Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup sprzęgło+dwumas

Featured Replies

Napisano

stawiać na Ricambi originalli bądź zamiennik LUK, Valeo, Sachs. Jak wiemy różnica cenowa jest ogromna, tylko nie wiem czy dobrze oszczędzać w ten sposób. jaki koledzy maja doświadczenia.

Napisano

Zwyczajowo original = valeo , luk robi swoje chyba ,że skorzysta z valeo/sachs itd , bier to co tanie i markowe ,bo jedynie pudełkiem może się różnić a płacisz za markę.

Napisano

> stawiać na Ricambi originalli bądź zamiennik LUK, Valeo, Sachs. Jak wiemy różnica cenowa jest

> ogromna, tylko nie wiem czy dobrze oszczędzać w ten sposób. jaki koledzy maja doświadczenia.

Ostatnio przechodziłem temat do jtd ale podobnie jest z mj.

Ricambi originalli zwłaszcza o numerach zaczynających się od "7" to części tzw odnowione TUTAJ SZCZEGÓŁY

Wyjdzie Cię podobnie jak kupisz Valeo.

Ricambi fiat sprzęgło coś koło 550zł + 320zł wysprzęglik

Valeo około 650zł + 320zł wysprzęglik.

Napisano
  • Autor

> Ostatnio przechodziłem temat do jtd ale podobnie jest z mj.

> Ricambi originalli zwłaszcza o numerach zaczynających się od "7" to części tzw odnowione TUTAJ

> SZCZEGÓŁY

> Wyjdzie Cię podobnie jak kupisz Valeo.

> Ricambi fiat sprzęgło coś koło 550zł + 320zł wysprzęglik

> Valeo około 650zł + 320zł wysprzęglik.

sprzęgło to małe piwo, bardziej chodzi o dwumas. W ASiO 2270zł, Valeo, LUK, Sachs w okolicach 1250zł.

Napisano

Daj linka gdzie tak mają bo ja widzę dostępne dla mnie tylko valeo i to w cenie wyższej aniżeli 1250zł wink.gif

Napisano

> Daj linka gdzie tak mają bo ja widzę dostępne dla mnie tylko valeo i to w cenie wyższej aniżeli

> 1250zł

KLIK

Napisano

Myślałem ,że o wersji 140km mowa 270751858-jezyk.gif tanio na allegro to mają grinser006.gif

Napisano

> klik allegro, dwumas valeo do wersji 140KM

Witam

A co koledzy sądzicie o tych regeneracjach koła dwumasa? Ma to jakikolwiek sens i wytrzymałość? Bo niestety moje tez sie dopomina mad.gif

A allegro ogłaszają się sprzeglo-service.pl albo Avanti. Czy to za chwilę się rozleci ponownie?

Pozrawiam

Napisano

> Witam

> A co koledzy sądzicie o tych regeneracjach koła dwumasa? Ma to jakikolwiek sens i wytrzymałość? Bo

> niestety moje tez sie dopomina

> A allegro ogłaszają się sprzeglo-service.pl albo Avanti. Czy to za chwilę się rozleci ponownie?

> Pozrawiam

sasiad mojego kolegi od 3 lat majac warsztat wysyła do regeneracji do kozuchowa (tylko nie pamietam która firma jakiś tekst lub jakiś tekst ) i podobno zadnej reklamacji...

po tym jak robiłem u siebie i miałem problem z doborem (kupiłem w aso komplet sprzegła przedzmianowy oryginał jak fabryka - 750pln, do którego niestety nie pasuje żadny w normalnej cenie dwumas - jedynie w tym samym aso 1900pln, gdzie za 1800 mozna miec cały komplet pozmianowy)

Wkurzony chciałem regenerować stare - ok 750pln (na jakiejś maszynce wyszło 70 % zjechania -ale nie tłucze, nie hałasuje tylko lekko czuc wibracje)

to było w połowie wakacji i akurat zakład miał urlop wiec 3tyg bez auta odpadało i załozylem stare

jak sie rozleci to albo regeneracja albo po zmianowy komplet - całosc - w zaleznosci od stanu sprzegła i kosztów całosci...

Napisano

> Witam

> A co koledzy sądzicie o tych regeneracjach koła dwumasa? Ma to jakikolwiek sens i wytrzymałość? Bo

> niestety moje tez sie dopomina

> A allegro ogłaszają się sprzeglo-service.pl albo Avanti. Czy to za chwilę się rozleci ponownie?

> Pozrawiam

Jedna osoba mówiła mi o 3krotnej reklamacji regenerowanego , i nie polecała tej metody przynajmniej w PL wink.gif Jak to się mówi 50% szansy ,że będzie gites.

