złożony, jeszcze jutro rozrząd ustawić i odpalam brykę.

Napisano
  • Autor

> A jak tam wygląda temat odmy ?

Silnik złożony bez zmian- tak samo silnik pracuje. mlotek.gifniewiem.gif

Napisano

> Silnik złożony bez zmian- tak samo silnik pracuje.

Silnik nawet z walniętą głowicą chodzi w miarę równo i nie ma tak drastycznego spadku mocy jak ty piszesz.

Swoją starą renówką dawno temu przejechałem ponad 10tys z walniętą upg.(auto było tańsze niż naprawa)

A przeciekała już tak że czasem nie chciał rozrusznik przekręcić bo zalewało cylinder.

Wywaliłem tylko termostat i zrobiłem otworek w korku zbiorniczka bo inaczej się zapowietrzał i wywalało płyn.

trzeba było sprawdzić głowicę "na szczelność"aby mieć ostatecznie spokój.

Sprawdź dokładnie kable-przebicia.Oraz czy ich czasem żle nie podłączałeś.Bo i takie przypadki miałem.

Podmień cewki.

Sprawdź wtryski.

Jak nie wiesz jak podjedź do jakiegoś kumatego mechaniora.

Prosty silnik powinien szybko zdiagnozować.

Napisano
  • Autor

> Silnik nawet z walniętą głowicą chodzi w miarę równo i nie ma tak drastycznego spadku mocy jak ty

> piszesz.

> Swoją starą renówką dawno temu przejechałem ponad 10tys z walniętą upg.(auto było tańsze niż

> naprawa)

> A przeciekała już tak że czasem nie chciał rozrusznik przekręcić bo zalewało cylinder.

> Wywaliłem tylko termostat i zrobiłem otworek w korku zbiorniczka bo inaczej się zapowietrzał i

> wywalało płyn.

> trzeba było sprawdzić głowicę "na szczelność"aby mieć ostatecznie spokój.

> Sprawdź dokładnie kable-przebicia.Oraz czy ich czasem żle nie podłączałeś.Bo i takie przypadki

> miałem.

> Podmień cewki.

> Sprawdź wtryski.

> Jak nie wiesz jak podjedź do jakiegoś kumatego mechaniora.

> Prosty silnik powinien szybko zdiagnozować.

Dzisiaj zaczeły się dopiero szopki.

Wracajać do domu mykam sobie na 3 biegu na spokojnie, a naraz spadek mocy silnika, samochód zwalnia, odpuszczam gaz silnik znowu przyspiesza. Wrzuca drugi bieg, przyspieszam i znowu samochód zwalnia. Wciskam sprzęgło, wciskam gaz w deche silnik zasuwa bez problemu.

I tak w kółko. Ostatnie dni silnik całkiem dobrze jechał. Coś się sypie ale co???

Napisano

Jak mi kiedyś cewka się kończyła to nie chciał przyspieszać w okolicach 2tys obr i strzelał z wydechu . Też tak wciepywałem sprzęgło by podbić obroty i wtedy jechał... Obadaj zapłon

Napisano

> Jak mi kiedyś cewka się kończyła to nie chciał przyspieszać w okolicach 2tys obr i strzelał z

> wydechu . Też tak wciepywałem sprzęgło by podbić obroty i wtedy jechał... Obadaj zapłon

najlepiej podmień cewki ewentualnie odpal na 1 później na 2 jeżeli któraś daje za mało to w ogóle nie odpali na 2 gary 1-3 / 2-4

Napisano
  • Autor

Cewki podmienione, cyrk jest nadal-podjechałem do Intera z forum który ma warsztat, jak na razie sam ręce rozkłada. 5 bieg zero przyspieszenia. Jutro pompe paliwa podmienię.

Napisano

No to już tylko na rozum można to przemyśleć. Im wyższy bieg tym wyższe obciążenie. Coś w którejś mapie zapłon/paliwo/obroty nie działa. Mapy zazwyczaj są w zakresie obroty do ciśnienia atm. Za wynik ciśń. odpowiada map sensor (jak padnie to jest problem by silnik się wkręcał) , lub czujnik położenia wału (odpowiada za odczyt obrotów , niekiedy syncro na czujniku na wałku jeśli jest). Jak padnięty to też są jajca przy wkręcaniu na postoju.

Zły odczyt powoduje zły zapłon lub złą dawkę i silnik się dusi bądź zalewa = nie jedzie wink.gif

Napisano

Ja walczyłem tydzień z moim 1.2 8. objawy podobne były... panic.gif

-Kable

-Cewki

-Świecie

-MAP sensor

-Czujnik położenia wału

-Krokowiec

-TSP

-Czyszczenie przpustnicy

-Cisnienie na listwie

-Ciś. na pompie

-Filtry

-Wtryskiwacze

I nic...

Sprawdzałem rozrząd na wałku na znaki i było - OK

Koło zamachowe na 0 pokryte z dużym znakiem-strzałką - OK

Się okazało że był zerwany klin na dolnim kole rozrządu i przeskoczony o 2,5 zęba.... nie wiem czy miałem takie szczęście że przy sprawdzaniu ułozyło mi sie ok ^^ chyba że jestem ślepy już...

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Dalej walczę, ma ktoś z okolicy na podmiankę czujnik położenia wału na długim kablu?

Wydaje mi się że to zapłon jest, po pierwsze z wydechu slychac jak mieszkanka w roznych czasach spala się, po drugie jak dodaje gaz na ulamek sekundy silnik dlawi sie i dopiero obroty ida do góry.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.