Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wężyk od spryskiwacza

Featured Replies

Napisano

Pomimo powrotu dodatnich temperatur, spryskiwacz tylnej szyby nie zaczął działać choć słychać pompkę. Sprawę opisywałem w tym wątku, ale wyleciał z powodów nietechnicznych.

Teraz będzie technicznie.

Zajrzałem pod maskę i okazało się, że w rejonie akumulatora mokro i rozłączył się/urwał/pękł wężyk do spryskiwacza z tyłu.

Jeden element to wężyk z szarym króćcem, na którym jest gumka (zdjęcie 2), a drugi to jakiś wężyk w czarnym peszlu.

1. Czy ta gumka to się wzięła i urwała czy ona jest oddzielnym elementem?

2. Czy wężyk w tym miejscu jest rozłączalny i to się po prostu rozłączyło, czy się urwało?

3. Jak to połączyć? Z gumką niestety nie jestem w stanie tego wcisnąć oink.gif i element daje się połączyć tylko bez niej z charakterystycznym kliknięciem. Spryskiwacz z tyłu działa, ale nie wiem czy gdzieś na tym łączeniu nie przecieka, bo naprawa odbyła się na parkingu bez udziału dodatkowych osób.

4. Jak zrobić, żeby było z gumką i dobrze ? oink.gif Pchać na siłę aż się zatrzaśnie?

Rozłączony przewód (nawet nie wiem czy tą gumkę poprawnie założyłem do zdjęcia).

286411923-przewod_1.jpg

Gumka.

286411923-gumka_1.jpg

post-37709-14352517837661_thumb.jpg

Napisano

> Pomimo powrotu dodatnich temperatur, spryskiwacz tylnej szyby nie zaczął działać choć słychać

> pompkę. Sprawę opisywałem w tym wątku, ale wyleciał z powodów nietechnicznych.

> Teraz będzie technicznie.

> Zajrzałem pod maskę i okazało się, że w rejonie akumulatora mokro i rozłączył się/urwał/pękł wężyk

> do spryskiwacza z tyłu.

> Jeden element to wężyk z szarym króćcem, na którym jest gumka (zdjęcie 2), a drugi to jakiś wężyk w

> czarnym peszlu.

> 1. Czy ta gumka to się wzięła i urwała czy ona jest oddzielnym elementem?

> 2. Czy wężyk w tym miejscu jest rozłączalny i to się po prostu rozłączyło, czy się urwało?

> 3. Jak to połączyć? Z gumką niestety nie jestem w stanie tego wcisnąć i element daje się połączyć

> tylko bez niej z charakterystycznym kliknięciem. Spryskiwacz z tyłu działa, ale nie wiem czy

> gdzieś na tym łączeniu nie przecieka, bo naprawa odbyła się na parkingu bez udziału

> dodatkowych osób.

> 4. Jak zrobić, żeby było z gumką i dobrze ? Pchać na siłę aż się zatrzaśnie?

> Rozłączony przewód (nawet nie wiem czy tą gumkę poprawnie założyłem do zdjęcia).

> Gumka.

1)Ta gumka jest elementem tego połączenia smile.gif

2)Jest łączony w tym miejscu

3)Wsadzić najpierw gumkę do wężyka a dopiero potem końcówkę smile.gif

U mnie jest tak samo i też przeciekało,zrobiłem jak napisałem wyżej i na razie jest dobrze smile.gifAle na jak długo confused.gif

Napisano
  • Autor

> 1)Ta gumka jest elementem tego połączenia

To wiem, w końcu tam była. Pytanie tylko, czy ona fabrycznie jest odrębnym (luźnym) elementem.

> 2)Jest łączony w tym miejscu

No to tyle dobrze.

> 3)Wsadzić najpierw gumkę do wężyka a dopiero potem końcówkę

Czyli gumkę karbowaną częścią w ten opeszlowany wężyk? Zdaje mi się, że próbowałem tak robić i coś mi się nice mieściło... Ale może mało cierpliwy byłem.

Napisano

> To wiem, w końcu tam była. Pytanie tylko, czy ona fabrycznie jest odrębnym (luźnym) elementem.

Raczej nie jest oddzielnym elementem,w produkcji "przychodzi" z tym peszelem .

> No to tyle dobrze.

> Czyli gumkę karbowaną częścią w ten opeszlowany wężyk? Zdaje mi się, że próbowałem tak robić i coś

> mi się nice mieściło... Ale może mało cierpliwy byłem.

Ja dałem nowa tą gumkę(bo miałem z 500)Gdyby się okazało,że Twoja jest uszkodzona,lub nie chciała "współpracować" to mogę Ci wysłać nową smile.gif

Napisano
  • Autor

> Raczej nie jest oddzielnym elementem,w produkcji "przychodzi" z tym peszelem .

Czyli ten peszel na końcu powinien mieć gumkę i ona u mnie się urwała? Czy gumka jest fabrycznie wsadzona w peszel i u mnie się wysunęła?

Tak czy inaczej, muszę to jakoś sklecić.

Napisano

> Czyli ten peszel na końcu powinien mieć gumkę i ona u mnie się urwała? Czy gumka jest fabrycznie

> wsadzona w peszel i u mnie się wysunęła?

> Tak czy inaczej, muszę to jakoś sklecić.

Wkładasz gumkę w peszel, a drugą część wężyka wsuwasz do jej wnętrza - to wszystko co musisz zrobić.

Napisano

> Czyli ten peszel na końcu powinien mieć gumkę i ona u mnie się urwała?

Nie,to ta gumka na drugim foto.

Czy gumka jest fabrycznie

> wsadzona w peszel i u mnie się wysunęła?

smile.gifTak,i należy ją wsadzić cieńszym końcem(tym bez kołnierza) do peszela(a potem końcówkę smile.gif

> Tak czy inaczej, muszę to jakoś sklecić.

U mnie była rozerwana dlatego ją wymieniłem.Także gdybyś stwierdził,że jest uszkodzona,to pisz PW,to Ci wyślę nową(ale dopiero 6 listopada,bo jestem po za domem,u "mamusi"mojej mulher.gif)

Napisano
  • Autor

Dzięki za propozycję. Z tego co zaobserwowałem, to jest cała.

Napisano
  • Autor

> Tak,i należy ją wsadzić cieńszym końcem(tym bez kołnierza) do peszela (a potem końcówkę

Zrobione. Dzięki.

Napisano
  • Autor

A wracając do tematu...

Czy jest i ewentualnie gdzie się znajduje, coś takiego jak zaworek zwrotny?

Mam wrażenie, że spryskiwacz z tyłu po dłuższym nieużywaniu (1 dzień) działa z jakimś opóźnieniem. Tak jakby z wężyka opadał płyn i przy uruchamianiu spryskiwacza najpierw musiał napełnić się cały wężyk. Z przodu nie ma takiego efektu.

Napisano

> A wracając do tematu...

> Czy jest i ewentualnie gdzie się znajduje, coś takiego jak zaworek zwrotny?

> Mam wrażenie, że spryskiwacz z tyłu po dłuższym nieużywaniu (1 dzień) działa z jakimś opóźnieniem.

> Tak jakby z wężyka opadał płyn i przy uruchamianiu spryskiwacza najpierw musiał napełnić się

> cały wężyk. Z przodu nie ma takiego efektu.

niewiem.gifAle mam tak samo,i kiedyś myślałem o założeniu zaworka zwrotnego,ale jakoś brak czasu smile.gif