Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie w związku z obniżką cen Pb95 i podwyżką cen ON

Featured Replies

Napisano

> BTW, akumulator do diesla jest sporo droższy, bo nie opędzisz diesla

> 40 Ah ;-D

ja wiem czy sporo droższy? Widziałem ostatnio w Tesco aku jaki Centra zaleca do mojego auta (Centra Plus, 62 Ah, 540A) za 189 PLN. 50-tka byłaby pewnie z 50 zł tańsza

Napisano

> rok temu zastanawiałem się nad zakupem nowego auta. Byłem m.in. u

> dilera Forda i porównywałem opłacalność zakupu Focusa 1.8

> tdci/1.6 benzyna.

Ja trzy lata temu stanąłem przed podobnym problemem i wybrałem benzynę,

Są jeszcze dwie kewstie, któych chyba nikt tu nie poruszył.

1) Kupując samochód w kredycie od większej kwoty spłącamy więcej odsetek

2) Ubezpieczając samochód od wiekszej kwoty płacimy większe ubezpieczenie,

Oba punkty na minus dla diesla

Napisano

> a ja mam diesla i po kłopotach z porannym odpalaniem na mrozach

> chętnie wymieniłbym go na benzynę. Do tego cały czas nie mogę

> jakoś przyzwyczaić się do większego hałasu w kabinie

Z tego co czytam, to Twój diesel to jakiś straszny trup. Nie dziw się, że zaniedbane auto sprawia problemy... Benzynowe też sprawia, gdy się o nie nie dba.

mar00ha

Napisano

> Przegląd diesla był o ile dobrze pamiętam o

> 150 PLN droższy niż wersji benzynowej.

Dobrze wiedzieć, ze Ford tnie klientów na przeglądach.

W Skodzie, całkowity koszt przeglądu różni się o cenę oleju do pompowtrysków (jeżeli akurat diesel na PD jest). Cena samego przeglądu jest zbliżona...

mar00ha

Napisano

koszty zakupu doladowanej benzyny sa wieksze od kosztow zakupu diesla?

rok 2004

octavia kombii

roznica w cenie miedzy 1.8T a 1.9 TDI 110 1 kpln na korzysc benzyny

1.8T vs 1.9 TDI 130 PD ponad 5 kpln na korzysc benzyny.

Napisano
  • Autor

> Z tego co czytam, to Twój diesel to jakiś straszny trup. Nie dziw

> się, że zaniedbane auto sprawia problemy... Benzynowe też

> sprawia, gdy się o nie nie dba.

> mar00ha

Trup nie trup, gdyby zakupić mu odpowiedni akumulator to jestem pewien, ze paliłby przy -30. Wydaje się, że o resztę właściciel już zadbał choć nie obyło się bez niepotrzebnych przekleństw zlosnik.gifwink.gif

Napisano

> Z tego co czytam, to Twój diesel to jakiś straszny trup.

skąd te wnioski? Fakt, ze jest w gorszym stanie ogólnym niż sądziłem przed zakupem ale wnioski wyciagasz zbyt daleko idące

> Nie dziw

> się, że zaniedbane auto sprawia problemy...

> Benzynowe też sprawia, gdy się o nie nie dba.

jeździłem benzynowymi i nie dbałem o nie wiecej niż o tego a mimo to problemów z rozruchem nie miałem żadnych. Wszystkie możliwe filtry wymienione, paliwo najlepsze z możliwych dodatkowo uszlachetniacz. Jak mozna zadbać lepiej? Może mam teraz nieco za słaby akumulator (4 lata, 60 Ah, 520A przy zalecanych 62Ah i 540A) i przy -20 ciężko kręcił tym dieslem ale to kolejny minus dla diesla, że aku , który w benzynowym wytrzymałby jeszcze ze 2 lata tutaj powinien właściwie być już wymieniony.

Cieszę się, że ciutkę taniej teraz jeżdżę ale nowego diesla w tej chwili bym nie kupił i w przyszłości też raczej nie kupię. Jest to po prostu nieopłacalne

Napisano
  • Autor

> skąd te wnioski? Fakt, ze jest w gorszym stanie ogólnym niż sądziłem

> przed zakupem ale wnioski wyciagasz zbyt daleko idące

> jeździłem benzynowymi i nie dbałem o nie wiecej niż o tego a mimo to

> problemów z rozruchem nie miałem żadnych. Wszystkie możliwe

> filtry wymienione, paliwo najlepsze z możliwych dodatkowo

> uszlachetniacz. Jak mozna zadbać lepiej? Może mam teraz nieco za

> słaby akumulator (4 lata, 60 Ah, 520A przy zalecanych 62Ah i

> 540A)

nie wiem kto podaje takie informacje ale imho 540A dla diesla o poj. 2,2 to trochę mało ale może ja się nie znam zlosnik.gif

> i przy -20 ciężko kręcił tym dieslem

czyli zapalił przy -20? shocked.gif

Napisano

> nie wiem kto podaje takie informacje ale imho 540A dla diesla o poj.

