Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bagażnik na narty/box

Featured Replies

Napisano

Od jakiegoś czasu przymierzam się do zakupu bagażnika na narty lub boxa. Mam otwór na narty i mogę je wozić w środku, ale raz, że niszczy się wnętrze i robi się syf, dwa jest to mało bezpieczne, trzy - dość niewygodne i komplikuje załadunek w bagażniku.

Dlatego myślę o bagażniku na dach.

Za bagażnikiem na narty przemawia prostota, szybki załadunek, cena, no i fakt, że zajmuje mniej miejsca w piwnicy.

Box jest większy, można władować też buty, ale jest droższy i duży klamot do przechowywania.

Samochód to Vectra, ale nie wiem ile będę nią jeździł, dlatego chciałbym coś uniwersalnego, co później zamontuję do innego auta. Polećcie coś proszę, bo kompletnie się nie orientuję w temacie.

Napisano

> Za bagażnikiem na narty przemawia prostota, szybki załadunek, cena, no i fakt, że zajmuje mniej miejsca w piwnicy.

> Box jest większy, można władować też buty, ale jest droższy i duży klamot do przechowywania.

Polecam jednak box. Jest bardziej uniwersalny - przewieziesz nim nie tylko narty. Ale rzeczywiście trzeba przewidzieć miejsce na przechowywanie klamota.

Mnie od bagażnika na narty odpycha fakt, że narty jadą niechronione i narażone na cały syf z drogi. Wiązania pewnie tego nie lubią. Stosowanie go ma, IMHO, sens jedynie na krótkich dystansach. A ze Szczecina czy Torunia, to do żadnych gór nie masz krótkiego dystansu. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

> Od jakiegoś czasu przymierzam się do zakupu bagażnika na narty lub boxa. Mam otwór na narty i mogę

> je wozić w środku, ale raz, że niszczy się wnętrze i robi się syf, dwa jest to mało

> bezpieczne, trzy - dość niewygodne i komplikuje załadunek w bagażniku.

> Dlatego myślę o bagażniku na dach.

> Za bagażnikiem na narty przemawia prostota, szybki załadunek, cena, no i fakt, że zajmuje mniej

> miejsca w piwnicy.

> Box jest większy, można władować też buty, ale jest droższy i duży klamot do przechowywania.

> Samochód to Vectra, ale nie wiem ile będę nią jeździł, dlatego chciałbym coś uniwersalnego, co

> później zamontuję do innego auta. Polećcie coś proszę, bo kompletnie się nie orientuję w

> temacie.

Ja kupiłem do Vectry Ocean 600.

Przy boxie sprawdź czy po jego założeniu otworzy ci się klapa bagażnika, bo przy dłuższym modelu może być problem wink.gif

Ten model akurat idealnie pasuje dla mnie, można tam zapakować sprzęt dla 4 osób (2 deski + 2 komplety nart z kijkami, chociaż z zapakowaniem 4 kompletów butów może być problem. Zazwyczaj dopycham go ubraniami (kurtki, spodnie i jak wejdzie z 1-2 kaski).

Polecam boxa firmowego - lepsze materiały i spasowanie. Brałem pod uwagę coś tańszego, ale po dotknięciu go szybko zmieniłem zdanie - to nie te materiały. Thula mam już z 4-5 lat, jak na razie nic się nie dzieje.

Napisano

Uchwyt na narty czy box są z zasady uniwersalne.

Oba montujesz na bagażniku dachowym (na belkach poprzecznych bagażnika),

to bagażnik (baza) jest pod konkretny model auta

--> choć ja mam bazę z firmy Thule, gdzie cała baza jest uniwersalna,

a do danego modelu auta dokupuje się jedynie końcówki (końcówki + gumy na których leży bagażnik na dachu).

Uchwyty na narty są też z mocowaniem magnetycznym - kładzione bezpośrednio na dach.

Plusy - prostota i cena (nie trzeba kupować bagażnika),

minusy - trzeba dokładnie czyścić dach przed montażem, bo można zarysować dach, i łatwiej je ukraść, więc na postoju trzeba chować, a potem czyścić dach znowu przy montażu smile.gif

Tu masz przykłady obu uchwytów na narty:

http://www.e-autosklep.ovh.org/bagazniki3.html

Ja, mimo że mam bagażnik, to wolę narty wozić w środku w pokrowcu na narty

- jeżdżę na stok 1-2 razy w tygodniu, i nie chcę wozić na dachu całej tej konstrukcji całą zimę,

a montaż.demontaż całości zajmuje czas

więc narty szubko pakuję w pokrowiec i pakuję do środka, nic się nie brudzi , nie moczy w środku,

ani narty nie tną krawędziami fotelów.

