Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pare pytan odnosnie mojego 330d - dajcie jakies rady

Featured Replies

Napisano

> Silnik 3.0 to M57. M47 to silniki czterocylindrowe. A koledze gratuluje. Widzę, że powoli na

> kaciku pojawiają sie nowoczesne auta.

tak tak, moja pomyłka M47 + N47 to seria silników 2.0d, M57 + N57 to seria silników 3.0d

Co ciekawe wczoraj wyczytałem na stronie BMW, że nowym silnikiem w wersji 525d jest N47 2.0d z twin turbo generujące 218 KM, gdzie jeszcze jakiś czas temu 525d to było 3.0d z lekko obniżoną mocą w stosunku do właściwego 3.0d

Napisano
  • Autor

> ja mam nawke profi i nic więcej. A może być dodatkowo bluetooth, sterowanie głosem, moduł TV, można

tez mam pro navi i bluetooth , sterowanie glosem...

brak mi tv i nie odtwarza to filmow dvd ?? niewiem.gif

Powiedz mi masz taka opcje w klimie ze mozesz ustawic czas kiedy dmuchawa (w srodku) sie wlaczy ?? np rano... wczoraj testowalem to, i myslalem ze bedzie cieple powietrze leciec (webasto) ale nic sama zima... confused.gif

> nawet dołożyć jakiś moduł Video i chyba kamere cofania. Ale raczej nie jest to na zasadzie

> dokupienia malego modułu na allegro za kilka stowek i dziala. Jak pytałem w je3dnym miejscu o

> fabryczny zestaw hands free z bluetoothem to koszt w sumie z montażem ok 1200 PLN, moduł jakiś

> kabel, kodowanie, mikrofon w podsufitce. Moim zdaniem nie warto

no nie warto , spory koszt za taki maly bajer..

> nie wiem, u nas w PL chyba nie ma sygnału DAB

juz mi sie udalo to opanowac wink.gif juz mam radio dab i dziala fajnie smile.gif

> odnośnie mapy czytaj tu

zaraz zabieram sie do czytania wink.gif

> Diesel Particle Filter

oo to to dziadostwo.. :/ znalazlem firme co za 1200 funtow wyciaga filter , daje nowe tarcze hamulcowe (nacinane , nawiercane) klocki red stuff , zwieksza moc (remap) i zaklada spezyny eibach (obnizane lekko) no i oczyiscie hamownia itp.. jak mi padnie filter bede to robic bo taniej niz kupno nowego sick.gif

dzieki wielkie waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> .. jakiś czas temu 525d to było 3.0d z lekko obniżoną mocą

> w stosunku do właściwego 3.0d

to jest tylko programowo czy tez inne wtryski itp sa zalozone ??

Napisano

> tez mam pro navi i bluetooth , sterowanie glosem...

> brak mi tv i nie odtwarza to filmow dvd ??

napęd DVD jest tylko na potrzeby nawigacji + można słuchać muzyki np mp3 nagranych na DVD na tych napędzie, nie jest to odtwarzać filmów DVD. Też mialem zdziwko po kupnie auta zlosnik.gif

> Powiedz mi masz taka opcje w klimie ze mozesz ustawic czas kiedy dmuchawa (w srodku) sie wlaczy ??

> np rano... wczoraj testowalem to, i myslalem ze bedzie cieple powietrze leciec (webasto) ale

> nic sama zima...

w aucie jest coś takiego jak funkcja REST - odzyskiwanie ciepla z silnika np na postoju czekając na kogoś. Dodatkowo jest możliwość zaprogramowania funkcji przewietrzenia, uruchomienia wentylacji w określonym czasie. Nie jest to klasyczne webasto, nie ma ogrzewacza, przynajmniej u mnie.

> no nie warto , spory koszt za taki maly bajer..