> 2,2 to trochę mało ale może ja się nie znam

chyba coś w tym stylu. Fachowcy z centry znają się z pewnością lepiej wink.gif

> czyli zapalił przy -20?

kręcił za słabo i nie zapalił. Musiał korzystać z pożyczonego prądu. Ale były też wtedy diesle, które na kablach nawet nie chciały odpalić zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> chyba coś w tym stylu. Fachowcy z centry znają się z pewnością lepiej

ostatnio ktos na forum VW napisał, że do diesla powinno być ok. 800...

> kręcił za słabo i nie zapalił. Musiał korzystać z pożyczonego prądu.

a zima jeszcze się nie skończyła biglaugh.gif

> Ale były też wtedy diesle, które na kablach nawet nie chciały

> odpalić

już palą bo zostały szybko naprawione... zlosnik.gif a jeśli ktoś nie chce być zadowolony z diesla to naprawiał nie będzie i nowego akumulatora kupował nie będzie biglaugh.gifzlosnik.gif

Napisano

> ostatnio ktos na forum VW napisał, że do diesla powinno być ok.

> 800...

tak, a wozić go w przyczepce bo pod maskę w przewidziane miejsce taki nie wejdzie

> a zima jeszcze się nie skończyła

> już palą bo zostały szybko naprawione... a jeśli ktoś nie chce być

> zadowolony z diesla to naprawiał nie będzie i nowego akumulatora

> kupował nie będzie

a pewnie, można co chwilę naprawiać i kupować nowe świece żarowe i przekaźniki, co 3 lata nowy aku, płacić zacierającym ręce bynajmniej nie z powodu mrozu elektrykom. Tylko gdzie wtedy oszczędność z jazdy dieslem?

Napisano

> koszty zakupu doladowanej benzyny sa wieksze od kosztow zakupu

> diesla?

> rok 2004

> octavia kombii

> roznica w cenie miedzy 1.8T a 1.9 TDI 110 1 kpln na korzysc benzyny

> 1.8T vs 1.9 TDI 130 PD ponad 5 kpln na korzysc benzyny.

Przerobił kolega pod siebie smile.gif ja napisałem to trcohę inaczej (w kontekście aut benzynowych). 1.8T jeździłem, nie powiem fajne ale to nie jest to. 2.3T w starej S4ce to robiło na mnie ogromne wrażenie, przyjemność z jazdy bardzo duża ale i koszty utrzymania bardzo wysokie. Pomiędzy 1.8T a TDI PD wybieram tego drugiego - jeździ tak samo fajnie a pali o wiele mniej...

Napisano
  • Autor

> tak, a wozić go w przyczepce bo pod maskę w przewidziane miejsce taki

> nie wejdzie

u mnie wszedł 680 i jeszcze jest miejsce...

> a pewnie, można co chwilę naprawiać i kupować nowe świece żarowe i

> przekaźniki, co 3 lata nowy aku, płacić zacierającym ręce

> bynajmniej nie z powodu mrozu elektrykom. Tylko gdzie wtedy

> oszczędność z jazdy dieslem?

Tak, a benzyny się nie psują hehe.gif

Wyglądasz na inteligentnego człeka ale Twoje opinie o dieslu świadczą o czymś wręcz odwrotnym wink.gif Nie masz odpowiedniego podejścia do diesla. Sprzedaj go, bedzie spokój. Ja jestem zadowolony z diesla, mój następny też będzie diesel ok.gif

Koniec. Kropka.

