Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wymiana progu w CC - jakies podpowiedzi?

Featured Replies

Napisano

zdobylem dzis przednia czesc progu do CC - wiec bedzie jednak naprawa, ale moze jakies podpowiedzi - rozumiem, ze prog oryginalnie jest zgrzewany?

Napisano

Odszukaj na moim blogu foty, ja robiłem to ponad rok temu.

Pozgrzewane punkty najlepiej rozmontować wiercąc wiertełkiem.

Link w podpisie.

Napisano
  • Autor

> Odszukaj na moim blogu foty, ja robiłem to ponad rok temu.

> Pozgrzewane punkty najlepiej rozmontować wiercąc wiertełkiem.

> Link w podpisie.

ale Ty wymieniales caly... ja mam tylko polowke przednia...

Napisano

Kupujesz prób oryginał czy jakiś zamiennik?

Jeśli zamiennik to szukaj z firmy KLOKKERHOLM -> -> Link

Pasują idealnie. Sam kupuje od tego użytkownika i jestem bardzo zadowolony z obsługi jak i samych elementów.

To czarne "coś" z progu trzeba zedrzeć do gołej blachy, ponieważ jest to tylko zabezpieczenie transportowe. Po wyczyszczenie kładziesz na próg od wewnątrz podkład epoksydowy aby zabezpieczyć go przed korozją wink.gif

Metody wstawiania są dwie. Na zakładkę i do czoła. Osobiście polecam sposób drugi ze względu na to iż nie mamy podwójnych blach które od wewnątrz jest ciężko zabezpieczyć. Oczywiście nie ma zbyt kolorowo - element wstawiany musi być dokładnie dopasowany ja to robię tak:

wycinam to co zgnite przykładam nowy próg i docinam stary i nowy prób flex-em po czym w powstałej szczelinie spawam ze sobą elementy - wychodzi zdecydowanie mniej szpachli niż przy łączeniu na zakładkę. To jest oczywiście moje zdanie więc zrobisz jak uważasz wink.gif

Napisano

Spawanie do czoła wymaga większej wprawy.

Na zakładkę też nie jest tak kolorowo bo trzeba odpowiednio wykonać felc, co też proste nie jest. Mając felcarkę to zupełnie inna bajka - ja nie miałem i musiałem używać "kowadełka" czy jak to tam zwał.

Jak już wszystko dobrze wymierzysz, dotniesz i spasujesz to najlepiej najpierw połapać sobie punktowo na skrajych miejscach wstawianej łatki, później na środku i dopiero zagęszczać spawy.

Nie wiem czy jest opcja, żeby od razu jechać z ciągłym spawem na całej długości. Moim zdaniem nie ma bata. Lepiej robić spoinę po kilka cm i odczekać, bo inaczej wciągnie Ci blachę albo przetopisz na wylot, chyba, że jesteś tak wytrawnym spawaczem, że ogarniasz <0,8mm 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Kupujesz prób oryginał czy jakiś zamiennik?

> Jeśli zamiennik to szukaj z firmy KLOKKERHOLM -Pasują idealnie. Sam kupuje od tego użytkownika i

> jestem bardzo zadowolony z obsługi jak i samych elementów.

> To czarne "coś" z progu trzeba zedrzeć do gołej blachy, ponieważ jest to tylko zabezpieczenie

> transportowe. Po wyczyszczenie kładziesz na próg od wewnątrz podkład epoksydowy aby

> zabezpieczyć go przed korozją

> Metody wstawiania są dwie. Na zakładkę i do czoła. Osobiście polecam sposób drugi ze względu na to

> iż nie mamy podwójnych blach które od wewnątrz jest ciężko zabezpieczyć. Oczywiście nie ma

> zbyt kolorowo - element wstawiany musi być dokładnie dopasowany ja to robię tak:

> wycinam to co zgnite przykładam nowy próg i docinam stary i nowy prób flex-em po czym w powstałej

> szczelinie spawam ze sobą elementy - wychodzi zdecydowanie mniej szpachli niż przy łączeniu na

> zakładkę. To jest oczywiście moje zdanie więc zrobisz jak uważasz

a przy spawaniu do czola jak to w profilu zabezpieczyc?

Napisano

gdzie się da malutkim pędzelkiem + epoksyd no i oczywiście dużo fluidol'u do profili zamkniętych

Napisano

> a przy spawaniu do czola jak to w profilu zabezpieczyc?

Zostawić sobie kilka mm miejsca na wprowadzenie wężyka. Później zaspawać.

Napisano

Pany, podepnę się pod temat ponieważ na wiosnę szykuję się do wymiany progów. Czy te zamienniki są coś warte, czy dobrze zakonserwowane wytrzymaja chociaz polowę tyle co org ? I jeszcze jedno pytanie: jaki jest orientacyjny koszt wymiany progow w cc ?