Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Diesel na benzynę

Featured Replies

Napisano

> Delphi pracuje nad silnikiem benzynowym działajacym na zasadzie sillników Diesla

> Pomysł interesujący, tylko pewnie będzie masakrycznie drogie i padało po 100 tys.

Teraz każde nowe auto pada po 100 tys. Chyba, ze odczekasz 10 lat to wtedy będzie spoko robiło przebiegi do pół miliona. BTW mało kto wie, ze litr ON z racji swojej gęstości zawiera ok 25 procent wiecej energii niż litr benzyny. Biorąc to pod uwagę to we współczesnych autach niemal nie ma różnicy w spalaniu. Przynajmniej tym testowym.

Napisano

> Teraz każde nowe auto pada po 100 tys.

Moze Twoje

Auta znajomych maja znacznie wieksze przebiego i maja sie dobrze biglaugh.gif

Osobiscie sie na tym nie znam, bo po gora 4 latach wymieniam na nowe, a czasem nieco szybciej biglaugh.gif

wink.gif

wink.gif

Napisano

Już teraz niewiele się różnią.

Coraz wieksze cisnienia spręzania do 13-15 atm. Bezpośredni wtrysk paliwa w komorę. Tylko świeczką zapłonową się różnią.

Napisano

hmm.gif Mercedes już dawno opracował silnik diesotto spalający benzynę w kontrolowanym samozapłonie. W dodatku o zmiennym stopniu sprężania. Testowali go nawet w S-klasie. Oczywiście jako prototyp.

Z jednej strony fajnie, z drugiej jeszcze bardziej delikatny i wrażliwy na odchyłki system.

Napisano

> Teraz każde nowe auto pada po 100 tys. Chyba, ze odczekasz 10 lat to wtedy będzie spoko robiło

> przebiegi do pół miliona. BTW mało kto wie, ze litr ON z racji swojej gęstości zawiera ok 25

> procent wiecej energii niż litr benzyny. Biorąc to pod uwagę to we współczesnych autach niemal

> nie ma różnicy w spalaniu. Przynajmniej tym testowym.

Troszeczke Cie poniosło smile.gif Mam jedno z przebiegiem ponad 200 kkm. Turla się i nie padło. Miałem Vectre z przebiegiem dużo ponad 300 kkm. Teraz mój Hultaj ma powyżej 70 kkm i co, za 30 kkm mam go wyrzucić? grinser006.gif

Napisano

> Troszeczke Cie poniosło Mam jedno z przebiegiem ponad 200 kkm. Turla się i nie padło. Miałem

> Vectre z przebiegiem dużo ponad 300 kkm. Teraz mój Hultaj ma powyżej 70 kkm i co, za 30 kkm

> mam go wyrzucić?

Wystarczy, że skręcisz licznik na 50kkm.

Napisano

> Wystarczy, że skręcisz licznik na 50kkm.

Ale czekaj, nie mówimy o kręconych autach. Ja w każdym razie mówię o oryginalnych przebiegach.

Napisano

> Ale czekaj, nie mówimy o kręconych autach. Ja w każdym razie mówię o oryginalnych przebiegach.

A ja mówię o świadomości osoby która nie może lub niechęć ma do kupienia nowego auta.

Napisano

> Moze Twoje

> Auta znajomych maja znacznie wieksze przebiego i maja sie dobrze

> Osobiscie sie na tym nie znam, bo po gora 4 latach wymieniam na nowe, a czasem nieco szybciej

liczac srednio 50tys km na rok to po tych 4 latach jak piszesz faktycznie warto zmienic.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.