Napisano

kolego ile ludzi tyle opini - w aso nie sprzedają nowych fabrycznysh sprzęgieł jak i kół dwumasowych wszystko jest regenerowane, jedynie Węgrzy robią nowe koła dwumasowe,

z doświadczenia może nie mojego a kogoś z rodziny wiem że się opłaca - wszystko masz wywalane i wkładane części zamienne producenta, dwumasa jest wyważana, docisk szlifowany i co najważniejsze masz na to gwarancję a cena jest o 50% niższa niż byś kupował to w sklepie (przypominam też regenerowane)

osobiście mogę polecić firmę w Gąskach - nie słyszałem aby facet miał jakieś reklamacje, sam u niego regenerowałem tarczę sprzęgła

i jestem zadowolony, od regeneracji nastukałem jakieś 20 tyś, w tym roku jazda po polskich i czeskich górach - żadnego problemu ze sprzęgłem

Napisano

w aso nie sprzedają nowych fabrycznysh sprzęgieł jak i kół dwumasowych wszystko jest regenerowane"

ale bzdura ,,,,, masz coś na potwierdzenie tych słów ?? grinser006.gif

Napisano

ja wiem swoje a ty swoje - nikt oficjalnie w aso nie powie ci że te części są regenerowane no chyba że towar nie schodzi z półek to wtedy jest ogłaszana akcja " części odnowione do iluś tam % tańsze" lepiej to brzmi dla potencjalnego klienta ( oczywiście nie wszystkie - żebyśmy się źle nie rozumieli)

Napisano

> kolego ile ludzi tyle opini - w aso nie sprzedają nowych fabrycznysh sprzęgieł

bzdura

ja dostałem nowe!!!!

Napisano

> ale bzdura ,,,,, masz coś na potwierdzenie tych słów ??

Popatrz w epera, klauzula "odno" wskazuje na części odnowione. Poczytaj także linka którego wkleiłem powyżej. Oczywiście tak jak pisze kolega powyżej dotyczy to tylko niektórych części.

Napisano

> bzdura

> ja dostałem nowe!!!!

Ja bym się nie upierał. Poczytajcie linka który wkleiłem. Masz numer epera sprzęgła? Oczywiście te odnowione dla przykładu sprzęgła są i wyglądają jak nowe ale do rzeczy... przykład:

sprzęgło do 1.9 JTD - dane z eper:

55191330 - SPRZĘGŁO KPL - około 1490zł

71784220 - KPL.SPRZĘGŁA ODNOWIONY - około 790zł

Najgorsze jest to, że sprzedawcy z takiego alledrogo o tym nie wspominają. Oczywiście wszystko wygląda jak nowe, bo to w końcu odnawia fabryka Valeo i pewno większość części jest nowa a odnowiony jest np. tylko rdzeń.

Raz jeszcze zachęcam do lektury czesci-odnowione-korzysc-dla-srodowiska-i-kieszeni

Napisano

> Ja bym się nie upierał. Poczytajcie linka który wkleiłem. Masz numer epera sprzęgła? Oczywiście te

> odnowione dla przykładu sprzęgła są i wyglądają jak nowe ale do rzeczy... przykład:

> sprzęgło do 1.9 JTD - dane z eper:

> 55191330 - SPRZĘGŁO KPL - około 1490zł

> 71784220 - KPL.SPRZĘGŁA ODNOWIONY - około 790zł

> Najgorsze jest to, że sprzedawcy z takiego alledrogo o tym nie wspominają. Oczywiście wszystko

> wygląda jak nowe, bo to w końcu odnawia fabryka Valeo i pewno większość części jest nowa a

> odnowiony jest np. tylko rdzeń.

> Raz jeszcze zachęcam do lektury czesci-odnowione-korzysc-dla-srodowiska-i-kieszeni

brałem od nich jakiś tekst tui jest co prawda do doblo ale nie o to chodzi

jak znajde fakture to napisze cos wiecej

Napisano

Ogólnie większość producentów jeśli ma możliwość to odnawia zestawy. Czemu niektóre hurtownie robią akcje skupu zajechanych ów części ? wink.gif Bo dostają potem mega zniżkę na ów graty.

Zresztą dla ASO robią Ci sami producenci , tylko pakują w inne pudełko i nie robią swoich oznaczeń (niekiedy się zapomną i robią...)