Napisano

> u mnie wszedł 680 i jeszcze jest miejsce...

to kup 800 i spróbuj go tam wpakować. Ciekawe czy wejdzie? zlosnik.gif A ile tak może kosztować akumulator 800A (EN czy IAC?). Następna rzecz, która musiałaby się zwrócić w tak samo drogim albo i droższym od benzyny paliwie oslabiony.gif

> Tak, a benzyny się nie psują

przez pierwsze 2 lata użytkowania mojej poprzedniej benzyny nie zepsuło się absolutnie nic. O tym dieslu już tak niestety nie będę mógł powiedzieć

> Ja jestem zadowolony z

> diesla, mój następny też będzie diesel

cóż wypada mi życzyć ci lekkich najbliższych 40-50 zim. Jak myślisz czy ów kabelek, za naprawę którego elektryk ostatnio na Tobie zarobił, upaliłby Ci się gdyby ropzrusznik miał do zakręcenia silnikiem benzynowym? Założę się, że nie. Ten Twój TDI psuje się więcej i częściej niż mój "trup", tylko, że ja patrzę na to krytycznie a Ty idealizujesz to auto i nie dostrzegasz jego wad

Napisano

> nie wiem kto podaje takie informacje ale imho 540A dla diesla o poj.

> 2,2 to trochę mało ale może ja się nie znam

Nissan często montuje rozrusznik z przekładnią planetarną który pobiera mniej prądu niż rozwiązanie stosowane przez VW.

IMO problemem jest raczej wiek akumulatora - 4 lata to już praktycznie emerytura.

Żeby nie było że tylko diesle wykańczają baterie zlosnik.gif- ostatnio mojej serce.gif w fiaciku 1.2 akumulator odmówił posłuszeństwa (rozładował się bez powodu). Ma niecałe 2 lata a auto stoi w garażu.

Napisano
  • Autor

> przez pierwsze 2 lata użytkowania mojej poprzedniej benzyny nie

> zepsuło się absolutnie nic.

to samo mogę powiedzieć o mojej poprzedniej astrze td z przebiegiem blisko 300tyś

> O tym dieslu już tak niestety nie

> będę mógł powiedzieć

> cóż wypada mi życzyć ci lekkich najbliższych 40-50 zim. Jak myślisz

> czy ów kabelek, za naprawę którego elektryk ostatnio na Tobie

> zarobił, upaliłby Ci się gdyby ropzrusznik miał do zakręcenia

> silnikiem benzynowym? Założę się, że nie.

czyli wg. ciebie te miliony jeżdżących diesli na świecie to kupa i nieporozumienie? no gratuluje... biglaugh.gif

a ten kabelek wg. mechanika był przepalony już wcześniej, a jak zrobiło sie -20 to nie przewodził prądu

> Ten Twój TDI psuje się

> więcej i częściej niż mój "trup", tylko, że ja patrzę na to

> krytycznie a Ty idealizujesz to auto i nie dostrzegasz jego wad

Kiedy się jeszcze popsuł ten mój TDI ? yikes.gif w czasie tej zimy tylko raz nie odpalił i od razu został naprawiony.... Znowu wiesz więcej nt. mojego samochodu niż ja sam shocked.gif

Proszę Cię, nie pisz już nic więcej na tym forum nt. swojego diesla, wszysycy zdążyli już się dowiedzieć, że jesteś "fachowiec" od samochodów i potrafisz tylko narzekać... no.gif Narzekałeś dwa miesiące na nieodpalającego diesla zimą a winien był głupi przekaźnik. Fachowiec, nie ma co... biglaugh.gif

Wróć na swoje "macierzyste" AC i tam narzekaj bo chwalić swojego auta nie potrafisz bo ma diesla pod maską biglaugh.gif

EOT

Napisano
  • Autor

> Nissan często montuje rozrusznik z przekładnią planetarną który

> pobiera mniej prądu niż rozwiązanie stosowane przez VW.

> IMO problemem jest raczej wiek akumulatora - 4 lata to już

> praktycznie emerytura.

> Żeby nie było że tylko diesle wykańczają baterie - ostatnio mojej

> w fiaciku 1.2 akumulator odmówił posłuszeństwa (rozładował się

> bez powodu). Ma niecałe 2 lata a auto stoi w garażu.

Chodzi o to, że Pablo_k nie narzeka już, że mu auto nie odpala bo "wziął i naprawił". Teraz narzeka, że na akumulator do diesla musi wydać parę złotych więcej niż do benzyny biglaugh.gif Szkoda słów... zlosnik.gifwink.gif

Napisano

> Kiedy się jeszcze popsuł ten mój TDI ?

z tego co kojarzę to nie były pierwsze pieniądze, które zapłaciłeś elektrykowi. Były też inne kłopoty o których wiem ale nie chciałbym pisać na forum. Niektóre związane ze specyfiką turbodiesla.

