Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sekwencja - jak powinna byc ustawiona mapa??

Featured Replies

Napisano

Jakis czas temu wymienilem gazownie z II generacji na sekwencje. Niby wszystko bylo OK, ale auto tracilo moc powyzej 4000 obrotow. Gazownik stwierdzil, ze to to za mala dawka gazu, a konkretniej przyczyna sa dysze. Zmienil je bodajze na 2.0 (cokolwiek by to nie znaczylo). Niby wszystko bylo OK, ale okazuje sie ze jest gorzej niz bylo przed wymiana.

Auto coprawda idzie powyzej 4000 obrotow, ale pali okolo 2 litrow wiecej, potrafi bujac obrotami i pracuje bardzo nierowno na wolnych obrotoach i co najgorsze szarpie podczas puszczania gazu.

Gazownik podejzewa, ze jest uszkodzona listwa wtryskowa i chce ja podmienic. Niestety musze sie przemeczyc do czwartku :/

Ja osobiscie uwazam, ze nie jest to ustawione tak jak byc powinno. Niestety nie wiem jak ma byc ustawione wink.gif. Z doswiadczenia wiem, ze kazda zmiana mapy ma znaczny wplyw na to jak zachowuje sie auto(gazownia byla regulowana juz kilkanascie razy).

Ponizej przedstawiam jak jest teraz. Powiedzcie mi prosze czy to wyglada ze jest OK. Co dokladnie zmienia sie przesuwajac ta pomaranczowa linie i na co dokladnie wplywa jej przesuwanie?

Auto: Golf III 2.0 2E

gaz1.th.png

gaz2j.th.png

Napisano

1 rzecz jaki reduktor jakie wtryskiwacze? nowe czy uzywki montowales?

2 rzecz przeczytaj instrukcje staga

3 rzecz instalacje masz ustawiona calkiem do du....

4 linia mnoznika odpowiada za czas wtryskow lpg (czas pb x mnoznik = czas lpg)

5 linia mnoznika dobrze by bylo jakby sie znajdowala powyzej 1 (lewa skala)

6 wykres niebieski zielony maja sie pokrywac tak by trudno bylo zobaczyc ze sa tam 2 kreski

to tak na wstepie

Napisano
  • Autor

> 1 rzecz jaki reduktor jakie wtryskiwacze? nowe czy uzywki montowales?

20120922170.th.jpg

20120922172.th.jpg

> 2 rzecz przeczytaj instrukcje staga

Czytalem pobieznie, ale za wiele to nie wnioslo.

> 3 rzecz instalacje masz ustawiona calkiem do du....

To wiem zlosnik.gif, jakby bylo dobrze, to bym tego nie ruszal i sie tym nie interesowal wink.gif

> 4 linia mnoznika odpowiada za czas wtryskow lpg (czas pb x mnoznik = czas lpg)

> 5 linia mnoznika dobrze by bylo jakby sie znajdowala powyzej 1 (lewa skala)

Czyli na poczatek mam ja cala podniesc do gory, tak?

> 6 wykres niebieski zielony maja sie pokrywac tak by trudno bylo zobaczyc ze sa tam 2 kreski

> to tak na wstepie

Czy ja dobrze zrozumialem, ze manipulujac pomaranczowa linia wykres zielony i niebieski powinny sie na siebie nalozyc?

Napisano

> Czy ja dobrze zrozumialem, ze manipulujac pomaranczowa linia wykres zielony i niebieski powinny sie

> na siebie nalozyc?

Na początek musisz tak dobrać dysze wtryskiwaczy i ciśnienie gazu żeby po wykonaniu autokalibracji linia mnożnika zaczynała się od ok 1,2. Bez tego dalej ani rusz. To co masz teraz to niestety woła o pomstę do nieba. sick.gif Ten gazownik nie ma pojęcia co robi skoro Cię tak wypuścił od siebie w drogę.

Napisano
  • Autor

> Na początek musisz tak dobrać dysze wtryskiwaczy i ciśnienie gazu żeby po wykonaniu autokalibracji

> linia mnożnika zaczynała się od ok 1,2. Bez tego dalej ani rusz. To co masz teraz to niestety

> woła o pomstę do nieba. Ten gazownik nie ma pojęcia co robi skoro Cię tak wypuścił od siebie

> w drogę.

