Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kto mi doradzi??

Featured Replies

Napisano

Jest takie coś..Marzą mi sie starty w KJS smile.gif

Latka lecą, a ja mam dośc gadania-czas wziąć sie do akcji,

Kto mi powie ile w sumie trzeba miec kasy na starty? wliczając w to kupno pojazdu i doposazenia(fotele i inne "duperele" smile.gif )

Interesuje mnie opcja najtaniej i najbardziej z charakterem.

Narazie zdecydowany jestem na Trabiego 601..

Ale może ktoś z Was ma lepszy pomysł??

Z góry wielkie dzięki za każdą odpowiedź.

Napisano

> Jest takie coś..Marzą mi sie starty w KJS

> Latka lecą, a ja mam dośc gadania-czas wziąć sie do akcji,

> Kto mi powie ile w sumie trzeba miec kasy na starty? wliczając w to

> kupno pojazdu i doposazenia(fotele i inne "duperele" )

> Interesuje mnie opcja najtaniej i najbardziej z charakterem.

> Narazie zdecydowany jestem na Trabiego 601..

> Ale może ktoś z Was ma lepszy pomysł??

> Z góry wielkie dzięki za każdą odpowiedź.

Trabi 601 to raczej slaby pomysl bo to dosc wolne. Jak juz trabi to 1.1. On chodzi calkiem znosnie i mozna go ladnie zrobic.

Co do kosztow to wszystko zalezy.

Jesli chcesz kupic samochod i go zrobic jakos przyjemnie (fotele, klatka, zawieszenie, cos w silniku podlubac) to moze troche kosztowac. Nie sposob oceniac ile bo kazde auto inaczej.

Ja osobiscie startowalem w wielu kjsach swoim cywilnym samochodem. Nie mialem ani klatki ani foteli itp. Zawieszenie bylo obnizone i utwardzone w zupelnie domowy sposob co mnie kosztowalo okolo 200zl. Co do kosztow to wcale nie byly duze. Koszt wpisowego (zwykle okolo 50-200zl) paliwa oraz wszelkich napraw tego co na kjsie sie uszkodzi. Zwykle nie wychodzilo duzo bo auto to bylo CCS wiec czesci dosc tanie. Otrzywiscie trzeba sie liczyc z szybszym zuzyciem opon, zawieszenia i ogolnie calego samochodu. Ale ogolnie starty w kjsa drogie nie sa. Duza roznica jest dopiero jak ktos juz zaczyna jezdzic w pzmocie. Tam trzeba miec profesionalnie przygotowane auto i fundusze na kazdy rajd. Z tego co pamietam to na start CCSem w eliminacji pzmotu znajomy potrzbowal okolo 3tys. zl. Otrzywiscie wczesniej zainwestowal w samochod okolo 20tys. Wiec najlepiej miec sponsora.

A do kjsow ja bym sie nie bawil w kupno specjalnego auta do tego chyba ze wlasnie jakas stara padake w stylu trabiego lub nawet kaszlaka wink.gif Koszt zrobienia takiego auta to jak przypuszczam kolo 2 do 3 tys. zl. I potem na kazdego kjsa powiedzmy okolo 300zl. Ale nawet zwyklym zupelnie nieprzygotowanym samochodem w kjsach mozna jezdzic i tez jest fajnie. Pare razy startowalem zupelnie seryjna cc900 i bardzo dobrze wspominam

Ogolnie bardzo polecam gdziekolwiek startowac bo zabawa naprawde jest swietna.

Napisano

> Jest takie coś..Marzą mi sie starty w KJS

> Latka lecą, a ja mam dośc gadania-czas wziąć sie do akcji,

> Kto mi powie ile w sumie trzeba miec kasy na starty? wliczając w to

> kupno pojazdu i doposazenia(fotele i inne "duperele" )

> Interesuje mnie opcja najtaniej i najbardziej z charakterem.

> Narazie zdecydowany jestem na Trabiego 601..

> Ale może ktoś z Was ma lepszy pomysł??