Można regenerować u pana Mietka w garażu oraz kupić "nowe" . Z doświadczenia wolę "nowe" grinser006.gif

Napisano

odnowione - po polsku stare używane poddane renowacji

odnowione w/g nomenklatury Fiat to nie znaczy ,że towar był używany

tylko ze względów fiskalnych i ekologicznych części "odnowione" podlegają zwrotowi do Turynu ( Fiat ) nie do producenta i podlegają recyklingowi

a nie odnawianiu

Z twojej wypowiedzi koledzy mogą odnieśc wrażenie,że wszystkie części są regenerowane a to nie prawda widziałeś kiedyś odnowione DKZ i nowe DKZ ?

nie znajdziesz różnicy poza ceną

Napisano

""nikt oficjalnie w aso nie powie ci że te części są regenerowane"

to ja jestem ASO smile.gif:):)

Napisano

przecież napisałem:

"ja wiem swoje a ty swoje - nikt oficjalnie w aso nie powie ci że te części są regenerowane no chyba że towar nie schodzi z półek to wtedy jest ogłaszana akcja " części odnowione do iluś tam % tańsze" lepiej to brzmi dla potencjalnego klienta ( oczywiście nie wszystkie - żebyśmy się źle nie rozumieli)

a z tym Turynem to przesadziłeś (tam jest główny magazyn części zamiennych Fiata które de facto spływają z innych fabryk rozsianych po całym świecie no i montownia samochodów)

a tak na marginesie to kończmy te "utarczki" bo to nie odpowiednie miejsce na takie blah.gif

kolega zadał pytanie co się opłaca to dałem swoją propozycję - decyzję i tak on musi podjąć

banana-wave.gif30.GIF

Napisano

jakie utarczki ???

ok nie Turyn tylko Volvera ( blisko )

Napisano

> w aso nie sprzedają nowych fabrycznysh sprzęgieł jak i kół dwumasowych wszystko jest regenerowane"

> ale bzdura ,,,,, masz coś na potwierdzenie tych słów ??

Wszystkie sprzęgła w ASO to tzw. reklimatyzowane czyli po naszemu regenerowane, nie da się kupić nawet chcąc nowego niereklimatyzowanego.

Coś na potwierdzenie - idź i sprawdź ok.gif

Napisano

> bzdura

> ja dostałem nowe!!!!

Bzdura, ktoś wmówił Ci, że masz nowe.

Napisano

> odnowione - po polsku stare używane poddane renowacji

> odnowione w/g nomenklatury Fiat to nie znaczy ,że towar był używany

> tylko ze względów fiskalnych i ekologicznych części "odnowione" podlegają zwrotowi do Turynu ( Fiat

> ) nie do producenta i podlegają recyklingowi

> a nie odnawianiu

> Z twojej wypowiedzi koledzy mogą odnieśc wrażenie,że wszystkie części są regenerowane a to nie

> prawda widziałeś kiedyś odnowione DKZ i nowe DKZ ?

> nie znajdziesz różnicy poza ceną

Może to i prawda, ale za moich czasów jak to ,,ja byłem ASO'' inaczej nam to przedstawiano.

Napisano

Zmieniałem komplet 2 tygodnie temu i jak dzwoniłem do ASO w Kraku, to gość wyraźnie w przypadku dwumasy pytał czy chcę nowy czy regenerowany poczym jak sprawdził okazało się, że regenerowanych do mojego rocznika już nie ma. Nie wiem jak ze sprzęgłem. Tak czy siak ceny w ASO dużo wyższe niż w necie i sklepach moto.

Poza tym jeżeli chodzi o dwumas, to w tej chwili dostępny jest tylko Valeo albo oryginał w ASO. LUK do JTD 115KM nie robi w ogóle, a Sachs jest w katalogach ale niedostępny.

Tak przy okazji, czy to normalne w Stilo, że przy wysprzęglaniu i zmianie biegów słychać w kabinie metaliczny dźwięk całego procesu. Miałem tak przed zmianą i po zmianie również. W firmowej Octavi cisza przy wysprzęglaniu.

Napisano

> Tak przy okazji, czy to normalne w Stilo, że przy wysprzęglaniu i zmianie biegów słychać w kabinie

> metaliczny dźwięk całego procesu. Miałem tak przed zmianą i po zmianie również. W firmowej

> Octavi cisza przy wysprzęglaniu.

Mam tak samo. Przed i po. TTTM oslabiony.gif

Napisano

> Mam tak samo. Przed i po. TTTM

Ufff. Dzięki za odpowiedź, bo już się zastanawiałem do mojego mechanika uderzać z pytaniem, czy to norma. Znam gościa dobrze, wiem że fuszerki nie robi. Jak mu powiedziałem, że mam Valeo do założenie, to odradzał i kazał szukać Luka albo Sachsa. Mówił, że parę reklamacji na Valeo już miał.

Ale wychodzi, że tak jak napisałeś TTTM. Zobaczymy, czy ktoś jeszcze dołączy z identyczną odpowiedzią.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.