Napisano

Jak zawsze to zależy... grinser006.gif osobiście używam i boxa i uchwytów, uchwyty moim zdaniem sprawdzają się tylko jeśli na stok jest blisko, poniżej 100km, więc moim zdaniem w Twoim przypadku odpadają.

Box jest idealny, jeśli masz gdzie go trzymać, montaż/demontaż thule to 2-3 minuty, z uchwytami (montowanymi w rowek typu "T") jest więcej zabawy przy zakładaniu tego, więc to jeździ u mnie w zasadzie przez całą zimę.

Reasumując, napisze przewrotnie, jeśli nie jeździsz często i z kompletem pasażerów,a vectra to duże auto, wiec pokrowiec na narty i pakuj do środka grinser006.gif box trzeba mieć gdzie przechować, a do uchwytów na długich dystansach nie mam przekonania.

Napisano
  • Autor

> Polecam jednak box. Jest bardziej uniwersalny - przewieziesz nim nie tylko narty. Ale rzeczywiście

> trzeba przewidzieć miejsce na przechowywanie klamota.

z jednej strony kusi mnie box, bo mam również drugie mniejsze auto. W razie czego box by zwiększył również jego możliwości załadunkowe, z drugiej strony nie bardzo mam miejsce na niego.

> Mnie od bagażnika na narty odpycha fakt, że narty jadą niechronione i narażone na cały syf z drogi.

> Wiązania pewnie tego nie lubią. Stosowanie go ma, IMHO, sens jedynie na krótkich dystansach.

niby tak, ale jak patrzyłem na kumpla, to nie widziałem strasznego usyfienia. To jest pikuś w stosunku do usyfienia w trakcie zjeżdżania.

> ze Szczecina czy Torunia, to do żadnych gór nie masz krótkiego dystansu.

no niestety wink.gif

Napisano
  • Autor

> Ja kupiłem do Vectry Ocean 600.

> Przy boxie sprawdź czy po jego założeniu otworzy ci się klapa bagażnika, bo przy dłuższym modelu

> może być problem

> Ten model akurat idealnie pasuje dla mnie, można tam zapakować sprzęt dla 4 osób (2 deski + 2

> komplety nart z kijkami, chociaż z zapakowaniem 4 kompletów butów może być problem. Zazwyczaj

> dopycham go ubraniami (kurtki, spodnie i jak wejdzie z 1-2 kaski).

nigdy jeszcze nie miałem problemu, żeby się klamoty do środka nie zmieściły, także zależy mi głównie na nartach.

> Polecam boxa firmowego - lepsze materiały i spasowanie. Brałem pod uwagę coś tańszego, ale po

> dotknięciu go szybko zmieniłem zdanie - to nie te materiały. Thula mam już z 4-5 lat, jak na

> razie nic się nie dzieje.

to zdecydowanie, jak brać, to tylko coś porządnego ok.gif

Napisano
  • Autor

> Uchwyty na narty są też z mocowaniem magnetycznym - kładzione bezpośrednio na dach.

uchwytów się boję, nie przemawiają do mnie kompletnie.

Napisano
  • Autor

> Reasumując, napisze przewrotnie, jeśli nie jeździsz często i z kompletem pasażerów,a vectra to

> duże auto, wiec pokrowiec na narty i pakuj do środka box trzeba mieć gdzie przechować, a do

> uchwytów na długich dystansach nie mam przekonania.

jeździmy raczej w trójkę. Może rzeczywiście zainwestuję w pokrowiec i już hmm.gif Ciekawe czy do Vectry można dokupić takie worki, jak są np. w BMW czy Audi na narty.

Napisano

> jeździmy raczej w trójkę. Może rzeczywiście zainwestuję w pokrowiec i już Ciekawe czy do Vectry

> można dokupić takie worki, jak są np. w BMW czy Audi na narty.

3 osoby, składasz cześć tylnej kanapy i spokojnie możesz śmigać - wszystko się mieści.

Ja nie mieszczę się w okienko do nart bo mam 2 deski.

Jednak przy 4 osobach i np. wyjeździe do Włoch, tylko i wyłącznie box.

