Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Słabszy na gazie

Featured Replies

Napisano

Panowie mam problem z Vectrą B, jeżdzilem na gazie(spalanie ok 9l) i niby wszystko ok.Autko mam dlugo,ale w ostatnim czasie śmigałem na noPb i stwierdzam, że auto chodzi dużo zrywniej. Wkreca sie super na obroty,powyżej 5000rpm idzie pieknie do odciecia.Nie to co na lpg.

Niestety auto ma zwykłą instalacje mieszalnikową, nowy reduktor Lovato rge92, nowy elektozawór,filtry, itp.No i register.

Oczywiscie bylem u najlepszego gazownika u mnie w miescie,to dowiedziałem się, że tu tylko sekwencja.I że jak nie strzela to zacznie strzelać...

Naprawdę nic nie można zrobić....?wiekszosc tych leciwych już aut jezdzi z taką instalacja...

Najgorsze jest to,że powyzej 5000rpm tak jakby na gazie brakowalo mu tchu.A na noPb idzie pięknie smile.gif

Napisano

> A moglbys uzasadnic kolego...?

Piszesz register, czyli dla mnie śrubka, więc masz pierwszą generację.

II generację, z silnikiem krokowym, na pewno jest prościej wyregulować i to we własnym zakresie.

Napisano
  • Autor

> Piszesz register, czyli dla mnie śrubka, więc masz pierwszą generację.

> II generację, z silnikiem krokowym, na pewno jest prościej wyregulować i to we własnym zakresie.

Mysle,że problem tkwi gdzies indziej.Oczywiscie auto bylo na regulacji jak wymienilem parownik.

Ale co do tej mocy nawet kombinowalem z roznymi położeniami registra i to samo...

A i mam jeszcze jedno pytanie.

Przy registrze sonda lambda nie ma chyba zadnego wplywu na spalanie i prace....?

Napisano

> Ale co do tej mocy nawet kombinowalem z roznymi położeniami registra i to samo...

Więc teraz pewnie i tak instalacja jest rozregulowana. Na reduktorze też jest regulacja, może na nią trzeba zwrócić uwagę?

> A i mam jeszcze jedno pytanie.

> Przy registrze sonda lambda nie ma chyba zadnego wplywu na spalanie i prace....?

No nie, bo nie ma na co działać.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Raczej nie jest rozregulowana,bo zaznaczyłem wszystkie położenia i są w takiej konfiguracji jak po regulacji...

Już sam nie wiem...

Napisano

> Raczej nie jest rozregulowana,bo zaznaczyłem wszystkie położenia i są w takiej konfiguracji jak po

> regulacji...

> Już sam nie wiem...

Przecież nowa membrana ma inną charakterystykę niż stara, więc o d rozbić stare ustawienia. Załóż sterownik II gen będzie prościej coś z tym zrobić.

Napisano
  • Autor

> Przecież nowa membrana ma inną charakterystykę niż stara, więc o d rozbić stare ustawienia. Załóż

> sterownik II gen będzie prościej coś z tym zrobić.

Hmm.Wymieniłem reduktor na nowy,ale po tym wszystkim pojechalem do gazownika i ustawił instalacje.Zaznacze,że nie robil tego na sluch...

Napisano

> Przy registrze sonda lambda nie ma chyba zadnego wplywu na spalanie i prace....?

Ma i to spore - na spalanie i kulturę pracy na benzynie.

Jeśli nie ma emulatora lambdy, to komputer benzynowy może się w czasie pracy na gazie bardzo ładnie rozregulować.

Napisano

Gaz musiałby montowac niezły pacjent, żeby obwód sondy zostawić ot tak bez żadnej ingerencji.

Napisano
  • Autor

> Gaz musiałby montowac niezły pacjent, żeby obwód sondy zostawić ot tak bez żadnej ingerencji.

To chyba montował niezły pacjent :D Bo nie zauwazyłem emulatora lambdy,aczkolwiek powstawial jakies przekazniki.

Aczkolwiek auto na noPb pracuje bardzo ładnie,żadnych odpukac problemów.Własnie jezdzac na noPb zauwazyłem jaka jest przepasc w porownaniu do lpg.

Napisano

> Raczej nie jest rozregulowana,bo zaznaczyłem wszystkie położenia i są w takiej konfiguracji jak po

> regulacji...

> Już sam nie wiem...

BLOS-a zainstaluj i po sprawie cool.gif

Napisano

> BLOS-a zainstaluj i po sprawie

akurat oslabiony.gif

Napisano

> akurat

A czemu "akurat"? Przecież wielu zachwala to urządzenie, a w przypadku kolegi jest ono napewno sporo tańsze niż zakup sekwencji. Jak pisał ma on register, to w sam raz dla.BLOS-a.

Napisano

> A czemu "akurat"? Przecież wielu zachwala to urządzenie, a w przypadku kolegi jest ono napewno

> sporo tańsze niż zakup sekwencji. Jak pisał ma on register, to w sam raz dla.BLOS-a.

Bo nie jest prawdą że wsadzasz blosa i jest panaceum na wszystko. Bzdura, jest trudny w regulacji i trzeba mieć trochę wiedzy żeby układ prawidłowo zestroić. Poza tym kosztuje więcej niż sterownik II generacji.

Napisano

> Bo nie jest prawdą że wsadzasz blosa i jest panaceum na wszystko. Bzdura, jest trudny w regulacji i

> trzeba mieć trochę wiedzy żeby układ prawidłowo zestroić. Poza tym kosztuje więcej niż

> sterownik II generacji.

Tak sterownik kosztuje ok. 200 zł + conajmniej 150 za montaż= ~350zeta. BLOS kosztuje ok.380 nowy i w porównaniu do instalki II gen. napewno łatwiej jest założyć Blosa (dwie obiemki) niż nowy komp (sterta kabli). Stroić nie musi umieć bo czy to BLOSa czy nowy komp. trza do gazownika, ALE II gen. i tak będzie zawsze zwężała dolot - a co za tym idzie jak mulasty jest tak będzie, a BLOS nie zwęży i napewno bardziej odmuli auto niż II gen.

Napisano

Quote:

Stroić nie musi umieć bo czy to BLOSa czy nowy komp. trza do gazownika

Myślisz, że każdy gazownik ogarnie blosa?. Sporo gazowników ma problemy nawet z II gen. smirk.gif

Napisano

Blos też jest rodzajem zwężki ale o zmiennej geometrii. Cudów nie ma bo pracuje z reduktorem podciśnidniowym. Zgadza się że w teorii ma być mikserem mniej ograniczającym światło dolotu. Ale kolega zapewne ma problem ze składem mieszanki generalnie a nie ze słabszą mocą w górnych rejestrach obrotów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.