Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

demontaż kierownicy

Featured Replies

Napisano

Witam

potrzebuję rozkręcić kierownicę i zobaczyć czy niema luzów w na kole kierownicy i za bardzo nie wiem jak się zabrać do tego. Jak się zdejmuje klapkę od klaksonu i jak się dostać do śruby którą przykręca się kierownicę? Potrzebuję rysunek graficzny układu kierowniczego począwszy od koła kierownicy tak żeby były widoczne poszczególne elementy tego układu. Z eperem nie mogę sobie poradzić coś wyskakuje ale niezbyt czytelne. W związku z tym może ktoś z kolegów ma układ kierowniczy rozrysowany na poszczególne elementy. Szukam luzów w układzie kierowniczym i walczę z tym już dość długo została mi tylko przekładnia kierownicza albo jakiś element przekładni który ma luzy i hałasuje jak lewe koło jest odciążone.

Napisano

od tyłu masz 3 śruby imbusowe chyba o rozmiarze 5 ale nie jestem pewny. Jak je odkręcisz to pokrywa klaksona odejdzie. Jeśli masz poduszkę w kierownicy to przed tym odłącz klemy od akumulatora, by nie było awarii

Napisano

Ja bym zaczął szukanie luzów od drugiej strony tzn. od przekładni:

- koło pedałów masz łączenie kolumny do przekładni skręcone śrubą torx, pamiętam że komuś tutaj stukało jak było niedokręcone

- wyżej jest słynne połączenie wsuwane kolumny gdzie jedna część wchodzi w drugą, czasem to łapie luzy

- oczywiście krzyżaki do sprawdzenia.

Dostęp do tych elementów masz pod deską bez specjalnego rozbierania.

Dalej jest już tylko silnik wspomagania i kierownica i tam chyba nie mają gdzie powstać luzy.

Natomiast jeżeli chcesz wszystko wybebeszyć to w podwieszonym wątku DIY znajdziesz manual smile.gif

Napisano
  • Autor

Chcę zobaczyć czy nie ma luzu na kole kierownicy i dlatego chce dostać się do śruby mocującej kierownicę . W miejscu łączenia jednej rury z drugą raczej nic nie wyczuwam natomiast jak energicznie ruszę kołem kierowcy to coś stuka i dlatego chcę się dostać do śruby mocującej koło kierownicy. Wymieniłem łączniki stabilizatora firmy TRW i coś nie mam przekonania do jakości tych łączników. Zdemontuje łącznik stabilizatora i spróbuje się przejechać po dziurach bez lewego łącznika.

Napisano

nie wiem jaki to luz, ale w przypadku niektórych stilonów luz ma poduszka zlosnik.gif

Najlepiej to czuć przy skręcie kierownicy przy zakręcie ok 90 stopni, jak kierownica jest do góry "nogami" - wtedy jest takie pyknięcie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.