Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[GP] Zgrzytanie przy redukcji na 3. bieg

Featured Replies

Napisano

Witam,

mam taki mały problem z moim Grande Punto (1.4). Jak redukuje z wyższego biegu na trójkę, to słychać zgrzytanie (tak jakbym sprzęgła do końca nie docisnął). Dzieje się tak tylko podczas redukcji na trójkę i to przy wyższych prędkościach obrotowych (np. po redukcji obroty wskakują na >3000). Co to może być? Gdzieś słyszałem, że TTTM, ale może da się coś z tym zrobić, bo trochę jest to denerwujące grinser006.gif

Napisano

Jeżeli dotyczy to tylko 3 biegu to jego synchronizator mówi 30.GIF

Napisano

> Jeżeli dotyczy to tylko 3 biegu to jego synchronizator mówi

dokladnie - może już składać na nową skrzynie

Napisano

synchronizator... jeśli masz jakiegoś znajomego mechanika to może Ci to wymieni "tanio" i zrzuci skrzynie... jednak ja bym kupił nową/w dobrym stanie skrzynkę i odrazu wymieniał...

Napisano

> Witam,

> mam taki mały problem z moim Grande Punto (1.4). Jak redukuje z wyższego biegu na trójkę, to

> słychać zgrzytanie (tak jakbym sprzęgła do końca nie docisnął). Dzieje się tak tylko podczas

> redukcji na trójkę i to przy wyższych prędkościach obrotowych (np. po redukcji obroty wskakują

> na >3000). Co to może być? Gdzieś słyszałem, że TTTM, ale może da się coś z tym zrobić, bo

> trochę jest to denerwujące

Mialem kilka nowych skrzyn z gp i stilo i kazda po kilkuset km juz lekko zgrzytala grinser006.gif pomoglo w malym stopniu zalanie innego oleju niz ten oryginal ktorym byla zalana. U mnie motul 75w90 gear 300

Napisano

> Witam,

> mam taki mały problem z moim Grande Punto (1.4). Jak redukuje z wyższego biegu na trójkę, to

> słychać zgrzytanie (tak jakbym sprzęgła do końca nie docisnął). Dzieje się tak tylko podczas

> redukcji na trójkę i to przy wyższych prędkościach obrotowych (np. po redukcji obroty wskakują

> na >3000). Co to może być? Gdzieś słyszałem, że TTTM, ale może da się coś z tym zrobić, bo

> trochę jest to denerwujące

synchronizator... pomoże redukowanie z międzygazem, jak się nauczysz to i niesynchronizowaną skrzynią bez uzywania sprzęgła będziesz zmieniał biegi.

uwaga:!

nauka zmieniania biegow bez używania sprzęgla może skończyć się pozostawieniem skrzyni/jej elementow na asfalcie zlosnik.gif

Napisano

> synchronizator... pomoże redukowanie z międzygazem, jak się nauczysz to i niesynchronizowaną

> skrzynią bez uzywania sprzęgła będziesz zmieniał biegi.

> uwaga:!

> nauka zmieniania biegow bez używania sprzęgla może skończyć się pozostawieniem skrzyni/jej

> elementow na asfalcie

Małe OT . Kumplowi kiedyś w Czeladzi padła linka od sprzęgła w Ducato. I powiem że miałem pietra co do powrotu. Jednak zaskoczył mnie umiejętnościami operowania lewarkiem zmiany biegów i gazem. Bez problemu wróciliśmy do Cze-wy.

Napisano

> Małe OT . Kumplowi kiedyś w Czeladzi padła linka od sprzęgła w Ducato. I powiem że miałem pietra co

> do powrotu. Jednak zaskoczył mnie umiejętnościami operowania lewarkiem zmiany biegów i gazem.

> Bez problemu wróciliśmy do Cze-wy.

Witaj

Twój kolega to wymierajacy gatunek. Pochwale się : też tak potrafię.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

To żałuje, że założyłem ten temat - mogłem żyć w niewiedzy :D Póki co nauczyłem się redukować w momencie, jak już nie ma zgrzytów, ale w przyszłym roku będzie trzeba coś z tym zrobić. Z tego co wyczytałem na necie, to wymiana synchronizatora (części + robocizna) wyniesie jakieś 600zł.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.