> juz mi sie udalo to opanowac juz mam radio dab i dziala fajnie

> zaraz zabieram sie do czytania

> oo to to dziadostwo.. :/ znalazlem firme co za 1200 funtow wyciaga filter , daje nowe tarcze

> hamulcowe (nacinane , nawiercane) klocki red stuff , zwieksza moc (remap) i zaklada spezyny

> eibach (obnizane lekko) no i oczyiscie hamownia itp.. jak mi padnie filter bede to robic bo

> taniej niz kupno nowego

> dzieki wielkie

jesli filtr dziala dobrze, nie zapycha sie i oleju nie przybywa to nie usuwaj go. Ja byłem zmuszony bo nie interesowała mnie wymiana oleju co 4 kkm

Napisano

> to jest tylko programowo czy tez inne wtryski itp sa zalozone ??

nie wiem, nie porównywałem częsci w katalogu

Napisano

> tak tak, moja pomyłka M47 + N47 to seria silników 2.0d, M57 + N57 to seria silników 3.0d

> Co ciekawe wczoraj wyczytałem na stronie BMW, że nowym silnikiem w wersji 525d jest N47 2.0d z twin

> turbo generujące 218 KM, gdzie jeszcze jakiś czas temu 525d to było 3.0d z lekko obniżoną mocą

> w stosunku do właściwego 3.0d

Po prostu pierwsza cyfra to oznaczenie dla liczby Cylindrow.

Napisano

> Po prostu pierwsza cyfra to oznaczenie dla liczby Cylindrow.

o jakim oznaczeniu mówisz?

Napisano
  • Autor

> napęd DVD jest tylko na potrzeby nawigacji + można słuchać muzyki np mp3 nagranych na DVD na tych

> napędzie, nie jest to odtwarzać filmów DVD. Też mialem zdziwko po kupnie auta

oj szkoda szkoda wink.gif a taka radosc byla wink.gif

> w aucie jest coś takiego jak funkcja REST - odzyskiwanie ciepla z silnika np na postoju czekając na

> kogoś.

>poszukam tego smile.gif bo fajnie to brzmi smile.gif i pewnie dzialanie calkiem calkiem wink.gif

Dodatkowo jest możliwość zaprogramowania funkcji przewietrzenia, uruchomienia

> wentylacji w określonym czasie. Nie jest to klasyczne webasto, nie ma ogrzewacza, przynajmniej

> u mnie.

u mnie tez nie frown.gif

> jesli filtr dziala dobrze, nie zapycha sie i oleju nie przybywa to nie usuwaj go. Ja byłem zmuszony

> bo nie interesowała mnie wymiana oleju co 4 kkm

wczoraj auto wstawilem na podnosnik i zaczalem swoj przeglad smile.gif dokladny itp.. ogolnie biorac znalazlem pare baboli lecz nie sa tragicznymi babolami..

1. jakis polglowek bawil sie lewym xenonem nie wiem po niewiem.gif ale przyslone xenonu podczas wlaczania dlugich przykrecil w nieodpowiednie miejsce przez co elektromagnez nie mial sily tego odtworzyc/zamknac.. lampa walila na pelen odtwor... po poprwieniu glupoty ktora zostala zrobiona (4h) wszystko zaczela dzialac jak nalezy lecz lampa byla ustawiona max w ziemie... widac ze palant jezdzil tak juz jakis czas... screwy.gif

2. brak klapek w nadkolach by sie dostac do zarowek... koszt niewielki zamowie w ASO

3.podczas kupna sprawdzalem jakie opony sa zalozone i czy takie same bo w uk lubia zakladac np michaline na jedna strone a na 2 strone np pirelke... ale nigdy bym nie wpadl na to ze zaloza 2 michaliny na przod ale jedna 225 /40 r18 a druga 245 40 !!! facepalm%5B1%5D.gif.... widac ze warto sprawdzac rozmiar nie tylko marke yikes.gif

pytanie: moge zamienic opony run flat na zwykle ?? bo mi leza dwie noweczki w garazu 225/40 r18 ktore kupilem do e46...

