Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[L] Światła dzienne

Featured Replies

Napisano

Co sądzicie by nie było wiochy nad takim rozwiązaniem:

1) Demontaż zaślepek halogenów;

286346033-1.jpg

2) Dospawanie z przodu na zaślepkach płaskiej powierzchni plastiku;

3) wycięcie otworów pod okrągłe światełka do jazdy dziennej

286346033-2.jpg

4) pomalowanie w kolor nadwozia?

Wszystkie opinie mile widziane.

post-120541-14352517649076_thumb.jpg

Napisano

Też o czymś takim myślałem ale zostaję przy przeciwmgielnych. Samochód będzie gorzej wyglądał

Poniżej mój virtual tuning (na nie moim samochodzie);]

54872593.jpg

Dla porównania ze zwykłymi przeciwgielnymi

51760281.jpg

Napisano
  • Autor

Ja nie mam przeciwmgielnych a jakoś nie mogę się przemóc by kupić te z pod Krakowa jakoś opinie o nich są słabe no i tak sobie to obmyśliłem tylko chcę te "luki" w pełni wypełnić + kolor zderzaka.

Napisano

> Też o czymś takim myślałem ale zostaję przy przeciwmgielnych. Samochód będzie gorzej wyglądał

> Poniżej mój virtual tuning (na nie moim samochodzie);]

> Dla porównania ze zwykłymi przeciwgielnymi

$(KGrHqF,!jUE-bMwI9c3BPqJM62JK!~~60_12.JPG

Napisano

A to do jakiego modelu? Do lacetti 5 drzwiowego? Czy to cruza?

Napisano

Podobno pasuje to do sedana lacetti, bo to pokrewne z Buick Excelle

ebay a jak nie to trzeba szukac cos podobnego na ebay

Napisano

> Podobno pasuje to do sedana lacetti, bo to pokrewne z Buick Excelle

> ebay a jak nie to trzeba szukac cos podobnego na ebay

Ale niestety to jest do Buicka po liftingu frown.gif

640px-Buick_Excelle_facelift_China_2012-05-20.JPG

Napisano
  • Autor

Szkoda bo wykręcic o 180 stopni sie nie da frown.gif

Napisano

> Szkoda bo wykręcic o 180 stopni sie nie da

Poszukam na Alibaba

Napisano
  • Autor

> Też o czymś takim myślałem ale zostaję przy przeciwmgielnych. Samochód będzie gorzej wyglądał

> Poniżej mój virtual tuning (na nie moim samochodzie);]

> Dla porównania ze zwykłymi przeciwgielnymi

Jakoś nie byłem przekonany do Twojego virtual tuningu i pozwoliłem sobie zrobić własny.

Takie coś chcę otrzymać i myślę, że było by ok 270751858-jezyk.gif

286348371-1.jpg

post-120541-14352517654208_thumb.jpg

Napisano

> Jakoś nie byłem przekonany do Twojego virtual tuningu i pozwoliłem sobie zrobić własny.

> Takie coś chcę otrzymać i myślę, że było by ok

Ale oczywiście, że jest ładniej, ale bez żywicy, szpachli i lakierowania nie obędzie się oslabiony.gif

Ktoś zrobił już taka przeróbkę, ale kosztuje to sporo pracy (nie jak virtual skromny.gif)

ad2xc.jpg

Wydaje mi się, że przy zakładaniu lamp dziennych najważniejsze jest nie zepsucie wyglądu samochodu. Myślałem trochę o tym i wyszło mi, ze bez dużego nakładu pracy (pieniędzy) nie osiągnąłbym dobrego rezultatu.

Zadaniem świateł dziennych jest oszczędzanie pieniędzy (poprzez rzadszą zmianę żarówek i zmniejszenie spalania hehe.gif)

Jeśli mam zainwestować w lakierowannie zderzaka tylko np 300zł to pomysł z dziennymi jest spalony na samym początku oslabiony.gif

Jeśli wpadniesz na jakiś dobry pomysł to daj znać, bo chętnie bym go wykorzystał biglaugh.gif

Napisano

> Ja zamontowałem sobie dzienne ledy w zderzaku w górnych szczelinach mam sedana więc to tak samo są takie specjalnie wyprofilowane w łuk(allegro) a w miejsce halogenów wstaw sobie orginalne światła fajnie wygląda i widać z daleka co jest ważne .jak znajde czas to zrobie foty z wygladu i podłączenia

Napisano
  • Autor

> > Ja zamontowałem sobie dzienne ledy w zderzaku w górnych szczelinach mam sedana więc to tak samo

> są takie specjalnie wyprofilowane w łuk(allegro) a w miejsce halogenów wstaw sobie orginalne

> światła fajnie wygląda i widać z daleka co jest ważne .jak znajde czas to zrobie foty z

> wygladu i podłączenia

Jak możesz to zapodaj linka z alledrogo bo tam jest świateł tysiące 270751858-jezyk.gif i określ dokładnie gdzie je wsadziłeś w wcześniejszych postach masz taki sam zderzak to mi pomoże 270751858-jezyk.gif:P:P

Napisano

> Jak możesz to zapodaj linka z alledrogo bo tam jest świateł tysiące i określ dokładnie gdzie je

> wsadziłeś w wcześniejszych postach masz taki sam zderzak to mi pomoże 270751858-jezyk.gif:P

Już nie pamiętam bo to ponad rok ale to muszą być światła skośne z jednej strony parami lp a zamontowane są w pierwszych górnych szczelinach zderzaka długość chyba 21cm ale sprawdż a diody są w trzech rzędach

Napisano

> Już nie pamiętam bo to ponad rok ale to muszą być światła skośne z jednej strony parami lp a

> zamontowane są w pierwszych górnych szczelinach zderzaka długość chyba 21cm ale sprawdż a

> diody są w trzech rzędach

http://i.imgur.com/X7O8r.jpg

http://i.imgur.com/8McYD.jpg

http://i.imgur.com/4K3Ji.jpg

http://i.imgur.com/Gk58H.jpg

http://i.imgur.com/qyNFS.jpg

http://i.imgur.com/YWKdv.jpg

http://i.imgur.com/n58b9.jpg

Napisano

Nie to żebym się czepiał, ale wiesz, że masz zamontowane nielegalnie?