> Z góry wielkie dzięki za każdą odpowiedź.

hmmm a może fiat 127 ? autko fajne w wersji sport nawet szybkie, no i miało homologacje jak się kjsy znudzą mozanby w gsmp pojezdzić wink.gif

Napisano

podstawowe pytanie: ile kasy chcesz przeznaczyc na auto+ przerobki.o jakim przedziale cenowym mowimy

Napisano
  • Autor

> podstawowe pytanie: ile kasy chcesz przeznaczyc na auto+ przerobki.o

> jakim przedziale cenowym mowimy

no wlasnie..ma byc jak najtaniej..

w momencie podliczania trampa wychodzilo kolo 500 zl auto plus ub. i oplaty czyli liczac na ogromne szczescie samo auto w calosci kolo 1300 zl mialo sie zamknac..ale coraz bardziej kwota wydaje mi sie nierealna pomimo darmowego dostepu do niektorych czesci (jak np. caly silnik).

Napisano
  • Autor

Pytam bo chce najpierw zebrac fundusze (przy studiach dziennych to nielatwe) niz zaczynac cos czego moge nieskonczyc :/

A z drugiej storny prawda jest taka, ze nie marze o niczym innym zlosnik.gif

Napisano

> no wlasnie..ma byc jak najtaniej..

> w momencie podliczania trampa wychodzilo kolo 500 zl auto plus ub. i

> oplaty czyli liczac na ogromne szczescie samo auto w calosci

> kolo 1300 zl mialo sie zamknac..ale coraz bardziej kwota wydaje

> mi sie nierealna pomimo darmowego dostepu do niektorych czesci

> (jak np. caly silnik).

nie ma co sie oszukiwac jak sie chce jezdzic to trzeba miec auto przynajmniej seryjne ale w dobrym stanie tzn hamulce ok zawieszenie nie wybujane buda nie popekana czy zjedzona przez rdze i tak dalej. z kwota 1300 to bym sie raczej na kjs nie porywal odrazu z reszta jak ci sie to marzy od jakiegos czasu to daj sobie jeszcze czas, kup auto i powoli je doprowadz do dobrego stanu nadajacego sie do startu bo co za frajda wydac powiedzmy 100 na wpisowe i na 2 zakrecie ci wahacz peknie czy cos w tym stylu? jak juz bedzie mial auto to zobaczysz ze bedziesz robil wszystko zeby sie do niego przylozyc i zrobic i wtedy wszystko szybciej ci pojdzie i oczekiwanie na 1 start szybciej zlec. a tak to mozna sobie gadac jeszcze latami... jestem w tej samej sytuacji co ty tzn marza mi sie starty kjs ale kasy nie ma wiec sie nie porywam z motyka na slonce smile.gif

Napisano

hmmmm dwusuwowy trabi to nie wiem czy bedzie bezawaryjny.nie wiem tez jak z dostepnoscia czesci uzywanych do niego w twoim regionie.osobiscie chyba bardziej bym wolal malucha.na zlomach pelno czesci a i przerobic go w miare latwo.z tylu jakies krotsze,twardsze springi,z przodu wyklepac resor i juz mamy nizszego sprzeta i stabilniejsze prowadzenie.na hodze czesto mozna dorwac lepsze amorki za naprawde rozsadna kase.podobnie jak czesci do silnika.jakies walki czy cos.dobrym maluchem mozna ladnie namieszac w kjsie

Napisano

marnie widze takie starty

Napisano
  • Autor

> marnie widze takie starty

Świetna rada icon_eek.gif

Ja jestem w tym temacie całkowitym teoretykiem.

Napisz więc prosze, jeśli wiesz, ile mam kasy szykować(mowie o zaczęciu - ile kosztuje jeden start to ja mniej wiecej wiem) za jakim autem się rozglądać?

Pe es auto nie musi być demonem szybkości - po to chyba stworzono podział na klasy. Ma być nauka i frajda.

Napisano

> Pe es auto nie musi być demonem szybkości - po to chyba stworzono

> podział na klasy. Ma być nauka i frajda.

No to w takim razie najlepszy 126p. Najtaniej a tez fajnie wink.gif

Napisano
  • Autor

> No to w takim razie najlepszy 126p. Najtaniej a tez fajnie

Nie to, że marudze ale malacz złych nawyków uczy(a nóż kiedyś PZM i wogóle iwelka kariera 893goodvibes.gifrotfl.gif)

Chociaż z braku laku..jeździć trza umić wszystkim smile.gif

No nic dziękuję wszystkim za odpowiedzi..