4. oleje zmieniony z filtrami ale jakos mam wrazenie ze tylko filter powietrza zalozony bo olej bardzo czarny i do tego jakis taki dziwnie lepki... (lekko ponad poziom)

5. Ostatni serwis w bmw (aso) byl robiony rok temu jedynie ostatni w innym zakladzie.. w ksiazce sa pieczatki... przebieg 77tys potwierdzony smile.gif

6. silnik i wszystko inne ladne suche jedynie kolo IC na rurze troche olejowo jest... ale to chyba normalne...

i to tyle z niedogodnosci zakupu smile.gif reszta wydaje sie ok smile.gif jeszcze dzis podepne sobie kompa i sprawde co i jak pokazuje inpa smile.gif

Napisano

>zalem jakie opony sa zalozone i czy takie same bo w uk lubia >zakladac np

> michaline na jedna strone a na 2 strone np pirelke... ale nigdy bym nie wpadl na to ze zaloza

> 2 michaliny na przod ale jedna 225 /40 r18 a druga 245 40 !!! .... widac ze warto sprawdzac

> rozmiar nie tylko marke

o takiej warjacji jeszcze nie słyszałem zlosnik.gif

> pytanie: moge zamienic opony run flat na zwykle ?? bo mi leza dwie noweczki w garazu 225/40 r18

> ktore kupilem do e46...

możesz jak najbardziej, sam jeżdze na zwyklych, minusem tylko jest brak koła zapasowego, nie ma nawet miejsca na nie we wnęce bagażnka, więc albo dobre assistance albo zestaw naprawczy, choć moim zdaniem na niewiele może sie zdać.

Jeżdze już 3,5 roku na zwykłych oponach i kilka gwoździków w miescie mi się przytrafiło ale zawsze system poinformowal o spadku ciśnienia, tak, że moglem podjechać na stacje, dopompowac i dać rade podjechać do wulkanizatora. Raz problem przytrafił mi sie w trasie ale też zaraz znalazłem wulkanizacje. Także póki co się sprawdza, oczywiście mam assistance. Na moich 17tkach nie RFT jeżdzi się bardziej komfortowo niż na 16 RFT

> 4. oleje zmieniony z filtrami ale jakos mam wrazenie ze tylko filter powietrza zalozony bo olej

> bardzo czarny i do tego jakis taki dziwnie lepki... (lekko ponad poziom)

w dieselu czarny ma prawo być nawet już zaraz po wymianie. Stan oleju ponad max? Kłania się DPF, obserwuj stan oleju na bagnecie, jesli będzie przybywało to będzie jednoznaczny problem z filtrem DPF

> 5. Ostatni serwis w bmw (aso) byl robiony rok temu jedynie ostatni w innym zakladzie.. w ksiazce sa

> pieczatki... przebieg 77tys potwierdzony

> 6. silnik i wszystko inne ladne suche jedynie kolo IC na rurze troche olejowo jest... ale to chyba

> normalne...

tam jest połączenie, rura w intercooler zabezpieczane klamrą, może nie byc w 100% szczelne. Jeśli olej tamtędy nie cieknie, może zostać lekkie zapocenie. Wymień od razu odme, pewnie w UK nawet o tym nie słyszeli.

> i to tyle z niedogodnosci zakupu reszta wydaje sie ok jeszcze dzis podepne sobie kompa i sprawde

> co i jak pokazuje inpa

Napisano
  • Autor

> o takiej warjacji jeszcze nie słyszałem

swietni "som" wink.gif

> możesz jak najbardziej, sam jeżdze na zwyklych, minusem tylko jest brak koła zapasowego, nie ma

> nawet miejsca na nie we wnęce bagażnka, więc albo dobre assistance albo zestaw naprawczy, choć

> moim zdaniem na niewiele może sie zdać.

> Jeżdze już 3,5 roku na zwykłych oponach i kilka gwoździków w miescie mi się przytrafiło ale zawsze

> system poinformowal o spadku ciśnienia, tak, że moglem podjechać na stacje, dopompowac i dać

> rade podjechać do wulkanizatora. Raz problem przytrafił mi sie w trasie ale też zaraz

> znalazłem wulkanizacje. Także póki co się sprawdza, oczywiście mam assistance. Na moich

> 17tkach nie RFT jeżdzi się bardziej komfortowo niż na 16 RFT

> w dieselu czarny ma prawo być nawet już zaraz po wymianie.

Spoko smile.gif tak zrobie bo mi noweczki leza i do bagaznika zapodam 2 zestawy naprawcze (spaye)

POdobno na run flatach jak pojedzic na kapciu np te 50km do wulkanizatora to musisz i tak i tak kupic nowa opone wink.gif a asistansa mam w UK ze jak cos to podjada... 5razy w roku moge korzystac..