No tak, ale sam dysz sobie nie dobiore, bo nie mam skrzyneczki ze wszystkimi mozliwymi dyszami frown.gif

Wczesniej byly mniejsze dysze i auto powyzej 4ooo obrotow dostawalo za malo gazu. Wtedy pomaranczowa linia (mnoznik) byla podniesiona praktycznie na sama gore i nie dawalo to efektow.

Inny gazownik stwierdzil, ze sa za male dysze i je zmienil. Jest gorzej niz bylo, ale zato auto idzie normalnie w pelnym zakresie obrotow. Pojawil sie jednak problem szarpania przy puszczaniu gazu i czasem przy dodawaniu oraz nadal pozostal problem ze silnik srednio rowno pracuje na biegu jalowym.

Ustawienie gazu w tej chwili jest wersja robocza, zeby auto chcialo w ogole jezdzic. W czawartek gazownik chce podmienic listwe wtryskowa na inna, bo wg niego jeden wtryskiwacz nie dziala jak trzeba i rzeczywiscie widzialem, ze jak wylaczyl jeden z nich podczas pracy, to dzialanie silnika na biegu jalowym sie unormowalo.

Napisano

> No tak, ale sam dysz sobie nie dobiore, bo nie mam skrzyneczki ze wszystkimi mozliwymi dyszami

> Wczesniej byly mniejsze dysze i auto powyzej 4ooo obrotow dostawalo za malo gazu. Wtedy

> pomaranczowa linia (mnoznik) byla podniesiona praktycznie na sama gore i nie dawalo to

> efektow.

> Inny gazownik stwierdzil, ze sa za male dysze i je zmienil. Jest gorzej niz bylo, ale zato auto

> idzie normalnie w pelnym zakresie obrotow. Pojawil sie jednak problem szarpania przy

> puszczaniu gazu i czasem przy dodawaniu oraz nadal pozostal problem ze silnik srednio rowno

> pracuje na biegu jalowym.

> Ustawienie gazu w tej chwili jest wersja robocza, zeby auto chcialo w ogole jezdzic. W czawartek

> gazownik chce podmienic listwe wtryskowa na inna, bo wg niego jeden wtryskiwacz nie dziala jak

> trzeba i rzeczywiscie widzialem, ze jak wylaczyl jeden z nich podczas pracy, to dzialanie

> silnika na biegu jalowym sie unormowalo.

Czyli ze skrajności w skrajność, wcześniej miałeś za małe dysze i mnożnik bardzo wysoki a teraz jest bardzo nisko. Właściwa regulacja jest gdzieś po środku. Poza tym jeśli lubisz swoje autko i chcesz nim pojeździć dłużej to zmień te elektrozaworki na coś porządnego np. Hana 2000 czy Barracudy bo widzę że czasy wtrysku bardzo krotkie i te wtryskiwacze które masz mogą nie wyrabiać (stąd może telepanie na wolnych obrotach). W tym golfie czasami wtrysk typu full group nie jest? Może najprościej dla Ciebei byłoby poszukanie kogoś naprawde ogarniętego w tej materii niż użeranie się z paprakiem? Poszukaj na lpg-forum kto jest z polecanych gazowników z twojej okolicy.

Napisano
  • Autor

> Czyli ze skrajności w skrajność, wcześniej miałeś za małe dysze i mnożnik bardzo wysoki a teraz

> jest bardzo nisko. Właściwa regulacja jest gdzieś po środku. Poza tym jeśli lubisz swoje autko

> i chcesz nim pojeździć dłużej to zmień te elektrozaworki na coś porządnego np. Hana 2000 czy

> Barracudy bo widzę że czasy wtrysku bardzo krotkie i te wtryskiwacze które masz mogą nie

> wyrabiać (stąd może telepanie na wolnych obrotach).

No wlasnie nie jestem pewny, bo instalacje zakladali inni gazownicy i oni w ogole jacys tacy "nic nie da sie zrobic". Gazownik do ktorego teraz jezdze cos probuje z tym zrobic i co najgorsze jest dosc uznanym gazownikiem w okolicy :/

Caly problem poleja na tym, ze to jest uzywana instalacja, ale jest jeden haczyk... graty sa wyjete dokladnie z takiego samego golfa, z takim samym silnikiem gdzie to rzekomo dzialalo bardzo dobrze.