Bo na pewno nie masz pomiędzy nimi 60cm

Napisano

> Ale oczywiście, że jest ładniej, ale bez żywicy, szpachli i lakierowania nie obędzie się

> Ktoś zrobił już taka przeróbkę, ale kosztuje to sporo pracy (nie jak virtual )...

właśnie - virtual tuning to "pobite gary"

chociaż fajnie wygląda, szara rzeczywistość to jak u kjas-a : rzeczywiście - odległość między światłami to u Ciebie długość tablicy rejestracyjnej, która w Polsce wynosi 52 cm.

I w ogóle mnie te paskowe światła dzienne do Lacetti jakoś (przynajmniej w sedan/kombi) nie pasują.

A jak już się bawić to montowałbym jako okrągła "obwódka" w reflektorze.

CIMG5853.jpg

Napisano

> A jak już się bawić to montowałbym jako okrągła "obwódka" w reflektorze.

To też nie będzie legalne.

Napisano

> To też nie będzie legalne.

a to niby czemu ?

Quote:

Światła dzienne muszą być zainstalowane:

Symetrycznie względem osi pojazdu

Na równej wysokości

Odległość od ziemi do dolnej krawędzi lampy minimalnie 25 cm, od ziemi do górnej krawędzi maksymalnie 150 cm

Odległość między lampami mierzona od wewnętrznej krawędzi musi wynosić minimum 60 cm, chyba że szerokość pojazdu jest mniejsza niż 130 cm - wtedy odległość minimalna wynosi 40 cm

Lampy nie mogą wystawać poza boczny obrys pojazdu lub być zamontowane dalej niż 40 cm od niego

Lampy włączają się automatycznie po ustawieniu urządzenia zapłonowego w pozycji umożliwiającej uruchomienie silnika

W przypadku włączenia świateł mijania światła dzienne mają zostać samoczynnie wyłączone. Dodatkowo, w samochodach rejestrowanych po raz pierwszy po 31 grudnia 2009 roku, światła pozycyjne tylne, światła obrysowe przednie, boczne i tylne oraz oświetlenie tablicy rejestracyjnej nie mogą włączać się razem ze światłami dziennymi. W pojazdach rejestrowanych do 31 grudnia 2009 roku dopuszcza się zainstalowanie świateł do jazdy dziennej w taki sposób, że włącza się również oświetlenie pozycyjne oraz tablicy rejestracyjnej.

Napisano

> Quote:

> Światła dzienne muszą być zainstalowane:

> Symetrycznie względem osi pojazdu [...]

i mieć homologację na PL

Napisano

bo przerabiasz oryginalne lampy, które mają homologację bez świateł dziennych.

Oprócz tego światła dzienne też muszą mieć homologację, a które ringi je mają?

Napisano

> Nie to żebym się czepiał, ale wiesz, że masz zamontowane nielegalnie?

> Bo na pewno nie masz pomiędzy nimi 60cm

Wiem że nie ma ale na razie nikt się nie przyczepił bo działają jak trzeba ,nie świecą razem ze światłami mijania co widzę coraz częściej (błąd w instalacji)

a gdyby coś to zamienię na 15 cm bo brakuje dokładnie 10 cm ibęzzie ok

Napisano

> Wiem że nie ma ale na razie nikt się nie przyczepił bo działają jak trzeba ,nie świecą razem ze

> światłami mijania co widzę coraz częściej (błąd w instalacji)

> a gdyby coś to zamienię na 15 cm bo brakuje dokładnie 10 cm ibęzzie ok

Teoretycznie może być legalnie, jeśli dodatkowe dzienne mają opcję słabszego świecenia jako pozycyjne. Warunek - oryginalne pozycyjne muszą być wyłączone.

Ale na 99% to co widzimy jest nielegalne oslabiony.gif

Napisano

> Teoretycznie może być legalnie, jeśli dodatkowe dzienne mają opcję słabszego świecenia jako

> pozycyjne. Warunek - oryginalne pozycyjne muszą być wyłączone.

> Ale na 99% to co widzimy jest nielegalne

Dzienne światła wg ,kodeksu to są światła mijania w samochodach które nie mają oddzielnych świateł dziennych tak jak np Audi diody w reflektorze tzw,linia wszystkie inne z dodatkowymi światłami dodanymi nie orginalnymi muszą się wyłączać się w chwili włączenia świateł mijania a także nie mogą się świecić razem ze światłami pozycyjnymi

Napisano

> Dzienne światła wg ,kodeksu to są światła mijania w samochodach które nie mają oddzielnych świateł

> dziennych tak jak np Audi diody w reflektorze tzw,linia wszystkie inne z dodatkowymi światłami

> dodanymi nie orginalnymi muszą się wyłączać się w chwili włączenia świateł mijania a także nie

> mogą się świecić razem ze światłami pozycyjnymi

Nie umiem tego wytłumaczyć kodeksem (bo może się nie da zlosnik.gif) ale i hella i osram sprzedają lampy dzienne z opcją włączenia w nich pozycyjnych (poprzez zmniejszenie ich intensywności). Z tego co przeczytałem na innych forach to właśnie ważne jest wyłączenie oryginalnych świateł pozycyjnych.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.