Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Błędy P0220 oraz P0100 [2.0 vis]

Featured Replies

Napisano

Witam pacjent to silnik 2.0 vis z 2000roku

pojawiają się błędy:

P0100 przepływomierz - niski sygnał - zapisane

P0220 potencjometr przyśpiesznika - nieprawidłowy sygnał - krytyczny

jakieś 3 tygodnie temu błąd p0100 udało mi się wyeliminować przez wyczyszczenie masy która dochodzi do skrzyni.

w jaki sposób można te błędy wyeliminować?

Napisano

> P0220 potencjometr przyśpiesznika - nieprawidłowy sygnał - krytyczny

Najprawdopodobniej przyczyną jest brak styku na kostce połączeniowej miedzy potencjometrem przy pedale gazu a ECU .

Trzeba rozpiąć kostkę i poprawić styk używając jakiegoś preparatu do czyszczenia połączeń elektrycznych , a jeśli to nie pomoże to pozostaje wyciąć kostki i polutować kabelki na stałe .

> jakieś 3 tygodnie temu błąd p0100 udało mi się wyeliminować

> w jaki sposób można te błędy wyeliminować?

hmm.gif No to masz jeszcze aktywny ten błąd od przepływki czy już nie ?

Napisano

> No to masz jeszcze aktywny ten błąd od przepływki czy już nie ?

błąd był ale po wyczyszczeniu masy przy skrzyni zniknął i po 3 tygodniach znów się pojawił.

Napisano

> błąd był ale po wyczyszczeniu masy przy skrzyni zniknął i po 3 tygodniach znów się pojawił.

nowa przepływka pozostaje do kupienia

Napisano

> nowa przepływka pozostaje do kupienia

a jakie sa objawy uszkodzone przepływki ?

Napisano

> Jaki masz odczyt masy powietrza na biegu jałowym , zmienia się w ogóle po dodaniu gazu ?

tak zmienia się chyba coś 38 ale nie mam przekonania

Napisano

> tak zmienia się chyba coś 38 ale nie mam przekonania

W 2.0 jest ta sama przepływka co w 1.9JTD CF-3 , maks. zakres powinna mieć porównywalnie , gdzieś na 1200mg , więc wartość 38 na jałowym to dziwnie mało .

Do ilu wskazanie rośnie po depnięciu do końca na gaz podczas jazdy ?

Napisano

> W 2.0 jest ta sama przepływka co w 1.9JTD CF-3 , maks. zakres powinna mieć porównywalnie , gdzieś

> na 1200mg , więc wartość 38 na jałowym to dziwnie mało .

> Do ilu wskazanie rośnie po depnięciu do końca na gaz podczas jazdy ?

zaraz będę jechać do pracy, więc jutro w dzień wolny od pracy sprawdze dane i podeśle na forum.

Napisano

[...]

> P0220 potencjometr przyśpiesznika - nieprawidłowy sygnał - krytyczny

[...]

tak jak kolega Iron wyżej pisał - najprawdopodobniej kostka - u mnie okazało się, że nie stykała ta za schowkiem pasażera (biała, prostokątna, 2 rzędy kabelków), polutowałem bezpośrednio kabelki i teraz jest ok ok.gif

Napisano

> [...]

> [...]

> tak jak kolega Iron wyżej pisał - najprawdopodobniej kostka - u mnie okazało się, że nie stykała ta

> za schowkiem pasażera (biała, prostokątna, 2 rzędy kabelków), polutowałem bezpośrednio kabelki

> i teraz jest ok

po zdjęciu dekla w schowku, nie widziałem żadnej wtyczki takiej, czy trzeba schowek ściągać żeby się dobrać do tej wtyczki ?

Napisano

> po zdjęciu dekla w schowku, nie widziałem żadnej wtyczki takiej, czy trzeba schowek ściągać żeby

> się dobrać do tej wtyczki ?