>Stan oleju ponad max? Kłania się DPF,

> obserwuj stan oleju na bagnecie, jesli będzie przybywało to będzie jednoznaczny problem z

> filtrem DPF

Mysle ze jak wymieniali olej to zalali sporo bo to juz nie pierwszy raz widze takie cos w UK wala pod samo maximum albo ponad bo przeciez filter wciagnie i nie przejmuja sie jak jest ponad stan....

Mysle ze sam zrobie wymiane oleju na castrola 0W40 bo nie wiem co oni tam wlali wczesniej a Aso pewnie lalo 0w30 bo taki castrol zaleca w UK a w PL 0w40... A w aso nie oszczedzaja smile.gif hehe

> tam jest połączenie, rura w intercooler zabezpieczane klamrą, może nie byc w 100% szczelne. Jeśli

> olej tamtędy nie cieknie, może zostać lekkie zapocenie.

wlasnie tak mi sie zdawalo wink.gif bo to w tej okolicy mokrawe , spocone itp jest.. smile.gif ale dobrze zawsze zapytac wink.gif

>Wymień od razu odme, pewnie w UK nawet

> o tym nie słyszeli.

Na pewnie nie slyszeli wink.gif Bo latwiej jest zmienic filter niz dostac sie do odmy wink.gif hehe

Z plusow nie tak dawno byly zmienane przednie tarcze (widac po nich) i klocki smile.gif a cala czynnosc byla robiona w ASO 270635636-JUMP2.gif ladne bite numery itp smile.gif hehe

Napisano

> napęd DVD jest tylko na potrzeby nawigacji + można słuchać muzyki np mp3 nagranych na DVD na tych

> napędzie, nie jest to odtwarzać filmów DVD. Też mialem zdziwko po kupnie auta

serio? Jak siedziałem w e90 z navi to filmy odtwarzało, tyle, że auto było poliftowe (2010) - myślałem, że to standard

Napisano
  • Autor

co za mloty Ci angole... wlasnie chcialem podpiac kompa do auta... otwieram klapke do OBD i co widze???

Nie ma OBD ??!! yikes.gif pomyslalem ze w 335d moze dali gdzies indziej... ale po chwili dostalem nerwicy i zaczalem rozbierac pod kierownica wszystkie pokrywy...

i OBD sie znalazlo.. przypiete do innych kabli od dodatkowego zabezpiecznia przed kradzieza... facepalm%5B1%5D.gif normalnie MLOTY pad.gif

tak sie chcialem pozalic wink.gif

Napisano

> co za mloty Ci angole... wlasnie chcialem podpiac kompa do auta... otwieram klapke do OBD i co

> widze???

> Nie ma OBD ??!! pomyslalem ze w 335d moze dali gdzies indziej... ale po chwili dostalem nerwicy

> i zaczalem rozbierac pod kierownica wszystkie pokrywy...

> i OBD sie znalazlo.. przypiete do innych kabli od dodatkowego zabezpiecznia przed kradzieza...

> normalnie MLOTY

> tak sie chcialem pozalic

W Łodzi odnotowano kilka kradzieży E90, E87 i E60 w ostatnim czasie. Ponoć nauczyli się odpalać auto przez złącze OBD. Może Wy jestescie już daleko do przodu i już sie zabezpieczają przed tym ukrywając wtyk w wiązce kabli zlosnik.gif

Jeśli poprzedni własciciel zrobił takie patenty jak piszesz plu ten z xenonem to chyba na Twoim miejscu zacząłbym się martwić o resztę

Napisano
  • Autor

> W Łodzi odnotowano kilka kradzieży E90, E87 i E60 w ostatnim czasie. Ponoć nauczyli się odpalać

> auto przez złącze OBD. Może Wy jestescie już daleko do przodu i już sie zabezpieczają przed

> tym ukrywając wtyk w wiązce kabli

> Jeśli poprzedni własciciel zrobił takie patenty jak piszesz plu ten z xenonem to chyba na Twoim

> miejscu zacząłbym się martwić o resztę

Bylo 3 wlascicieli na samochodzie..

pierwszy serwisowal auto w bmw ASO 2 wlasciciel to firma i serwisowal w tym samym ASO ostatnia pieczec ASO rok temu a miesiac temu kupil koles auto i zrobil wymiane olejow (poza aso) oraz ten gaget alarmowy zalozyl...

