Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

BENZYNA

Featured Replies

Napisano

Normalnie używałem paliwa 95,ale w czasie tych mrozów zatankowałem vervę98 i szok boje_sie.gif praca silnika z dość głośnej,metalicznej stała się cicha i "mięsista" icon_eek.gif.Pędem do instrukcji,a tam napisali że minimum 95 i żadnych informacji otym czy 98 nie zrobi kuku mojej Marysi?Co Wy otym myślicie?

Napisano

Na pewno nie zrobi ok.gif

Napisano

Witam!

Kiedys w gazecie WRC byl dosc obszerny artykul na temat

paliwa 95 i 98. Byly testy na hamowniach itp. Wyszlo na to ze zwykly seicento mial gorsze osiagi na 98 niz na 95.

Potem zalali fury shelem v-power i wynik byl taki,ze na paliwku z shela osiagi byly lepsze. yay.gif

Czyli jak chcesz poszalec to tylko verwa,v-power itp

zwykla 98 to lipa na nasze silniki.

waytogo.gif

Napisano

Czyli mozna jezdzic na 98 bez jakis skutkow ubocznych??Nie robi nic silnikowi jak sie jezdzi na 95, a przesiade sie na verve 98??

Napisano

> Czyli mozna jezdzic na 98 bez jakis skutkow ubocznych??Nie robi nic

> silnikowi jak sie jezdzi na 95, a przesiade sie na verve 98??

Nie przypominam sobie zadnych zastrzezen. Wiem tyle, ze niektore fury musza jezdzic na 98 bo tak kaze producent.

W naszym przypadku mozna jezdzic na czym sie chce yay.gif Ale jezeli masz auto na gwarancji to sie wywiedz w serwisie (najlepiej nie w jednym) Pozdrawiam waytogo.gif

Napisano

Gwarancji juz dawno nie ma, fajnie, ze moge lac 98...tylko powiedzcie jeszcze czy mozna, ze tak powiem je wymieszac-koncowke w baku mam wiec zalalbym sobie 98 smile.gif

Napisano

> Gwarancji juz dawno nie ma, fajnie, ze moge lac 98...tylko powiedzcie

> jeszcze czy mozna, ze tak powiem je wymieszac-koncowke w baku

> mam wiec zalalbym sobie 98

Mozesz smialo wymieszac! Tylko pamietaj,ze zwykla 98 oslabi twoje auto!! Jak chcesz poprawic osiagi biglaugh.gif to nalej v-power lub verwa waytogo.gif

Napisano

> Czyli mozna jezdzic na 98 bez jakis skutkow ubocznych??Nie robi nic

> silnikowi jak sie jezdzi na 95, a przesiade sie na verve 98??

Z tego co słyszałem, a gadali na TVN Turbo

To do benzynki 98, czy 99, trzeba przestawić zapłon, który fabrycznie jest ustawiony w naszych autkach na 95

Bez tego, lanie mocniejszej benzynki- to tylko wydatek bez rezultatu.

Krzywdy silnikowi nie zrobi, ale i osiągów nie poprawi

Napisano

> Co Wy otym myślicie?

Dziwne pytanie.

Lanie 98 może zaszkodzic tylko dieselowi boozing.gif

Napisano

Przestawic zapłon?? To chyba w polonezie.. w naszych furach sterownik silnika sam sie dostosuje do nowego paliwa. Oczywiscie nie nie odrazu. Dlatego tez mozna miec zludzenie ze po wlaniu 98 staje sie slabszy. Jak troche pojeździsz silnik sie zadoptuje do nowego paliwa.

Co do osiagów na paliwach typu v-power verwa itp byl test w auto swiecie. I wyszło, że daja one...NIC. Róznice czasów przyspieszeń były rzedu 0,1 sek. W tescie stwierdzili tylo że paliwo pozostawia silnik czystrzym i to jedyna zaleta. Niestety portfel tez lepiej czyszczą doskonale zlosnik.gif

Napisano

> Z tego co słyszałem, a gadali na TVN Turbo

> To do benzynki 98, czy 99, trzeba przestawić zapłon, który fabrycznie

> jest ustawiony w naszych autkach na 95

> Bez tego, lanie mocniejszej benzynki- to tylko wydatek bez rezultatu.

> Krzywdy silnikowi nie zrobi, ale i osiągów nie poprawi

Im wieksza liczba oktanowa, tym mniejsza jest zdolnosc benzyny do spalania stukowego. Benzyna wysokooktanowa jest zalecana do silnikow o duzym stopniu sprezania i pracujacych przy duzym obciazeniu. Nasze autka spokojnie moga jezdzic na 95, przejscie na 98 nie spowoduje wzrostu mocy silnika. Nie ma natomiast zadnej potrzeby ingerencji w uklad zaplonowy przy przechodzeniu na 98 oraz na odwrot. Benzyne 95 mozna mieszac w kazdych ilosciach z benzyna 98 oraz wszystkimi rodzajami V-Power, Verva, Ultimate, itd.

Napisano

98 nie zrobi qq Twojej Marysi biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki za posty,jedyne co zaobserwowałem to szybsze nagrzewanie silnika i cichsza jego praca.Osiagi bez zmian.Kiedyś jak pracusiowałem w Wa-wce to raz w m-cu lałem v-power95, i wtedy moja Maryśka robiła na zbiorniku 670km,a na zwykłej 95 z orlenu lub bp robiła 620km. hmm.gifWedług testów paliw z któregoś n-ru motoru(nienawidzę autoświata za stronniczość"deuschland,deutschland uber alles" wrrr.gif)napisali że tylko paliwa shell miały wymaganą liczbę oktanową hmm.gifJestem lakiernikiem,znam konstrukcję skorupy, ale w tematach mechanicznych wolę zaczerpnąć fachowych opinii bo nie można znać się na wszystkim pad.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.