Po fl wtyczka jest w okolicach potencjometra gazu (przynajmniej u mnie była) głowa pod deche przy pedałach i po kabelku do wtyczki:)

Napisano

> po zdjęciu dekla w schowku, nie widziałem żadnej wtyczki takiej, czy trzeba schowek ściągać żeby

> się dobrać do tej wtyczki ?

cały schowek musisz wyciągnąć - inaczej nie da rady tego zrobić. Wtyczka jest biała, płaska z 2 rzędami (w jednym rzędzie 2 kable a w drugim rzędzie 4-5 kabli). Każdy kabel łączy się tylko z jednym kabelkiem także pojedynczo lutujesz, izolujesz i powinno być git ok.gif jeśli nie to następna podejrzana jest kostka przy pedale gazu.

Napisano

> cały schowek musisz wyciągnąć - inaczej nie da rady tego zrobić. Wtyczka jest biała, płaska z 2

> rzędami (w jednym rzędzie 2 kable a w drugim rzędzie 4-5 kabli). Każdy kabel łączy się tylko z

> jednym kabelkiem także pojedynczo lutujesz, izolujesz i powinno być git jeśli nie to

> następna podejrzana jest kostka przy pedale gazu.

Przed fl kabel od potencjometra ma ponad 1.5 metra (jest łączony za schowkiem) po fl około 30cm i łączony niedaleko pedałów

Napisano

> I jak tam pomiary ?

pomiarów nie robiłem bo usterka ustąpiła po tym jak wczoraj zlokalizowałem wtyczke od potencjometru i wyczyściłem zaśniedziała wtyczke,

na dniach zrobie pomiar tylko których parametrów (wykresik zrobić )

Napisano

> pomiarów nie robiłem bo usterka ustąpiła po tym jak wczoraj zlokalizowałem wtyczke od potencjometru

> i wyczyściłem zaśniedziała wtyczke,

Jeśli przepływka niedomaga , to na pewno jeszcze się odezwie - ten zabieg na nią na pewno nie miał wpływu smirk.gif

> na dniach zrobie pomiar tylko których parametrów (wykresik zrobić )

Obroty silnika , wartość docelowa ( o ile taka jest w ECU ) i wartość mierzona masy powietrza .

Testy zrób na ciepłym silniku przy depnięciu do końca na gaz na IV b. - dajmy na to od jakiś 2 do 6 tys. obr. - jak będziesz miał na tyle pustej drogi waytogo.gif

Napisano

takie testy rano robiłem na postoju:

oto wyniki:

Obroty silnika: 1 301 rpm

Temperatura powietrza: 18,3 °C

Przeplyw powietrza: 38,2 kg/h

Obroty silnika: 2 583 rpm

Temperatura powietrza: 19,8 °C

Przeplyw powietrza: 83,5 kg/h

Obroty silnika: 3 641 rpm

Temperatura powietrza: 18,8 °C

Przeplyw powietrza: 138,9 kg/h

ale kolejny problem się zjawił wychodząc dziś z pracy odpalam auto na pb próbuje ruszyć ano mi zgasło tak jak by paliwa nie było, odpaliłem ponownie i to samo jak przegazowałem na ponad 3000 obrotów to znów zgasło odpaliłem więc na gazie rozgrzało się i przełączyłem na pb i problem zniknął.

Napisano

Przepływ zwiększył się ponad 3x , więc przepływka na pewno żyje .

Nie mam jednak odniesienia ile powinna faktycznie mierzyć gdy jest w 100% sprawna - tym bardziej , że w JTD FES pokazuje masę powietrza , a nie przepływ .

Zrób jeszcze testy podczas jazdy

Napisano

> Przepływ zwiększył się ponad 3x , więc przepływka na pewno żyje .

> Nie mam jednak odniesienia ile powinna faktycznie mierzyć gdy jest w 100% sprawna - tym bardziej ,

> że w JTD FES pokazuje masę powietrza , a nie przepływ .

> Zrób jeszcze testy podczas jazdy

dziś poczyściłem styki przepływki oraz luty wewnątrz - błąd zniknął, ale na dniach wezme długi kabel usb i się przejade na rozgrzanym aucie i zobaczymy wykresy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.