> W tym golfie czasami wtrysk typu full

> group nie jest?

Jest.

Co moge sprobowac zrobic samemu z regulacja? Nie chce eksperymentowac nie majac wiedzy, bo boje sie ze tak rozpiernicze gazownie, ze pozostanie mi tylko jazda na benzynie do czwartku.

Napisano

> Co moge sprobowac zrobic samemu z regulacja? Nie chce eksperymentowac nie majac wiedzy, bo boje sie

> ze tak rozpiernicze gazownie, ze pozostanie mi tylko jazda na benzynie do czwartku.

Pewnie że możesz spróbować. Zacznij od obniżenia ciśnienia na reduktorze - śruba regulacyjna jest na imbus. Zjedź śmiało na 1 bar bo i tak niżej na tym reduktorze się nie uda a potem zrób autokalibrację i zobacz jak wygląda mnożnik. Popsuć nic nie popsujesz a jak WNIKLIWIE przczytasz instrukcję od Staga gdzie są przykładowe poprawne mapki to już będziesz mądrzejszy w regulacji gazu ok.gif

Napisano
  • Autor

> Pewnie że możesz spróbować. Zacznij od obniżenia ciśnienia na reduktorze - śruba regulacyjna jest

> na imbus. Zjedź śmiało na 1 bar bo i tak niżej na tym reduktorze się nie uda a potem zrób

> autokalibrację i zobacz jak wygląda mnożnik. Popsuć nic nie popsujesz a jak WNIKLIWIE

> przczytasz instrukcję od Staga gdzie są przykładowe poprawne mapki to już będziesz mądrzejszy

> w regulacji gazu

Hmmmm... a jak mam wiedziec ze zszedlem na 1 bar? Podlaczyc kompa, krecic sruba i patrzec czy sie zmienilo?

A samej regulacji mnoznika? Jak mniej wiecej powinienem poprzesuwac linie zeby teoretycznie bylo OK? Jak rozumiem napewno wyzej czyli poczatek na 1.2, ale co ze zgieciami? Ma byc calkiem prosta?

Napisano

> Hmmmm... a jak mam wiedziec ze zszedlem na 1 bar? Podlaczyc kompa, krecic sruba i patrzec czy sie

> zmienilo?

Odpalić auto, krecić śrubą regulacyjną i patrzeć w program jak się zmienia.

> A samej regulacji mnoznika? Jak mniej wiecej powinienem poprzesuwac linie zeby teoretycznie bylo

> OK? Jak rozumiem napewno wyzej czyli poczatek na 1.2, ale co ze zgieciami? Ma byc calkiem

> prosta?

Najpierw autokalibracja, jak Ci wyjdzie poprawny mnożnik początkowy to potem ustawić w czasie jazdy tak aby obie mapki się zgrały. Linia mnożnika sama Ci wyjdzie w trakcie ustawiania. Wszystko to jest opisane w instrukcji także zachęcam ponownie do lektury.

Napisano
  • Autor

> Najpierw autokalibracja, jak Ci wyjdzie poprawny mnożnik początkowy to potem ustawić w czasie jazdy

> tak aby obie mapki się zgrały. Linia mnożnika sama Ci wyjdzie w trakcie ustawiania. Wszystko

> to jest opisane w instrukcji także zachęcam ponownie do lektury.

Wlasnie czytam ta instrukcje smile.gif. Cos mi sie zdaje, ze nalezy zaczac od zebrania prawidlowej mapy benzyny, bo szczerze powiedziwaszy, to nie wiem czy to zostalo zrobione czy tez sa to ustawienia z poprzedniego samochodu.

Napisano

a przełączenie na benzynę powyżej 5krpm ustawił bo nie wyrabiał na gazie?

Napisano
  • Autor

> a przełączenie na benzynę powyżej 5krpm ustawił bo nie wyrabiał na gazie?

Nie wiem niewiem.gif

Napisano

co do map - mnożnika - dziwnie go pociągnął. Chociaż teraz mapy niewiele powiedzą. Nie wiadomo w jakich warunkach były zebrane.

