Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

przekłamanie licznika

Featured Replies

Napisano

Pany wam też liczniki kłamią przy oponie 175/50/13 ??bo u mnie strasznie przekłamuje

Napisano

> Pany wam też liczniki kłamią przy oponie 175/50/13 ??bo u mnie strasznie przekłamuje

a co mierzyłes pretkośc gps-em i była inna jak na liczniku ??

Napisano
  • Autor

> a co mierzyłes pretkośc gps-em i była inna jak na liczniku ??

tak przy 125 km/h licznik pokazuje prawię 160 km/h

Napisano

> Pany wam też liczniki kłamią przy oponie 175/50/13 ??bo u mnie strasznie przekłamuje

bedzie klamal, bo srednica zewnetrzna takiej opony jest mniejsza niz seryjnej...

Napisano
  • Autor

> bedzie klamal, bo srednica zewnetrzna takiej opony jest mniejsza niz seryjnej...

i nic z tym nie idzie zrobić

Napisano

> bedzie klamal, bo srednica zewnetrzna takiej opony jest mniejsza niz seryjnej...

Ale prędkość obrotowa jest mierzona na wale, nie na kołach.

Napisano

> Ale prędkość obrotowa jest mierzona na wale, nie na kołach.

dlatego przy tych samych obrotach kolo przejezdza mniejsza droge, wiec jedzie wolniej. idzie zrobic, ja cofnalem wskazowke i teraz mi nie klamie...

Napisano

> dlatego przy tych samych obrotach kolo przejezdza mniejsza droge, wiec jedzie wolniej. idzie

> zrobic, ja cofnalem wskazowke i teraz mi nie klamie...

icon_rolleyes.gif

ale to w takim razie cofnąłeś o konretną wartość, a przekłamanie wzrasta proporcjonalnie do prędkości.... moim zdaniem, to nie rozwiązanie.

@TRIBAL

przy 125, jak pokazuje 160 to za dużo, nawet jak na 175/50

Napisano

u mnie przekłamuje o 10km/h (za dużo) niezależnie od szybkości jaką jadę, sprawdzane na gpsie i jadąc z innym autem obok smile.gif

Napisano
  • Autor

> u mnie przekłamuje o 10km/h (za dużo) niezależnie od szybkości jaką jadę, sprawdzane na gpsie i

> jadąc z innym autem obok

U mnie czym wiecej jade tym wiecej przekłamoje do 50 km/h jest ok puźnij zaczyna kłamać

Napisano

Można przesunąć wskazówkę w liczniku.Nie będzie idealnie ale lepiej.

Napisano

też mam przesuniętą wskazówkę, jest lepiej ale nie idealnie, ewentualnie możesz zrobić nową tarcze z nowymi wartościami, no ale i tak trzeba potem wskazówkę przestawić jak założysz zimówki. niestety nie ma idealnego rozwiązania jak masz dwa różne profile, zima-lato. zlosnik.gif

Napisano

> też mam przesuniętą wskazówkę, jest lepiej ale nie idealnie, ewentualnie możesz zrobić nową tarcze

> z nowymi wartościami, no ale i tak trzeba potem wskazówkę przestawić jak założysz zimówki.

> niestety nie ma idealnego rozwiązania jak masz dwa różne profile, zima-lato.

nic tylko mieć 2 liczniki zlosnik.gif

jeden ustawiony pod letnie gumy, drugi pod zimówki grinser006.gifoink.gif

Napisano

w sumie czemu nie liczniki nie są drogie zlosnik.gif takie z 0,9 zlosnik.gif i tam zapodać tarcze już zmienioną i tylko zmieniać zima-lato oink.gif

Napisano

> i nic z tym nie idzie zrobić

załozyć serie ok.gif

Napisano

Pff cieszyć sie ze tak auto ladnie przyspiesza grinser006.gif

Napisano

a jakie może być przekłamanie na kole 14' profil opony 55 lub 60 i tak samo z kołem 15' ?

Napisano

> a jakie może być przekłamanie na kole 14' profil opony 55 lub 60 i tak samo z kołem 15' ?

w dziale FAQ jest link do kalkulatora...chyba kazdy potrafi policzyc, wiec do dziela

Napisano
  • Autor

> też mam przesuniętą wskazówkę, jest lepiej ale nie idealnie, ewentualnie możesz zrobić nową tarcze

> z nowymi wartościami, no ale i tak trzeba potem wskazówkę przestawić jak założysz zimówki.

> niestety nie ma idealnego rozwiązania jak masz dwa różne profile, zima-lato.

ale ja nie zakładam zimówek cały czas mam lato grinser006.gif

Napisano

> w dziale FAQ jest link do kalkulatora...chyba kazdy potrafi policzyc, wiec do dziela

nie moge znaleśc tego kalkulatora

Napisano

> pierwszalinijka w FAQ kalkulator

dziekuje 20.GIF

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

ktoś zajmuje się przeróbką tarcz prędkościomierza ?

Napisano
  • Autor

> Można przesunąć wskazówkę w liczniku.Nie będzie idealnie ale lepiej.

ale jak ja cofnąć jeżeli ona w zerowym punkcie opiera się o ogranicznik ?

Napisano

licznik przekłamuje liniowo(ten na linkę), powinno się wymnożyć o dany % a nie o konkretną wartość. W moim przypadku (takie same opony, skrzynia sporting) mam przekłamanie o jakieś 12% za dużo czyli jeśli jadę 100km/h faktycznie to mnożę *112% i mam 112Km/h na liczniku. podobnie robię z mniejszymi prędkościami. Jeśli jadę około 100Km/h licznikowe to wiem że w rzeczywistości ~90.

Nie wiem jak działają liczniki z MPI, jeśli linka to to samo robisz, jeśli impulsy to można próbować inną elektronikę podpiąć pod to.

Całość bez zbędnej zabawy rozwiązałem z użyciem licznika rowerowego, tam podajesz obwód koła i masz dokładną wartość, możesz sobie odmierzyć do każdej opony na feldze.

Teraz jak to zamontowałem,

1. magnesik dwoma drutami do przegubu tego bliżej silnika.

2.kawałek grubej wygiętej blachy przykręciłem do obudowy silnika wykorzystując jedną ze śrub

3. Ba blachę przymocowałem czujnik i poleciałem z kablem do kabiny przez któryś z otworów linki chyba od sprzęgła

To wszystko smile.gif

Napisano

> ale jak ja cofnąć jeżeli ona w zerowym punkcie opiera się o ogranicznik ?

jak wyciagniesz ogranicznik, to wskazowka zejdzie jeszcze nizej. zaznaczasz, gdzie sie zatrzymala, zdejmujesz, zakladasz w nowej pozycji, przekrecasz palcem za dziurke ogranicznika i wciskasz ogranicznik. ot cala filozofia

Napisano
  • Autor

> jak wyciagniesz ogranicznik, to wskazowka zejdzie jeszcze nizej. zaznaczasz, gdzie sie zatrzymala,

> zdejmujesz, zakladasz w nowej pozycji, przekrecasz palcem za dziurke ogranicznika i wciskasz

> ogranicznik. ot cala filozofia

podziekował

Napisano

w ksiazce o cc/sc - Sam naprawiam czy tej drugiej starej byla tabela, w ktorej producent deklarowal jak jest wyskalowany licznik - czyli fabrycznie kazde cento zawyzalo wskazanie predkosci.

do tego zalozenie kol o mniejszej srednicy powiekszalo ten blad.

nie chce mi sie wierzyc w 125->160km/h, bo sam mialem takie male kola/opony i przeklamywalo tak jak to Wrzaskun napisal.