Ja mimo wszystko problemów miałem mniej. Może były momentami bardziej dokuczliwe bo nie znałem przyczyny problemów z odpalaniem na mrozie ale generalnie problem okazał się stosunkowo mały. Ja się zawiodłem po prostu na tym dieslu bo myślałem, że kupuję ledwo dotarte auto, miałem zaufanie do sprzedającego a tu np. okazało się, że amortyzatory z przodu niebawem będą nadawały się tylko do wymiany. Jestem zdania i raczej go już nie zmienię, że diesla opłaca się kupić jedynie starszego, nieskomplikowanego żeby w razie problemów naprawy były jak najmniej bolące. Kupowanie nowego kompletnie teraz się nie opłaca a 2-3 letnie obarczone są zbyt dużym ryzykiem "wtopy". Bo NIKT nie sprzedaje diesla, który mu się dobrze spisuje i który jeszcze się "nie zwrócił". Może być tylko taka sytuacja, że auto ma duży przebieg i zaczyna się psuć albo jest po ciężkich przejściach.

> Wróć na swoje "macierzyste" AC i tam narzekaj bo chwalić swojego auta

> nie potrafisz bo ma diesla pod maską

staram się być obiektywny czego nie można powiedzieć o Tobie. Patrzysz na silniki diesla przez różowe okulary nie dostrzegając wad. Dla mnie akurat niestety wady przewyższają zalety i w przeciwieństwie do większości krytykujacych diesle posiadaczy benzyn znam ten napęd z praktyki.

P.S. Czyżbyś próbował zabronic mi pisania na tym forum? Na szczęście nie masz takiej władzy 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Nissan często montuje rozrusznik z przekładnią planetarną który

> pobiera mniej prądu niż rozwiązanie stosowane przez VW.

> IMO problemem jest raczej wiek akumulatora - 4 lata to już

> praktycznie emerytura.

faktycznie, nie jest to nówka i za problemy z odpaleniem przy temp. -20 był odpowiedzialny aku. Kiedy przechowałem go przez noc w ciepełku rano auto zapaliło bez większych problemów na mrozie przy temp. rzędu wymienionych -20 stopni. Może wykończyłem tą baterię kręcąc wcześniej bezkutecznie rozrusznikiem z uszkodzonym przekaźnikiem świec a może pada już ze starości. Jednak w temperaturach do -10 daje radę i jestem pewien, że latem sobie poradzi. Na następną zimę jeśli auta wcześniej nie sprzedam będę musiał zdecydowanie sprawić sobie nówkę.

> Żeby nie było że tylko diesle wykańczają baterie - ostatnio mojej

> w fiaciku 1.2 akumulator odmówił posłuszeństwa (rozładował się

> bez powodu). Ma niecałe 2 lata a auto stoi w garażu.

może jakiś odbiornik nadmiernie go rozładowuje? (np. alarm). A moze aku po prostu felerny. Słyszałem o padaniu zupełnie nowych baterii.

Napisano

> Chodzi o to, że Pablo_k nie narzeka już, że mu auto nie odpala bo

> "wziął i naprawił". Teraz narzeka, że na akumulator do diesla

> musi wydać parę złotych więcej niż do benzyny

nie chodzi o to, że muszę wydać parę złotych więcej. Nawet zastanawiałem się nad zakupem tej baterii Centry. Ale czy mam wywalać aku, który kręci a ma tylko problemy w temperaturach ekstremalnie niskich? Dotychczas, w poprzednich autach benzynowych wymieniałem akumulatory kiedy już całkowicie były do wyrzucenia. A ten raz kręci a raz nie. I jeśli nie wrócą temperatury ekstremalnie niskie to przejeżdżę na nim całe lato. Czy Ty w takiej sytuacji wywaliłbyś kasę na nowy?

Napisano
  • Autor

>Były też inne kłopoty o których wiem ale nie

> chciałbym pisać na forum. Niektóre związane ze specyfiką

> turbodiesla.

KLIK o czymś zapomniałem, znawco mojego samochodu? hmm.gif

zresztą z tego co pamiętam całkiem niedawno pisałeś o usterkach w moim samochodzie, widze, że dowartościowywania ciąg dalszy...

> Ja mimo wszystko problemów miałem mniej. Może były momentami bardziej

> dokuczliwe bo nie znałem przyczyny problemów z odpalaniem na

> mrozie ale generalnie problem okazał się stosunkowo mały. Ja się

> zawiodłem po prostu na tym dieslu bo myślałem, że kupuję ledwo

> dotarte auto

Zawiodłeś sie tylko na swoim aucie więc dlaczego

twierdzisz i piszesz, że każdy diesel to zło sciana.gif

ja wcale nie idealizuje diesla, po prostu polubiłem diesle od kiedy miałem Astre TD, trzy lata użytkowania (nie wiadomo jaki przebieg - 300, 400tyś) żadnej usterki, lałem paliwo, zmieniałem olej, diesel po prostu jest dobry...