Napisano

po trasie kilkaset km w zlych warunkach pogodowych bedziesz mial mega usyfienie

ja kiedys pozyczalem narty dla zony od kolezanki i patrze, ze krawedzie cale brazowe

normalnie mega zardzewiale

tak jak przypuszczalem, przewozli na bagazniku dachowym

poza tym podczas jednego z powrotow nagle na autostradzie zauwazylismy narty, oczywiscie wypadly z bagaznika i to w dodatku PL blachy na aucie

jeszcze kilka plusow boxa:

- mawiaja, ze jest cichszy niz bagaznik z nartami (co moze miec sens gdyz mi najbardziej gwizdza puste uchwyty rowerowe)

- mniej podnosi spalanie szczegolnie jesli kupisz jakis oplywowy model

- latwiejszy zaladunek - otwierasz i wkladasz, nawet jak 0,5 metra sniegu napadalo

- wieksze mozliwosci zaladunkowe - do mojego niezbyt wielkiego boxa zmiescilo sie bodajze 5 par nart i 2 snowboardy

Napisano

Box. Z doświadczenia.

Miałem MPV - mogłem wozić narty w środku. No, ale się robił syf.

Kupiłem bagażnik na narty - lepiej, ale nadal masz buty do schowania - i też się robi syf. Poza tym buty jednak dużo miejsca zajmują.

Box - wrzucasz narty, buty, kaski - syf Cię nie obchodzi. Wyłożyłem box pianką pod panele - woda ze śniegu w nocy zamarza i spokojnie lód wytrzepujesz.

Napisano

> Box. Z doświadczenia.

> Miałem MPV - mogłem wozić narty w środku. No, ale się robił syf.

> Kupiłem bagażnik na narty - lepiej, ale nadal masz buty do schowania - i też się robi syf. Poza tym

jaki syf ??? przecież to sama woda, chyba że po błocie jeździsz

Napisano

> jaki syf ??? przecież to sama woda,

Nigdy to nie będzie idealnie czysta woda. A nawet jakby - to w zimie w aucie słabo schnie i inne rzeczy są mokre.

Napisano

Wlasnie na ebay'u zafundowalem sobie kilkakrotnie uzywany Thule

Polar 700

Dlugosc 232cm

Szerokosc 69cm

Wysokosc 40cm

Pojemnosc 440l

Koszmarna cena wysylki ale w sumie to smieszne , z tym, ze dojda jeszcze koszty stezazy no i mocowania ( zamykane koncowki ).

Najwiekszym dylematem bedzie znalezienie miejsca w ktorym bedziemy musieli przechowywac tego klamota.

wink.gif

Napisano

> niby tak, ale jak patrzyłem na kumpla, to nie widziałem strasznego usyfienia. To jest pikuś w

> stosunku do usyfienia w trakcie zjeżdżania.

jeżdzisz po piaskowanych i "solonych" stokach?!?!

"syf " na stoku to co innego niż syf z kilkuste km trasy...

Napisano

Ja kupiłem taki wąski z m-c-m wrocław ale widziałe też takie ostatnio w castoramie...

Napisano

Zdecydowanie box - o powodach już chyba wszystko napisano.

Od kilku lat nie wyobrażam sobie zimy bez boxa. Zakładam w grudniu i sciągam w kwietniu.

Jeśli chodzi o przechowanie, to zamontowałem do sufitu uchwyt na rowery o taki tylko, ze zamiast roweru podwieszam na nim swojego boxa ok.gif I tak sobie spędza większość sezonu letniego.

Napisano

> Ja, mimo że mam bagażnik, to wolę narty wozić w środku w pokrowcu na narty

> - jeżdżę na stok 1-2 razy w tygodniu, i nie chcę wozić na dachu całej tej konstrukcji całą zimę,

> a montaż.demontaż całości zajmuje czas

> więc narty szubko pakuję w pokrowiec i pakuję do środka, nic się nie brudzi , nie moczy w środku,

> ani narty nie tną krawędziami fotelów.

Ja robię podobnie.

Uchwyt na 2 pary nart mam na dachu tylko na czas ferii i w nim wożę narty w góry (czyli trasa ok. 150km), ale już na miejscu, gdy nie ma w bagażniku toreb i waliz, kładę "mniejszą połówkę" kanapy i narty wożę na stok w środku.

Napisano

> jaki syf ??? przecież to sama woda, chyba że po błocie jeździsz

trzeba zwykle ze stoku do parkingu dojść

- w warunkach marcowo-kwietniowych, w lutym zwykle już też

na parkingu jest rozjeżdżone błotko po kostki.

Można ewentualnie wozić buty na zmianę w plecaku, ale przy upadku na plecy można sobie nerki podeszwami poobijać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.