Wnioski i przypuszczenia sa takie:

wlasciciel pierwszy po jakims czasie przepisal auto na swoja firme po czym automatycznie wyszlo ze jest 2 wlascicieli.. po jakims czasie uzytkowania samochodu i chcial kupic nowe bmw i dal tego w rozliczeniu lecz nie trafilo to nigdy w rece ASO lecz jakiegos znajomego pracownika za cene za ile aso mu wycenilo.... smile.gif miesiac pojezdzil bo czekal na papiery rejestracyjne , bal sie ze mu auto zniknie to zalozyl zaraz po kupnie te zabezpieczenie (mam rach i gwarancje) pomalowal felgi i pokopal w xenonie... mysle ze chcial zmienic zarnik lub cos w tym stylu lecz odkrecil o 2 sruby za duzo i przy pierwszym zapaleniu swiatel dlugich , owa klapka sie zablokowala.... nie myslac dlugo obnizyl jedynie swiatlo w dol.. i wystawil za dobra cene na sprzedaz by szybko sprzedac i zarobic pare groszy na samochodzie.... i w tym czasie pojawilem sie Ja smile.gif

tak to widze smile.gif bo np tarcze hamulcowe byly robione w ASO wszystko ori jedynie pare dupereli gdzie ten koles kopal i dotykal jest spaprane, pomieszane kola, tandetnie zamontowane zabezpieczenie samochodu ( juz poprawilem) i zle skrecil xenona po wymienie zarowek z ringow.. bo je zmienial i nie zalozyl klapek na nadkola , jedna byla w bagazniku z ulamanymi zamknieciami wink.gif od niego tez mam rach. na te zaslepki lecz widac ze zamowione w ASO depozyt zabrany ale nigdy ich nie odebral... smile.gif

Reszta wyglada dobrze , wczoraj kompa wpinalem i bledy pokasowalem te co sam porobilem smile.gif bo odpalalem bez przeplywomierza pare razy jak lampy robilem... za 2-3 tyg. sie podebne i sprawde co i jak...

problem mam bo moja INPA sie nie laczy z silnikiem ale odczytuje bledy z calego auta... wina kabla ?? czy programu ?? niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Może Wy jestescie już daleko do przodu i już sie zabezpieczają przed

> tym ukrywając wtyk w wiązce kabli

Szczerze watpie wink.gif tutaj tylko sa daremni mechanicy i robia byle by bylo smile.gif

np - geniusze podlaczyli kabelek pod swiatelko by miec sygnal z odtwierania drzwi zlosnik.gif co za tym idzie , nawet jak zapalisz swiatlo w samochodzie musisz wpisac kod ze to ty w aucie sie znajdujesz a nie ktos co cie wysadzil na skrzyzowaniu wink.gif - to juz tez poprawilem wink.gif

Napisano

> problem mam bo moja INPA sie nie laczy z silnikiem ale odczytuje bledy z calego auta... wina kabla

> ?? czy programu ??

auto przedliftowe chodzi na zwykłym kabelku, kupilem taki za 70 PLN, Auto poliftowe czy od ktoregoś tam rocznika, chyba 2007 albo 2008 chodzi juz na innej transmisji danych i jest inny kabel

Napisano
  • Autor

> auto przedliftowe chodzi na zwykłym kabelku, kupilem taki za 70 PLN, Auto poliftowe czy od ktoregoś

> tam rocznika, chyba 2007 albo 2008 chodzi juz na innej transmisji danych i jest inny kabel

wlasnie taki mam.. i z moja e46 laczy sie bez problemu , a jak bylem ogladac kiedys e90 330d 2006 to polaczylem sie dopiero za 3-5 razem jakos..... a teraz z 335d nie polaczylo mi sie chyba z 10razy z silnikiem.. chyba kupie jeszcze jeden kabel bo oze moj jakos uszkodzony jest niewiem.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.