Liczę na dalsze pomysły, może ktoś coś widział ciekawego w swoim regionie..

Napisano

> Nie to, że marudze ale malacz złych nawyków uczy(a nóż kiedyś PZM i

> wogóle iwelka kariera )

jakich to zlych nawykow malacz nauczy? icon_eek.gif wielu dobrych kierowcow zaczynalo od vipera..

Napisano

> Nie to, że marudze ale malacz złych nawyków uczy(a nóż kiedyś PZM i

> wogóle iwelka kariera )

A ze jakich to zlych nawykow uczy?

Moim zdaniem jak ktos potrafi okielzac kaszlaka i wycisnac z niego co sie da, to wszystkim sobie da rade wink.gif

Napisano
  • Autor

> A ze jakich to zlych nawykow uczy?

> Moim zdaniem jak ktos potrafi okielzac kaszlaka i wycisnac z niego co

> sie da, to wszystkim sobie da rade

Miłem na mysli np. wysprzęglanie podczas używania ręcznego, ale Panowie nia panikujmy zlosnik.gif sam przecież napisałem, że jeździć trza umieć wszystkim, a z maluchem łączy mnie 4 letnia historia zeby.GIF

Strasznie chciałem cosik z przednim napędem, ale chyba jestem coraz bardziej skłonny nabyć poczciwego kaszlaka. W sumie ceny niskie, części też, a do tego łatwo dostępne.. Poczekam do końca sesji z decyzjami smile.gif

Napisano

Łada Samara 1500 - jeździ taka jedna w Krakowie - niewiele przerobiona (zawias i ręczny) i miesza zawsze równo, z tym ze koleś umie jeździć zlosnik.gif

a jeszcze lepiej 2105/7 + fiatowski DOHC. jak sie postarać to można się zamknąć w 2000 zł

Napisano

najlepiej kupic juz cos przygotowanego dostosowanego

nawet jak cos trzeba w nim bedzie naprawic to i tak wyjdzie to taniej.

Klatka w kjsach jest srednio potrzebna pozatym duzo wazy araczej w wiekszosci kjsow predkosci nie bywaja za duze i wypakowac niema gdzie .

Koszty: Jesli jedziesz sam to nieduze

wpisowe 120 zł

paliwo 100zł

zarcie 40zł

Napisano
  • Autor

> najlepiej kupic juz cos przygotowanego dostosowanego

> nawet jak cos trzeba w nim bedzie naprawic to i tak wyjdzie to

> taniej.

> Klatka w kjsach jest srednio potrzebna pozatym duzo wazy araczej w

> wiekszosci kjsow predkosci nie bywaja za duze i wypakowac niema

> gdzie .

> Koszty: Jesli jedziesz sam to nieduze

> wpisowe 120 zł

> paliwo 100zł

> zarcie 40zł

Jakoś znajomo mi ten tekst wygląda wink.gif złośnik??

Czytałem tam tematycznie pokrewne wątki i mam dziwne wrażenie, że tam panuje jakaś mania CC SC. Nie twierdze, że to zle auta..ale jakoś odczucie mam: "kup cc(sc) a wygrywać będziesz"..ale to moje subiektywne zdanie.

Napisano

a co mozna innego napisac

a z tym cc to chyba troche przesadzasz

chopaki jezdza od malacza po bmw i nigdzie nie jest napisane ze tylko cc wygrasz

natomiast jest to dobra opcja na dalsze starty np pzm

Napisano

> najlepiej kupic juz cos przygotowanego dostosowanego

> nawet jak cos trzeba w nim bedzie naprawic to i tak wyjdzie to

> taniej.

Tu się zgodze, lepiej kupic już coś w miarę gotowego, o ile mniej więcej radzisz sobie za fajerką.

> Klatka w kjsach jest srednio potrzebna pozatym duzo wazy araczej w

> wiekszosci kjsow predkosci nie bywaja za duze i wypakowac niema

> gdzie .

