Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z zapłonem

Featured Replies

Napisano

Witam.

Pacjent to Vectra 1.8b 1.8 16v oznaczenie silnika x18xe.

Wyciągnąłem kolektor ssący ponieważ gdzieś łapał lewe powietrze, a uszczelnianie dolotu nic nie dawało.

Po złożeniu vectra nie odpala.

Wszystkie wtyczki wpięte na swoje miejsce. Rozrusznik kręci, silnik nie próbuje nawet załapać. Przekaźniki od pompy i wtrysków cykają, paliwo na listwie wtryskowej jest (sprawdzam na zaworze bezpieczeństwa, w sumie to nawet pompę słychać).

Po dłuższym kręceniu wykręciłem świecę i była sucha, czy nie powinna być już wtedy mokra? Niestety nie sprawdziłem ich miernikiem, czy podczas kręcenia dostają sygnał (chyba tak się je sprawdza?).

Niestety przez nie uwagę zwarłem klemy na podłączonym akumulatorze (położyłem klucz zwierając bieguny).

Przy próbie odpalenia spada poziom paliwa na liczniku zapala się wtedy kontrolka paliwa oraz abs (po procedurze startowej wszystkie lampki które mają gasnąć, gasną). Jak wracam do II pozycji stacyjki (ta przed zapłonem, wskaźniki wracają w odpowiedni miejsce, gasną kontrolki abs itp.)

Wszystkie bezpieczniki w komorze silnika całe, w kabinie chyba też.

Czy uwaliłem kompa, czy szukać bo może czegoś nie podłączyłem lub źle podłączyłem?

Co można sprawdzić aby jeszcze się upewnić.

Napisano

No ale jak świeca po kręceniu jest sucha to paliwo nie dochodzi.

Napisano
  • Autor

> No ale jak świeca po kręceniu jest sucha to paliwo nie dochodzi.

też do tego doszedłem.

W poprzednim poście źle się wyraziłem.

Nie chciałem sprawdzać sygnału n świecach tylko na wtryskach, pytanie czy to że przekaźnik cyka, to znaczy że jest dobry? czy szukać gdzieś głębiej?

Napisano

Autko pod komputer.

Może padł Ci jakiś czujnik np. czujnik położenia wału, wtedy nie będzie iskry.

Jakie ma napięcie akumulator w spoczynku i do jakiego napięcia spada podczas kręcenia?

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Autko pod komputer.

> Może padł Ci jakiś czujnik np. czujnik położenia wału, wtedy nie będzie iskry.

> Jakie ma napięcie akumulator w spoczynku i do jakiego napięcia spada podczas kręcenia?

> Pozdrawiam BAS

miernikiem będę dziś popołudniu działał.

Wczoraj wieczorem złożyłem parcha i nie miałem już sił szukać dalej.

Kurcze auto odpalało idealnie, nie było problemu, więc żeby nagle czujnik padł to by trzeba był mieć pecha. Czy spięcie klem może spowodować jakąś usterkę jeżeli bezpieczniki są całe, a teoretycznie przekaźniki też (bo cykają)

Napisano

jak przekaznik cyka to znaczy ze dochodzi do niego napiecie, ale nie oznacza, zse styki przekaznika nie sa wypalone i puszcza prad dalej

wykrec swiece i poloz z podpietym kablem na silniku i krec jak bedzie iskra to znaczy, ze czujnik wału/wałka jest dobry

paliwo masz ? moze dolej 5 litrow.

przy przepustnicy podlaczyles wszystko na pewno ?

kontrolka usterki silnika gasnie ?

Napisano

> miernikiem będę dziś popołudniu działał.

> Wczoraj wieczorem złożyłem parcha i nie miałem już sił szukać dalej.

> Kurcze auto odpalało idealnie, nie było problemu, więc żeby nagle czujnik padł to by trzeba był

> mieć pecha. Czy spięcie klem może spowodować jakąś usterkę jeżeli bezpieczniki są całe, a

> teoretycznie przekaźniki też (bo cykają)

IMO raczej nie, poza uszkodzeniem akumulatora, ale podpięcie komputera może pomóc rozkminić sprawę. Na spokojnie przejrzyj jeszcze raz wszystkie rozpinane wtyczki - może przy okazji coś w pobliżu się poluzowało?

Napisano
  • Autor

> jak przekaznik cyka to znaczy ze dochodzi do niego napiecie, ale nie oznacza, zse styki przekaznika

> nie sa wypalone i puszcza prad dalej

ok. cenna informacja

> wykrec swiece i poloz z podpietym kablem na silniku i krec jak bedzie iskra to znaczy, ze czujnik

> wału/wałka jest dobry

ok sprawdzę

> paliwo masz ? moze dolej 5 litrow.

w baku jest ponad 20 litrów

> przy przepustnicy podlaczyles wszystko na pewno ?

tak wszystko

> kontrolka usterki silnika gasnie ?

teraz nie jestem pewien ale chyba podczas odpalania gaśnie, 2-3 sekundy jest tak jak zwykle, później tak jak by spadało napięcie i spada wskazówka poziomu paliwa prawie do zera zapala się judasz, kontrolka abs, nie jestem pewien czy wtedy check się zapala. sprawdzę po południu.

Czy podczas kręcenia silnikiem, mogę miernikiem sprawdzić czy sygnał dochodzi do wtrysku (naciąć izolację)

Napisano

> ok. cenna informacja

> ok sprawdzę

> w baku jest ponad 20 litrów

> tak wszystko

> teraz nie jestem pewien ale chyba podczas odpalania gaśnie, 2-3 sekundy jest tak jak zwykle,

> później tak jak by spadało napięcie i spada wskazówka poziomu paliwa prawie do zera zapala się

> judasz, kontrolka abs, nie jestem pewien czy wtedy check się zapala. sprawdzę po południu.

> Czy podczas kręcenia silnikiem, mogę miernikiem sprawdzić czy sygnał dochodzi do wtrysku (naciąć

> izolację)

A jeszcze jedno przyszło mi do głowy - jak kiedyś W audi 80 coś robiliśmy przy układzie paliwowym (jednopunktowy wtrysk paliwa) to się dziad tak zapowietrzył, że nie odpalił. Pomogło odpięcie powrotu paliwa i zatkanie go palcem - wtedy odpalił i było już dobrze. Może akurat? Może wypowie się ktoś bardziej ogarnięty, czy tak się może stać?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.