Ale Ty masz problem bo jeździsz dieslem... hahaha.gif Po raz kolejny na tym forum napiszę: współczuję buu.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Czy Ty w takiej sytuacji wywaliłbyś kasę na nowy?

jeśli przez to auto rano nie odpala a dzieciaki trzeba porozwozić po przedszkolach i szkołach to TAK, wywaliłbym 200zł i miałbym spokój

Napisano

> KLIK o czymś zapomniałem, znawco mojego samochodu?

no może można by jeszcze to i owo dopisać ale nieważne. Już w zestawieniu z tym co opisałeś moje dotychczasowe problemy z autem są praktycznie zerowe. Chodzi tu o to, że oczekiwania moje pod względem kupowanego samochodu były diametralnie inne niż Twoje bo diametralnie inna była też cena.

Ale cóż, gdybym kupił inny egzemplarz takiego samochodu wcale nie musiałoby być lepiej. Teraz choć mam kogo ścigać za ewentualne usterki.

Może się powtórzę ale chodzi o to, że przekonałem się, że ciężko jest kupić mało używanego diesla, nowego w tym momencie wcale nie opłaca się kupować zatem będę odradzał zakup takich aut i sam drugi raz już tego błędu raczej nie zrobię. No chyba, że miałbym kupić auto z absolutnie pewnego źródła, z potwierdzonym przebiegiem, książką serwisową itp, itd. Ale ze świecą szukać takiego diesla. Jeśli nie robi się ogromnych przebiegów to imho przy aktualnych proporcjach cenowych (nawet jesli latem ON miałby być 30-40 groszy tańszy) bezpieczniej i ogólnie taniej jest kupic benzynę

Napisano
  • Autor

> no może można by jeszcze to i owo dopisać ale nieważne. Już w

> zestawieniu z tym co opisałeś moje dotychczasowe problemy z

> autem są praktycznie zerowe. Chodzi tu o to, że oczekiwania moje

> pod względem kupowanego

od początku wiedziałem, ze największym problemem jesteś tutaj ty i twoje podejście do samochodu a nie twój samochód...

Napisano

> od początku wiedziałem, ze największym problemem jesteś tutaj ty i

> twoje podejście do samochodu a nie twój samochód...

poraz kolejny okazuje sie, że dyskusja z tobą na temat diesli do niczego nie prowadzi no.gif

Wiesz jaka jest między nami różnica? Właśnie widać ją w tym co przed chwilą napisałeś. Ja czepiam się diesli i je krytykuję a ty czepiasz się nie wiedzieć czemu mnie. Wczytaj się jeszcze raz w to wszystko co wcześniej napisałem i spróbuj zrozumieć...

Napisano
  • Autor

> poraz kolejny okazuje sie, że dyskusja z tobą na temat diesli do

> niczego nie prowadzi

> Wiesz jaka jest między nami różnica? Właśnie widać ją w tym co przed

> chwilą napisałeś. Ja czepiam się diesli i je krytykuję a ty

> czepiasz się nie wiedzieć czemu mnie. Wczytaj się jeszcze raz w

> to wszystko co wcześniej napisałem i spróbuj zrozumieć...

w czym jest problem, w samochodzie?

" Już w zestawieniu z tym co opisałeś moje dotychczasowe problemy z autem są praktycznie zerowe."

czy we właścicielu?

"Chodzi tu o to, że oczekiwania moje pod względem kupowanego samochodu były diametralnie inne..."

Napisano

> w czym jest problem, w samochodzie?

> " Już w zestawieniu z tym co opisałeś moje dotychczasowe problemy z

> autem są praktycznie zerowe."

> czy we właścicielu?

> "Chodzi tu o to, że oczekiwania moje pod względem kupowanego

> samochodu były diametralnie inne..."

dobra skończmy już dyskusję bo zaraz maruha zakłódkuje wątek grinser006.gif

Napisano

> Brakuje jeszcze różnicy w cenie sprzedaży - sądzę, że jednak za

> diesla uzyska się wyższą cenę o ok. 3-4 kPLN

No, ale w zakupie był droższy biglaugh.gif

Oba stracą na wartości taki sam procent, jeśli D-4D nie straci bardziej, zgodnie z zasadą, że wypas=większa strata wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.