Z pakowaniem to niby racja, ale weź pod uwagę, że na takim KJS'ie buda dostaje całkiem konkretnie w kość, więc jeżeli nie klatka to przynajmniej konkretne wyspawanie budy, bo inaczej pojeździsz dwa lata i buda będzie do niczego

> Koszty: Jesli jedziesz sam to nieduze

> wpisowe 120 zł

> paliwo 100zł

> zarcie 40zł

To koszty z zeszłego roku, chyba ze rozmawiamy o AK-Centrum, bo w AK-Polskim to już sobie liczą nawet i 160 za wpisowe, ale to Stolica niestety.

W Innych miastach wpisowe to smieszne kwoty żadko przekraczające 100 złotych...jakie są ceny w Łodzi nie wiem.

Ponadto w KJS'ach zaczyna sie robić konkretny wyścig zbrojen. W klasie do 1300 większość CC i SC to już SWAPY na 1,2, chyba że tak jak w AK-Centrum masz klasę do 1150 co powstrzymuje niektórych od Swapowania.

Co więcej w takiej klasie bez krótkiej zeszperowanej skrzyni, przynajmniej markgumowskiego slicku abo w ogóle nowej opony, nie masz co liczyć na miejsce w pierwszej 5 o pudle już nie wspominajac.Wiem że brzmi to strasznie, ale niestety takie są realia przynajmniej w Warszawie i okolicach.

Co do trabiego, to jeżeli uważasz, że to dobre auto i masz w nim jakieś obeznanie to na początek czemu nie, przynajmniej zobaczysz jak to jest a na pierwsze kroki każde auto jest dobre. Ja zaczynałem od poczciwego maluszka, osiągnieć żadnych ale fun niesamowity.

Co więcej zdobyte umiejętności napewno pozwolą poczuć Ci się pewniej za kólkiem, a może kiedyś dzieki takiej zabawie uratujesz życie sobie lub komuś....

Napisano

> Co więcej zdobyte umiejętności napewno pozwolą poczuć Ci się pewniej

> za kólkiem, a może kiedyś dzieki takiej zabawie uratujesz życie

> sobie lub komuś....

ok.gif

jak to ma być takie naprawde tanie auto FWD to proponowałbym coś z fiatów np. stare uno, ritmo czy 127 też dużo części...

druga sprawa że i tak kwota o ktorej mowisz jest naprawdę bardzo niska....

jak już ktoś pisał auto w kjs dostaje bardzo po dupie ... czasami leci się po naprawde niezłym wyrypie....

w takiej cenie będzie to stare i pordzewiałe wymęczone auto strach się że coś się rozleci...

myślę że minimalna kwota za autko plus zronienie do jazdy (jakiś mały remonick i podstawowe przeróbki) to ok 2 - 2,5 tyś złotych i to i tak robiąć wszysko samemu.... chociaż jak ktoś ma szczęście i umie kombinować to i zrobi taniej

tak czy inaczej przy zakupie auta trzeba dobrze go rozebrać i popatrzeć jak z blacharką... czy jest jeszcze do czego spawać smirk.gif

Napisano

> Jakoś znajomo mi ten tekst wygląda złośnik??

> Czytałem tam tematycznie pokrewne wątki i mam dziwne wrażenie, że tam

> panuje jakaś mania CC SC. Nie twierdze, że to zle auta..ale

> jakoś odczucie mam: "kup cc(sc) a wygrywać będziesz"..ale to

> moje subiektywne zdanie.

moze nie chodzi konkretnie o cc/sc ale cos o tych gabarytach bo kjs to takie dziwne rajdy ze na kilku probach trzeba sie troche kiera nakrecic pomiedzy wasko rozstawionymi pacholkami a na innych mozna sie troche rozpedzic bardziej

na Slunsku jak ja jezdzilem cielismy sie w CC/SC ale zazwyczaj godzil nas wszystkich 126p 900 zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif jak jezdzilem wczesniej z kumplem CC to cielismy sie z Kadetem, Golfem III, Twingo

Napisano

To ja się podłącze do tematu

A co powiecie na Lanosa ,,pucharówke,, albo Puga 106

Wiadomo koszty utrzymania Lanosa są dużo tańsze od Puga i w KJS-ach można by powalczyć ale Honde będzie ciężko objechać A może macie jakieś inne pomysły na bolida do max 13 tys przygotowanego ..