Już Ci ktoś doradził - ciśnienie do 1.00 potem autokalibracja. Mnożnik pójdzie w górę. Przestaw to 5k obrotów na 6k czy ile tam masz do odcięcia. Skasuj obie mapki. Przejedź dwa identyczne odcinki w podobnych warunkach na benzynie i gazie. Staraj się zmieniać obciążenie silnika. Potem korekta mnożnika (doczytaj w instrukcji). Potem możesz znów skasować mapki i przejechać 2 identyczne odcinki w podobnych warunkach. Jak dojdziesz do etapu, że korekta nie będzie potrzebna - będzie ok.

No i ważne - zanim do tego podejdziesz - reset korekt LTFT STFT (odłaczenie akumulatora na kilkanaście minut) i przynajmniej kilkanaście kilometrów na benzynie.

Tyle w dużym skrócie. Jeśli po tym nie pójdzie ok, szukaj problemów w sprzęcie (reduktor, wtryski, etc)

* oczywiście po własnoręcznej modyfikacji zostaje ślad w sterowniku (Gwarancja!!!)

Napisano
  • Autor

> co do map - mnożnika - dziwnie go pociągnął. Chociaż teraz mapy niewiele powiedzą. Nie wiadomo w

> jakich warunkach były zebrane.

> Już Ci ktoś doradził - ciśnienie do 1.00 potem autokalibracja. Mnożnik pójdzie w górę. Przestaw to

> 5k obrotów na 6k czy ile tam masz do odcięcia. Skasuj obie mapki. Przejedź dwa identyczne

> odcinki w podobnych warunkach na benzynie i gazie. Staraj się zmieniać obciążenie silnika.

> Potem korekta mnożnika (doczytaj w instrukcji). Potem możesz znów skasować mapki i przejechać

> 2 identyczne odcinki w podobnych warunkach. Jak dojdziesz do etapu, że korekta nie będzie

> potrzebna - będzie ok.

> No i ważne - zanim do tego podejdziesz - reset korekt LTFT STFT (odłaczenie akumulatora na

> kilkanaście minut) i przynajmniej kilkanaście kilometrów na benzynie.

> Tyle w dużym skrócie. Jeśli po tym nie pójdzie ok, szukaj problemów w sprzęcie (reduktor, wtryski,

> etc)

> * oczywiście po własnoręcznej modyfikacji zostaje ślad w sterowniku (Gwarancja!!!)

No to nie pozostaje mi nic innego jak dzialac z autokalibracja smile.gif

Napisano

Dysze na pewno za duze. Jezeli masz mosiezne to mozesz zalutowac i od nowa nawiercic mniejszym wiertłem, jak aluminiowe to wymiana.

Mapa źle zestrojona. Wtryskiwacze masz niebogate, moim zdaniem na nich dobrych efektów nie osiągniesz bo do Twojego silnika trzeba szybkie, dodatkowo mnoznik ponizej 1 daje im w kosc.

Podłacz laptopa, przejedź pare km, potem zapisz do pliku wskaznia oscyloskopu (mam nadzieje, ze masz podlaczoną sondę) i udostępnij plik. Wtedy bedzie duzo wiecej mozna powiedziec.

Jak zapisac plik ?

Jedziesz z podlaczonym laptopem i odpalonym programem. Zatrzymujesz się gdzieś i klikasz w czerwone koleczko pod wykresem mapy, wpisujesz nazwe pliku i gotowe.

Inna osoba moze potem plik zaladowac w swoim programie i analizowac wartości poszczególnych wskazan z całego czasu jazdy. Na pewno na tej podstawie mozna duuuzo wiecej powiedziec. Fajnie jakby sonda była podlaczona.

Edit:

Ja osobiscie w ogóle autokalibracji nie uzywam.

Robie tak:

1. Reset kompa auta.

2. 20-30 km na bezynie, zeby ustaliły sie korekty

3. potem sprawdzam w stagu jakich zakresów jeszcze nie zebrał i staram sie utrzymywac takie obroty i obcizenie, zeby je zebrac (mapa benzynowa) - jest taka opcja w programie.

4. Przełaczam na gaz i jade, co jakis czas zatrzymuje sie, koryguje mnozniki i dalej jade, zatrzymuje sie i tak dalej az do osigniecia dobrego efektu

Poczytaj tutaj (dokumentacja producenta)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.