Napisano

> ta ?

> http://www.from.okay.pl/~daros/rajd37.jpg

ta lada w krosnie na kjs w maju niezle poleciala:) hehe gosc wjechal w prawa 90* ciut za szybko ladnym bokiem poplynal ale sie nie zmiescil i kraweznik 2 kolami bocznym auto cale w powietrzu sie znalazlo spadlo i po rajdzie.

Napisano

> To ja się podłącze do tematu

> A co powiecie na Lanosa ,,pucharówke,, albo Puga 106

> Wiadomo koszty utrzymania Lanosa są dużo tańsze od Puga i w KJS-ach

> można by powalczyć ale Honde będzie ciężko objechać A może macie

> jakieś inne pomysły na bolida do max 13 tys przygotowanego ..

Lanos bardzo dobry wybor...zwłaszcza pucharowy..Ja mam 5 startow w KJS troche bardziej cywilnym lanim ale da rade...mozna powalczyc o pudlo a i zabawa jest fajna...Poza tym koszty eksploatacji porownywalne do CC, a niekiedy nawet mniejsze. Dobre auto do nauki. POza tym jak sie czlowiek postara to popucharowe auto za 10 da sie wyjac, a nawet taniej smile.gif

Napisano

> To ja się podłącze do tematu

> A co powiecie na Lanosa ,,pucharówke,, albo Puga 106

> Wiadomo koszty utrzymania Lanosa są dużo tańsze od Puga i w KJS-ach

> można by powalczyć ale Honde będzie ciężko objechać A może macie

> jakieś inne pomysły na bolida do max 13 tys przygotowanego ..

Lanos bardzo dobry wybor...zwłaszcza pucharowy..Ja mam za sobą 5 startow w KJS na lewym troche bardziej cywilnym lanim ale da rade...mozna powalczyc o pudlo a i zabawa jest fajna...Do tego kilka razy na prawym pucharowka jechalem i naprawde mozna powalczyc..Poza tym koszty eksploatacji porownywalne do CC, a niekiedy nawet mniejsze. Dobre auto do nauki. POza tym jak sie czlowiek postara to popucharowe auto za 10 da sie wyjac, a nawet taniej smile.gif

Napisano

> myślę że minimalna kwota za autko plus zronienie do jazdy (jakiś mały

> remonick i podstawowe przeróbki) to ok 2 - 2,5 tyś złotych i to

> i tak robiąć wszysko samemu....

Ostatnio z MarB zrobiliśmy takie wyliczenie, przedstawię wersję optymistyczną (czytaj bardzo okrojoną).

Załóżmy, że samochód jakiś posiadasz, jako tako jeździ, nie psuje się i nie wymaga wkładu finansowego, nie pozostaje Ci nic innego jak tylo wsiadać i startować:

+wpisowe 150

+benzyna 150

zakładamy że startujesz raz w miesiacu x12 = 3600

+opony (jeden komplet wystarczy Ci na rok), niesmiertelna Dębica vivo 450 za 4 sztuki

+do tego dolicz, koszty ewentualnych napraw, opłat dla nawet zaprzyjaźnionego wulkanizatora, pogiętych felg itp itd

Jak nic wychodzi 5000 na rok.....a nie zapominaj, że w miarę jedzenia apetyt rośnie, potem chcesz gonić konkurencję, lepsze to, lepsze tamto, wacha na trening.... ten sport to taka skarbonka bez dna!!

Ja zastanawiam sie czy nie kupic skrzypiec - wyjdzie mnie taniej nawet za jakiegoś stradivariusa..... hmm.gif

Ale tak czy owak witamy w gronie KJS'owych psycholi 20.GIF

Napisano

dobrze że w opolu są takie tanie kjs'y 270751858-jezyk.gif

wpisowe 40zł (dla AO) i benzyna jakoś nie wyszła mi więcej niż 100zł na taki najbardziej oddalony od domu smile.gif

ale w tym roku są inne plany i jedyne może ppaik się pojedzie...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.